Puszyste pancakesy cytrynowe – doskonałe

Ten przepis spontanicznie wkradł się do mojej kuchni. Jest oszałamiający. Ekstremalnie cytrynowy, puszysty, wilgotny, odpowiednio słodki. Uwielbiam je na niedzielne śniadanie choć przyznam, że udało im się nieraz zastąpić podwieczorek. Takich pancakesów jeszcze nie jadłam więc chyba te słowa będą dla nich najlepszą rekomendacją.

Koniecznie spróbujcie!

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

Składniki na 2 porcje:
 250 g sera ricotta (lub serek śmietankowy, twarożek)
 ½ szklanki mleka
 2 jajka
 ¾ szklanki mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 1 cytryna
 2 łyżki cukru pudru
 olej rzepakowy do smażenia
 do podania: syrop klonowy, maliny, cytryna, cukier puder, masło

1

Ser ricotta wymieszać z mlekiem i żółtkami.

2

Dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz startą na tarce skórkę z całej cytryny oraz 2 łyżki jej soku. Całość wymieszać na gładką masę.

3

Białka jaj ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i ubijać jeszcze minutę.

4

Ubite białka dodać do masy serowej, całość  delikatnie wymieszać.

5

Na rozgrzaną patelnię wlać olej i na nego wykładać po 2 łyżki ciasta. Smażyć pancakesy po 1 minucie z każdej strony.

6

Układać jeden na drugi, na koniec dekorując malinami, kawałkiem masła i obficie polewając syropem klonowym oraz sokiem z cytryny.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

Składniki na 2 porcje:
 250 g sera ricotta (lub serek śmietankowy, twarożek)
 ½ szklanki mleka
 2 jajka
 ¾ szklanki mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 1 cytryna
 2 łyżki cukru pudru
 olej rzepakowy do smażenia
 do podania: syrop klonowy, maliny, cytryna, cukier puder, masło

Przygotowanie

1

Ser ricotta wymieszać z mlekiem i żółtkami.

2

Dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz startą na tarce skórkę z całej cytryny oraz 2 łyżki jej soku. Całość wymieszać na gładką masę.

3

Białka jaj ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i ubijać jeszcze minutę.

4

Ubite białka dodać do masy serowej, całość  delikatnie wymieszać.

5

Na rozgrzaną patelnię wlać olej i na nego wykładać po 2 łyżki ciasta. Smażyć pancakesy po 1 minucie z każdej strony.

6

Układać jeden na drugi, na koniec dekorując malinami, kawałkiem masła i obficie polewając syropem klonowym oraz sokiem z cytryny.

Puszyste pancakesy cytrynowe – doskonałe
(Wyświetlono 4 868 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

10 komentarzy

  1. Olamari 18 sierpnia 2019 o 11:55

    Pyszne!
    Podałam z karmelizowanymi brzoskwiniami, na pewno do powtórzenia!

  2. Corkamaja 17 lutego 2019 o 19:56

    Pani Kingo, właśnie zrobiłam placuszki z Pani Przepisu- rewelacja !!!! Polecam!!!! Przepyszne i puszyste????????

    1. admin 19 lutego 2019 o 15:24

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂

  3. Edziaa 7 listopada 2017 o 21:12

    Jutro sobie zrobię na śniadanie 🙂

    1. admin 7 listopada 2017 o 22:43

      polecam 🙂

  4. Ala Pałka 1 października 2017 o 21:44

    Czy zamiast zwykłej ricotty można użyć wegańskiego zamiennika z orzechów?

    1. admin 3 października 2017 o 16:13

      tak 🙂 można też zamiast ricotty dodać tofu

  5. Meg 2 maja 2017 o 09:35

    Jakiej mąki mogę użyć zamiast pszennej i w jakich proporcjach? 🙂
    Cukier puder zastąpię ksylitolem, myślę, że będzie okej 🙂

    1. admin 4 maja 2017 o 11:42

      można użyć w takich samych proporcjach mąki orkiszowej, migdałowej, gryczanej
      połowę proporcji w przypadku mąki owsianej i kokoswej

  6. Ania 15 lutego 2017 o 15:06

    Placuszki sa super ale co zrobic by po zdjeciu z patelni pozostaly puszyste ?? Na patelni sa super a na talerzyku od razu flapsy?

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *