Najlepsze są zawsze domowe wyroby. Lubię moje własne produkcje, jesienne zaprawy, własny jogurt czy pyszny chleb. Jednak mleko migdałowe to mój zdecydowany faworyt. Owsianka czy budyń z jego dodatkiem zyskują zupełnie inny smak. Nie wyobrażam sobie bez niego mojej kuchni. Obecne jest ono w wielu moich przepisach. Produkuję je bez przerwy – nie może go zabraknąć! Dziś zdradzam Wam mój przepis na – po prostu najlepsze mleko migdałowe ?!
Migdały namoczyć przez noc w wodzie. Przed użyciem odcedzić.
Migdały wraz z daktylami i wodą zmiksować za pomocą blendera o dużej mocy. Tak aby całość była gładka i kremowa.
Mleko przelać przez sito wyłożone gęsto sterylną pieluchą. Przelać do butelki i włożyć do lodówki.
mleko można wzbogacić o dowolne przyprawy tj: wanilia, kardamon, cynamon
mleko można przygotować z dowolnych orzechów np. włoskich, laskowych czy brazylijskich
mleko należy przechowywać w lodówce do 4-5 dni
UWAGA: jeżeli chcemy aby mleko było białe należy migdały obrać ze skórki po namoczeniu przed miksowaniem
1.5 porcji
Składniki
Przygotowanie
Migdały namoczyć przez noc w wodzie. Przed użyciem odcedzić.
Migdały wraz z daktylami i wodą zmiksować za pomocą blendera o dużej mocy. Tak aby całość była gładka i kremowa.
Mleko przelać przez sito wyłożone gęsto sterylną pieluchą. Przelać do butelki i włożyć do lodówki.
mleko można wzbogacić o dowolne przyprawy tj: wanilia, kardamon, cynamon
mleko można przygotować z dowolnych orzechów np. włoskich, laskowych czy brazylijskich
mleko należy przechowywać w lodówce do 4-5 dni
UWAGA: jeżeli chcemy aby mleko było białe należy migdały obrać ze skórki po namoczeniu przed miksowaniem
Notes