Z pewnością to najlepsze ciasto bananowe jakie jadłam. Zupełnie o nim zapomniałam, dopiero już brązowiejące banany podsunęły mi pomysł na ich doskonałe wykorzystanie. Polecam do ciasta użyć właśnie takich (czasami w sklepach można kupić je przecenione ) są bardziej słodkie przez co można użyć mniej cukru.
Istotna też w tym przepisie jest temperatura 140 ° C, dzięki niej ciasto jest niesamowicie wilgotne i pięknie wyrasta. To idealna propozycja na podróż, piknik lub jako słodka przekąska do pracy ponieważ ciasto się nie kruszy i nie wysycha. Najlepiej przechowywać zawinięte folią spożywczą w lodówce lub w chłodnym miejscu.
Smacznego:)
Piekarnik nastawić na temperaturę 140° C **z funkcją grzania góra-dół. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. (ja użyłam 2 foremek o wielkościach 10 x 22 cm )
Masło utrzeć wraz z cukrem przez około 5 min aż stanie się kremowe i puszyste.
Mąkę, sodę i sól przesiać przez sito. Banany zmiksować z sokiem z połowy cytryny.
Do masła dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Pod koniec dodać 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Do masy maślano- jajecznej dodać w 3 turach na zmianę przesianą mąkę,a następnie maślankę.
Do ciasta dodać zmiksowane banany, dobrze wymieszać i przełożyć ją do przygotowanej foremki.
Piec 1 godzinę lub do momentu kiedy patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy.
* im ciemniejsze banany tym bardziej słodkie więc można zredukować ilość cukru.
** temperatura 140 C jest celowa! to nie jest pomyłka, ciasto wychodzi wilgotne i ładnie wyrasta jednak potrzebuje więcej czasu.
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 140° C **z funkcją grzania góra-dół. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. (ja użyłam 2 foremek o wielkościach 10 x 22 cm )
Masło utrzeć wraz z cukrem przez około 5 min aż stanie się kremowe i puszyste.
Mąkę, sodę i sól przesiać przez sito. Banany zmiksować z sokiem z połowy cytryny.
Do masła dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Pod koniec dodać 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Do masy maślano- jajecznej dodać w 3 turach na zmianę przesianą mąkę,a następnie maślankę.
Do ciasta dodać zmiksowane banany, dobrze wymieszać i przełożyć ją do przygotowanej foremki.
Piec 1 godzinę lub do momentu kiedy patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy.
* im ciemniejsze banany tym bardziej słodkie więc można zredukować ilość cukru.
** temperatura 140 C jest celowa! to nie jest pomyłka, ciasto wychodzi wilgotne i ładnie wyrasta jednak potrzebuje więcej czasu.