Lekka wersja Sałatki CEZAR

Kiedy po raz pierwszy pokazałam Wam ten przepis na moim Instagramie byłam pod wrażeniem ilu z Was go powtórzyło. Takich przepisów nie może zabraknąć na moim blogu! Zapraszam Was na lżejszą wersję pysznej sałatki Cezar.

Stopień trudnościŁatwy

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia15 minutCałkowity czas25 minut

 1 sałata rzymska (370g)
 1 pierś z kurczaka (200g)
 1 ząbek czosnku
 ½ łyżeczka słodkiej papryki (2g)
 200 g pomidorków koktajlowych (2 garście)
 2 łyżki parmezan (10g)
 1 bułka ciabatta (125g)
 1 łyżki oliwa z oliwek (10 g)
składniki na sos Cezar
 2 łyżki majonezu (50g)
 1 łyżki jogurtu (25g)
 1 łyżeczka musztardy (10g)
 1 łyżki soku z cytryny (5g)
 2 łyżki startego parmezanu (10g)
 świeżo zmielony pieprz

1

Kurczaka pokroić w paseczki o grubości 1 cm.

2

Ząbek czosnku rozetrzeć z solą i natrzeć nim mięso. Dodatkowo kurczaka oprószyć papryką i skropić oliwą – odłożyć na minimum 30 min.

3

Wszystkie składniki sosu Cezar wymieszać ze sobą i odstawić na czas przygotowania sałatki.

4

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

5

Kurczaka piec 10- 15 min po 5 min dodać ciabattę pokrojoną na grzanki i skropione oliwą.

6

Sałatę umyć, osuszyć i poszarpać rękami. Wymieszać ją z przygotowanym sosem. Dodać przekrojone w pół pomidorki koktajlowe, upieczonego kurczaka i grzanki. Całość dodatkowo oprószyć parmezanem.

możliwości
7

można użyć dowolnej sałaty lub miksu sałat

8

sałatkę można wzbogacić o dowolne warzywa

9

do sosu można dodać 1 ząbek czosnku lub 3-4 fileciki anchovis

Wartości odżywcze

3 porcji

Serving size

1090 g


Amount per serving
Kalorie515
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 30g39%
Węglowodany 29g11%
Błonnik pokarmowy 3.3g12%
Białko 32.3g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 sałata rzymska (370g)
 1 pierś z kurczaka (200g)
 1 ząbek czosnku
 ½ łyżeczka słodkiej papryki (2g)
 200 g pomidorków koktajlowych (2 garście)
 2 łyżki parmezan (10g)
 1 bułka ciabatta (125g)
 1 łyżki oliwa z oliwek (10 g)
składniki na sos Cezar
 2 łyżki majonezu (50g)
 1 łyżki jogurtu (25g)
 1 łyżeczka musztardy (10g)
 1 łyżki soku z cytryny (5g)
 2 łyżki startego parmezanu (10g)
 świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

1

Kurczaka pokroić w paseczki o grubości 1 cm.

2

Ząbek czosnku rozetrzeć z solą i natrzeć nim mięso. Dodatkowo kurczaka oprószyć papryką i skropić oliwą – odłożyć na minimum 30 min.

3

Wszystkie składniki sosu Cezar wymieszać ze sobą i odstawić na czas przygotowania sałatki.

4

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

5

Kurczaka piec 10- 15 min po 5 min dodać ciabattę pokrojoną na grzanki i skropione oliwą.

6

Sałatę umyć, osuszyć i poszarpać rękami. Wymieszać ją z przygotowanym sosem. Dodać przekrojone w pół pomidorki koktajlowe, upieczonego kurczaka i grzanki. Całość dodatkowo oprószyć parmezanem.

możliwości
7

można użyć dowolnej sałaty lub miksu sałat

8

sałatkę można wzbogacić o dowolne warzywa

9

do sosu można dodać 1 ząbek czosnku lub 3-4 fileciki anchovis

Notes

Lekka wersja Sałatki CEZAR
(Wyświetlono 78 711 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)