Domowe mleko migdałowe

Najlepsze są zawsze domowe wyroby. Lubię moje własne produkcje, jesienne zaprawy, własny jogurt czy pyszny chleb. Jednak mleko migdałowe to mój zdecydowany faworyt. Owsianka czy budyń z jego dodatkiem zyskują zupełnie inny smak. Nie wyobrażam sobie bez niego mojej kuchni. Obecne jest ono w wielu moich przepisach. Produkuję je bez przerwy – nie może go zabraknąć! Dziś zdradzam Wam mój przepis na – po prostu najlepsze mleko migdałowe ?!

Ilość porcji1.5 porcji

 1 szklanka migdałów
 4 daktyle suszone
 1 ½ litra wody mineralnej niegazowanej
 woda do namoczenia

1

Migdały namoczyć przez noc w wodzie. Przed użyciem odcedzić.

2

Migdały wraz z daktylami i wodą zmiksować za pomocą blendera o dużej mocy. Tak aby całość była gładka i kremowa.

3

Mleko przelać przez sito wyłożone gęsto sterylną pieluchą. Przelać do butelki i włożyć do lodówki.

Możliwości:
4

mleko można wzbogacić o dowolne przyprawy tj: wanilia, kardamon, cynamon

5

mleko można przygotować z dowolnych orzechów np. włoskich, laskowych czy brazylijskich

6

mleko należy przechowywać w lodówce do 4-5 dni

7

UWAGA: jeżeli chcemy aby mleko było białe należy migdały obrać ze skórki po namoczeniu przed miksowaniem

Wartości odżywcze

Porcji 1.5

Składniki

 1 szklanka migdałów
 4 daktyle suszone
 1 ½ litra wody mineralnej niegazowanej
 woda do namoczenia

Przygotowanie

1

Migdały namoczyć przez noc w wodzie. Przed użyciem odcedzić.

2

Migdały wraz z daktylami i wodą zmiksować za pomocą blendera o dużej mocy. Tak aby całość była gładka i kremowa.

3

Mleko przelać przez sito wyłożone gęsto sterylną pieluchą. Przelać do butelki i włożyć do lodówki.

Możliwości:
4

mleko można wzbogacić o dowolne przyprawy tj: wanilia, kardamon, cynamon

5

mleko można przygotować z dowolnych orzechów np. włoskich, laskowych czy brazylijskich

6

mleko należy przechowywać w lodówce do 4-5 dni

7

UWAGA: jeżeli chcemy aby mleko było białe należy migdały obrać ze skórki po namoczeniu przed miksowaniem

Domowe mleko migdałowe

 

 

(Wyświetlono 6 864 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

41 komentarzy

  1. Avatar Agata 17 stycznia 2019 o 13:10

    Pani Kingo, zrobiłam dzisiaj mleko wg Pani przepisu, tylko pominęłam daktyle . Prosze mi powiedzieć jaka jest wartość kaloryczna takiego mleka? Dodam ze wyszło bardzo smaczne 🙂

    Odpowiedz
    1. Avatar lucek 11 listopada 2019 o 17:18

      ogromna

      Odpowiedz
  2. Avatar Kasik 7 listopada 2018 o 10:51

    Kingo wytłumacz mi proszę czemu wodę z namaczania wylewasz. Spotkał się też z przepisami bez odlewania.
    Chcę poprostu znaleźć najlepszy sposób.
    Podoba nibsie pomysł z daktylami, ale czy nie zabarwią one pięknego białego lororu?
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    1. admin admin 30 listopada 2018 o 17:29

      daktyle zmienią kolor
      wylewam wodę i daję świeżą filtrowaną gdyż wtedy moim zdaniem mleko lepiej smakuje, ma ładny kolor

      Odpowiedz
  3. Avatar Marysia 11 października 2018 o 17:46

    Właśnie zaczęłam akcje regenerację i mam parę pytań. Czy można jeść na niej płatki owsiane, ryby, warzywa w puszce?

    Odpowiedz
  4. Avatar Marta 17 kwietnia 2018 o 09:20

    Cześć!
    Mam pytanie: moczyłam migdały jakieś 11h i już miałam się zabrac za blender ale niestety nagle się rozchorowałam i musiałam odcedzone migdały schować do lodówki na cała noc; czy teraz nadają się na mleko jeszcze? Dalej postępować tak jak w przepisie czy jeszcze je na chwilę namoczyć?

    Odpowiedz
    1. admin admin 17 kwietnia 2018 o 19:51

      dalej postępować jak w przepisie 🙂

      Odpowiedz
  5. Avatar Beata 24 lutego 2018 o 09:19

    Mleko zrobione, jakiz to inny smak od kupnego mleka. I jak fajnie smakuje z kawka, mniam mniam.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Avatar Beata 21 lutego 2018 o 13:24

    Ale super latwy przepis, dzisiaj mocze migdaly i jutro robie. Przegladam Twojego bloga i wciaz sie zachwycam. Zdjecia sa pyszne, tak jak pewnie jedzenie.
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    1. admin admin 25 lutego 2018 o 08:31

      Bo ty nawet nie masz pojęcia jak miłe to są dla mnie słowa dziękuję.

      Odpowiedz
  7. Avatar Zośka 31 grudnia 2017 o 08:15

    Witam
    Ile migdałów wagowo potrzeba do tego przepisu? Nie mam w domu i nie wiem czy paczka 100 gr wystarczy?

    Odpowiedz
    1. admin admin 31 grudnia 2017 o 15:29

      ok 80 g

      Odpowiedz
  8. Avatar Luiza 11 października 2017 o 20:20

    Czesc,
    mój pierwszy raz z mlekiem migdałowym właśnie za mna 🙂 ale nie do końca przekonana jestem czy wyszlo… mam wrazenie, ze jest to woda o lekkim smaku migdalow… Moze jednak szklanka to za malo na taka ilosc wody? albo migdaly malo migdalowe 🙂

    Odpowiedz
  9. Avatar Magda 6 maja 2017 o 09:35

    Pani Kinga, mleko wyszło przepyszne.
    Czy na detoxie można jeść jajka?
    Pozdrawiam Magda

    Odpowiedz
    1. admin admin 7 maja 2017 o 14:49

      można ale w ograniczonych ilościach tzn 2-3 w ciągu tygodnia

      Odpowiedz
  10. Avatar Anna 18 kwietnia 2017 o 15:27

    Bardzo dziękuje za odpowiedź Kingo :), będę zatem zbierać na robot. Serdecznie pozdrawiam Ania

    Odpowiedz
    1. admin admin 21 kwietnia 2017 o 10:32

      :* polecam się na przyszłość

      Odpowiedz
  11. Avatar Anna 5 kwietnia 2017 o 13:01

    Dzień dobry Pani Kingo kupiłam, wyciskarkę marki Eldom, czy mogę w niej robić mleko migdałowe, mam jeszcze ochotę na ich robot gotujący, ale chcę wiedzieć czy Pani tak szczerze poleca, bo widziałam że jest Pani twarzą marki Eldom

    Odpowiedz
    1. admin admin 5 kwietnia 2017 o 20:38

      Witam, w wyciskarce spokojnie można zrobić mleko – sama nieraz tak robię. Sprzętu używam i szczerze polecam – wyciskarka np. pracuje u mnie codziennie, nawet kilka razy i nic jej nie jest. Robot to nowość ale na dzień dzisiejszy sprawdza się znakomicie.
      Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂

      Odpowiedz
  12. Avatar Agata 27 marca 2017 o 22:34

    Kingo masz może jakis pomysł co zrobić z pozostałościami z mleka ? Mowię tutaj o resztkach migdałow 🙂

    Odpowiedz
    1. admin admin 29 marca 2017 o 11:45

      Agata można je podsuszyć w piekarniku i świetnie zastępują wtedy mąkę lub są dodatkiem do owsianki czy np. kruszonki do ciasta. Polecam też nich zrobić naleśniki 🙂

      Odpowiedz
      1. Avatar Magda 11 maja 2019 o 08:23

        To wtedy bedzie odtluszczona mąka migdałowa?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel Kinga Paruzel 15 maja 2019 o 17:11

          tak

          Odpowiedz
  13. Avatar Basia 15 marca 2017 o 01:01

    Robiłam mleko kokosowe ale to musi być również smaczne 🙂

    Odpowiedz
  14. Avatar Ewa 13 marca 2017 o 18:15

    Super przepis ? na pewno wypróbuję ?

    Odpowiedz
    1. admin admin 14 marca 2017 o 19:41

      polecam 🙂

      Odpowiedz
  15. Avatar marta 11 marca 2017 o 13:24

    Kinga, a można je zrobić w wyciskarce?

    Odpowiedz
    1. admin admin 13 marca 2017 o 12:05

      no jasne! 🙂 szybciej i lepiej 🙂

      Odpowiedz
  16. Avatar Oleczka 10 marca 2017 o 17:38

    A jakie kupujesz migdały ?
    Słyszałam ze te z USA najlepiej omijać szerokim łukiem ?
    I najlepsze sa te z Hiszpani i Włoch ?

    Sprobuje jutro zrobic ?!

    Jak długo takie mleko można trzymać w lodowce ?

    Pozdrawiam ❤

    Odpowiedz
    1. admin admin 13 marca 2017 o 12:07

      Olu migdały kupuję u mnie w warzywniaku lub po prostu w Lidlu 🙂

      Odpowiedz
  17. Avatar zielenina 9 marca 2017 o 11:47

    na taką ilość wody zużywam dużo mniej migdałów. Przy takiej ilości to bomba kaloryczno-tłuszczowa 😉 Robię mleka roślinne praktycznie codziennie, schodzi u mnie litrami.

    Odpowiedz
    1. admin admin 13 marca 2017 o 12:15

      moja proporcja 1 szklanka migdałów na 1,5 litra (6 szklanek) wody daje moim zdaniem cudowny migdałowy smak

      Odpowiedz
    2. Avatar Bonanza Jellybean 15 marca 2018 o 07:44

      Serio? ? Bomba kaloryczna? No co ty! Ja natomiast uwazam, ze to stanowczo za duzo wody. Znam przepisy gdzie na szklanke migdalow uzywa sie tylko trzech szklanek wody.

      Odpowiedz
  18. Avatar Ana 9 marca 2017 o 10:31

    Można pominąć daktyle? Chcę zrobić mleko dla córki a akurat nie mam ich w domu 🙂

    Odpowiedz
    1. Avatar Beata 9 marca 2017 o 10:45

      Ja zamiast daktyli dodaje miodu 🙂

      Odpowiedz
      1. admin admin 13 marca 2017 o 12:13

        🙂

        Odpowiedz
    2. admin admin 13 marca 2017 o 12:16

      oczywiście że można

      Odpowiedz
  19. Avatar Iwa 9 marca 2017 o 09:55

    Te wode dodajemy czysta? Te wode z namaczania wylewamy?

    Odpowiedz
    1. admin admin 9 marca 2017 o 09:58

      tak wodę dodajemy czystą najlepiej mineralna niegazowaną, natomiast wodę z namaczania wylewamy

      Odpowiedz
  20. Avatar Sabina 8 marca 2017 o 11:24

    Kingo, czy migdały mają być obrane?

    Odpowiedz
    1. admin admin 8 marca 2017 o 16:26

      ja robię różnie jeżeli chcę idealnie białe mleko wtedy je obieram, jeżeli nie mam czasu – a tak jest zazwyczaj wtedy wrzucam całe:)

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *