Oto on – szef wszystkich szefów – BULION WARZYWNY. Uwielbiam jego aromat i smak. Uwielbiam, kiedy nocą rozsyła po domu przyjemny zapach. Uwielbiam jego przygotowanie, jego kolory.
Co zrobić aby był idealny, aby smakował najlepiej? To proste:
- gotować go powoli, na małym ogniu – wtedy warzywa uwalniają stopniowo cały swój smak
- dodać jak najwięcej różnych warzyw – tego nauczyła mnie moja Mama i to działa!
- doprawiać na sam koniec.
W moim domu jest zawsze świeży – najlepszy. Stanowi świetną bazę do zup, sosów jest składnikiem gulaszów, risotto – jest po prostu niezastąpiony!
Marchewkę, pietruszkę, seler w korzeniu obrać i włożyć do garnka.
Dodać pozostałe umyte warzywa tj.: liść i kawałek kapusty włoskiej, seler naciowy, pieczarki, por, pęczek pietruszki i koperku, ząbki czosnku obrane z łupin, pomidor i podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni cebulę.
Całość zalać wodą, dodać ziarenka pieprzu, liście laurowe. Garnek postawić na małym ogniu, przykryć pokrywką tak aby była lekko uchylona i gotować około 3-4 godzin.
Bulion ma delikatnie mrugać nie może się zagotować - wtedy będzie mętny. Kiedy warzywa będą miękkie, całość odcedzić, a wywar (bulion) doprawić solą i pieprzem.
w sezonie na szparagi często dodaję do bulionu ich umyte twarde końcówki
świetny smak dodaje też gałązka (ta twarda część) brokuła
zamiast pieczarek można użyć dowolnych suszonych grzybów
do bulionu można dodać ziele angielskie
2 porcji
Składniki
Przygotowanie
Marchewkę, pietruszkę, seler w korzeniu obrać i włożyć do garnka.
Dodać pozostałe umyte warzywa tj.: liść i kawałek kapusty włoskiej, seler naciowy, pieczarki, por, pęczek pietruszki i koperku, ząbki czosnku obrane z łupin, pomidor i podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni cebulę.
Całość zalać wodą, dodać ziarenka pieprzu, liście laurowe. Garnek postawić na małym ogniu, przykryć pokrywką tak aby była lekko uchylona i gotować około 3-4 godzin.
Bulion ma delikatnie mrugać nie może się zagotować - wtedy będzie mętny. Kiedy warzywa będą miękkie, całość odcedzić, a wywar (bulion) doprawić solą i pieprzem.
w sezonie na szparagi często dodaję do bulionu ich umyte twarde końcówki
świetny smak dodaje też gałązka (ta twarda część) brokuła
zamiast pieczarek można użyć dowolnych suszonych grzybów
do bulionu można dodać ziele angielskie
Notes