Najlepszy bulion warzywny

Oto on – szef wszystkich szefów – BULION WARZYWNY. Uwielbiam jego aromat i smak. Uwielbiam, kiedy nocą rozsyła po domu przyjemny zapach. Uwielbiam jego przygotowanie, jego kolory.

Co zrobić aby był idealny, aby smakował najlepiej? To proste:

  • gotować go powoli, na małym ogniu – wtedy warzywa uwalniają stopniowo cały swój smak
  • dodać jak najwięcej różnych warzyw – tego nauczyła mnie moja Mama i to działa!
  • doprawiać na sam koniec.

W moim domu jest zawsze świeży – najlepszy. Stanowi świetną bazę do zup, sosów jest składnikiem gulaszów, risotto – jest po prostu niezastąpiony!

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas3 godziny 30 minut

 2 marchewki
 1 pietruszka
 ¼ selera
 2 łodygi selera naciowego
 1 liść kapusty włoskiej
 1 plaster kapusty włoskiej
 ½ pora
 1 pęczek natki pietruszki
 1 pęczek koperku
 3 pieczarki
 2 ząbki czosnku
 ½ cebuli
 1 łyżeczka ziaren pieprzu
 2 liście laurowe
 1 pomidor
 2 L wody
 sól i pieprz

1

Marchewkę, pietruszkę, seler w korzeniu obrać i włożyć do garnka.

2

Dodać pozostałe umyte warzywa tj.: liść i kawałek kapusty włoskiej, seler naciowy, pieczarki, por, pęczek pietruszki i koperku, ząbki czosnku obrane z łupin, pomidor i podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni cebulę.

3

Całość zalać wodą, dodać ziarenka pieprzu, liście laurowe. Garnek postawić na małym ogniu, przykryć pokrywką tak aby była lekko uchylona i gotować około 3-4 godzin.

4

Bulion ma delikatnie mrugać nie może się zagotować - wtedy będzie mętny. Kiedy warzywa będą miękkie, całość odcedzić, a wywar (bulion) doprawić solą i pieprzem.

Możliwości:
5

w sezonie na szparagi często dodaję do bulionu ich umyte twarde końcówki

6

świetny smak dodaje też gałązka (ta twarda część) brokuła

7

zamiast pieczarek można użyć dowolnych suszonych grzybów

8

do bulionu można dodać ziele angielskie

Składniki

 2 marchewki
 1 pietruszka
 ¼ selera
 2 łodygi selera naciowego
 1 liść kapusty włoskiej
 1 plaster kapusty włoskiej
 ½ pora
 1 pęczek natki pietruszki
 1 pęczek koperku
 3 pieczarki
 2 ząbki czosnku
 ½ cebuli
 1 łyżeczka ziaren pieprzu
 2 liście laurowe
 1 pomidor
 2 L wody
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Marchewkę, pietruszkę, seler w korzeniu obrać i włożyć do garnka.

2

Dodać pozostałe umyte warzywa tj.: liść i kawałek kapusty włoskiej, seler naciowy, pieczarki, por, pęczek pietruszki i koperku, ząbki czosnku obrane z łupin, pomidor i podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni cebulę.

3

Całość zalać wodą, dodać ziarenka pieprzu, liście laurowe. Garnek postawić na małym ogniu, przykryć pokrywką tak aby była lekko uchylona i gotować około 3-4 godzin.

4

Bulion ma delikatnie mrugać nie może się zagotować - wtedy będzie mętny. Kiedy warzywa będą miękkie, całość odcedzić, a wywar (bulion) doprawić solą i pieprzem.

Możliwości:
5

w sezonie na szparagi często dodaję do bulionu ich umyte twarde końcówki

6

świetny smak dodaje też gałązka (ta twarda część) brokuła

7

zamiast pieczarek można użyć dowolnych suszonych grzybów

8

do bulionu można dodać ziele angielskie

Najlepszy bulion warzywny

 

 

(Wyświetlono 1 032 razy, 26 wyświetleń dzisiaj)

44 komentarzy

  1. Avatar Kasiekkto 29 grudnia 2018 o 13:06

    A ja często mroże bulion warzywny czy też mięsny w pojemnikach po 0,5l. Jak trzeba coś na szybko zrobić to zupa robi się raz dwa i nie trzeba kostek dodawać. ? Będę go robić na nowy rok bo przecież postanowienia noworoczne wyjeżdżają o zdrowym odżywianiu.

  2. Avatar Monica 6 września 2018 o 07:57

    Idealny dla wegan ❤️ Mniam

  3. Avatar klaudia-Sz5 3 czerwca 2018 o 23:42

    Uwielbiam Twoje przepisy i muszę spróbować zrobić ten wspaniały bulion:) podpowiedz mi proszę, czy można go użyć po prostu jako rosół? Trzeba dodac mięso? a jak tak to kiedy….zawsze rosół wychodzi mi jakiś taki mętny, a po 2 dniach zabiera niefajnego smaku…

  4. Avatar big bob 3 kwietnia 2018 o 13:33

    Jestem na etapie przygotowań do tego, by coś ze soba zrobić . Tak ze 20 kg na wiosnę ;-). Trafiłem tu przypadkiem i ten bulion to jest to, czego szukałem jako element mojej diety. Wydrukowałem, powiesiłem w kuchni, zapisałem adres Twojej strony, pogrzebie w poszukiwaniu innych pomysłow. Dzięki i pozdrawiam

    1. admin admin 11 kwietnia 2018 o 22:21

      Bardzo się cieszę nawet nie masz pojęcia ile radości sprawia mi to wy komentarz. Trzymam kciuki za twój sukces i oczywiście polecam się na przyszłość

  5. Avatar Tina 6 lutego 2018 o 15:07

    Super blog 🙂 W komentarzach było pytanie, co robić z warzywami z wywaru? U mnie nikt nie lubi sałatki z takich warzyw (wolimy te gotowane w łupinach) w związku z tym od dłuższego czasu warzywa (marchew, seler pietruszka) miksuję i zamrażam w małych pojemnikach po musztardzie. Gdy chcę zagęścić zupę lub sos, dodaję takie zamrożone „kubki” (bez opakowania!) do gotującej się potrawy. Pozdrawiam!

    1. admin admin 6 lutego 2018 o 16:34

      świetny pomysł – ja sama preferuję sałatkę jarzynową z pieczonych warzyw!

  6. Avatar Gosia 4 lutego 2018 o 21:54

    Kingo super pomysł z różnorodnością warzyw. Podpowiedz proszę, zawsze zagotowywałam bulion, czy jak delikatnie „pyrka” 3 h to wystarczy ? Czy nie jest to surowa woda ? Niestety mieszkam w Warszawie, jakoś spokojniejsza jestem jak się zagotuje 🙂

    1. admin admin 5 lutego 2018 o 11:37

      ja gotuję dłużej bo czasami nawet około 7 godzin 🙂 jeżeli pyrka to już wszystko jest z nim ok – nie jest to surowa woda 🙂

  7. Avatar Marszu 7 stycznia 2018 o 16:19

    Kinga, czym mogę ewentualnie zastąpić seler i łodygi? Niestety mam silną alergię na nie 🙁

    1. admin admin 10 stycznia 2018 o 11:10

      możesz pominąć i dodać inne warzywa np. pasternak, korzeń chrzanu, bruskselkę

  8. Avatar zaanka 3 stycznia 2018 o 21:11

    Chce spróbować ale czy pęczek koperku pietruszki o tej porze roku to dobry pomysł? Może mrożonki (chociaż nie wiem czy da si mrożona pietruszka czy koperek kupić, a nie mam swoich takich zapasów ) czy zupa nie straci na smaku? Kingo czy próbowałaś z tym imbirem jak pisała jedna z czytelniczek wcześniej O tej porze roku może być fajne bo rozgrzewające Jakie są twoje przemyślenia powyższych kwestiach?

    1. admin admin 10 stycznia 2018 o 11:07

      próbowałam z imbirem – jest super! korzeń chrzanu też się świetnie sprawdza. pęczęk pietruszki, koperku to o każdej porze roku w bulionie pyszna sprawa 🙂

  9. Avatar Natka 25 września 2017 o 18:16

    Hej Kinia,
    Wiem, że nie lubisz marnować jedzenia, a ja mam manie na niemarnowanie ;).
    Mam pytanko czy można coś zrobic z warzywami z bulionu? Myślałam o zmiksowaniu alew nie wiem czy to dobry pomysł, co myślisz?

    1. admin admin 26 września 2017 o 20:47

      ja robię pyszną sałatkę 🙂 kroję w kosteczkę dodaje ogórek kiszony, jogurt i czerwoną cebulę 🙂

      1. Avatar Natka 27 września 2017 o 20:34

        Ale rewelacyjny pomysł !!! Dzieki NIEZAWODNA Kiniu!

        1. admin admin 3 października 2017 o 16:23

          polecam się na przyszłość 🙂

      2. Avatar Bartolcio 11 stycznia 2018 o 12:13

        Które warzywa kroisz do sałatki?

        1. admin admin 18 stycznia 2018 o 10:04

          pietruszkę, marchew i seler

  10. Avatar Ina 3 sierpnia 2017 o 14:08

    Mam do Ciebie wielką prośbę: czy mozesz napisać, które Twoje przepisy będą fajne dla dziecka 2,5 letniego…. Będę wdzieczna za kolejne przepisy, które będą fajne dla dzieci i jednoczesnie dla dorosłych. Pozdrawiam

  11. Avatar wiola 25 lipca 2017 o 10:21

    Witam serdecznie Pani Kingo 🙂 trafiłam przypadkiem na Pani bloga i od razu się zakochałam! Uwielbiam bulion warzywny, gotuje na nim zupy-krem. Zastanawiam się czy na tak bogatym bulionie (bo te moje są oparte zaledwie na marchewce, pietruszce, selerze, cebuli… czyli to co akurat się naiwnie i jest na stanie w lodówce :)) można przygotować krem z: pomidorów, kalafiora, brokuła, marchewki, dynii – czy też może smak samego bulionu jest tak wyrazisty, że już nie powinno się dodawać czegokolwiek więcej? Dziękuję z góry za odpowiedz i serdecznie pozdrawiam!

    1. admin admin 1 sierpnia 2017 o 18:32

      Witam – ja dokładnie na takim bulionie przygotowuje wszystkie zupy – ich smak jest bardziej aromatyczny – polecam 🙂

  12. Avatar Ewel 29 maja 2017 o 20:11

    No to zaczynamy DETOX 😀

    1. admin admin 1 czerwca 2017 o 18:00

      🙂 daj znać jak się czujesz i czy działa na ciebie 🙂 trzymam kciuki :*

  13. Avatar Sonia 19 maja 2017 o 17:30

    A czy taki bulion można zamrozić? Np w 0.5l kubeczkach?

    1. admin admin 21 maja 2017 o 10:18

      tak oczywiście

    2. Avatar maria 13 lutego 2019 o 19:28

      Kochana tylko kubeczki 0.455599994 cm3 dadza rade, jesli uzyjesz 0.5 l to przyjdzie zly

  14. Avatar Gizella 12 kwietnia 2017 o 13:42

    ….a ja od pewnego czasu dodaję do takiego bulionu jeszcze ok. 3-ch plasterków imbiru (jedynie nie próbowałam z pomidorem – ale i to przede mną 😉

    1. admin admin 14 kwietnia 2017 o 11:08

      o muszę spróbować z imbirem – to brzmi ciekawie 🙂 dzięki

  15. Avatar Doris 22 marca 2017 o 12:51

    Kinguś zaczynam detox z Tobą i mam nadzieje ze wytrwam w postanowieniu 😉

    1. admin admin 22 marca 2017 o 22:04

      kochana jestem tu dla Ciebie zawsze i wierzę w Ciebie!

  16. Avatar Kasia 7 marca 2017 o 09:59

    Kinga, pytanko:
    * zastępując pieczarki grzybami suszonymi, w jakiej ilości oraz czy wcześniej namaczamy?
    * ziele angielskie w jakiej ilości dodajemy?
    * czy można pominąć kapustę włoską lub czym ewentualnie zastąpić?
    * pomidor dodajemy w całości, nie obierając go?
    Pozdr?

    1. admin admin 7 marca 2017 o 21:32

      KAsiu już odpowiadam:
      * zastępując pieczarki grzybami suszonymi, w jakiej ilości oraz czy wcześniej namaczamy? nie namaczamy i dodajemy 3-4 sztuki dla aromatu
      * ziele angielskie w jakiej ilości dodajemy? 2-3 ziarenka
      * czy można pominąć kapustę włoską lub czym ewentualnie zastąpić? można pominąć
      * pomidor dodajemy w całości, nie obierając go? dokładnie w całości

  17. Avatar Ania 21 lutego 2017 o 18:33

    Czy pieczarki mogą być zwykłe czy raczej te brązowe?

    1. admin admin 22 lutego 2017 o 17:23

      mogą być zwykłe

  18. Avatar renacia 3 lutego 2017 o 19:43

    Właśnie się gotuje od dwóch godzin, mąż zapytał jak długo ma czekać na ten rosół. To pierwszy rosół bez mięsa. Pachnie cudownie. Dzięki za inspiracje.

    1. admin admin 4 lutego 2017 o 10:42

      wspaniale – uwielbiam takie komentarze 🙂

  19. Avatar kinia 1 lutego 2017 o 18:45

    Coś wspaniałego !!! Właśnie pyrkoce na mojej kuchence ten bulion, przed chwilą go próbowałam. To jest to co Kinie lubią najbardziej 😉 Nigdy nie chciało mi się gotować bulionu, ale to piękne zdjęcie z zawartością świeżych warzyw bardzo zadziałało na moją wyobraźnię. Dziękuję, bo zmotywowałaś mnie do czegoś czego nigdy nie robiłam !

    1. admin admin 2 lutego 2017 o 10:47

      wspaniale! uwielbiam takie wieści 🙂 dziękuję kochana :*

  20. Avatar Gabi 1 lutego 2017 o 00:25

    Kinia, powiedz mi ile dni w lodowce mozna trzymac taki bulion. Gotowanie codzien świeżego pozostaje w mojej swerze marzen póki co… a mam fisia na punkcie swiezosci i wszelakie zupy po 2gim dniu zycia koncza u mnie termin zdatnosci o spozycia.

    1. admin admin 1 lutego 2017 o 16:02

      Gabi ja mam ten sam problem – mania świeżości 🙂 bulion spokojnie wytrzymuje 4-5 dni i jest dalej świeży

      1. Avatar laik żywieniowy 27 listopada 2017 o 19:26

        ja gotuję większe ilości nadwyżkę dokładnie odcedzam i pasteryzuję w litrowych słoikach, trzymam w lodówce (można przechować w ten sposób do miesiąca czasu), choć u mnie nigdy tyle nie wytrzymuje, zbyt dobry by na tak długo go chować 😉

  21. Avatar fra 31 stycznia 2017 o 17:24

    Dla mnie bardzo dobry choć przesadziłam z pieprzem i plakalam jak jadlam 😉 ale rzeczywiście fajny smak

    zaczelam detoks wczoraj i nie wszystko co zrobiłam będę chciała ugotować drugi raz, ale z bulionu będę korzystać

    1. admin admin 31 stycznia 2017 o 22:24

      bardzo się cieszę że się przyłączyłaś 🙂 trzymam kciuki 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *