Zupy – króLOVE stołu! Na ich czele pieczona pomidorowa. O co w niej chodzi? Co w niej powala?
Już same jej przygotowanie zachwyca zapachami jakie unoszą się w kuchni. Pieczenie pomidorów nadaje im cudowny, głęboki smak. Doprawione miodem i cynamonem sprawiają, że podniebienie odczuwa istne szaleństwo!
Pomidory nie istnieją dla mnie bez ziół i czosnku dlatego i one znalazły się w tym przepisie. Na sam koniec genialne polskie pesto z pietruszki, sera bursztyn i słonecznika. Dziś zdecydowanie pomidoLOVE! Sami się przekonajcie 🙂
Smacznego:)
Piekarnik nastawić na temperaturę 200 ºC z funkcją grzania góra-dół.
Pomidory pokroić w ćwiartki* i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym lub czystej blaszce. Dodać obrany czosnek, cebulę pokrojoną w talarki oraz pokrojone w paski suszone pomidory, gałązki tymianku, bazylię, oregano. Całość oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek i polać miodem. Piec około 30 minut.
Całą zawartość brytfanki przelać do rondla usuwając gałązki tymianku. Zmiksować. Zalać wszystko bulionem warzywnym- pilnując aby zupa miała właściwą konsystencję - jeżeli za gęsta należy dodać więcej bulionu bądź wody. Gotować 10 min na średnim ogniu. Dodać szczyptę cynamonu i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać z polskim pesto - przepis TUTAJ (klik).
* pomidory można wcześniej sparzyć i ściągnąć skórę, ja jednak nigdy tego nie robię - jeżeli chcemy aby była gładka można ją po prostu przelać przelać przez sito.
Polecam do zupy dodać łyżkę mascarpone jeżeli ma za ostry smak
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 200 ºC z funkcją grzania góra-dół.
Pomidory pokroić w ćwiartki* i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym lub czystej blaszce. Dodać obrany czosnek, cebulę pokrojoną w talarki oraz pokrojone w paski suszone pomidory, gałązki tymianku, bazylię, oregano. Całość oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek i polać miodem. Piec około 30 minut.
Całą zawartość brytfanki przelać do rondla usuwając gałązki tymianku. Zmiksować. Zalać wszystko bulionem warzywnym- pilnując aby zupa miała właściwą konsystencję - jeżeli za gęsta należy dodać więcej bulionu bądź wody. Gotować 10 min na średnim ogniu. Dodać szczyptę cynamonu i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać z polskim pesto - przepis TUTAJ (klik).
* pomidory można wcześniej sparzyć i ściągnąć skórę, ja jednak nigdy tego nie robię - jeżeli chcemy aby była gładka można ją po prostu przelać przelać przez sito.
Polecam do zupy dodać łyżkę mascarpone jeżeli ma za ostry smak
Notes