Wegański tort kokosowy

Uwielbiam ten przepis za prostotę wykonania, a kocham za smak! Ta receptura sprawdza się zawsze, kiedy nie mam czasu. Wiecie, że kocham proste, naturalne dekoracje dlatego i ten tort ? udekorowany jest tylko migdałami, wiórkami kokosowymi i chipsami z kopry kokosowej (kopra – obielmo orzechów palmy kokosowej). Spokojnie możecie go zrobić dzień przed imprezą – zyska na smaku. Jest wilgotny za sprawą biszkoptu, który jest moim najnowszym odkryciem. Przyznam się Wam, że wegańskie receptury uwalniają we mnie kreatywność. Cieszę się jak dziecko, kiedy wychodzą mi wegańskie bezy czy tak jak w tym przypadku biszkopt. Mój mąż kiedyś z niechęcią sięgał po kawałek „roślinnej ” słodkości – dziś tylko takie wybiera. Fajna zmiana, dobra zmiana, słodka zmiana ?

Jak zawsze dajcie znać jak skosztujecie tego cuda ?

Ilość porcji9 porcji
Czas Przygotowania20 minutCzas pieczenia20 minutCałkowity czas1 godz. 10 minut

Składniki na wegański biszkopt:
 1 ¾ szklanki mąki pszennej BIO
 1 szklanka cukru trzcinowego
 1 łyżeczka sody
 ½ łyżeczki soli
 1 szklanka mleka roślinnego (np. kokosowe w kartonie)
  szklanki oleju rzepakowego
 1 łyżeczka octu
Składniki na wegański kokosowy krem:
 2 szklanki wiórków kokosowych
 2 puszki mleka koksowego w puszce – schłodzonego przez noc
 1 szczypta soli himalajskiej
 1 limonka
 3 łyżki syropu klonowego
 1 laska wanilii
Dodatkowo:
 ½ szklanki podprażonych wiórków
 1 garść migdałów

Przygotowanie ciasta
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC. Dwie do frmy o średnicy o 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno

2

W misce wymieszać ze sobą mleko, ocet i olej – odstawić na 5 minut.

3

Do drugiej miski przesiać mąkę wraz z sodą, solą i cukrem.

4

Wymieszać zawartość obu misek i ciasto przelać do przygotowanych foremek.

5

Włożyć do piekarnika i piec 20 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjąć i ostudzić.

Przygotowanie kremu:
6

Wiórki kokosowe (2 szklanki które używamy do kremu oraz ½ szklanki które używamy dodatkowo do dekoracji) podprażyć na patelni tak, aby były złote. Przyłożyć do miski i wystudzić.

7

Stałą część mleka kokosowego umieścić z syropem i sokiem z limonki oraz ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii w misce. Całość wymieszać.

8

Pod koniec dodać 1½ szklanki wiórków kokosowych i ponownie wymieszać.

Przygotowanie tortu:
9

Migdały namoczyć w ciepłej wodzie. Po 10 minutach odcedzić i obrać ze skórki. Podprażyć przez 5 minut ze szczyptą soli na patelni. Ostudzić.

10

Na wystudzony blat biszkoptu wyłożyć połowę kremu, wyrównać go.  PRzykryć drugim blatem i ponownie całość posmarować kremem (wierzch i boki).

11

Do pozostałych wiórków kokosowych dodać szczyptę soli, wymieszać i równo wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto udekorować prażonymi migdałami.

12

Całe ciasto włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Możliwości:
13

wersja orzechowa – zamiast wiórków użyć mielonych orzechów

14

zamiast maki pszennej można użyć orkiszowej, gryczanej lub migdałowej.

15

ciasto można wzbogacić o przyprawy tj. cynamon, kardamon lub imbir

16

krem można wzbogacić o rum – wersja karaibska

17

jeżeli nie lubimy mleka koksowego użytego do kremu można zrobić budyń waniliowy i wzbogacić go o podprażone wiórki kokosowe na koniec całość utrzeć z masłem (wtedy już wersja nie wegańska)

Składniki

Składniki na wegański biszkopt:
 1 ¾ szklanki mąki pszennej BIO
 1 szklanka cukru trzcinowego
 1 łyżeczka sody
 ½ łyżeczki soli
 1 szklanka mleka roślinnego (np. kokosowe w kartonie)
  szklanki oleju rzepakowego
 1 łyżeczka octu
Składniki na wegański kokosowy krem:
 2 szklanki wiórków kokosowych
 2 puszki mleka koksowego w puszce – schłodzonego przez noc
 1 szczypta soli himalajskiej
 1 limonka
 3 łyżki syropu klonowego
 1 laska wanilii
Dodatkowo:
 ½ szklanki podprażonych wiórków
 1 garść migdałów

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC. Dwie do frmy o średnicy o 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno

2

W misce wymieszać ze sobą mleko, ocet i olej – odstawić na 5 minut.

3

Do drugiej miski przesiać mąkę wraz z sodą, solą i cukrem.

4

Wymieszać zawartość obu misek i ciasto przelać do przygotowanych foremek.

5

Włożyć do piekarnika i piec 20 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjąć i ostudzić.

Przygotowanie kremu:
6

Wiórki kokosowe (2 szklanki które używamy do kremu oraz ½ szklanki które używamy dodatkowo do dekoracji) podprażyć na patelni tak, aby były złote. Przyłożyć do miski i wystudzić.

7

Stałą część mleka kokosowego umieścić z syropem i sokiem z limonki oraz ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii w misce. Całość wymieszać.

8

Pod koniec dodać 1½ szklanki wiórków kokosowych i ponownie wymieszać.

Przygotowanie tortu:
9

Migdały namoczyć w ciepłej wodzie. Po 10 minutach odcedzić i obrać ze skórki. Podprażyć przez 5 minut ze szczyptą soli na patelni. Ostudzić.

10

Na wystudzony blat biszkoptu wyłożyć połowę kremu, wyrównać go.  PRzykryć drugim blatem i ponownie całość posmarować kremem (wierzch i boki).

11

Do pozostałych wiórków kokosowych dodać szczyptę soli, wymieszać i równo wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto udekorować prażonymi migdałami.

12

Całe ciasto włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Możliwości:
13

wersja orzechowa – zamiast wiórków użyć mielonych orzechów

14

zamiast maki pszennej można użyć orkiszowej, gryczanej lub migdałowej.

15

ciasto można wzbogacić o przyprawy tj. cynamon, kardamon lub imbir

16

krem można wzbogacić o rum – wersja karaibska

17

jeżeli nie lubimy mleka koksowego użytego do kremu można zrobić budyń waniliowy i wzbogacić go o podprażone wiórki kokosowe na koniec całość utrzeć z masłem (wtedy już wersja nie wegańska)

Wegański tort kokosowy

 

(Wyświetlono 1 501 razy, 51 wyświetleń dzisiaj)

42 komentarzy

  1. Avatar Monika 1 lutego 2019 o 14:33

    Wyszedl mi zakalec :/ fakt, zamienilam make pszenna na orkiszowa, olej na oliwę z oliwek a cukier na ksylitol, czy to mogło być przyczyna? Jutro mam urodziny syna i nie wiem co mogę poprawic…

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:30

      mąka orkiszowa jest cięższa wszystko też zależy od typu mąki który Pani użyła

  2. Avatar Magda 11 listopada 2018 o 10:01

    Witam serdecznie.
    Torcik wygląda super ? Mam tylko pytanie czy zamiast mleka roślinnego można użyć takiego zwykłego? A drugie pytanko czy zamiast oleju rzepakowego sprawdzi się olej kokosowy czy nie za bardzo?
    Z góry dziękuję
    Magda

    1. admin admin 30 listopada 2018 o 17:27

      wszystkie podane składniki można zamienić 🙂

  3. Avatar Ela 7 września 2018 o 14:46

    Dziękuję za ten przepis. Łatwe wykonanie. Smakowało całej rodzinie. Udekorowałam truskawkami.

  4. Avatar JULIA 14 czerwca 2018 o 18:03

    Witam ! upiekłam wczoraj spody, dzisiaj zrobiłam mase i dokoczyłam chłodzi się… zobaczymy co z tego będzie, masa jakoś troszkę sucha dolałam zatem mleczka kokosowego(z tego co oddzieliłam od cześci stałej). .. myśle ze nie zawaliłam tego 😉 wieczorem bedziemy próbować ;), pozdrawiam !

    1. admin admin 15 czerwca 2018 o 13:55

      koniecznie daj znać czy się udało 🙂

  5. Avatar magda 7 czerwca 2018 o 16:37

    Próbowałam zrobić ten tort i wyszła katastrofa. Ten krem jest tak kokosowy, że jest aż niedobry. Dodałam potem wiecej limonki ale finalnie moje starania poszły w kubeł. Wyszło tłusto i niesmacznie. Wiórki kokosowe się tu totalnie nie sprawdziły. Miałam ogromne nadzieje związane z tym przepisem ale wyszła klapa:/ Dodatkowo, wszystko zajęło mi ogrom czasu.

    1. admin admin 13 czerwca 2018 o 11:20

      szkoda – widocznie to nie Twój smak – wile osob chwali sobie ten przepis

  6. Avatar Soma 17 maja 2018 o 18:08

    Pani Kingo, czy można upiec w jednej formie i podzielić na pół ?

    1. admin admin 17 maja 2018 o 19:35

      tak – ale należy dłużej piec o 10-15 minut

  7. Avatar Karolina 16 marca 2018 o 14:19

    Bardzo fajny przepis:) Chciałabym zapytać jakiej pojemności puszek mleczka kokosowego użyłaś do kremu? Są zarówno takie po 400 ml, jak i po 200 ml.

    1. Avatar Aleksandra 12 maja 2018 o 12:41

      Chciałabym zapytać dokładnie o to samo. 2 puszki mleczla po 200ml czy 2 po 400?

      1. admin admin 13 maja 2018 o 21:15

        2 puszki po 400 ml

        1. Avatar Aleksandra 14 maja 2018 o 11:33

          Super, dziękuję! tak właśnie mam 🙂 już się nie mogę doczekać na tort w takim razie.

          1. admin admin 14 maja 2018 o 21:16

            koniecznie daj znać jak się udał 🙂

  8. Avatar Anna Wróbel 26 lutego 2018 o 12:27

    Pyyyychotka 🙂 składniki które zawsze mam w domu, ciacho szybkie, lekkie i pyszne 🙂 kolejny super sprawdzony przepis od Ciebie :*

    1. admin admin 28 lutego 2018 o 12:19

      bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*

  9. Avatar Natalia 20 lutego 2018 o 19:08

    Witam, Pani Kingo 🙂 Pani przepisy są rewelacyjne!!
    Mam do przygotowania torcik dla dziewczynki, uczulonej na produkty zawierające mleko i jajka, a ten przepis jest idealny 🙂 Mam pytanko odnośnie przygotowania.
    Czy do biszkoptu mogę użyć zwykłej mąki pszennej i białego cukru, a na kremie poukładać owoce np, ananas, czy może się coś stać? Z góry dziękuję i pozdrawiam 😉

    1. admin admin 25 lutego 2018 o 08:32

      oczywiście może pani zrobić wszystko tak jak pani napisała w komentarzu

  10. Avatar Kuchnat 2 lutego 2018 o 23:07

    Jakiego typu mleczka kokosowego Pani użyła? Na pewno to z Lidla;) ale Light czy normalne/pełne?
    Pozdrawiam KuchNat 🙂

    1. admin admin 3 lutego 2018 o 16:06

      Mleczka Light

  11. Avatar Monika 31 stycznia 2018 o 20:31

    Może to zbyt oczywiste pytanie, ale czy można upiec biszkopt w jednej i go przekroić na dwie części? Wyrośnie na tyle? Mam jedną foremkę 😉

    1. admin admin 1 lutego 2018 o 12:02

      można jednak przy przekrojeniu należy uważać gdyż jest delikatny i wilgotny 🙂

  12. Avatar Kasia 7 stycznia 2018 o 13:08

    Cześć ?
    Piszesz:
    „PRZYGOTOWANIE ciasta (… )
    Dwie do frmy o średnicy o 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno (… )
    i ciasto przelać do przygotowanych foremek.”
    czy to znaczy że pieczemy 2 formy biszkoptu? Czy po prostu chochlik się wkradł? Będę wdzięczna za odpowiedź, zamierzam go upiec ale mam tylko 1 tortownice 20 cm ?

    1. admin admin 10 stycznia 2018 o 11:04

      pieczemy w 2 blaszkach

  13. Avatar Magda 9 grudnia 2017 o 22:40

    Hey Kinga:)
    Czym można zamienić make pszenna?
    Z góry dziekuje?

    1. admin admin 10 grudnia 2017 o 12:27

      Magda wszystkie zamienniki podane są w przepisie na samym dole – MOżLIWOŚCI

  14. Avatar Nat 8 grudnia 2017 o 20:49

    Wyszedł mi niski ten biszkopt 🙂 W sumie wszystko poszło zgodnie z przepisem myślę czy sposób mieszania może mieć znaczenie albo pieczenie góra dół? Komuś jeszcze wyszedł nisko?

  15. Avatar Magda 14 listopada 2017 o 08:25

    W końcu trafiło się coś idealnego dla mnie. Kocham kokosy <3
    Pyszny jest ten torcik, do tego ten czas przygotowania, przepis idealny. 🙂

    1. admin admin 21 listopada 2017 o 23:01

      🙂

  16. Avatar Arsenał - Wiedzy 7 listopada 2017 o 09:31

    super wygląda ten torcik, a jaki jest jego przybliżony koszt ?? 🙂 może zrobię go w weekend jak przyjedzie kuzyn z zagranicy:) pozdrawiam serdecznie

  17. Avatar B-tasty 5 listopada 2017 o 10:48

    Gdzie moge lupic taka zielona patere? Prosze o jakies sugestie lub link. Dziekuje

    1. admin admin 6 listopada 2017 o 17:59

      ja kupiłam w sieci Tiger

  18. Avatar Monika 4 listopada 2017 o 13:27

    Pani Kingo, właśnie szukałam książki ze zdrowymi słodkościami i znalazłam.
    Dziękuję.

    1. admin admin 4 listopada 2017 o 23:10

      polecam się na przyszłość 🙂

  19. Avatar Del 4 listopada 2017 o 08:37

    A tak przy okazji ile szacujesz że ma kalorii stała część z puszki mleczka kokosowego ? bo na opakowaniu jest podana dla całego mleczka, pewnie po rozwarstwieniu większość kalorii będzie w tej stałej?

  20. Avatar Wiola 3 listopada 2017 o 12:27

    Cudownie ! dziś będę robić !

    DZiękuję Ci za każdy przepis bez jajka! :*

    1. admin admin 3 listopada 2017 o 19:36

      polecam się na przyszłość :*

  21. Avatar Pola 2 listopada 2017 o 17:55

    Kingo ile mleka roslinnego kokosowego?

    1. Avatar Ania 3 listopada 2017 o 13:07

      1 szklanka ?

    2. admin admin 3 listopada 2017 o 19:33

      już poprawiłam – używam 1 szklanki mleka

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *