Wieprzowina z woka

Czasami u nas w domu powstają dania z „niczego”. W tym wypadku może to za duże słowo ale mieliśmy ochotę na szybką, lekką i ciepłą kolację. Został nam tylko cienki ryżowy makaron i on wykończył pyszną polędwiczkę smażoną metodą stir-fry oraz warzywa również tak przygotowane.
Ważne jest w tej metodzie aby wszystkie składniki wcześniej pokroić. Najlepiej smażyć je na woku ponieważ jego kształt umożliwia szybkie mieszanie i równomiernie rozprowadza temperaturę.
Metoda ta gwarantuje smaczny posiłek w mgnieniu oka. Zobaczcie sami.
Smacznego:)

Ilość porcji3 porcje

 1 polędwiczka wieprzowa
 sos sojowy
 papryczka chili
 mieszanka chińska warzyw mrożonych ok 2 garście (mieszanka chińska to mrożonka w skład której wchodzą: kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby chińskie, marchew,cebula. Kupuje się to w delikatesach albo w marketach)
 3 ząbki czosnku
 2 szalotki
 makaron ryżowy.
 2 łyżki oleju rzepakowego
 sól i pieprz
 garść pietruszki

1

Polędwiczkę wieprzową pokroić w paski lub kostkę, przyprawić sosem sojowym, chili i pieprzem

2

Obrać 2 ząbki czosnku i szalotkę - czosnek  przecisnąć przez praskę, a cebule pokroić na talarki lub piórka

3

Rozgrzewamy w woku 1 łyżkę oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy 1  ząbek czosnku rozgnieciony ręką.

4

Po ok 30 sekundach  dodajemy same mięso (sos zostawiamy w misce). I smażymy szybko mieszając ok 4-5 min.

5

Następnie dodajemy czosnek  przecisnąć przez praskę, pokrojona cebulę i znowu energicznie mieszamy.Na sam koniec dodajemy sos z marynaty i wszystko razem smażymy jeszcze 1 min

6

Mięso przekładamy do osobnej miski.

7

Makaron ryżowy ok pół opakowania zalewamy gorącą wodą i przykrywamy na ok 3 min lub tak jak pisze na opakowaniu.

8

Warzywa smażymy również na rozgrzanym woku z 1 łyżką oleju przez ok 3-5 min. Doprawiamy sola i pieprzem

9

Końcowym etapem jest połączenie wszystkich składników w woku tzn. warzyw,, posiekanego drobno chili, mięsa, odcedzonego makaronu, oraz doprawienie sola i pieprzem. Szybkie ich zamieszanie z garścią świeżej pietruszki.

Składniki

 1 polędwiczka wieprzowa
 sos sojowy
 papryczka chili
 mieszanka chińska warzyw mrożonych ok 2 garście (mieszanka chińska to mrożonka w skład której wchodzą: kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby chińskie, marchew,cebula. Kupuje się to w delikatesach albo w marketach)
 3 ząbki czosnku
 2 szalotki
 makaron ryżowy.
 2 łyżki oleju rzepakowego
 sól i pieprz
 garść pietruszki

Przygotowanie

1

Polędwiczkę wieprzową pokroić w paski lub kostkę, przyprawić sosem sojowym, chili i pieprzem

2

Obrać 2 ząbki czosnku i szalotkę - czosnek  przecisnąć przez praskę, a cebule pokroić na talarki lub piórka

3

Rozgrzewamy w woku 1 łyżkę oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy 1  ząbek czosnku rozgnieciony ręką.

4

Po ok 30 sekundach  dodajemy same mięso (sos zostawiamy w misce). I smażymy szybko mieszając ok 4-5 min.

5

Następnie dodajemy czosnek  przecisnąć przez praskę, pokrojona cebulę i znowu energicznie mieszamy.Na sam koniec dodajemy sos z marynaty i wszystko razem smażymy jeszcze 1 min

6

Mięso przekładamy do osobnej miski.

7

Makaron ryżowy ok pół opakowania zalewamy gorącą wodą i przykrywamy na ok 3 min lub tak jak pisze na opakowaniu.

8

Warzywa smażymy również na rozgrzanym woku z 1 łyżką oleju przez ok 3-5 min. Doprawiamy sola i pieprzem

9

Końcowym etapem jest połączenie wszystkich składników w woku tzn. warzyw,, posiekanego drobno chili, mięsa, odcedzonego makaronu, oraz doprawienie sola i pieprzem. Szybkie ich zamieszanie z garścią świeżej pietruszki.

Wieprzowina z woka
(Wyświetlono 224 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *