Chlebek – keks pomarańczowy

Po długiej nieobecności tutaj na blogu wracam z nową energią, pomysłami i przepisami. Przyszłe miesiące obfitować będą w ogrom pracy – bardzo lubię ten stan. Moja kuchnia na wiosnę przechodzi odświeżenie, ja przechodzę odmładzanie, a wy zgarniacie wszystkie efekty. Dziś mam dla Was cudowny przepis na wegański chlebek wykonany z mąki pszennej pełnoziarnistej, pachnący pomarańczami. Mało tłuszczu, dużo błonnika, ogrom pyszności.

Ilość porcji12 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 10 minut

 ½ szklanki mleka kokosowego
 ¼ szklanki soku z pomarańczy
 ¼ szklanki oleju rzepakowego
 1 szklanka cukru trzcinowego
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 ½ łyżeczki mielonego imbiru
 1 skórka starta z pomarańczy
 1 szklanka rodzynek
 ½ szklanki dowolnych orzechów

1

 Formę o wymiarach 20 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C.

2

Przez 5 minut miksować mleko, sok, olej, ekstrakt z wanilii i cukier.

3

Do innej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i mielonym imbirem. Dodać skórkę z pomarańczy, posiekane orzechy i rodzynki. Wymieszać.

4

Mieszankę z mąką dodać do mokrych składników - wymieszać do ich połączenia.

5

Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 -60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto jest suchy. Wyjąc z piekarnika i ostudzić.

Wartości odżywcze

Porcji 12

Składniki

 ½ szklanki mleka kokosowego
 ¼ szklanki soku z pomarańczy
 ¼ szklanki oleju rzepakowego
 1 szklanka cukru trzcinowego
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 ½ łyżeczki mielonego imbiru
 1 skórka starta z pomarańczy
 1 szklanka rodzynek
 ½ szklanki dowolnych orzechów

Przygotowanie

1

 Formę o wymiarach 20 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C.

2

Przez 5 minut miksować mleko, sok, olej, ekstrakt z wanilii i cukier.

3

Do innej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i mielonym imbirem. Dodać skórkę z pomarańczy, posiekane orzechy i rodzynki. Wymieszać.

4

Mieszankę z mąką dodać do mokrych składników - wymieszać do ich połączenia.

5

Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 -60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto jest suchy. Wyjąc z piekarnika i ostudzić.

Chlebek – keks pomarańczowy

 

(Wyświetlono 2 181 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

15 komentarzy

  1. Jola 1 lutego 2018 o 13:26

    Kingo ?
    Niedawno odkryłam Twój blog. Nawet nie wiesz jak się cieszę ?
    Przepisy są niesamowite. Keks pomarańczowy wspaniały, moja córka uwielbia Twoje batony a dziś na obiad leniwe?
    Pozdr ?

    Odpowiedz
  2. Aga 26 stycznia 2018 o 06:54

    Ciacho wyszło przepyszne i ten zapach umoszący się w całym domu 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 1 lutego 2018 o 13:14

      dziękuję – tak się ciesze kiedy czytam takie słowa 🙂

      Odpowiedz
  3. Ewa 20 grudnia 2017 o 23:11

    Witaj kingo
    A co proponujesz dla bezglutenowców?? Jakiej mąki użyć?? I czy zamiast cukru trzcinowego moge użyć ksylitolu???
    Dziękuję za odp :*

    Odpowiedz
    1. admin 21 grudnia 2017 o 18:06

      oczywiście zamiast cukru spokojnie można użyć ksylitolu
      a mąkę polecam migdałową lub gryczaną 🙂

      Odpowiedz
  4. martunia 1 czerwca 2017 o 11:24

    Przepis prześwietny, robiłam z obawą bo na szybko przed przyjściem gości ale udał się i bardzo wszystkim smakował. Bardzo dziękuję ?

    Odpowiedz
    1. admin 1 czerwca 2017 o 18:01

      bardzo się ciesze 🙂 dzięki za komentarz :*

      Odpowiedz
  5. Eva 19 kwietnia 2017 o 14:35

    Witam s jeśli chodzi o olej to może byc kokosowy? I wtedy rozpuszczone? I jakiej proporcji

    Odpowiedz
    1. admin 21 kwietnia 2017 o 10:31

      tak może być kokosowy rozpuszczony w takiej samej proporcji

      Odpowiedz
  6. Emilia 21 stycznia 2017 o 18:25

    Genialne ciacho 🙂 zmieniłam mleko na zwykłe (z braku kokosowego) i dałam połowę mniej cukru niż w przepisie. Pyszne, od dziś ulubione 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 22 stycznia 2017 o 19:34

      🙂

      Odpowiedz
  7. Hanula 27 października 2016 o 23:37

    Ciacho wyśmienite!!!! mniammmmm…..;-)
    dodałam dodatkowo pol tabliczki gorzkiej czekolady do srodka a polowe rodzynek zastapilam jagodami goji. Pyszotka;-)

    Odpowiedz
    1. admin 28 października 2016 o 14:55

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz oraz wypróbowanie :*

      Odpowiedz
  8. przepis na placuszki z cukinii 10 marca 2016 o 19:22

    Witam serdecznie
    nie mogę otworzyć przepisu na placuszki z cukinii.
    Jeśli chodzi o przepis na chlebek otwiera się bez problemu.
    może coś da się z tym zrobić.
    pozdrawiam B.Plewko

    Odpowiedz
    1. admin 11 marca 2016 o 14:34

      już poprawiłam wszystko 🙂 powinno działać

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.