W prostocie siła czyli baton kokosowy

„Gdy emocje już opadną
Jak po wielkiej bitwie kurz…”
pora zrobić coś słodkiego
i do przodu dalej  pójść:)
Kochani chyba wszystkie posty na tym blogu będą teraz dziękczynne:) Ale jak mam Wam wynagrodzić to co dla mnie zrobiliście? Słowa nie wystarczą. Każdego z Was chciałaby wycałować, wyściskać i jeszcze raz podziękować za każdy komentarz, za czas który mi poświęcacie! Doceniam to!
Nie lubię komplikować, za to cenię sobie prostotę bo czyż nie najlepsza na świecie jest świeża pajda chleba z masłem albo ziemniaki z kefirem? W prostocie siła! Dlatego dzisiaj szybki, pyszny baton migdałowo-kokosowy.
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 2 szklanki zmielonych ciastek owsianych (jest to ok 1 opakowanie)
 ½ szklanki masła
 2 szklanki wiórków kokosowych
 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
 ½ szklanki blanszowanych migdałów
 1 szklanka gorzkiej i mlecznej czekolady pokrojonej w kostkę

1

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na temp 180 C.

2

W naczyniu mieszamy zmielone ciastka i roztopione masło, aż otrzymamy jednolitą, gładką masę. Nakładamy ją na dno wcześniej przygotowanej foremki i pieczemy 12-15 min.

3

Łączymy wiórki kokosowe i mleko w małym naczyniu. Polewamy nimi upieczone ciasto, a następnie na tą warstwę nakładamy migdały. Pieczemy 15-18 min lub do momentu kiedy migdały będą przypieczone.

4

Wyciągamy z piekarnika i posypujemy po wierzchu kosatkami czekolady. Można wsadzić jeszcze na chwilkę do piekarnika aby się lekko rozpłynęła.

5

Czekamy parę minut, aż wiórki się rozpuszczą i ponownie posypujemy nimi ciasto. Studzimy całkowicie w foremce.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 2 szklanki zmielonych ciastek owsianych (jest to ok 1 opakowanie)
 ½ szklanki masła
 2 szklanki wiórków kokosowych
 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
 ½ szklanki blanszowanych migdałów
 1 szklanka gorzkiej i mlecznej czekolady pokrojonej w kostkę

Przygotowanie

1

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na temp 180 C.

2

W naczyniu mieszamy zmielone ciastka i roztopione masło, aż otrzymamy jednolitą, gładką masę. Nakładamy ją na dno wcześniej przygotowanej foremki i pieczemy 12-15 min.

3

Łączymy wiórki kokosowe i mleko w małym naczyniu. Polewamy nimi upieczone ciasto, a następnie na tą warstwę nakładamy migdały. Pieczemy 15-18 min lub do momentu kiedy migdały będą przypieczone.

4

Wyciągamy z piekarnika i posypujemy po wierzchu kosatkami czekolady. Można wsadzić jeszcze na chwilkę do piekarnika aby się lekko rozpłynęła.

5

Czekamy parę minut, aż wiórki się rozpuszczą i ponownie posypujemy nimi ciasto. Studzimy całkowicie w foremce.

Notes

W prostocie siła czyli baton kokosowy
(Wyświetlono 2 115 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)