Domowe mleko migdałowe

Najlepsze są zawsze domowe wyroby. Lubię moje własne produkcje, jesienne zaprawy, własny jogurt czy pyszny chleb. Jednak mleko migdałowe to mój zdecydowany faworyt. Owsianka czy budyń z jego dodatkiem zyskują zupełnie inny smak. Nie wyobrażam sobie bez niego mojej kuchni. Obecne jest ono w wielu moich przepisach. Produkuję je bez przerwy – nie może go zabraknąć! Dziś zdradzam Wam mój przepis na – po prostu najlepsze mleko migdałowe ?!

 

 

Domowe mleko migdałowe ?



Ilość porcji: 1,5 L
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: -------
Czas całkowity: 10 minut + nocne moczenie

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów
  • 4 daktyle suszone
  • 1½ litra wody mineralnej niegazowanej
  • woda do namoczenia

Przygotowanie:

  1. Migdały namoczyć przez noc w wodzie. Przed użyciem odcedzić.
  2. Migdały wraz z daktylami i wodą zmiksować za pomocą blendera o dużej mocy. Tak aby całość była gładka i kremowa.
  3. Mleko przelać przez sito wyłożone gęsto sterylną pieluchą. Przelać do butelki i włożyć do lodówki.

MOŻLIWOŚCI:

  • mleko można wzbogacić o dowolne przyprawy tj: wanilia, kardamon, cynamon
  • mleko można przygotować z dowolnych orzechów np. włoskich, laskowych czy brazylijskich
  • mleko należy przechowywać w lodówce do 4-5 dni

UWAGA: jeżeli chcemy aby mleko było białe należy migdały obrać ze skórki po namoczeniu przed miksowaniem







36 Responses

  1. Sabina pisze:

    Kingo, czy migdały mają być obrane?

    • admin admin pisze:

      ja robię różnie jeżeli chcę idealnie białe mleko wtedy je obieram, jeżeli nie mam czasu – a tak jest zazwyczaj wtedy wrzucam całe:)

  2. Iwa pisze:

    Te wode dodajemy czysta? Te wode z namaczania wylewamy?

  3. Ana pisze:

    Można pominąć daktyle? Chcę zrobić mleko dla córki a akurat nie mam ich w domu :)

  4. zielenina pisze:

    na taką ilość wody zużywam dużo mniej migdałów. Przy takiej ilości to bomba kaloryczno-tłuszczowa 😉 Robię mleka roślinne praktycznie codziennie, schodzi u mnie litrami.

    • admin admin pisze:

      moja proporcja 1 szklanka migdałów na 1,5 litra (6 szklanek) wody daje moim zdaniem cudowny migdałowy smak

    • Bonanza Jellybean pisze:

      Serio? 😳 Bomba kaloryczna? No co ty! Ja natomiast uwazam, ze to stanowczo za duzo wody. Znam przepisy gdzie na szklanke migdalow uzywa sie tylko trzech szklanek wody.

  5. Oleczka pisze:

    A jakie kupujesz migdały ?
    Słyszałam ze te z USA najlepiej omijać szerokim łukiem ?
    I najlepsze sa te z Hiszpani i Włoch ?

    Sprobuje jutro zrobic ?!

    Jak długo takie mleko można trzymać w lodowce ?

    Pozdrawiam ❤

  6. marta pisze:

    Kinga, a można je zrobić w wyciskarce?

  7. Ewa pisze:

    Super przepis ? na pewno wypróbuję ?

  8. Basia pisze:

    Robiłam mleko kokosowe ale to musi być również smaczne :)

  9. Agata pisze:

    Kingo masz może jakis pomysł co zrobić z pozostałościami z mleka ? Mowię tutaj o resztkach migdałow :)

    • admin admin pisze:

      Agata można je podsuszyć w piekarniku i świetnie zastępują wtedy mąkę lub są dodatkiem do owsianki czy np. kruszonki do ciasta. Polecam też nich zrobić naleśniki :)

  10. Anna pisze:

    Dzień dobry Pani Kingo kupiłam, wyciskarkę marki Eldom, czy mogę w niej robić mleko migdałowe, mam jeszcze ochotę na ich robot gotujący, ale chcę wiedzieć czy Pani tak szczerze poleca, bo widziałam że jest Pani twarzą marki Eldom

    • admin admin pisze:

      Witam, w wyciskarce spokojnie można zrobić mleko – sama nieraz tak robię. Sprzętu używam i szczerze polecam – wyciskarka np. pracuje u mnie codziennie, nawet kilka razy i nic jej nie jest. Robot to nowość ale na dzień dzisiejszy sprawdza się znakomicie.
      Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu :)

  11. Anna pisze:

    Bardzo dziękuje za odpowiedź Kingo :), będę zatem zbierać na robot. Serdecznie pozdrawiam Ania

  12. Magda pisze:

    Pani Kinga, mleko wyszło przepyszne.
    Czy na detoxie można jeść jajka?
    Pozdrawiam Magda

  13. Luiza pisze:

    Czesc,
    mój pierwszy raz z mlekiem migdałowym właśnie za mna :) ale nie do końca przekonana jestem czy wyszlo… mam wrazenie, ze jest to woda o lekkim smaku migdalow… Moze jednak szklanka to za malo na taka ilosc wody? albo migdaly malo migdalowe :)

  14. Zośka pisze:

    Witam
    Ile migdałów wagowo potrzeba do tego przepisu? Nie mam w domu i nie wiem czy paczka 100 gr wystarczy?

  15. Beata pisze:

    Ale super latwy przepis, dzisiaj mocze migdaly i jutro robie. Przegladam Twojego bloga i wciaz sie zachwycam. Zdjecia sa pyszne, tak jak pewnie jedzenie.
    Pozdrawiam serdecznie

  16. Beata pisze:

    Mleko zrobione, jakiz to inny smak od kupnego mleka. I jak fajnie smakuje z kawka, mniam mniam.
    Pozdrawiam

  17. Marta pisze:

    Cześć!
    Mam pytanie: moczyłam migdały jakieś 11h i już miałam się zabrac za blender ale niestety nagle się rozchorowałam i musiałam odcedzone migdały schować do lodówki na cała noc; czy teraz nadają się na mleko jeszcze? Dalej postępować tak jak w przepisie czy jeszcze je na chwilę namoczyć?

  18. Marysia pisze:

    Właśnie zaczęłam akcje regenerację i mam parę pytań. Czy można jeść na niej płatki owsiane, ryby, warzywa w puszce?

  19. Kasik pisze:

    Kingo wytłumacz mi proszę czemu wodę z namaczania wylewasz. Spotkał się też z przepisami bez odlewania.
    Chcę poprostu znaleźć najlepszy sposób.
    Podoba nibsie pomysł z daktylami, ale czy nie zabarwią one pięknego białego lororu?
    Pozdrawiam.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel