Zdrowy mus czekoladowy z cynamonem

Nie potrafię żyć bez słodyczy. Moja zasada: po słonym – słodkie – obowiązuje codziennie. Przyznam, że ostatnio walczę z nadbagażem i staram się wybierać tą zdrową słodycz. Wiele osób pisze, że jedzenie na diecie jest mdłe i nie dobre. Ja uważam, że każda dieta może smakować wyjątkowo jeżeli wszystko odpowiednio przygotujemy, doprawimy i podejdziemy do tego również w odpowiedni sposób. Dzisiejszy deser jest …. nawet nie  ma słowa, które by opisało jak niesamowicie smakuje. Na pewno jest cenny ponieważ odżywia nasz organizm poprzez awokado, robi się go ekspresowo no i zaspokaja potrzebę na wyjątkową słodycz.

W takich chwilach po prostu uświadamiam sobie jak ja kocham gotować i eksperymentować. Jedzenie i my sami dajemy sobie i innym tyle możliwości. Najważniejsze to czerpać z tego jak najwięcej.

Kochani NA ZDROWIE! Mus czekoladowy z cynamonem – czyli słodycz z korzyścią.

Smacznego 🙂

Ilość porcji3 porcje

Składniki:  2-4 porcji (mi wyszły 2 porcje po 150 g)
 1 dojrzałe awokado (najlepiej odmiana Hass)
 10 daktyli bez pestek
 1 łyżka miodu
 ½ szklanka mleka kokosowego
 ½ szklanki kakao
 1 łyżeczka cynamonu
 1 szczypta soli morskiej

1

Awokado przekroić w pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ. Dodać pokrojone daktyle i mleko. Całość zmiksować aż będzie gładka i kremowa masa.

2

Dodać kakao, cynamon sól i wanilię i znowu zmiksować.

3

Mus przełożyć do szklaneczek lub pucharków i umieścić w lodówce na co najmniej 3-4 godziny.

4

Przed podaniem posypać kakao.

Możliwości:
5

kakao- można zamienić na karob
miód - syrop z agawy, Stevie bądź cukier
cynamon - szczyptę chili lub kardamon, wanilię, przyprawę do pierników
mleko kokosowe - inne mleko roślinne lub zwykłe

Wartości odżywcze

3 porcji

Serving size

Składniki

Składniki:  2-4 porcji (mi wyszły 2 porcje po 150 g)
 1 dojrzałe awokado (najlepiej odmiana Hass)
 10 daktyli bez pestek
 1 łyżka miodu
 ½ szklanka mleka kokosowego
 ½ szklanki kakao
 1 łyżeczka cynamonu
 1 szczypta soli morskiej

Przygotowanie

1

Awokado przekroić w pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ. Dodać pokrojone daktyle i mleko. Całość zmiksować aż będzie gładka i kremowa masa.

2

Dodać kakao, cynamon sól i wanilię i znowu zmiksować.

3

Mus przełożyć do szklaneczek lub pucharków i umieścić w lodówce na co najmniej 3-4 godziny.

4

Przed podaniem posypać kakao.

Możliwości:
5

kakao- można zamienić na karob
miód - syrop z agawy, Stevie bądź cukier
cynamon - szczyptę chili lub kardamon, wanilię, przyprawę do pierników
mleko kokosowe - inne mleko roślinne lub zwykłe

Notes

Zdrowy mus czekoladowy z cynamonem
(Wyświetlono 2 600 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)