Pamiętam, kiedy chodziłam do szkoły – uwielbiałam soboty, bo cały dzień mogłam spędzić beztrosko. Niedziele były mniej przeze mnie faworyzowane. Zawsze z tyłu głowy była perspektywa poniedziałku i wczesnej pobudki. Do dziś zostało mi takie myślenie. W każdą niedzielę popołudniem już myślę, co mnie czeka w kolejnym tygodniu. Myślę, że nie jestem jedyna w tej mojej „filozofii wolnego dnia” 🙂
Pytając Was, o posiłki których brakuje na blogu wskazaliście posiłki do pracy, szkoły. Pyszne i zdrowe. Oto jedna z wielu propozycji, które już wkrótce ukażą się na blogu – sałatka do pracy w słoiku!
Ps. Życzę Wam udanego tygodnia w pracy, w szkole, w domu, gdziekolwiek będziecie.
Prosto i pysznie!
Czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka, zalać zimną wodą aby złagodzić jej smak.
Przygotować dressing poprzez wymieszanie ze sobą wszystkich składników.
Przelać dressing do dwóch słoików.
Następnie wykładać ciecierzycę, dowolnie pokrojony ogórek, paprykę pokrojoną w kostkę, odcedzone piórka cebuli, ugotowaną kasze jaglaną, posiekaną pietruszkę oraz rukolę.
Przed podaniem wyłożyć do miski i całość wymieszać lub zapakować do większego słoika tak aby pozostawić miejsce na wymieszanie.
można użyć dowolnej kaszy lub np. komosy ryżowej
można użyć dowolnych warzyw np. pomidorów, cukinii, marchewki
można użyć dowolnej sałaty np. rzymskiej, roszponki czy masłowej
Porcji 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 370
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 18g28%
- Węglowodany 45g15%
- Białko 11g22%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka, zalać zimną wodą aby złagodzić jej smak.
Przygotować dressing poprzez wymieszanie ze sobą wszystkich składników.
Przelać dressing do dwóch słoików.
Następnie wykładać ciecierzycę, dowolnie pokrojony ogórek, paprykę pokrojoną w kostkę, odcedzone piórka cebuli, ugotowaną kasze jaglaną, posiekaną pietruszkę oraz rukolę.
Przed podaniem wyłożyć do miski i całość wymieszać lub zapakować do większego słoika tak aby pozostawić miejsce na wymieszanie.
można użyć dowolnej kaszy lub np. komosy ryżowej
można użyć dowolnych warzyw np. pomidorów, cukinii, marchewki
można użyć dowolnej sałaty np. rzymskiej, roszponki czy masłowej