Batony z bakaliami

Genialne przepisy są proste i nafaszerowane zdrowiem. Dziś dla Was mega szybki baton z bakaliami. Czekoladowy cud. Kilka składników, które połączone ze sobą tworzą coś co polubi każdy.  Użyłam do niego migdałów, pestek dyni i słonecznika oraz żurawiny. Ty możesz stworzyć swoją mieszankę wykorzystując suszone śliwki, orzechy włoskie, nasiona chia lub len. Ja dodałam szczyptę soli aby podkreślić smak. Ty możesz stworzyć coś absolutnie fantastycznego z cynamonem, kardamonem czy wanilią. Baza jest stała: olej kokosowy, kakao i syrop klonowy, a reszta to pełna dowolność. Kolejne batony idealne! Kolejny przepis o którym musi usłyszeć świat 🙂

Ilość porcji6 porcji
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas1 godz. 30 minut

 ½ szklanki migdałów
 ¼ szklanki suszonej żurawiny
 ¼ szklanki pestek dyni
 ¼ szklanki nasion słonecznika
 ¼ szklanki oleju kokosowego
 3 łyżki kakao
 2 łyżki syropu klonowego
 1 szczypta soli

1

Migdały, słonecznik, pestki dyni i suszoną żurawinę włożyć do miski.

2

W  rondelku rozpuścić olej kokosowy na małym ogniu.

3

Dodać kakao, syrop klonowy i sól. Wymieszać.

4

Masę czekoladową  przelać do bakalii i wymieszać.

5

Całość przełożyć do pojemnika wyłożonego folią spożywczą i włożyć do lodówki, aż stwardnieje.

6

Pokroić w dowolne kawałki, przechowywać w lodówce.

Wartości odżywcze

Porcji 6

Składniki

 ½ szklanki migdałów
 ¼ szklanki suszonej żurawiny
 ¼ szklanki pestek dyni
 ¼ szklanki nasion słonecznika
 ¼ szklanki oleju kokosowego
 3 łyżki kakao
 2 łyżki syropu klonowego
 1 szczypta soli

Przygotowanie

1

Migdały, słonecznik, pestki dyni i suszoną żurawinę włożyć do miski.

2

W  rondelku rozpuścić olej kokosowy na małym ogniu.

3

Dodać kakao, syrop klonowy i sól. Wymieszać.

4

Masę czekoladową  przelać do bakalii i wymieszać.

5

Całość przełożyć do pojemnika wyłożonego folią spożywczą i włożyć do lodówki, aż stwardnieje.

6

Pokroić w dowolne kawałki, przechowywać w lodówce.

Batony z bakaliami

(Wyświetlono 1 173 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

27 komentarzy

  1. Avatar Kamila 10 sierpnia 2018 o 12:17

    Zrobiłam, bardzo smaczne i pożywne 🙂 podpiekłam na suchej patelni migdały, pestki dynii i słonecznika – moim zdaniem ziarna mają wtedy lepszy smak. Dodałam też odrobinę siemienia lnianego w ziarnach – dodatkowe zdrowe kalorie 🙂

    Odpowiedz
  2. Avatar magda 9 marca 2017 o 17:41

    Czy zurawine można zastąpić daktylami? Jeśli tak to czy dodawać slodzidlo?

    Odpowiedz
    1. admin admin 13 marca 2017 o 12:11

      oczywiście że można zastąpić jednak ja pominęłabym dodatkowe słodzenie

      Odpowiedz
  3. Avatar Maria 2 października 2016 o 03:40

    Kinga, co zrobiłam źle? Moich batonów nie da się ładnie pokroić, kruszą się potwornie. Czy zbyt duża/mała ilość oleju może dać taki efekt? Nie mam zbyt precyzyjnego oka jeśli chodzi o miary i wagi, więc moje 1/4 szklanki mogło nie być idealne.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin admin 3 października 2016 o 16:58

      dokładnie tak 🙁 kochana nie zniechęcaj się – te batony są pyszne – spróbuj jeszcze raz :*

      Odpowiedz
  4. Avatar sandi 24 września 2016 o 08:15

    a ile takie cudo ma kcal ?

    Odpowiedz
  5. Avatar Kasia 10 sierpnia 2016 o 13:27

    Do naczynia o jakich wymiarach przelewasz gotowa mase Kinga?

    Odpowiedz
    1. admin admin 10 sierpnia 2016 o 14:26

      do blaszki o średnicy 12 cm

      Odpowiedz
      1. Avatar Kasia 10 sierpnia 2016 o 15:56

        Dziekuje ☺

        Odpowiedz
  6. Avatar EwaN 20 lipca 2016 o 21:49

    Batony FAN-TAS-TYCZ-NE!!!?❤

    Odpowiedz
    1. admin admin 21 lipca 2016 o 21:08

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję :*

      Odpowiedz
  7. Avatar Djon 11 lipca 2016 o 09:00

    Hej! Wyglądają imponująco 🙂 pych! Uwielbiam <3 zdrowe odżywianie 🙂 Polecam Ci bloga z którym najczęściej gotuje.

    Odpowiedz
  8. Avatar Medita 8 lipca 2016 o 14:55

    Eksperyment udany. Kawałek właśnie zniknął w ustach mojego uroczego 4-latka☺

    Odpowiedz
    1. admin admin 9 lipca 2016 o 09:51

      ufffff cudownie! dziękuję :*

      Odpowiedz
  9. Avatar Medita 8 lipca 2016 o 13:06

    Nie miałem po ręką syropu klonowego dodałam miód. Dodatkowo rozdrobniłam troszku składniki w thermomiksie. Właśnie czekam na wynik eksperymentu…

    Odpowiedz
  10. Avatar aszmala 6 lipca 2016 o 15:10

    Czy syrop klonowy można zastąpić miodem?

    Odpowiedz
    1. admin admin 9 lipca 2016 o 09:56

      tak

      Odpowiedz
  11. Avatar Dorota 6 lipca 2016 o 11:12

    olej virgin, czy rafinowany?

    Odpowiedz
    1. admin admin 6 lipca 2016 o 12:07

      Virgin

      Odpowiedz
  12. Avatar Kamila 6 lipca 2016 o 09:56

    Czy mogę zastąpić syrop klonowy syropem z agawy? ??

    Odpowiedz
    1. Avatar Martinextra 6 lipca 2016 o 10:36

      Pewnie możesz bo konsystencja ta sama ale po co? Syrop z agawy, wbrew powszechnym opiniom jest bardzo niezdrowy. Jedynym jego plusem jest niższy IG względem syropu klonowego. Ale cechę mają też syntetyczne slodziki które szkodzą organizmowi tak samo. Pzdr.

      Odpowiedz
      1. admin admin 6 lipca 2016 o 12:10

        Dokładnie! Są syropy z agawy, oryginalne z upraw ekologicznych i wtedy użycie ich ma sens?

        Odpowiedz
    2. admin admin 6 lipca 2016 o 12:07

      Tak

      Odpowiedz
  13. Avatar Krzysiek 6 lipca 2016 o 09:52

    Trzeba kupować całe migdały czy mogą być płatki ? Bo nie wiem czy będie to wszystko proporcjonalne.
    Pozdrawiam ! 🙂

    Odpowiedz
    1. admin admin 6 lipca 2016 o 12:08

      Można użyć płatków jednak należy ich dodać nieco więcej

      Odpowiedz
  14. Avatar Aneta 6 lipca 2016 o 08:35

    można zastąpić olej kokosowy innym? Jeśli tak to jakim najlepiej? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin admin 6 lipca 2016 o 08:59

      Niestety nie można innym olejem chyba że po prostu gorzka czekoladę wymieszać się z 2 łyżkami oleju rzepakowego tlocznego na zimno ze szczypta soli i stropem klonowym i taką mieszanką zaleje bakalie

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *