Uwielbiam ten przepis za prostotę wykonania, a kocham za smak! Ta receptura sprawdza się zawsze, kiedy nie mam czasu. Wiecie, że kocham proste, naturalne dekoracje dlatego i ten tort ? udekorowany jest tylko migdałami, wiórkami kokosowymi i chipsami z kopry kokosowej (kopra – obielmo orzechów palmy kokosowej). Spokojnie możecie go zrobić dzień przed imprezą – zyska na smaku. Jest wilgotny za sprawą biszkoptu, który jest moim najnowszym odkryciem. Przyznam się Wam, że wegańskie receptury uwalniają we mnie kreatywność. Cieszę się jak dziecko, kiedy wychodzą mi wegańskie bezy czy tak jak w tym przypadku biszkopt. Mój mąż kiedyś z niechęcią sięgał po kawałek „roślinnej ” słodkości – dziś tylko takie wybiera. Fajna zmiana, dobra zmiana, słodka zmiana ?
Jak zawsze dajcie znać jak skosztujecie tego cuda ?
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC. Dwie do frmy o średnicy o 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno
W misce wymieszać ze sobą mleko, ocet i olej – odstawić na 5 minut.
Do drugiej miski przesiać mąkę wraz z sodą, solą i cukrem.
Wymieszać zawartość obu misek i ciasto przelać do przygotowanych foremek.
Włożyć do piekarnika i piec 20 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjąć i ostudzić.
Wiórki kokosowe (2 szklanki które używamy do kremu oraz ½ szklanki które używamy dodatkowo do dekoracji) podprażyć na patelni tak, aby były złote. Przyłożyć do miski i wystudzić.
Stałą część mleka kokosowego umieścić z syropem i sokiem z limonki oraz ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii w misce. Całość wymieszać.
Pod koniec dodać 1½ szklanki wiórków kokosowych i ponownie wymieszać.
Migdały namoczyć w ciepłej wodzie. Po 10 minutach odcedzić i obrać ze skórki. Podprażyć przez 5 minut ze szczyptą soli na patelni. Ostudzić.
Na wystudzony blat biszkoptu wyłożyć połowę kremu, wyrównać go. PRzykryć drugim blatem i ponownie całość posmarować kremem (wierzch i boki).
Do pozostałych wiórków kokosowych dodać szczyptę soli, wymieszać i równo wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto udekorować prażonymi migdałami.
Całe ciasto włożyć do lodówki na minimum godzinę.
wersja orzechowa – zamiast wiórków użyć mielonych orzechów
zamiast maki pszennej można użyć orkiszowej, gryczanej lub migdałowej.
ciasto można wzbogacić o przyprawy tj. cynamon, kardamon lub imbir
krem można wzbogacić o rum – wersja karaibska
jeżeli nie lubimy mleka koksowego użytego do kremu można zrobić budyń waniliowy i wzbogacić go o podprażone wiórki kokosowe na koniec całość utrzeć z masłem (wtedy już wersja nie wegańska)
9 porcji
- Amount per serving
- Kalorie303
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 7.7g10%
- Sód 244mg11%
- Węglowodany 55g20%
- Białko 4.2g
- Wapń 10mg1%
- Żelazo 2mg12%
- Potas 56mg2%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC. Dwie do frmy o średnicy o 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno
W misce wymieszać ze sobą mleko, ocet i olej – odstawić na 5 minut.
Do drugiej miski przesiać mąkę wraz z sodą, solą i cukrem.
Wymieszać zawartość obu misek i ciasto przelać do przygotowanych foremek.
Włożyć do piekarnika i piec 20 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjąć i ostudzić.
Wiórki kokosowe (2 szklanki które używamy do kremu oraz ½ szklanki które używamy dodatkowo do dekoracji) podprażyć na patelni tak, aby były złote. Przyłożyć do miski i wystudzić.
Stałą część mleka kokosowego umieścić z syropem i sokiem z limonki oraz ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii w misce. Całość wymieszać.
Pod koniec dodać 1½ szklanki wiórków kokosowych i ponownie wymieszać.
Migdały namoczyć w ciepłej wodzie. Po 10 minutach odcedzić i obrać ze skórki. Podprażyć przez 5 minut ze szczyptą soli na patelni. Ostudzić.
Na wystudzony blat biszkoptu wyłożyć połowę kremu, wyrównać go. PRzykryć drugim blatem i ponownie całość posmarować kremem (wierzch i boki).
Do pozostałych wiórków kokosowych dodać szczyptę soli, wymieszać i równo wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto udekorować prażonymi migdałami.
Całe ciasto włożyć do lodówki na minimum godzinę.
wersja orzechowa – zamiast wiórków użyć mielonych orzechów
zamiast maki pszennej można użyć orkiszowej, gryczanej lub migdałowej.
ciasto można wzbogacić o przyprawy tj. cynamon, kardamon lub imbir
krem można wzbogacić o rum – wersja karaibska
jeżeli nie lubimy mleka koksowego użytego do kremu można zrobić budyń waniliowy i wzbogacić go o podprażone wiórki kokosowe na koniec całość utrzeć z masłem (wtedy już wersja nie wegańska)
Notes