Zielona szakszuka

Shakshuka jest potrawą kuchni Bliskiego Wschodu, szczególnie popularna w Izraelu, gdzie często jada się ją na śniadanie. Uważam, że fantastycznie smakuje o dowolnej porze dnia, zarówno rano, jak i na obiad czy kolację Jest to wegetariański, łatwy w przygotowaniu, zdrowy posiłek. W klasycznej recepturze jest czerwona za sprawą pomidorów. Ja dziś przedstawiam Wam moją zieloną wersję ze szpinakiem, cukinią i groszkiem.

shakshouka1

 

 

Zielona szakszuka



Ilość porcji: 3-4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia:
Czas całkowity: 15 minut

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała szalotka
  • 200 g szpinaku
  • ½ cukinii
  • 1½ łyżeczki soku z cytryny
  • 3-4 jajka
  • 50 g sera feta
  • 3 garście zielonego groszku mrożonego
  • pęczek pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać dno patelni, a następnie wlać na nią oliwę.
  2. Na tłuszczu zeszklić drobno posiekaną szalotkę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek przez około 2-3 minuty.
  3. Dodać szpinak, pokrojoną w kostkę cukinię oraz groszek – zmniejszyć płomień do średniego i smażyć całość około 5 minut. Całość doprawić sokiem z cytryny, gałka muszkatołową oraz sola i pieprzem.
  4. Następnie dodać drobno posiekaną pietruszkę i ponownie wymieszać.
  5. W warzywach zrobić 3-4 gniazdka (tyle ile użyjemy jajek). Na spód każdego wyłożyć odrobinę masła i umieścić w nich rozbite jajka.
  6. Na sam koniec całość oprószyć fetą, przykryć pokrywką i dusić momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
  7. Zdjąć z ognia, oprószyć pieprzem i podawać ciepłe np. z kromkami chleba razowego opieczonego w tosterze.

Możliwości

  • zamiast szpinaku można użyć jarmużu lub liści botwinki
  • szakszukę można wzbogacić o fasolę, dowolne warzywa lub Fasola edamame
  • zamiast fety można użyć np. wędzonego twarogu
wartość kaloryczna dla całego dania z 4 jajkami 866 kcal
białko 47 g
tłuszcze 62 g
węglowodany 33 g







2 komentarze

  1. Karo pisze:

    Uwielbiam szakszukę, ale takiej jeszcze nie jadłam :O Koniecznie muszę spróbować. Od razu pomyślałam, czym można zastąpić fetę i chyba spróbuję wersji z twarożkiem 🙂 Dzięki za przepis!

  2. ciekawy pomysł, na pewno wypróbuję

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel