Tropikalna pieczona owsianka

Kiedy po raz pierwszy zrobiłam pieczoną owsiankę – przepadłam – była to owsianka z pieczonymi jabłkami. Ostatnio często w myślach wracam to moich egzotycznych podróży i chyba ta tęsknota za nimi sprawiła, ze na blogu musiał pojawić się ten przepis.

Tropikalna pieczona owsianka – jak zwykle ekspresowa w przygotowaniu i pyszna po skosztowaniu 🙂

Oczywiście pochwalcie się jeżeli tylko jej spróbujecie.

PS. Jedzenie jest cudowne bo przywołuje wspomnienia. Najlepsze ananasy jadłam na Karaibach – kokos też pachnie mi tym miejscem.

Ilość porcji6 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia35 minutCałkowity czas45 minut

 2 szklanki płatków owsianych górskich
 ¼ szklanka cukru trzcinowego
 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli
 3 łyżki siemienia lnianego
  szklanka oleju kokosowego
  szklanka jogurtu roślinnego (np. Planton z Lidla)
  szklanka mleka kokosowego
 1 szklanka ananasa świeżego
 ½ szklanka wiórków kokosowych
 opcjonalnie płatki migdałów

1

Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłozyć papierem do pieczenia.

2

W misce połączyć ze sobą płatki owsiane, cukier, sól, proszek do pieczenia i siemię lniane.

3

W osobne misce wymieszać roztopiony olej kokosowy, mleko oraz jogurt.

4

Połączyć zawartość obu misek i dobrze wymieszać. Do masy dodać wiórki kokosowe oraz ananasa pokrojonego w kostkę.

5

Przelać do przygotowanej blaszki i piec 35 minut. Z wierzchu można posypać płatkami migdałów Podawać z owocami i kleksem jogurtu.

Możliwości
6

zamiast cukru trzcinowego można użyć miodu lub syropu klonowego bądź cukru kokosowego

7

zamiast ananasa można użyć bananów

8

całość można wzbogacić o a orzechy lub suszone owoce np. rodzynki

Wartości odżywcze

Porcji 6


Ilość na porcję
Kalorie 2065
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 117g180%
Węglowodany 219g73%
Białko 38g76%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 2 szklanki płatków owsianych górskich
 ¼ szklanka cukru trzcinowego
 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli
 3 łyżki siemienia lnianego
  szklanka oleju kokosowego
  szklanka jogurtu roślinnego (np. Planton z Lidla)
  szklanka mleka kokosowego
 1 szklanka ananasa świeżego
 ½ szklanka wiórków kokosowych
 opcjonalnie płatki migdałów

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłozyć papierem do pieczenia.

2

W misce połączyć ze sobą płatki owsiane, cukier, sól, proszek do pieczenia i siemię lniane.

3

W osobne misce wymieszać roztopiony olej kokosowy, mleko oraz jogurt.

4

Połączyć zawartość obu misek i dobrze wymieszać. Do masy dodać wiórki kokosowe oraz ananasa pokrojonego w kostkę.

5

Przelać do przygotowanej blaszki i piec 35 minut. Z wierzchu można posypać płatkami migdałów Podawać z owocami i kleksem jogurtu.

Możliwości
6

zamiast cukru trzcinowego można użyć miodu lub syropu klonowego bądź cukru kokosowego

7

zamiast ananasa można użyć bananów

8

całość można wzbogacić o a orzechy lub suszone owoce np. rodzynki

Tropikalna pieczona owsianka – wegańska

 

(Wyświetlono 2 726 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

3 komentarzy

  1. Avatar Justi 7 maja 2019 o 11:15

    Super przepis, jak zwykle pyszny! Świetny pomysł na odmianę typowej owsianki;)
    Pozdrawiam;)

  2. Avatar Agnieszka 5 marca 2019 o 09:59

    Kingo, dla pewności – mleko kokosowe, czyli napój roślinny, czy mleczko kokosowe, które jest gęściejsze? I mam jeszcze pytanie do pizzy na polencie, czy zamiast mąki kukurydzianej nie sprawdziłaby się lepiej kasza kukurydziana?
    Serdecznie pozdrawiam

    1. admin admin 5 marca 2019 o 19:35

      mleko kokosowe w puszce, a w pizzy na polencie spokojnie można użyć kaszy kukrydzianej

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *