Najlepszy bulion warzywny

Oto on – szef wszystkich szefów – BULION WARZYWNY. Uwielbiam jego aromat i smak. Uwielbiam, kiedy nocą rozsyła po domu przyjemny zapach. Uwielbiam jego przygotowanie, jego kolory.

Co zrobić aby był idealny, aby smakował najlepiej? To proste:

  • gotować go powoli, na małym ogniu – wtedy warzywa uwalniają stopniowo cały swój smak
  • dodać jak najwięcej różnych warzyw – tego nauczyła mnie moja Mama i to działa!
  • doprawiać na sam koniec.

W moim domu jest zawsze świeży – najlepszy. Stanowi świetną bazę do zup, sosów jest składnikiem gulaszów, risotto – jest po prostu niezastąpiony!

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas3 godziny 30 minut

 2 marchewki
 1 pietruszka
 ¼ selera
 2 łodygi selera naciowego
 1 liść kapusty włoskiej
 1 plaster kapusty włoskiej
 ½ pora
 1 pęczek natki pietruszki
 1 pęczek koperku
 3 pieczarki
 2 ząbki czosnku
 ½ cebuli
 1 łyżeczka ziaren pieprzu
 2 liście laurowe
 1 pomidor
 2 L wody
 sól i pieprz

1

Marchewkę, pietruszkę, seler w korzeniu obrać i włożyć do garnka.

2

Dodać pozostałe umyte warzywa tj.: liść i kawałek kapusty włoskiej, seler naciowy, pieczarki, por, pęczek pietruszki i koperku, ząbki czosnku obrane z łupin, pomidor i podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni cebulę.

3

Całość zalać wodą, dodać ziarenka pieprzu, liście laurowe. Garnek postawić na małym ogniu, przykryć pokrywką tak aby była lekko uchylona i gotować około 3-4 godzin.

4

Bulion ma delikatnie mrugać nie może się zagotować - wtedy będzie mętny. Kiedy warzywa będą miękkie, całość odcedzić, a wywar (bulion) doprawić solą i pieprzem.

Możliwości:
5

w sezonie na szparagi często dodaję do bulionu ich umyte twarde końcówki

6

świetny smak dodaje też gałązka (ta twarda część) brokuła

7

zamiast pieczarek można użyć dowolnych suszonych grzybów

8

do bulionu można dodać ziele angielskie

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size

Składniki

 2 marchewki
 1 pietruszka
 ¼ selera
 2 łodygi selera naciowego
 1 liść kapusty włoskiej
 1 plaster kapusty włoskiej
 ½ pora
 1 pęczek natki pietruszki
 1 pęczek koperku
 3 pieczarki
 2 ząbki czosnku
 ½ cebuli
 1 łyżeczka ziaren pieprzu
 2 liście laurowe
 1 pomidor
 2 L wody
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Marchewkę, pietruszkę, seler w korzeniu obrać i włożyć do garnka.

2

Dodać pozostałe umyte warzywa tj.: liść i kawałek kapusty włoskiej, seler naciowy, pieczarki, por, pęczek pietruszki i koperku, ząbki czosnku obrane z łupin, pomidor i podpieczoną na brązowy kolor na suchej patelni cebulę.

3

Całość zalać wodą, dodać ziarenka pieprzu, liście laurowe. Garnek postawić na małym ogniu, przykryć pokrywką tak aby była lekko uchylona i gotować około 3-4 godzin.

4

Bulion ma delikatnie mrugać nie może się zagotować - wtedy będzie mętny. Kiedy warzywa będą miękkie, całość odcedzić, a wywar (bulion) doprawić solą i pieprzem.

Możliwości:
5

w sezonie na szparagi często dodaję do bulionu ich umyte twarde końcówki

6

świetny smak dodaje też gałązka (ta twarda część) brokuła

7

zamiast pieczarek można użyć dowolnych suszonych grzybów

8

do bulionu można dodać ziele angielskie

Notes

Najlepszy bulion warzywny

 

 

(Wyświetlono 25 634 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)