Tradycją śląską jest obdarowywanie przez nowożeńców kołoczem. Pyszne pakunki zawierają w sobie 4 ciasta na drożdżowym spodzie: z kruszonką, z jabłkami, z makiem i z serem – trafiają do przyjaciół, znajomych i sąsiadów. Zawsze starannie zapakowane. Na ciasta te godomy 🙂 kołOcze – uwaga to nie kołAcze! ? To nasz cudowny regionalny wypiek. Dziś przedstawię Wam moją wersję – taką bardziej lekką, taką nowoczesną dla zapracowanych gospodyń dbających o zdrowszą kuchnię.
Przepis ten bierze udział w projekcie promującym produkty Zotta także genialnie się w tej roli odnalazł ze względu na połączenie naturalnych składników, świeżego mleka i nowoczesnego podejścia tej firmy . Dziś przygotowałam dla Was wersję z serem, na puszystym razowym spodzie.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, następnie dodać cukier puder, żółtko i olej kokosowy. Wszystko wyrobić i odstawić w chłodne miejsce.
Przygotować masę serową: jaja ubić z cukrem przez 5 minut i połączyć z twarogiem sernikowym Zott. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać.
Przygotować ciasto: do ½ szklanki letniego mleka dodać rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru trzcinowego i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.
Mąki przesiać, dodać jajka i całość połączyć.
Następnie dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe podgrzane mleko, cukier, szczyptę soli oraz roztopione i wystudzone masło klarowane.
Wszystko razem wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodziło od rąk.
Następnie posypać lekko mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na 2 części. Jedną część rozwałkować na grubość około 3mm i wyłożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Następnie zrobić w cieście dziurki widelcem i wyłożyć masę serową.
Na warstwę masy serowej nałożyć drugą cześć rozwałkowanego ciasta, w taki sposób aby dokładnie ją przykryć, zrobić dziurki widelcem na cieście.
Na wierzchnią warstwę ciasta wykładać kruszonkę odrywając ją rękami i układając jedna koło drugiej.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 200 ºC.
18 porcji
Składniki
Przygotowanie
Przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, następnie dodać cukier puder, żółtko i olej kokosowy. Wszystko wyrobić i odstawić w chłodne miejsce.
Przygotować masę serową: jaja ubić z cukrem przez 5 minut i połączyć z twarogiem sernikowym Zott. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać.
Przygotować ciasto: do ½ szklanki letniego mleka dodać rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru trzcinowego i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.
Mąki przesiać, dodać jajka i całość połączyć.
Następnie dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe podgrzane mleko, cukier, szczyptę soli oraz roztopione i wystudzone masło klarowane.
Wszystko razem wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodziło od rąk.
Następnie posypać lekko mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na 2 części. Jedną część rozwałkować na grubość około 3mm i wyłożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Następnie zrobić w cieście dziurki widelcem i wyłożyć masę serową.
Na warstwę masy serowej nałożyć drugą cześć rozwałkowanego ciasta, w taki sposób aby dokładnie ją przykryć, zrobić dziurki widelcem na cieście.
Na wierzchnią warstwę ciasta wykładać kruszonkę odrywając ją rękami i układając jedna koło drugiej.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 200 ºC.
Notes