Makaron z pesto szpinakowym i krewetkami

Kochani dzisiaj bardzo krótki post. Starałam się napisać jakiś wstęp i tak jak zaczynałam tak szybko go usuwałam.  Moje myśli gdzieś błądzą więc darowałam Wam moje wywody.

Starałam się opisać Wam moje szczęście jakie ostatnio mnie spotyka, radość którą daje mi….., energię którą czerpię z…….., dobro które powraca jednak dziś się wstrzymam.

Podsyłam Wam za to przepis na fantastyczny makaron z pesto ze szpinaku i złotymi krewetkami – moja dzisiejsza doskonała kolacja.

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

Składniki na 2 porcje:
 2 garści makaronu tagliatelle
 1 garść orzechów włoskich
 2 garście szpinaku
 1 garść startego parmezanu
 1 olej rzepakowy
 1 łyżka masła
 1 papryczka chili
 3 ząbki czosnku
 500 g krewetek
 1 natka pietruszki
 sól i pieprz

1

Krewetki oczyścić z pancerzy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę, a chili drobno posiekać.

2

Makaron wrzucić do gotującej, osolonej wody i gotować wg instrukcji na opakowaniu, krócej o 2 min.

3

Na rozgrzane dno patelni wlać 2 łyżki oleju i dodać łyżkę masła. Wrzucić chili i czosnek. Smażyć około 1 min.

4

Dodać krewetki i obsmażyć je na złoty kolor około 3-4 min.

5

Do osobnej miski wrzucić szpinak, orzechy włoskie, parmezan oraz 2 łyżki oleju. Całość zblendować.

6

Kiedy makaron będzie już al dente odcedzić go, krewetki zdjąć z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz.

7

Na patelnie wrzucić ugotowany makaron, dodać pesto i całość wymieszać.

8

Na samym końcu dodać krewetki, doprawić solą i pieprzem oraz obficie posypać natką pietruszki.

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na 2 porcje:
 2 garści makaronu tagliatelle
 1 garść orzechów włoskich
 2 garście szpinaku
 1 garść startego parmezanu
 1 olej rzepakowy
 1 łyżka masła
 1 papryczka chili
 3 ząbki czosnku
 500 g krewetek
 1 natka pietruszki
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Krewetki oczyścić z pancerzy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę, a chili drobno posiekać.

2

Makaron wrzucić do gotującej, osolonej wody i gotować wg instrukcji na opakowaniu, krócej o 2 min.

3

Na rozgrzane dno patelni wlać 2 łyżki oleju i dodać łyżkę masła. Wrzucić chili i czosnek. Smażyć około 1 min.

4

Dodać krewetki i obsmażyć je na złoty kolor około 3-4 min.

5

Do osobnej miski wrzucić szpinak, orzechy włoskie, parmezan oraz 2 łyżki oleju. Całość zblendować.

6

Kiedy makaron będzie już al dente odcedzić go, krewetki zdjąć z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz.

7

Na patelnie wrzucić ugotowany makaron, dodać pesto i całość wymieszać.

8

Na samym końcu dodać krewetki, doprawić solą i pieprzem oraz obficie posypać natką pietruszki.

Notes

Makaron z pesto szpinakowym i krewetkami
(Wyświetlono 4 069 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)