Ten poniedziałek nie należy do łatwych, ale na pewno do pysznych. Przybywam do Was z przepisem na batony granola bez pieczenia. Jak zwykle szybkie w przygotowaniu, bo chyba ostatnio nie tylko ja mam za mało czasu na wszystko.
Nie rozpisuję się dalej nad ich „cudownością”- to musicie sami sprawdzić, poza tym i tak dziś nie mam weny do „pisania” także uciekam na spacer z Jagną, a nocą tu powrócę, aby ona wszystkie komentarze.
Bez pieczenia!
Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W rondelku podgrzać i połączyć ze sobą syrop klonowy, masło orzechowe, olej kokosowy, cynamon i sól. Przestudzić.
W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, ekspandowane ziano, siemię lniane, żurawinę, orzechy, drobno pokrojoną w kostkę czekoladę oraz skórkę startą z cytryny.
Suchą mieszankę zalać miksturą z rondelka. Całość dobrze wymieszać tak aby wszystkie składniki namokły masą z syropu klonowego i masła orzechowego.
Całość przełożyć do przygotowanej foremki i mocno docisnąć masę za pomocą silikonowej szpatułki (jeżeli masa jest zbyt lepka należy położyć z wierchu papier do pieczenia i mocno docisnąć ja rękami do dna foremki ).
Masę włożyć na co najmniej 3 godziny do lodówki. Wyjąć i pokroić ostrym nożem.
zamiast syropu klonowego można użyć miodu
można użyć dowolnych suszonych owoców np. moreli, rodzynek, śliwek, wiśni
12 porcji
- Amount per serving
- Kalorie163
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 8g11%
- Węglowodany 26g10%
- Białko 3g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W rondelku podgrzać i połączyć ze sobą syrop klonowy, masło orzechowe, olej kokosowy, cynamon i sól. Przestudzić.
W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, ekspandowane ziano, siemię lniane, żurawinę, orzechy, drobno pokrojoną w kostkę czekoladę oraz skórkę startą z cytryny.
Suchą mieszankę zalać miksturą z rondelka. Całość dobrze wymieszać tak aby wszystkie składniki namokły masą z syropu klonowego i masła orzechowego.
Całość przełożyć do przygotowanej foremki i mocno docisnąć masę za pomocą silikonowej szpatułki (jeżeli masa jest zbyt lepka należy położyć z wierchu papier do pieczenia i mocno docisnąć ja rękami do dna foremki ).
Masę włożyć na co najmniej 3 godziny do lodówki. Wyjąć i pokroić ostrym nożem.
zamiast syropu klonowego można użyć miodu
można użyć dowolnych suszonych owoców np. moreli, rodzynek, śliwek, wiśni