Shakshuka jest potrawą kuchni Bliskiego Wschodu, szczególnie popularna w Izraelu, gdzie często jada się ją na śniadanie. Uważam, że fantastycznie smakuje o dowolnej porze dnia, zarówno rano, jak i na obiad czy kolację Jest to wegetariański, łatwy w przygotowaniu, zdrowy posiłek. W klasycznej recepturze jest czerwona za sprawą pomidorów. Ja dziś przedstawiam Wam moją zieloną wersję ze szpinakiem, cukinią i groszkiem.
Najlepsza jaką jadłeś!
Rozgrzać dno patelni, a następnie wlać na nią oliwę.
Na tłuszczu zeszklić drobno posiekaną szalotkę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek przez około 2-3 minuty.
Dodać szpinak, pokrojoną w kostkę cukinię oraz groszek – zmniejszyć płomień do średniego i smażyć całość około 5 minut. Całość doprawić sokiem z cytryny, gałka muszkatołową oraz sola i pieprzem.
Następnie dodać drobno posiekaną pietruszkę i ponownie wymieszać.
W warzywach zrobić 3-4 gniazdka (tyle ile użyjemy jajek). Na spód każdego wyłożyć odrobinę masła i umieścić w nich rozbite jajka.
Na sam koniec całość oprószyć fetą, przykryć pokrywką i dusić momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Zdjąć z ognia, oprószyć pieprzem i podawać ciepłe np. z kromkami chleba razowego opieczonego w tosterze.
zamiast szpinaku można użyć jarmużu lub liści botwinki
szakszukę można wzbogacić o fasolę, dowolne warzywa lub Fasola edamame
zamiast fety można użyć np. wędzonego twarogu
4 porcji
- Amount per serving
- Kalorie866
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 62g80%
- Węglowodany 33g12%
- Białko 47g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać dno patelni, a następnie wlać na nią oliwę.
Na tłuszczu zeszklić drobno posiekaną szalotkę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek przez około 2-3 minuty.
Dodać szpinak, pokrojoną w kostkę cukinię oraz groszek – zmniejszyć płomień do średniego i smażyć całość około 5 minut. Całość doprawić sokiem z cytryny, gałka muszkatołową oraz sola i pieprzem.
Następnie dodać drobno posiekaną pietruszkę i ponownie wymieszać.
W warzywach zrobić 3-4 gniazdka (tyle ile użyjemy jajek). Na spód każdego wyłożyć odrobinę masła i umieścić w nich rozbite jajka.
Na sam koniec całość oprószyć fetą, przykryć pokrywką i dusić momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Zdjąć z ognia, oprószyć pieprzem i podawać ciepłe np. z kromkami chleba razowego opieczonego w tosterze.
zamiast szpinaku można użyć jarmużu lub liści botwinki
szakszukę można wzbogacić o fasolę, dowolne warzywa lub Fasola edamame
zamiast fety można użyć np. wędzonego twarogu
Notes