Lekka wersja Sałatki CEZAR

Kiedy po raz pierwszy pokazałam Wam ten przepis na moim Instagramie byłam pod wrażeniem ilu z Was go powtórzyło. Takich przepisów nie może zabraknąć na moim blogu! Zapraszam Was na lżejszą wersję pysznej sałatki Cezar.

Stopień trudnościŁatwy

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia15 minutCałkowity czas25 minut

 1 sałata rzymska (370g)
 1 pierś z kurczaka (200g)
 1 ząbek czosnku
 ½ łyżeczka słodkiej papryki (2g)
 200 g pomidorków koktajlowych (2 garście)
 2 łyżki parmezan (10g)
 1 bułka ciabatta (125g)
 1 łyżki oliwa z oliwek (10 g)
składniki na sos Cezar
 2 łyżki majonezu (50g)
 1 łyżki jogurtu (25g)
 1 łyżeczka musztardy (10g)
 1 łyżki soku z cytryny (5g)
 2 łyżki startego parmezanu (10g)
 świeżo zmielony pieprz

1

Kurczaka pokroić w paseczki o grubości 1 cm.

2

Ząbek czosnku rozetrzeć z solą i natrzeć nim mięso. Dodatkowo kurczaka oprószyć papryką i skropić oliwą – odłożyć na minimum 30 min.

3

Wszystkie składniki sosu Cezar wymieszać ze sobą i odstawić na czas przygotowania sałatki.

4

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

5

Kurczaka piec 10- 15 min po 5 min dodać ciabattę pokrojoną na grzanki i skropione oliwą.

6

Sałatę umyć, osuszyć i poszarpać rękami. Wymieszać ją z przygotowanym sosem. Dodać przekrojone w pół pomidorki koktajlowe, upieczonego kurczaka i grzanki. Całość dodatkowo oprószyć parmezanem.

możliwości
7

można użyć dowolnej sałaty lub miksu sałat

8

sałatkę można wzbogacić o dowolne warzywa

9

do sosu można dodać 1 ząbek czosnku lub 3-4 fileciki anchovis

Wartości odżywcze

Ilość 1090 g

Porcji 3


Ilość na porcję
Kalorie 515
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 30g47%
Węglowodany 29g10%
Błonnik pokarmowy 3.3g14%
Białko 32.3g65%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 sałata rzymska (370g)
 1 pierś z kurczaka (200g)
 1 ząbek czosnku
 ½ łyżeczka słodkiej papryki (2g)
 200 g pomidorków koktajlowych (2 garście)
 2 łyżki parmezan (10g)
 1 bułka ciabatta (125g)
 1 łyżki oliwa z oliwek (10 g)
składniki na sos Cezar
 2 łyżki majonezu (50g)
 1 łyżki jogurtu (25g)
 1 łyżeczka musztardy (10g)
 1 łyżki soku z cytryny (5g)
 2 łyżki startego parmezanu (10g)
 świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

1

Kurczaka pokroić w paseczki o grubości 1 cm.

2

Ząbek czosnku rozetrzeć z solą i natrzeć nim mięso. Dodatkowo kurczaka oprószyć papryką i skropić oliwą – odłożyć na minimum 30 min.

3

Wszystkie składniki sosu Cezar wymieszać ze sobą i odstawić na czas przygotowania sałatki.

4

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

5

Kurczaka piec 10- 15 min po 5 min dodać ciabattę pokrojoną na grzanki i skropione oliwą.

6

Sałatę umyć, osuszyć i poszarpać rękami. Wymieszać ją z przygotowanym sosem. Dodać przekrojone w pół pomidorki koktajlowe, upieczonego kurczaka i grzanki. Całość dodatkowo oprószyć parmezanem.

możliwości
7

można użyć dowolnej sałaty lub miksu sałat

8

sałatkę można wzbogacić o dowolne warzywa

9

do sosu można dodać 1 ząbek czosnku lub 3-4 fileciki anchovis

Lekka wersja Sałatki CEZAR
(Wyświetlono 71 072 razy, 22 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Maja 27 maja 2019 o 22:34

    Kinga, przepisy są super, ale tak bardzo brakuje mi jeszcze kaloryczności

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 31 maja 2019 o 09:39

      stopniowo dodaję 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.