Już lada dzień światło dziennie ujrzy moja tajemnica. Nie mogę doczekać się tego momentu. Zamieszanie, jakie towarzyszy ostatnim dniom sprawia, że nie mam czasu dosłownie na nic. Nocna praca, wczesne poranki, przesilenie wiosenne powodują, że jeszcze bardziej poszukuję źródeł energii. Przedstawiam Wam dziś jedno z nich – ekspresowe batony o smaku tahini. Szybkie w przygotowaniu i pyszne.
1 sztuka = 205 kcal
Kochani w tym miejscu mam do Was ogromną prośbę – jeżeli, skusicie się na jakikolwiek z moich przepisów – zostawcie po sobie ślad ? czy to w komentarzu ? czy to na Instagramie oznaczając mnie ?@kingaparuzel lub po prostu #kingaparuzel.
Uwielbiam oglądać Wasze dzieła i wiedzieć, że korzystacie z moich zbiorów ?
Słonecznik wraz z pestkami dyni i wiórkami kokosowymi, solą i cukrem kokosowym drobno zmiksować.
Dodać mąkę kokosową i całość wymieszać.
Roztopiony olej kokosowy wymieszać z tahini. Masę dodać do mieszanki z ziarnami i całość dokładnie zmiksować.
Czekoladę pokroić na drobne kawałki dodać ją do masy i wymieszać.
Całość przełożyć do foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej folia spożywczą. Batony włożyć na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokroić na dowolne kształty.
słonecznik i dynię można zastąpić dowolnymi orzechami
wiórki kokosowe i mąkę kokosową można zastąpić płatkami owsianymi
tahini można zastąpić dowolnym masłem orzechowym
cukier kokosowy można zastąpić miodem, syropem klonowym lub cukrem trzcinowym
10 porcji
Składniki
Przygotowanie
Słonecznik wraz z pestkami dyni i wiórkami kokosowymi, solą i cukrem kokosowym drobno zmiksować.
Dodać mąkę kokosową i całość wymieszać.
Roztopiony olej kokosowy wymieszać z tahini. Masę dodać do mieszanki z ziarnami i całość dokładnie zmiksować.
Czekoladę pokroić na drobne kawałki dodać ją do masy i wymieszać.
Całość przełożyć do foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej folia spożywczą. Batony włożyć na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokroić na dowolne kształty.
słonecznik i dynię można zastąpić dowolnymi orzechami
wiórki kokosowe i mąkę kokosową można zastąpić płatkami owsianymi
tahini można zastąpić dowolnym masłem orzechowym
cukier kokosowy można zastąpić miodem, syropem klonowym lub cukrem trzcinowym
Notes