Wyjątkowa sałatka pomidorowa

Kocham gotować, kocham to co robię! I jak to  bywa z miłością, zawsze wywraca nasze życie do góry nogami. Moje pasje sprawiają, że czuję się wyjątkowa, że czuję się spełniona. Kilka lat temu nie myślałam o tym, że moje nogi będą tańczyć na widok nowej brytfanki, a marzyć będę o swojej restauracji. Gotowanie i ten blog zmienił moje życie tak jak ta sałatka. Cenię prostotę. Uważam, że w niej tkwi elegancja i siła. Moja dzisiejsza sałatka to coś banalnego ale niezwykle wyjątkowego. Zabieram ją często do  pracy, ponieważ jest syta, soczysta i pyszna. Pamiętam jak jadłam swoje pierwsze avocado. Boże jak ono mi nie smakowało, było twarde i nie dobre. Drugie podejście do tego owocu zupełnie zmieniło moje zdanie. Po prostu nie wiedziałam jak wybrać dobre, jak ma smakować. Teraz sięgam po lekko uginające się pod naciskiem palca, lub czekam, aż dojrzeją wtedy smakują niebiańsko.

Cały sekret tego przepisu zamknięty jest w kolorze czerwonym i zielonym. Cały sekret w  niesamowitym dressingu.

A teraz coś zabawnego 🙂

Na zdjęciach widać cudowny, bezglutenowy, wegański pełnoziarnisty chlebek jednak robiąc go nie zapisałam na kartce proporcji i……… nie mam przepisu bo po prostu nie pamiętam.

Zdecydowanie muszę go spróbować odtworzyć :))

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 2 pomidory
 1 avocado (najlepiej odmiana Haas)
 roszponka
 1 łyżka musztardy francuskiej
 1 łyżka oleju rzepakowego
 1 łyżka cytryny
 1 łyżka miodu
 sól i pieprz
 szczypiorek

1

Pomidory i avokado pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Całość wymieszać.

2

W szklance wymieszać olej, musztardę, sok z cytryny, miód oraz sól i pieprz. Dressingiem polać pomidory i avokado wszystko połączyć.

3

Sałatka najlepiej smakuje z chlebem pełnoziarnistym lub chrupkim pieczywem.

Składniki

 2 pomidory
 1 avocado (najlepiej odmiana Haas)
 roszponka
 1 łyżka musztardy francuskiej
 1 łyżka oleju rzepakowego
 1 łyżka cytryny
 1 łyżka miodu
 sól i pieprz
 szczypiorek

Przygotowanie

1

Pomidory i avokado pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Całość wymieszać.

2

W szklance wymieszać olej, musztardę, sok z cytryny, miód oraz sól i pieprz. Dressingiem polać pomidory i avokado wszystko połączyć.

3

Sałatka najlepiej smakuje z chlebem pełnoziarnistym lub chrupkim pieczywem.

Wyjątkowa sałatka pomidorowa
(Wyświetlono 716 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

12 komentarzy

  1. Avatar Ina 15 stycznia 2018 o 19:12

    Kingo, ta sałatka jest przepyszna:) nie przepadam za avocado a tu taka niespodzianka:) cieszę się, że skusiłam się na nią. Pozdrawiam

    1. admin admin 18 stycznia 2018 o 10:04

      bardzo się cieszę że przepis przypadł Ci do smaku 🙂

  2. Avatar oli 16 października 2014 o 17:42

    zamiast musztardy francuskiej jaką można uzyć????????

    1. admin admin 16 października 2014 o 23:17

      dowolną inną choć najlepiej smakuje francuska 🙂

  3. Avatar Agnieszka Kacprowicz 9 października 2014 o 18:43

    A ja kupiłam rukolę 🙂 I co teraz?

    1. admin admin 10 października 2014 o 15:01

      może być 🙂

  4. Avatar Agnieszka Kacprowicz 9 października 2014 o 18:42

    Zaczynam robić

  5. Avatar u 8 października 2014 o 19:01

    szkoda że Tój blog zamienia się w wegański. uwielbiałam Twoje tradycyjne przepisy 🙁

    1. admin admin 9 października 2014 o 00:16

      kochana będą już wkrótce 🙂 taki zbieg okoliczności 🙂

      1. Avatar uu 12 października 2014 o 15:10

        Kingo, poproszę Cię o przepis jak zrobić udanego kotleta de volaille? Pozdrowienia!

  6. Avatar Mam mam InaIna 7 października 2014 o 23:04

    mam pytanie odnośnie innego przepisu: tj. ekspresowe ciasto z owocami – czy do tego ciasta będzie pasował ananas? Wypróbowałam ten przepis i jest faktycznie prosty a ciasto smaczne. Teraz chciałabym wypróbować z ananasem.

    1. admin admin 9 października 2014 o 00:19

      tak, będzie pasował. Świetnie pasuje również gruszka lub ślwiki 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *