Zupy – króLOVE stołu! Na ich czele pieczona pomidorowa. O co w niej chodzi? Co w niej powala?
Już same jej przygotowanie zachwyca zapachami jakie unoszą się w kuchni. Pieczenie pomidorów nadaje im cudowny, głęboki smak. Doprawione miodem i cynamonem sprawiają, że podniebienie odczuwa istne szaleństwo!
Pomidory nie istnieją dla mnie bez ziół i czosnku dlatego i one znalazły się w tym przepisie. Na sam koniec genialne polskie pesto z pietruszki, sera bursztyn i słonecznika. Dziś zdecydowanie pomidoLOVE! Sami się przekonajcie 🙂
Smacznego:)
Piekarnik nastawić na temperaturę 200 ºC z funkcją grzania góra-dół.
Pomidory pokroić w ćwiartki* i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym lub czystej blaszce. Dodać obrany czosnek, cebulę pokrojoną w talarki oraz pokrojone w paski suszone pomidory, gałązki tymianku, bazylię, oregano. Całość oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek i polać miodem. Piec około 30 minut.
Całą zawartość brytfanki przelać do rondla usuwając gałązki tymianku. Zmiksować. Zalać wszystko bulionem warzywnym- pilnując aby zupa miała właściwą konsystencję - jeżeli za gęsta należy dodać więcej bulionu bądź wody. Gotować 10 min na średnim ogniu. Dodać szczyptę cynamonu i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać z polskim pesto - przepis TUTAJ (klik).
* pomidory można wcześniej sparzyć i ściągnąć skórę, ja jednak nigdy tego nie robię - jeżeli chcemy aby była gładka można ją po prostu przelać przelać przez sito.
Polecam do zupy dodać łyżkę mascarpone jeżeli ma za ostry smak
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 200 ºC z funkcją grzania góra-dół.
Pomidory pokroić w ćwiartki* i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym lub czystej blaszce. Dodać obrany czosnek, cebulę pokrojoną w talarki oraz pokrojone w paski suszone pomidory, gałązki tymianku, bazylię, oregano. Całość oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek i polać miodem. Piec około 30 minut.
Całą zawartość brytfanki przelać do rondla usuwając gałązki tymianku. Zmiksować. Zalać wszystko bulionem warzywnym- pilnując aby zupa miała właściwą konsystencję - jeżeli za gęsta należy dodać więcej bulionu bądź wody. Gotować 10 min na średnim ogniu. Dodać szczyptę cynamonu i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać z polskim pesto - przepis TUTAJ (klik).
* pomidory można wcześniej sparzyć i ściągnąć skórę, ja jednak nigdy tego nie robię - jeżeli chcemy aby była gładka można ją po prostu przelać przelać przez sito.
Polecam do zupy dodać łyżkę mascarpone jeżeli ma za ostry smak
Już się nie mogę doczekać kiedy tę zupę przygotuję 🙂 A Pani ma jeszcze w TG na dodatek jedne z najlepszych pomidorów jakie jadłem ( pomidory o smaku pomidorów) . Bodajże ogrodnictwo Karaś . Nie jest to krypto reklama 🙂 Niestety nie ma ich na razie dostępnych , a pomidory w okresie zimowym niestety nie smakują 🙁 . Przepis będzie w moich ulubionych . Dziękuję
tak pomidory od Karasiów są najlepsze! uwielbiam ich bo wkładają całe serce w swoja pracę i są cudownymi ludźmi!
Mistrzostwo świata ! Prosta, szybka, przepyszna!
A można by ją było zapasteryzowa i pozostawić w słoiku na zimę?
oczywiście – super pomysł
Pasteryzuję tą zupę od dwóch sezonów. Robię przecier zgodnie z przepisem ale nie dodaję wywaru. Jak mam ochotę na pomidorową (notabene to mój ulubiony przepis) to zimą na bieżąco gotuję wywar i mieszam w proporcjach ok. 1:1 z przecierem. Rozwiązanie sprawdza się wyśmienicie – trochę pracy we wrześniu ale później mam gotowy pyszny obiad w 20 min 🙂 Niekiedy przecier zużywam do spaghetti – też polecam!
Przepyszna ! ❤️????
Och dziekuje Kinga, juz wiem co bede jutro jesc na obiad ?????
:*
Dzisiaj mam dzien pisaania komentarzy pod potrawam itp. Ktore juz przyrzadziłam z bloga lub ksiażki bo jestem jej szczesliwa posiadaczka 🙂 Pyszna jest ta zupka i taaaaaka zdrowa ! To sie nazywa pomidorowa:)
? ? ale mi miło – dziękuję bardzo za wypróbowanie i za napisanie komentarza :*
Przepyszna ! Sezon pomidora w pełni. Gotujcie?
bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowanie 🙂
Dzis wyprobowalam. Pyszna!!!!!
Genialny pomysl z wedzona papryka:-)
bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*
Uwielbiam! 🙂