Kołocz śląski z serem

Tradycją śląską jest obdarowywanie przez nowożeńców kołoczem. Pyszne pakunki zawierają w sobie 4 ciasta na drożdżowym spodzie: z kruszonką, z jabłkami, z makiem i z serem – trafiają do przyjaciół, znajomych i sąsiadów. Zawsze starannie zapakowane. Na ciasta te godomy :) kołOcze – uwaga to nie kołAcze! 😉 To nasz cudowny regionalny wypiek. Dziś przedstawię Wam moją wersję – taką bardziej lekką, taką nowoczesną dla zapracowanych gospodyń dbających o zdrowszą kuchnię.
Przepis ten bierze udział w projekcie promującym produkty Zotta także genialnie się w tej roli odnalazł ze względu na połączenie naturalnych składników, świeżego mleka i nowoczesnego podejścia tej firmy . Dziś przygotowałam dla Was wersję z serem, na puszystym razowym spodzie.

Kołocz śląski z serem



Ilość porcji: 15-20 porcji
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 35 - 45 minut
Czas całkowity: 2 godziny

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 50g drożdży
  • 2 jaja
  • 100 g masła klarowanego – roztopionego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 150 g cukru pudru trzcinowego
  • 1 żółtko
  • 100 g oleju kokosowego

Składniki na masę serową:

  • 1½ kg twarogu sernikowego Zott Natur
  • 7 łyżek cukru trzcinowego
  • 4 jaja
  • 50 g masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 10 dkg żurawiny
  • starta skórka cytrynowa z jednej cytryny

Przygotowanie:

  1. Przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, następnie dodać cukier puder, żółtko i olej kokosowy. Wszystko wyrobić i odstawić w chłodne miejsce.
  2. Przygotować masę serową: jaja ubić z cukrem przez 5 minut i połączyć z twarogiem sernikowym Zott. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać.
  3. Przygotować ciasto: do ½ szklanki letniego mleka dodać rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru trzcinowego i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.
  4. Mąki przesiać, dodać jajka i całość połączyć.
  5. Następnie dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe podgrzane mleko, cukier, szczyptę soli oraz roztopione i wystudzone masło klarowane.
  6. Wszystko razem wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodziło od rąk.
  7. Następnie posypać lekko mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  8. Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na 2 części. Jedną część rozwałkować na grubość około 3mm i wyłożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Następnie zrobić w cieście dziurki widelcem i wyłożyć masę serową.
  9. Na warstwę masy serowej nałożyć drugą cześć rozwałkowanego ciasta, w taki sposób aby dokładnie ją przykryć, zrobić dziurki widelcem na cieście.
  10. Na wierzchnią warstwę ciasta wykładać kruszonkę odrywając ją rękami i układając jedna koło drugiej.
  11. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 200 ºC.







15 Responses

  1. Będzie co testować w weekend. Dzięki!:)

  2. Kasia pisze:

    Coś nie gra z jajami, w składnikach na masę serową nie są podane, a w przygotowaniu masy juz tak :) chyba że to ja coś pominełam?

  3. eniek pisze:

    Właśnie, ile tych jaj idzie do masy serowej?

  4. eniek pisze:

    dzięki :-)

  5. Majka pisze:

    Mmm wygląda naprawdę dobrze, zaraz zrobię i przetestuję na rodzinie. Ciekawe czy połapią się, że dietetyczne 😉

  6. cookie02 pisze:

    Czy mąkę pszenną razową można zastąpić mąką żytnią?

  7. Natalia pisze:

    Ciasto bardzo pyszne. Nie mogliśmy z mężem się doczekać, kiedy skończy się piec. Zajadalismy się jeszcze ciepłym.

  8. Iza Fit pisze:

    Bardzo pyszny, miałam okazję zrobić wg podobnego przepisu, naprawdę posmakował mi ten kołocz śląski;) Polecam każdemu!

  9. Basia pisze:

    Pytanko mam małe, na jaki wymiar blaszki jest to ciacho? I czy musi być masło klarowane?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel