Sałatka do pracy w słoiku

Pamiętam, kiedy chodziłam do szkoły – uwielbiałam soboty, bo cały dzień mogłam spędzić beztrosko. Niedziele były mniej przeze mnie faworyzowane. Zawsze z tyłu głowy była perspektywa poniedziałku i wczesnej pobudki. Do dziś zostało mi takie myślenie. W każdą niedzielę popołudniem już myślę, co mnie czeka w kolejnym tygodniu. Myślę, że nie jestem jedyna w tej mojej „filozofii wolnego dnia” 🙂

Pytając Was, o  posiłki których brakuje na blogu wskazaliście posiłki do pracy, szkoły. Pyszne i zdrowe. Oto jedna z wielu propozycji, które już wkrótce ukażą się na blogu – sałatka do pracy w słoiku!

Ps. Życzę Wam udanego tygodnia w pracy, w szkole, w domu, gdziekolwiek będziecie.

Stopień trudnościŁatwy

Prosto i pysznie!

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas10 minut

Składniki na dressing
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 sok z cytryny
 1 łyżeczka musztardy Dijon
 1 łyżeczka syropu klonowego
 Sól i pieprz do smaku
Składniki wypełnienia
 1 szklanka ciecierzycy z puszki
 1 zielony ogórek
 2 czerwone papryki
 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
 1 pęczek pietruszki
 4 garście rukoli

Sposób przygotowania
1

Czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka, zalać zimną wodą aby złagodzić jej smak.

2

Przygotować dressing poprzez wymieszanie ze sobą wszystkich składników.

3

Przelać dressing do dwóch słoików.

4

Następnie wykładać ciecierzycę, dowolnie pokrojony ogórek, paprykę pokrojoną w kostkę, odcedzone piórka cebuli, ugotowaną kasze jaglaną, posiekaną pietruszkę oraz rukolę.

5

Przed podaniem wyłożyć do miski i całość wymieszać lub zapakować do większego słoika tak aby pozostawić miejsce na wymieszanie.

Możliwości
6

można użyć dowolnej kaszy lub np. komosy ryżowej

7

można użyć dowolnych warzyw np. pomidorów, cukinii, marchewki

8

można użyć dowolnej sałaty np. rzymskiej, roszponki czy masłowej

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie370
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 18g24%
Węglowodany 45g17%
Białko 11g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

Składniki na dressing
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 sok z cytryny
 1 łyżeczka musztardy Dijon
 1 łyżeczka syropu klonowego
 Sól i pieprz do smaku
Składniki wypełnienia
 1 szklanka ciecierzycy z puszki
 1 zielony ogórek
 2 czerwone papryki
 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
 1 pęczek pietruszki
 4 garście rukoli

Przygotowanie

Sposób przygotowania
1

Czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka, zalać zimną wodą aby złagodzić jej smak.

2

Przygotować dressing poprzez wymieszanie ze sobą wszystkich składników.

3

Przelać dressing do dwóch słoików.

4

Następnie wykładać ciecierzycę, dowolnie pokrojony ogórek, paprykę pokrojoną w kostkę, odcedzone piórka cebuli, ugotowaną kasze jaglaną, posiekaną pietruszkę oraz rukolę.

5

Przed podaniem wyłożyć do miski i całość wymieszać lub zapakować do większego słoika tak aby pozostawić miejsce na wymieszanie.

Możliwości
6

można użyć dowolnej kaszy lub np. komosy ryżowej

7

można użyć dowolnych warzyw np. pomidorów, cukinii, marchewki

8

można użyć dowolnej sałaty np. rzymskiej, roszponki czy masłowej

Notes

Sałatka do pracy w słoiku

 

(Wyświetlono 7 566 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)