Domowe mleko migdałowe

Najlepsze są zawsze domowe wyroby. Lubię moje własne produkcje, jesienne zaprawy, własny jogurt czy pyszny chleb. Jednak mleko migdałowe to mój zdecydowany faworyt. Owsianka czy budyń z jego dodatkiem zyskują zupełnie inny smak. Nie wyobrażam sobie bez niego mojej kuchni. Obecne jest ono w wielu moich przepisach. Produkuję je bez przerwy – nie może go zabraknąć! Dziś zdradzam Wam mój przepis na – po prostu najlepsze mleko migdałowe ?!

Ilość porcji1.5 porcji

 1 szklanka migdałów
 4 daktyle suszone
 1 ½ litra wody mineralnej niegazowanej
 woda do namoczenia

1

Migdały namoczyć przez noc w wodzie. Przed użyciem odcedzić.

2

Migdały wraz z daktylami i wodą zmiksować za pomocą blendera o dużej mocy. Tak aby całość była gładka i kremowa.

3

Mleko przelać przez sito wyłożone gęsto sterylną pieluchą. Przelać do butelki i włożyć do lodówki.

Możliwości:
4

mleko można wzbogacić o dowolne przyprawy tj: wanilia, kardamon, cynamon

5

mleko można przygotować z dowolnych orzechów np. włoskich, laskowych czy brazylijskich

6

mleko należy przechowywać w lodówce do 4-5 dni

7

UWAGA: jeżeli chcemy aby mleko było białe należy migdały obrać ze skórki po namoczeniu przed miksowaniem

Wartości odżywcze

Porcji 1.5

Składniki

 1 szklanka migdałów
 4 daktyle suszone
 1 ½ litra wody mineralnej niegazowanej
 woda do namoczenia

Przygotowanie

1

Migdały namoczyć przez noc w wodzie. Przed użyciem odcedzić.

2

Migdały wraz z daktylami i wodą zmiksować za pomocą blendera o dużej mocy. Tak aby całość była gładka i kremowa.

3

Mleko przelać przez sito wyłożone gęsto sterylną pieluchą. Przelać do butelki i włożyć do lodówki.

Możliwości:
4

mleko można wzbogacić o dowolne przyprawy tj: wanilia, kardamon, cynamon

5

mleko można przygotować z dowolnych orzechów np. włoskich, laskowych czy brazylijskich

6

mleko należy przechowywać w lodówce do 4-5 dni

7

UWAGA: jeżeli chcemy aby mleko było białe należy migdały obrać ze skórki po namoczeniu przed miksowaniem

Domowe mleko migdałowe

 

 

(Wyświetlono 7 401 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

41 komentarzy

  1. Agata 17 stycznia 2019 o 13:10

    Pani Kingo, zrobiłam dzisiaj mleko wg Pani przepisu, tylko pominęłam daktyle . Prosze mi powiedzieć jaka jest wartość kaloryczna takiego mleka? Dodam ze wyszło bardzo smaczne 🙂

    Odpowiedz
    1. lucek 11 listopada 2019 o 17:18

      ogromna

      Odpowiedz
  2. Kasik 7 listopada 2018 o 10:51

    Kingo wytłumacz mi proszę czemu wodę z namaczania wylewasz. Spotkał się też z przepisami bez odlewania.
    Chcę poprostu znaleźć najlepszy sposób.
    Podoba nibsie pomysł z daktylami, ale czy nie zabarwią one pięknego białego lororu?
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:29

      daktyle zmienią kolor
      wylewam wodę i daję świeżą filtrowaną gdyż wtedy moim zdaniem mleko lepiej smakuje, ma ładny kolor

      Odpowiedz
  3. Marysia 11 października 2018 o 17:46

    Właśnie zaczęłam akcje regenerację i mam parę pytań. Czy można jeść na niej płatki owsiane, ryby, warzywa w puszce?

    Odpowiedz
  4. Marta 17 kwietnia 2018 o 09:20

    Cześć!
    Mam pytanie: moczyłam migdały jakieś 11h i już miałam się zabrac za blender ale niestety nagle się rozchorowałam i musiałam odcedzone migdały schować do lodówki na cała noc; czy teraz nadają się na mleko jeszcze? Dalej postępować tak jak w przepisie czy jeszcze je na chwilę namoczyć?

    Odpowiedz
    1. admin 17 kwietnia 2018 o 19:51

      dalej postępować jak w przepisie 🙂

      Odpowiedz
  5. Beata 24 lutego 2018 o 09:19

    Mleko zrobione, jakiz to inny smak od kupnego mleka. I jak fajnie smakuje z kawka, mniam mniam.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Beata 21 lutego 2018 o 13:24

    Ale super latwy przepis, dzisiaj mocze migdaly i jutro robie. Przegladam Twojego bloga i wciaz sie zachwycam. Zdjecia sa pyszne, tak jak pewnie jedzenie.
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    1. admin 25 lutego 2018 o 08:31

      Bo ty nawet nie masz pojęcia jak miłe to są dla mnie słowa dziękuję.

      Odpowiedz
  7. Zośka 31 grudnia 2017 o 08:15

    Witam
    Ile migdałów wagowo potrzeba do tego przepisu? Nie mam w domu i nie wiem czy paczka 100 gr wystarczy?

    Odpowiedz
    1. admin 31 grudnia 2017 o 15:29

      ok 80 g

      Odpowiedz
  8. Luiza 11 października 2017 o 20:20

    Czesc,
    mój pierwszy raz z mlekiem migdałowym właśnie za mna 🙂 ale nie do końca przekonana jestem czy wyszlo… mam wrazenie, ze jest to woda o lekkim smaku migdalow… Moze jednak szklanka to za malo na taka ilosc wody? albo migdaly malo migdalowe 🙂

    Odpowiedz
  9. Magda 6 maja 2017 o 09:35

    Pani Kinga, mleko wyszło przepyszne.
    Czy na detoxie można jeść jajka?
    Pozdrawiam Magda

    Odpowiedz
    1. admin 7 maja 2017 o 14:49

      można ale w ograniczonych ilościach tzn 2-3 w ciągu tygodnia

      Odpowiedz
  10. Anna 18 kwietnia 2017 o 15:27

    Bardzo dziękuje za odpowiedź Kingo :), będę zatem zbierać na robot. Serdecznie pozdrawiam Ania

    Odpowiedz
    1. admin 21 kwietnia 2017 o 10:32

      :* polecam się na przyszłość

      Odpowiedz
  11. Anna 5 kwietnia 2017 o 13:01

    Dzień dobry Pani Kingo kupiłam, wyciskarkę marki Eldom, czy mogę w niej robić mleko migdałowe, mam jeszcze ochotę na ich robot gotujący, ale chcę wiedzieć czy Pani tak szczerze poleca, bo widziałam że jest Pani twarzą marki Eldom

    Odpowiedz
    1. admin 5 kwietnia 2017 o 20:38

      Witam, w wyciskarce spokojnie można zrobić mleko – sama nieraz tak robię. Sprzętu używam i szczerze polecam – wyciskarka np. pracuje u mnie codziennie, nawet kilka razy i nic jej nie jest. Robot to nowość ale na dzień dzisiejszy sprawdza się znakomicie.
      Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂

      Odpowiedz
  12. Agata 27 marca 2017 o 22:34

    Kingo masz może jakis pomysł co zrobić z pozostałościami z mleka ? Mowię tutaj o resztkach migdałow 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 29 marca 2017 o 11:45

      Agata można je podsuszyć w piekarniku i świetnie zastępują wtedy mąkę lub są dodatkiem do owsianki czy np. kruszonki do ciasta. Polecam też nich zrobić naleśniki 🙂

      Odpowiedz
      1. Magda 11 maja 2019 o 08:23

        To wtedy bedzie odtluszczona mąka migdałowa?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 15 maja 2019 o 17:11

          tak

          Odpowiedz
  13. Basia 15 marca 2017 o 01:01

    Robiłam mleko kokosowe ale to musi być również smaczne 🙂

    Odpowiedz
  14. Ewa 13 marca 2017 o 18:15

    Super przepis ? na pewno wypróbuję ?

    Odpowiedz
    1. admin 14 marca 2017 o 19:41

      polecam 🙂

      Odpowiedz
  15. marta 11 marca 2017 o 13:24

    Kinga, a można je zrobić w wyciskarce?

    Odpowiedz
    1. admin 13 marca 2017 o 12:05

      no jasne! 🙂 szybciej i lepiej 🙂

      Odpowiedz
  16. Oleczka 10 marca 2017 o 17:38

    A jakie kupujesz migdały ?
    Słyszałam ze te z USA najlepiej omijać szerokim łukiem ?
    I najlepsze sa te z Hiszpani i Włoch ?

    Sprobuje jutro zrobic ?!

    Jak długo takie mleko można trzymać w lodowce ?

    Pozdrawiam ❤

    Odpowiedz
    1. admin 13 marca 2017 o 12:07

      Olu migdały kupuję u mnie w warzywniaku lub po prostu w Lidlu 🙂

      Odpowiedz
  17. zielenina 9 marca 2017 o 11:47

    na taką ilość wody zużywam dużo mniej migdałów. Przy takiej ilości to bomba kaloryczno-tłuszczowa 😉 Robię mleka roślinne praktycznie codziennie, schodzi u mnie litrami.

    Odpowiedz
    1. admin 13 marca 2017 o 12:15

      moja proporcja 1 szklanka migdałów na 1,5 litra (6 szklanek) wody daje moim zdaniem cudowny migdałowy smak

      Odpowiedz
    2. Bonanza Jellybean 15 marca 2018 o 07:44

      Serio? ? Bomba kaloryczna? No co ty! Ja natomiast uwazam, ze to stanowczo za duzo wody. Znam przepisy gdzie na szklanke migdalow uzywa sie tylko trzech szklanek wody.

      Odpowiedz
  18. Ana 9 marca 2017 o 10:31

    Można pominąć daktyle? Chcę zrobić mleko dla córki a akurat nie mam ich w domu 🙂

    Odpowiedz
    1. Beata 9 marca 2017 o 10:45

      Ja zamiast daktyli dodaje miodu 🙂

      Odpowiedz
      1. admin 13 marca 2017 o 12:13

        🙂

        Odpowiedz
    2. admin 13 marca 2017 o 12:16

      oczywiście że można

      Odpowiedz
  19. Iwa 9 marca 2017 o 09:55

    Te wode dodajemy czysta? Te wode z namaczania wylewamy?

    Odpowiedz
    1. admin 9 marca 2017 o 09:58

      tak wodę dodajemy czystą najlepiej mineralna niegazowaną, natomiast wodę z namaczania wylewamy

      Odpowiedz
  20. Sabina 8 marca 2017 o 11:24

    Kingo, czy migdały mają być obrane?

    Odpowiedz
    1. admin 8 marca 2017 o 16:26

      ja robię różnie jeżeli chcę idealnie białe mleko wtedy je obieram, jeżeli nie mam czasu – a tak jest zazwyczaj wtedy wrzucam całe:)

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *