Po długiej nieobecności tutaj na blogu wracam z nową energią, pomysłami i przepisami. Przyszłe miesiące obfitować będą w ogrom pracy – bardzo lubię ten stan. Moja kuchnia na wiosnę przechodzi odświeżenie, ja przechodzę odmładzanie, a wy zgarniacie wszystkie efekty. Dziś mam dla Was cudowny przepis na wegański chlebek wykonany z mąki pszennej pełnoziarnistej, pachnący pomarańczami. Mało tłuszczu, dużo błonnika, ogrom pyszności.
Formę o wymiarach 20 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C.
Przez 5 minut miksować mleko, sok, olej, ekstrakt z wanilii i cukier.
Do innej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i mielonym imbirem. Dodać skórkę z pomarańczy, posiekane orzechy i rodzynki. Wymieszać.
Mieszankę z mąką dodać do mokrych składników - wymieszać do ich połączenia.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 -60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto jest suchy. Wyjąc z piekarnika i ostudzić.
12 porcji
Składniki
Przygotowanie
Formę o wymiarach 20 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C.
Przez 5 minut miksować mleko, sok, olej, ekstrakt z wanilii i cukier.
Do innej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i mielonym imbirem. Dodać skórkę z pomarańczy, posiekane orzechy i rodzynki. Wymieszać.
Mieszankę z mąką dodać do mokrych składników - wymieszać do ich połączenia.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 -60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto jest suchy. Wyjąc z piekarnika i ostudzić.
Notes