Tak jak pięknie wyglądają, tak i smakują. Pyszne i szybkie w przygotowaniu.
Groszek przełożyć do miski i za pomocą widelca lub blendera rozgnieść niezbyt dokładnie.
Dodać do niego posieką pietruszkę, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny i mąkę owsianą oraz przyprawy. Całość wymieszać.
Do masy wmieszać ser zostawiając większe kawałki.
Na rozgrzanej patelni na odrobinie oliwy smażyć placuszki po 3-4 minuty z każdej strony.
Podawać z jogurtem wymieszanym z drobno posiekana rukolą i sokiem z cytryny.
placuszki można zamiast smażyć na tłuszczu upiec lub smażyć na papierze do pieczenia
zamiast groszku można użyć bobu lub ugotowanej fasoli
jajka można w wersji wegańskiej zastąpić mielonym siemieniem lnianym lub zwiększyć ilość mąki owsianej
twaróg można zastąpić jogurtem greckim, ricottą, bryndzą lub fetą oraz tofu w wersji wegańskiej
mąkę owsianą można zastąpić mąką kokosową, ryżową lub podwójna ilością mąki pszennej razowej
3 porcji
6-8 sztuk
- Amount per serving
- Kalorie279
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 14g18%
- Węglowodany 16g6%
- Białko 20g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Groszek przełożyć do miski i za pomocą widelca lub blendera rozgnieść niezbyt dokładnie.
Dodać do niego posieką pietruszkę, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny i mąkę owsianą oraz przyprawy. Całość wymieszać.
Do masy wmieszać ser zostawiając większe kawałki.
Na rozgrzanej patelni na odrobinie oliwy smażyć placuszki po 3-4 minuty z każdej strony.
Podawać z jogurtem wymieszanym z drobno posiekana rukolą i sokiem z cytryny.
placuszki można zamiast smażyć na tłuszczu upiec lub smażyć na papierze do pieczenia
zamiast groszku można użyć bobu lub ugotowanej fasoli
jajka można w wersji wegańskiej zastąpić mielonym siemieniem lnianym lub zwiększyć ilość mąki owsianej
twaróg można zastąpić jogurtem greckim, ricottą, bryndzą lub fetą oraz tofu w wersji wegańskiej
mąkę owsianą można zastąpić mąką kokosową, ryżową lub podwójna ilością mąki pszennej razowej