Ekspresowe batoniki tahini

Już lada dzień światło dziennie ujrzy moja tajemnica. Nie mogę doczekać się tego momentu. Zamieszanie, jakie towarzyszy ostatnim dniom sprawia, że nie mam czasu dosłownie na nic. Nocna praca, wczesne poranki, przesilenie wiosenne powodują, że jeszcze bardziej poszukuję źródeł energii. Przedstawiam Wam dziś jedno z nich – ekspresowe batony o smaku tahini. Szybkie w przygotowaniu i pyszne.

1 sztuka = 205 kcal

Kochani w tym miejscu mam do Was ogromną prośbę – jeżeli, skusicie się na jakikolwiek z moich przepisów – zostawcie po sobie ślad ? czy to w komentarzu ? czy to na Instagramie oznaczając mnie ?@kingaparuzel lub po prostu #kingaparuzel.

Uwielbiam oglądać Wasze dzieła i wiedzieć, że korzystacie z moich zbiorów ?

Ilość porcji10 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas1 godz.

 ¾ szklanki ziaren łuskanego słonecznika
 ¼ szklanki pestek dyni
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 2 łyżki oleju kokosowego
 2 łyżki tahini
 5 łyżek mąki kokosowej
 1 łyżka cukru kokosowego
 1 szczypta soli
 30 g gorzkiej czekolady

1

Słonecznik wraz z pestkami dyni i wiórkami kokosowymi, solą i cukrem kokosowym drobno zmiksować.

2

Dodać mąkę kokosową i całość wymieszać.

3

Roztopiony olej kokosowy wymieszać z tahini. Masę dodać do mieszanki z ziarnami i całość dokładnie zmiksować.

4

Czekoladę pokroić na drobne kawałki dodać ją do masy i wymieszać.

5

Całość przełożyć do foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej folia spożywczą. Batony włożyć na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokroić na dowolne kształty.

Możliwości:
6

słonecznik i dynię można zastąpić dowolnymi orzechami

7

wiórki kokosowe i mąkę kokosową można zastąpić płatkami owsianymi

8

tahini można zastąpić dowolnym masłem orzechowym

9

cukier kokosowy można zastąpić miodem, syropem klonowym lub cukrem trzcinowym

Wartości odżywcze

10 porcji

Serving size

Składniki

 ¾ szklanki ziaren łuskanego słonecznika
 ¼ szklanki pestek dyni
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 2 łyżki oleju kokosowego
 2 łyżki tahini
 5 łyżek mąki kokosowej
 1 łyżka cukru kokosowego
 1 szczypta soli
 30 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

1

Słonecznik wraz z pestkami dyni i wiórkami kokosowymi, solą i cukrem kokosowym drobno zmiksować.

2

Dodać mąkę kokosową i całość wymieszać.

3

Roztopiony olej kokosowy wymieszać z tahini. Masę dodać do mieszanki z ziarnami i całość dokładnie zmiksować.

4

Czekoladę pokroić na drobne kawałki dodać ją do masy i wymieszać.

5

Całość przełożyć do foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej folia spożywczą. Batony włożyć na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokroić na dowolne kształty.

Możliwości:
6

słonecznik i dynię można zastąpić dowolnymi orzechami

7

wiórki kokosowe i mąkę kokosową można zastąpić płatkami owsianymi

8

tahini można zastąpić dowolnym masłem orzechowym

9

cukier kokosowy można zastąpić miodem, syropem klonowym lub cukrem trzcinowym

Notes

Ekspresowe batoniki tahini

 

(Wyświetlono 11 064 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)