Kołocz śląski z serem

Tradycją śląską jest obdarowywanie przez nowożeńców kołoczem. Pyszne pakunki zawierają w sobie 4 ciasta na drożdżowym spodzie: z kruszonką, z jabłkami, z makiem i z serem – trafiają do przyjaciół, znajomych i sąsiadów. Zawsze starannie zapakowane. Na ciasta te godomy 🙂 kołOcze – uwaga to nie kołAcze! ? To nasz cudowny regionalny wypiek. Dziś przedstawię Wam moją wersję – taką bardziej lekką, taką nowoczesną dla zapracowanych gospodyń dbających o zdrowszą kuchnię.
Przepis ten bierze udział w projekcie promującym produkty Zotta także genialnie się w tej roli odnalazł ze względu na połączenie naturalnych składników, świeżego mleka i nowoczesnego podejścia tej firmy . Dziś przygotowałam dla Was wersję z serem, na puszystym razowym spodzie.

Ilość porcji18 porcji
Czas Przygotowania20 minutCzas pieczenia40 minutCałkowity czas2 godziny

Składniki na ciasto:
 200 g mąki pszennej
 300 g mąki pszennej razowej
 50 g drożdży
 2 jaja
 100 g masła klarowanego - roztopionego
 4 łyżki cukru trzcinowego
 200 ml mleka
 1 szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
 250 g mąki pszennej razowej
 150 g cukru pudru trzcinowego
 1 żółtko
 100 g oleju kokosowego
Składniki na masę serową:
 1 ½ kg twarogu sernikowego Zott Natur
 7 łyżek cukru trzcinowego
 4 jaja
 50 g masła
 1 budyń waniliowy
 10 dkg żurawiny
 1 starta skórka cytrynowa z jednej cytryny

1

Przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, następnie dodać cukier puder, żółtko i olej kokosowy. Wszystko wyrobić i odstawić w chłodne miejsce.

2

Przygotować masę serową: jaja ubić z cukrem przez 5 minut i połączyć z twarogiem sernikowym Zott. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać.

3

Przygotować ciasto: do ½ szklanki letniego mleka dodać rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru trzcinowego i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.

4

Mąki przesiać, dodać jajka i całość połączyć.

5

Następnie dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe podgrzane mleko, cukier, szczyptę soli oraz roztopione i wystudzone masło klarowane.

6

Wszystko razem wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodziło od rąk.

7

Następnie posypać lekko mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

8

Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na 2 części. Jedną część rozwałkować na grubość około 3mm i wyłożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Następnie zrobić w cieście dziurki widelcem i wyłożyć masę serową.

9

Na warstwę masy serowej nałożyć drugą cześć rozwałkowanego ciasta, w taki sposób aby dokładnie ją przykryć, zrobić dziurki widelcem na cieście.

10

Na wierzchnią warstwę ciasta wykładać kruszonkę odrywając ją rękami i układając jedna koło drugiej.

11

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 200 ºC.

Wartości odżywcze

18 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na ciasto:
 200 g mąki pszennej
 300 g mąki pszennej razowej
 50 g drożdży
 2 jaja
 100 g masła klarowanego - roztopionego
 4 łyżki cukru trzcinowego
 200 ml mleka
 1 szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
 250 g mąki pszennej razowej
 150 g cukru pudru trzcinowego
 1 żółtko
 100 g oleju kokosowego
Składniki na masę serową:
 1 ½ kg twarogu sernikowego Zott Natur
 7 łyżek cukru trzcinowego
 4 jaja
 50 g masła
 1 budyń waniliowy
 10 dkg żurawiny
 1 starta skórka cytrynowa z jednej cytryny

Przygotowanie

1

Przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, następnie dodać cukier puder, żółtko i olej kokosowy. Wszystko wyrobić i odstawić w chłodne miejsce.

2

Przygotować masę serową: jaja ubić z cukrem przez 5 minut i połączyć z twarogiem sernikowym Zott. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać.

3

Przygotować ciasto: do ½ szklanki letniego mleka dodać rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru trzcinowego i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.

4

Mąki przesiać, dodać jajka i całość połączyć.

5

Następnie dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe podgrzane mleko, cukier, szczyptę soli oraz roztopione i wystudzone masło klarowane.

6

Wszystko razem wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodziło od rąk.

7

Następnie posypać lekko mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

8

Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na 2 części. Jedną część rozwałkować na grubość około 3mm i wyłożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Następnie zrobić w cieście dziurki widelcem i wyłożyć masę serową.

9

Na warstwę masy serowej nałożyć drugą cześć rozwałkowanego ciasta, w taki sposób aby dokładnie ją przykryć, zrobić dziurki widelcem na cieście.

10

Na wierzchnią warstwę ciasta wykładać kruszonkę odrywając ją rękami i układając jedna koło drugiej.

11

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 200 ºC.

Notes

Kołocz śląski z serem

(Wyświetlono 3 210 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)