Najlepsze ciasto bananowe

Z pewnością to najlepsze ciasto bananowe jakie jadłam. Zupełnie o nim zapomniałam, dopiero już brązowiejące banany podsunęły mi pomysł na ich doskonałe wykorzystanie. Polecam do ciasta użyć właśnie takich (czasami w sklepach można kupić je przecenione ) są bardziej słodkie przez co można użyć mniej cukru.

Istotna też w tym przepisie jest temperatura 140 ° C, dzięki niej ciasto jest niesamowicie wilgotne i pięknie wyrasta. To idealna propozycja na podróż, piknik lub jako słodka przekąska do pracy ponieważ ciasto się nie kruszy i nie wysycha. Najlepiej przechowywać zawinięte folią spożywczą w lodówce lub w chłodnym miejscu.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki: - ważne aby miały temperaturę pokojową!
 3 średnie dojrzałe banany
 ½ cytryny
 440 g mąki pszennej
 250 g cukru*
 3 jajka
 340 ml maślanki
 120 g miękkiego masła
 1 szczypta soli
 1 ½ łyzeczki sody oczyszczonej
 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 140° C **z funkcją grzania góra-dół. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. (ja użyłam 2 foremek o wielkościach 10 x 22 cm )

2

Masło utrzeć wraz z cukrem przez około 5 min aż stanie się kremowe i puszyste.

3

Mąkę, sodę i sól przesiać przez sito. Banany zmiksować z sokiem z połowy cytryny.

4

Do masła dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Pod koniec dodać 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

5

Do masy maślano- jajecznej dodać w 3 turach na zmianę przesianą mąkę,a następnie maślankę.

6

Do ciasta dodać zmiksowane banany, dobrze wymieszać i przełożyć ją do przygotowanej foremki.

7

Piec 1 godzinę lub do momentu kiedy patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy.
* im ciemniejsze banany tym bardziej słodkie więc można zredukować ilość cukru.
** temperatura 140 C jest celowa! to nie jest pomyłka, ciasto wychodzi wilgotne i ładnie wyrasta jednak potrzebuje więcej czasu.

Składniki

Składniki: - ważne aby miały temperaturę pokojową!
 3 średnie dojrzałe banany
 ½ cytryny
 440 g mąki pszennej
 250 g cukru*
 3 jajka
 340 ml maślanki
 120 g miękkiego masła
 1 szczypta soli
 1 ½ łyzeczki sody oczyszczonej
 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 140° C **z funkcją grzania góra-dół. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. (ja użyłam 2 foremek o wielkościach 10 x 22 cm )

2

Masło utrzeć wraz z cukrem przez około 5 min aż stanie się kremowe i puszyste.

3

Mąkę, sodę i sól przesiać przez sito. Banany zmiksować z sokiem z połowy cytryny.

4

Do masła dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Pod koniec dodać 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

5

Do masy maślano- jajecznej dodać w 3 turach na zmianę przesianą mąkę,a następnie maślankę.

6

Do ciasta dodać zmiksowane banany, dobrze wymieszać i przełożyć ją do przygotowanej foremki.

7

Piec 1 godzinę lub do momentu kiedy patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy.
* im ciemniejsze banany tym bardziej słodkie więc można zredukować ilość cukru.
** temperatura 140 C jest celowa! to nie jest pomyłka, ciasto wychodzi wilgotne i ładnie wyrasta jednak potrzebuje więcej czasu.

Najlepsze ciasto bananowe
(Wyświetlono 12 865 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

28 komentarzy

  1. Julita 5 kwietnia 2016 o 18:09

    Pani Kingo, a czy maślankę mozna zastąpić jogurtem naturalnym? ?

    Odpowiedz
    1. admin 5 kwietnia 2016 o 21:09

      tak 🙂

      Odpowiedz
  2. Iwona C. 23 stycznia 2016 o 12:00

    Witam, Kingo czym można zastąpić masło w tym przepisie? może olej by się sprawdził? tylko w jakiej ilości?
    pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 25 stycznia 2016 o 10:02

      Iwono zastąp je kolejnym bananem zmiksowanym

      Odpowiedz
  3. Kata Rzynka 24 marca 2014 o 00:16

    Pani Kingo, z przykrością stwierdzam iż wyszedł mi zakalec :'( chociaż ściśle trzymałam się Pani zaleceń (pierwszy raz w życiu, wyszedł mi zakalec) a taki jęzorem wisiał mojemu synciowi… Rano będzie zawiedziony 🙁 co mogło pójść nie tak !???

    Odpowiedz
    1. admin 24 marca 2014 o 10:57

      a czy wszystkie składniki miały temperaturę pokojową?

      Odpowiedz
  4. CeiCiekawski_swiata 15 marca 2014 o 22:26

    Witaj, Kingo 🙂
    Cudowne ciasto! Naprawdę szybkie i proste. Masz może jakiś pomysł na smaczny sernik dyniowy? Ostatnio często to ciasto krąży w powietrzu dookoła mnie i jestem ciekaw, czy masz może jakiś sprawdzony przepis :).
    Pozdrawiam! 🙂

    Odpowiedz
  5. Małgorzata.mmmmmmmmmmmmmmmmmmBMa 13 marca 2014 o 02:22

    Świetne ciasto Kinguś

    Odpowiedz
  6. Majana 11 marca 2014 o 18:12

    Obłędne ciasto Kingo!
    Dawno nie robiłam bananowca. Pozdrawiam Cię. 🙂

    Odpowiedz
  7. M. 11 marca 2014 o 09:59

    Czy zamiast maślanki można użyć kefiru?

    Odpowiedz
    1. admin 11 marca 2014 o 10:15

      tak:)

      Odpowiedz
  8. Metka 11 marca 2014 o 08:29

    Pani Kingo, Pani przepisy są rewelacyjne, mam jednak jedną prośbę – bardzo proszę o podawanie ilości skladnika nie tylko w gramaturze, ale też np. w szklankach, łyżeczkach 🙂 chętnie zrobiłabym to ciasto ale nie wiem ile to jest 440g mąki – nie mam wagi kuchennej 🙁 Dziękuję i pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 11 marca 2014 o 10:16

      jasne nie ma problemu:) a wie Pani że ja też wszystko robię na szklanki i celowo przeliczam 🙂

      Odpowiedz
  9. Ola 10 marca 2014 o 23:41

    Pani Kingo potrzebuję porady! jakie proporcje będa najlepsze jeśli zamiast maślanki chciałabym użyć mleka kokosowego? 1 puszka mleka, 200g cukru i 100g masła?
    Czy forma 24×34 będzie w takim wypadku odpowiednia na jedno ciasto przy podanej temperaturze i czasie pieczenia?
    I ostatnie pytanie – można użyć 1 łyżeczki proszku i 0,5 łyżeczki sody nie tracąc efektu? 😉

    Jeśli ma Pani jakiś inny pomysł w kwestii zastosowania w tym przepisie proporcji mleka kokosowego to będę bardzo wdzięczna

    Odpowiedz
    1. admin 11 marca 2014 o 10:22

      oczywiście można zamienić jednak należy dodać wtedy proszek do pieczenia z sodą, ponieważ sama soda działa w towarzystwie maślanki lub kefiru. Forma powinna być odpowiednia tak samo proporcje.
      Zwiększyłabym temperaturę do 170 C i piekła około 40 min sprawdzając po tym czasie czy patyczek wychodzi suchy

      Odpowiedz
      1. Ola 12 marca 2014 o 21:40

        Super! dzięki! 🙂 wypróbuję a jak wyjdzie to na blogu dodam oczywiście odnośnik do tego rewelacyjnego przepisu 😀

        Odpowiedz
  10. kacha 10 marca 2014 o 22:44

    Hmm… a jak się ma przepis na muffiny? To ssmo, tylko krócej piec?

    Odpowiedz
    1. admin 11 marca 2014 o 10:22

      dokładnie:)

      Odpowiedz
      1. kacha 12 marca 2014 o 00:54

        😉 Dziękuję

        Odpowiedz
  11. Agt 10 marca 2014 o 18:17

    1 1/2 opakowania, czy łyżeczki sody ?:}

    Odpowiedz
    1. admin 11 marca 2014 o 10:42

      łyżeczki już dopisałam:) dzięki

      Odpowiedz
  12. ondiine 10 marca 2014 o 17:14

    Można zamiast ekstraktu z wanilii użyć olejku waniliowego? Super przepis, na pewno skorzystam! :*

    Odpowiedz
    1. admin 10 marca 2014 o 17:49

      oczywiście:)

      Odpowiedz
  13. aleksandra 10 marca 2014 o 17:01

    Brzmi ekstra! Można zastąpić czymś sok z cytryny (czymś nie cytrusowym)?
    pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 10 marca 2014 o 17:50

      cytryna sprawia że banan nie ciemnieje, można pominąć:)

      Odpowiedz
    2. Ela 10 marca 2014 o 19:13

      ja dodaję rum, a oprócz bananów tabliczkę gorzkiej czekolady posiekaną i posiekane orzechy laskowe.
      pozdrawiam

      Odpowiedz
      1. admin 11 marca 2014 o 10:39

        świetny pomysł

        Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.