Makaron z pesto szpinakowym i krewetkami

Kochani dzisiaj bardzo krótki post. Starałam się napisać jakiś wstęp i tak jak zaczynałam tak szybko go usuwałam.  Moje myśli gdzieś błądzą więc darowałam Wam moje wywody.

Starałam się opisać Wam moje szczęście jakie ostatnio mnie spotyka, radość którą daje mi….., energię którą czerpię z…….., dobro które powraca jednak dziś się wstrzymam.

Podsyłam Wam za to przepis na fantastyczny makaron z pesto ze szpinaku i złotymi krewetkami – moja dzisiejsza doskonała kolacja.

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

Składniki na 2 porcje:
 2 garści makaronu tagliatelle
 1 garść orzechów włoskich
 2 garście szpinaku
 1 garść startego parmezanu
 1 olej rzepakowy
 1 łyżka masła
 1 papryczka chili
 3 ząbki czosnku
 500 g krewetek
 1 natka pietruszki
 sól i pieprz

1

Krewetki oczyścić z pancerzy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę, a chili drobno posiekać.

2

Makaron wrzucić do gotującej, osolonej wody i gotować wg instrukcji na opakowaniu, krócej o 2 min.

3

Na rozgrzane dno patelni wlać 2 łyżki oleju i dodać łyżkę masła. Wrzucić chili i czosnek. Smażyć około 1 min.

4

Dodać krewetki i obsmażyć je na złoty kolor około 3-4 min.

5

Do osobnej miski wrzucić szpinak, orzechy włoskie, parmezan oraz 2 łyżki oleju. Całość zblendować.

6

Kiedy makaron będzie już al dente odcedzić go, krewetki zdjąć z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz.

7

Na patelnie wrzucić ugotowany makaron, dodać pesto i całość wymieszać.

8

Na samym końcu dodać krewetki, doprawić solą i pieprzem oraz obficie posypać natką pietruszki.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

Składniki na 2 porcje:
 2 garści makaronu tagliatelle
 1 garść orzechów włoskich
 2 garście szpinaku
 1 garść startego parmezanu
 1 olej rzepakowy
 1 łyżka masła
 1 papryczka chili
 3 ząbki czosnku
 500 g krewetek
 1 natka pietruszki
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Krewetki oczyścić z pancerzy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę, a chili drobno posiekać.

2

Makaron wrzucić do gotującej, osolonej wody i gotować wg instrukcji na opakowaniu, krócej o 2 min.

3

Na rozgrzane dno patelni wlać 2 łyżki oleju i dodać łyżkę masła. Wrzucić chili i czosnek. Smażyć około 1 min.

4

Dodać krewetki i obsmażyć je na złoty kolor około 3-4 min.

5

Do osobnej miski wrzucić szpinak, orzechy włoskie, parmezan oraz 2 łyżki oleju. Całość zblendować.

6

Kiedy makaron będzie już al dente odcedzić go, krewetki zdjąć z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz.

7

Na patelnie wrzucić ugotowany makaron, dodać pesto i całość wymieszać.

8

Na samym końcu dodać krewetki, doprawić solą i pieprzem oraz obficie posypać natką pietruszki.

Makaron z pesto szpinakowym i krewetkami
(Wyświetlono 2 570 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

20 komentarzy

  1. Kaśka 25 lutego 2014 o 14:05

    Gdzie można kupić dobre krewetki mrożone? Ostatnio kupiłam w biedronce i miały strasznie brzydki zapach. Jak poznać czy sa dobre?

    1. admin 25 lutego 2014 o 22:38

      ja kupuje w Makro ale są też czasami w Lidlu. Cięzko jest określić stan mrożonych krewetek ponieważ istotny wpływ ma ich właściwe przetrzymywanie.

      1. Kaśka 26 lutego 2014 o 08:36

        a jakiej firmy są godne polecenia?

        1. admin 26 lutego 2014 o 13:47

          ja kupuje świeże w Makro 🙂 ale świetnie sprawdzą się też te z Lidla – gotowane

  2. Dorota 25 lutego 2014 o 00:26

    Droga Pani Kingo

    Czy do tego przepisu można wykorzystać mrożone krewetki?

    Pozdrawiam

    1. admin 25 lutego 2014 o 10:57

      tak, należy je wcześniej rozmrozić i osuszyć ręcznikiem papierowym

  3. AA 21 lutego 2014 o 17:26

    Kingo jesteś niesamowita! Uwielbiam Twoje przepisy i jeszcze ani razu się nie zawiodłam 🙂 szczególnie te odchudzone robią furorę. Mam prośbę czy mogłabyś się podzielić swoim przepisem na naleśniki z serem bo jakoś nie mogę trafić z przepisem a wiem że zrobisz je znakomite! 😉 pozdrawiam serdecznie Aneta

    1. admin 22 lutego 2014 o 15:42

      jasne postaram się dodać jak najszybciej przepis): dziękuję CI bardzo za tak miłe słowa:)

  4. MaMmmarcm 10 lutego 2014 o 20:06

    zrobiłem te danie przed chwilą z żoną, wyglądało smakowicie, jednak nie są to chyba moje smaki, albo po prostu daliśmy za dużo szpinaku, w każdym razie moja żona zachwycona 🙂 🙂 🙂

    1. admin 10 lutego 2014 o 22:47

      ciesze się że napisałeś:) i że żonie smakowało:)

  5. megi 9 lutego 2014 o 21:03

    Witam mam pytanie moge użyć mrożonego szpinaku ??

    1. admin 10 lutego 2014 o 10:53

      ja do tego dania użyłam świeżego szpinaku, zbledowałam go z innymi składnikami podanymi w przepisie. Mrożonego używam firmy Frosta

  6. Aneczka 9 lutego 2014 o 13:12

    Kinia!!!! pychaaaa!!! jesteś mistrzynią pozytywnej energii i super pysznych przepisów:)

    1. admin 9 lutego 2014 o 18:43

      dziękuję Ci bardzo:) takie pozytywne komentarze dają mi jej jeszcze więcej :*

  7. Pestka 7 lutego 2014 o 11:47

    uwielbiam <3

  8. Maria K. 7 lutego 2014 o 01:41

    Czym mogę zastąpić szpinak? Gdyż niestety nie mogę go jeść 🙁

    1. admin 7 lutego 2014 o 11:15

      pietruszką lub rukolą 🙂

    2. Anka 7 lutego 2014 o 11:16

      Rukolą! Równie pyszne 🙂

  9. Kasia 6 lutego 2014 o 23:41

    Już nie mogę się doczekać aż go zmajstruję, składniki idealne, a wygląda jak marzenie:)

  10. Aaaaagniex 6 lutego 2014 o 23:32

    A ja właśnie wczoraj taki sam jadlam na obiad:) pyszności!!!:)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *