Cudowne, wilgotne, zdrowe ciasto o smaku kawy. Wiedziałam, że przypadnie Wam do gustu. Jest fenomenalne i zaskakujące. Słodkie daktyle nadają cudownej słodyczy, mąka pełnoziarnista lekko orzechowy smak, a mocne espresso wyraźnie akcentuje swoją obecność.
Co wy na to? Kto się skusi?
Smacznego 🙂
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem. (Ja użyłam formy silikonowej o wymiarach 20 cm x 10 cm).
Z daktyli usunąć pestki i włożyć do rondelka. Dodać kawę, wodę i zagotować. Gotować 10 minut po czym całość zblendować.
Olej kokosowy utrzeć z cukrem, dodać jajka i zmiksowaną pastę z daktyli. Całość wymieszać.
Mąkę przesiać przez sito z sodą oczyszczoną i proszkiem. Dodać do pozostałych składników i całość wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 min w nagrzanym piekarniku. ( Po tym czasie sprawdzić czy patyczek włożony w środek wychodzi suchy jeżeli tak to) należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 15 minut ( jeżeli nie wydłużamy pieczenie jeszcze o 10 minut. )
Z awokado usunąć pestkę i zmiksować wszystkie składniki.
Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem. (Ja użyłam formy silikonowej o wymiarach 20 cm x 10 cm).
Z daktyli usunąć pestki i włożyć do rondelka. Dodać kawę, wodę i zagotować. Gotować 10 minut po czym całość zblendować.
Olej kokosowy utrzeć z cukrem, dodać jajka i zmiksowaną pastę z daktyli. Całość wymieszać.
Mąkę przesiać przez sito z sodą oczyszczoną i proszkiem. Dodać do pozostałych składników i całość wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 min w nagrzanym piekarniku. ( Po tym czasie sprawdzić czy patyczek włożony w środek wychodzi suchy jeżeli tak to) należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 15 minut ( jeżeli nie wydłużamy pieczenie jeszcze o 10 minut. )
Z awokado usunąć pestkę i zmiksować wszystkie składniki.
Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.