Czekoladowa gryczanka

O wartościach surowego kakao mogliście już przeczytać w przepisie na rawnole czyli surową granolę.  Nie wyobrażam sobie AKCJI REGENERACJI bez smaku czekolady. Wierzę, że nie jestem osamotniona w tej zachciance, dlatego mam dla Was kolejną propozycję jednak tym razem poszalałam z karobem, naturalnym zamiennikiem kakao. Przygotowałam czekoladową gryczankę z egzotycznymi owocami. Wielu z Was pyta mnie, czy można jeść surową kaszę gryczaną białą? Tak! – można – każde ziarenko kryje w sobie mnóstwo wartości odżywczych i cennych składników które odbudowują nasz organizm. Pomyślcie jaką siłę mają w sobie aby z suchego, twardego pancerza wydobyć życie. Zobaczcie jak robię z niej kiełki klikając TUTAJ a przekonacie się, że spokojnie możecie jeść ją na surowo i z powodzeniem sprawdzi się jako genialny pomysł na śniadanie lub słodki podwieczorek na detoxie.

 

Czekoladowa gryczanka



Ilość porcji: 1 porcja
Czas przygotowania: 5 minut + nocne namaczanie
Czas pieczenia: ------------
Czas całkowity: 5 minut + nocne namaczanie

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej (białej)
  • woda
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 banan
  • 1 łyżka karobu
  • ¼ szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki rawnoli
  • 1 marakuja
  • 1 łyżka kruszonych ziaren kakaowca
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną niepaloną (białą) zalać na noc wodą z 1 łyżką cytryny aby aktywować ziarna.
  2. Na drugi dzień rano kaszę odcedzić i przepłukać na sicie. Odsączyć i umieścić w misie blendera lub rozdrabniacza.
  3. Dodać do kaszy karob, mleko migdałowe, połowę banana i cynamon – całość zblendować.
  4. Masę przelać do miski i udekorować pozostałym bananem, miąższem marakui oraz rawnolą i kruszonymi ziarnami kakaowca.

MOŻLIWOŚCI:

  • karob można zastąpić kakao
  • gryczankę można wzbogacić o połówkę awokado i suszone daktyle







35 Responses

  1. Maja pisze:

    Gdzie można kupić rawnole? Z jakiej firmy ziarna kakaowca polecasz? Z góry dziękuję za informacje :)

  2. Asia pisze:

    A skąd wziąć marakuję?

  3. Aleksandra pisze:

    Jeżeli karob zastopię surowym kakao, to czy powinnam zmienić ilość? Surowe kakao jest dosyć gorzkie.

    • Patrycja pisze:

      Właśnie robiłam z podwójnej porcji z kakao. Faktycznie wyszło dość gorzkie, więc dodałam troszkę syropu klonowego i było pyszne!

      • admin admin pisze:

        bardzo się cieszę że skusiłaś się na ten przepis. Dziękuję za komentarz :*

        • Patrycja pisze:

          Dzisiaj była powtórka na prośbę Mojego, tak więc przepis się przyjął, będziemy wypróbowywać inne. Ściskamy 😉

          • admin admin pisze:

            Patrycja gryczanka daje mnóstwo możliwości smakowych :) polecam Ci eksperymentować

          • Patrycja pisze:

            Dostałam na święta Twoją nową książkę i tam już wyczaiłam egzotyczną wersję gryczanki. 😀
            Z pewnością ją wypróbuję, ale już mi się kreuje w głowie kilka innych jej wersji. :)
            Gdyby nie ten przepis to bym jej nie odkryła – także bardzo dziękuje i ściskam! 😉

          • admin admin pisze:

            Patrycja tak się cieszę że napisałaś – widzę że książka wnikliwie przeczytana i to cieszy najbardziej :)
            kochana twórz Twoje wariacje smakowe i baw się tymi przepisami :)
            Dziękuję :*

  4. Agula pisze:

    Kinga, ta kasza to taka normalna ze sklepu w woreczkach ?

  5. fra pisze:

    Kinga kochana pomoz
    zrobiłam wczoraj wszystko zgodnie z przepisem i było kwaśne co zrobiłam nie tak?

  6. Zuza pisze:

    Witam,
    Czy w pierwszym tygodniu detoxu można stosować mleko migdałowe?

  7. Aśka pisze:

    Kinga pyszna gryczanka mniam mniam, a jaka syta, zrobiłam ją pierwszy raz, super deser czy śniadanie 😄 pozdrówka.

  8. Anna pisze:

    Bardzo fajny przepis , zrobiłam na drugie śniadanie , na pierwsze juz od paru tygodni zajadam batony na detoxie z kremem czekoladowym z awokado ;)mam tylko pytanie ile można trzymać taką namoczoną kaszę … czy po nocy trzeba od razu jesc czy moze poczekac np do wieczora na kolacje …?pozdrawiam

  9. Katarzyna pisze:

    A czym mogę zastąpić banana? Awokado będzie spełniało te same właściwości plus syrop klonowy do osłodzenia?

  10. renata pisze:

    Kingo, a co to znaczy, że cytryna ma aktywować ziarna? Zmiękną bardziej? Bo próbowałam bez cytryny i też po zblendowaniu było pycha :) Dziękuję Tobie za ten przepis :) P.S. Mam tylko wątpliwość, czy po wypłukaniu po nocy tej kaszy na sicie nie pozbywamy się witamin?

    • admin admin pisze:

      dokładnie ziarna szybciej zmiękną :) a witaminy zostają – gdybyś zostawiła je na sicie do kolejnego dnia pojawiłyby się kiełki które mają mega ilości witamin :) także kasza zachowuje swoje właściwości :)

  11. Goska pisze:

    kolejna gryczanka zaliczona I kolejna wchodzi na liste naszych ulubiinych ulubionych sniadan! deser na sniadanie? czemu nie!!! 😉 dziekujemy!

  12. Sandra pisze:

    Pycha!Pycha!Pycha!Pierwszy raz robiłam,ale na pewno nie ostatni:D

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel