Łosoś po treningu

Jak już wiesz jestem ogromną fanką ruchu. Staram się ćwiczyć codziennie. Zazwyczaj mam czas na to tylko wieczorem po pracy. Pisałam już o miejscu które mnie przyciąga jak magnes tutaj:). Swego czasu bardzo interesowałam się żywieniem sportowców (ooooo jakie wielkie słowa:)). Nauczyłam się = weszło mi w krew że zawsze po treningu jem białka aby mięśnie się szybciej regenerowały i rosły w siłę:)
Idealna kolacja dla mnie to łosoś pieczony bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej z porcją soczystych warzyw. Przygotowanie tego dania zajmuje mi 10 min, jest niesamowicie proste, a smakiem zniewala. Uwielbiam jak ryba jest soczysta, a warzywa z ogródka no ale to drugie to sobie jeszcze poczekam:)
Ps. Mój mąż się ze mnie śmieje, że za niedługo będę miała łuski i skrzela bo ryby to główny składnik mojego jadłospisu.
Zapraszam

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 200 g świeżego filetu z łososia
 1 cytryna
 sól morska (ja używam różowej soli himalajskiej)
 pieprz biały cytrynowy
Składniki na sałatę: (dla 1 osoby)
 2 liście sałaty radicchio
 2  liście sałaty lodowej
 kilka liści świeżego szpinaku
 listki świeżej bazylii
 kilka sztuk pomidorków koktajlowych
 kiełki rzeżuchy
 łyzka orzeszków pinowych
 pokrojony por wg uznania
 łyżka oleju rzepakowego
 krem balsamiczny
 sól i pieprz do smaku

1

Rybę wyjąc z lodówki odpowiednio wcześniej tak aby miała temperaturę pokojową.

2

Skropić obficie sokiem z cytryny i odstawić.

3

Patelnie grillową mocno rozgrzać. Wyłożyć na nią łososia skórą do dołu i smażyć ok 3-4 min zależy od grubości (mój kawałek miał niecałe 4 cm) na średnim ogniu.

4

Łososia przewrócić na drugą stronę i smażyć połowę czasu tego co przedtem.

5

Wyłożyć na talerz i posypać świeżo zmieloną solą i pieprzem.

Sałatka:
6

Sałaty, szpinak i bazylię umyć i poszarpać rękami na mniejsze kawałki.

7

Pomidorki przekroić na pół, por poszatkować dodać do sałaty. Wszystko doprawić sola i pieprzem, skropić oliwą i kremem balsamicznym. Posypać kiełkami rzeżuchy.

8

Orzeszki piniowe podprażyć na patelni i posypać sałatę.

Składniki

 200 g świeżego filetu z łososia
 1 cytryna
 sól morska (ja używam różowej soli himalajskiej)
 pieprz biały cytrynowy
Składniki na sałatę: (dla 1 osoby)
 2 liście sałaty radicchio
 2  liście sałaty lodowej
 kilka liści świeżego szpinaku
 listki świeżej bazylii
 kilka sztuk pomidorków koktajlowych
 kiełki rzeżuchy
 łyzka orzeszków pinowych
 pokrojony por wg uznania
 łyżka oleju rzepakowego
 krem balsamiczny
 sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1

Rybę wyjąc z lodówki odpowiednio wcześniej tak aby miała temperaturę pokojową.

2

Skropić obficie sokiem z cytryny i odstawić.

3

Patelnie grillową mocno rozgrzać. Wyłożyć na nią łososia skórą do dołu i smażyć ok 3-4 min zależy od grubości (mój kawałek miał niecałe 4 cm) na średnim ogniu.

4

Łososia przewrócić na drugą stronę i smażyć połowę czasu tego co przedtem.

5

Wyłożyć na talerz i posypać świeżo zmieloną solą i pieprzem.

Sałatka:
6

Sałaty, szpinak i bazylię umyć i poszarpać rękami na mniejsze kawałki.

7

Pomidorki przekroić na pół, por poszatkować dodać do sałaty. Wszystko doprawić sola i pieprzem, skropić oliwą i kremem balsamicznym. Posypać kiełkami rzeżuchy.

8

Orzeszki piniowe podprażyć na patelni i posypać sałatę.

Łosoś po treningu
(Wyświetlono 69 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

1 komentarz

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *