Placuszki na kefirze

Spójrz na Świat i przyznaj – jest piękny! Spójrz na ludzi i przyznaj – są zaskakujący! Spójrz na siebie i przyznaj – jesteś indywidualistą! Ja uwielbiam: rześkie poranki, uśmiech na twarzy przechodniów, dziewczyny które są dumne z tego co robią, pracowitych mężczyzn, młodzież z pasją, starszych ludzi trzymających się za rękę, podróże pełne niespodzianek, powroty do domu, myśli które są tylko dobre, zapach moich koni. Lubię słońce i powietrze po burzy, lubię kubek ciepłego mleka w zimowe wieczory i pierwsze kwiaty w ogrodzie na wiosnę. Lubię odkrywać i wracać. Dzisiejszy przepis to dla mnie taki cudowny powrót do kuchni mojej babci Ani. Placuszki na kefirze z jabłkami. Pulchne, wilgotne, lekkie i słodkie. Zawsze kiedy po nie sięgam zdaję sobie sprawę, że lubię proste rzeczy: jedzenie, sytuacje i styl! A ty co lubisz?

Ilość porcji14 porcji
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas15 minut

 2 jabłka
 400 g kefiru
 1 jajko
 2 łyżki cukru trzcinowego
 1 łyżka olej rzepakowego
 1 szczypta soli
 1 skórka z cytryny
 2 szklanki mąki bezglutenowej* UWAGA! można użyć mąki pszennej
 1 szczypta mielonego imbiru (opcjonalnie)
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 *używam własnej mieszanki mąki bezglutenowej - przepisy na nią znajdziecie w mojej książce "Fit Słodkości"

1

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.

2

Wymieszać kefir wraz z jajkiem, cukrem trzcinowym, olejem, solą i skórką startą z cytryny. Do masy dodać jabłka i ponownie wszystko wymieszać.

3

Mąkę bezglutenową przesiać wraz z imbirem i sodą do masy z jabłkami. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.

4

Placuszki smażyć na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (najlepiej nasączyć ręcznik papierowy olejem i przecierać dno patelni co jakiś czas) po 3-4 minut z każdej strony na średnim ogniu.

5

Podawać z dowolnymi dodatkami, posypane cukrem pudrem - najlepiej trzcinowym 🙂

6

Jeżeli ciasto jest za luźne należy dodać więcej mąki, jeżeli za gęste dodać odrobinę wody, soku lub mleka.

Wartości odżywcze

Porcji 14

Składniki

 2 jabłka
 400 g kefiru
 1 jajko
 2 łyżki cukru trzcinowego
 1 łyżka olej rzepakowego
 1 szczypta soli
 1 skórka z cytryny
 2 szklanki mąki bezglutenowej* UWAGA! można użyć mąki pszennej
 1 szczypta mielonego imbiru (opcjonalnie)
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 *używam własnej mieszanki mąki bezglutenowej - przepisy na nią znajdziecie w mojej książce "Fit Słodkości"

Przygotowanie

1

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.

2

Wymieszać kefir wraz z jajkiem, cukrem trzcinowym, olejem, solą i skórką startą z cytryny. Do masy dodać jabłka i ponownie wszystko wymieszać.

3

Mąkę bezglutenową przesiać wraz z imbirem i sodą do masy z jabłkami. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.

4

Placuszki smażyć na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (najlepiej nasączyć ręcznik papierowy olejem i przecierać dno patelni co jakiś czas) po 3-4 minut z każdej strony na średnim ogniu.

5

Podawać z dowolnymi dodatkami, posypane cukrem pudrem - najlepiej trzcinowym 🙂

6

Jeżeli ciasto jest za luźne należy dodać więcej mąki, jeżeli za gęste dodać odrobinę wody, soku lub mleka.

Placuszki na kefirze
(Wyświetlono 10 196 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

37 komentarzy

  1. Avatar Magdalena 11 lipca 2018 o 22:45

    Witam 🙂
    Czy zamiast smażenia , można je upiec w piekarniku ?

    1. admin admin 16 lipca 2018 o 20:03

      tak – ale bardziej jako ciasto lub muffinki 🙂

      1. Avatar Basia 22 sierpnia 2018 o 15:59

        Pani Kingo, w jakiej temperaturze (termo-obieg) i jak długo piec je w piekarniku.
        Pozdrawiam.

  2. Avatar AnnaI 17 czerwca 2018 o 10:43

    Witam!
    Świetny przepis, skórka cytryny daje dodatkowe walory smakowe, wspaniałe komponuje się z reszta ?. Odkryłam również, ze placki na kefirze smakują mi najlepiej.
    Dziękuje za przepis!
    Pozdrawiam?

    P.S. Jakby zrobić bez owoców to soda byłaby zbędna? I czy czas pieczenia byłby krótszy czy bez zmian?

  3. Avatar Julia 7 kwietnia 2018 o 15:44

    Czy można zrobić z maka żytnia ? 🙂

    1. admin admin 11 kwietnia 2018 o 22:24

      tak

  4. Avatar Anna 8 marca 2018 o 11:23

    Pyszna, to mało powiedziane.lepsze nie znajdziecie

    1. admin admin 11 marca 2018 o 23:39

      bardzo się cieszę że ci smakowały. Dziękuję za komentarz.

    2. admin admin 14 marca 2018 o 16:24

      🙂 dzięki

  5. Avatar Monika 9 września 2017 o 13:41

    Bardzo dobre! Wyszły pyszne i puszyste. Kilka nie zjedzonych na śniadanie zabraliśmy w pudełko na wycieczkę. Na zimno jako przekąska też smakowały wybornie:)

    1. admin admin 13 września 2017 o 11:19

      ostatnio również je robiłam i mąż zjadł wszystkie 🙂 to bardzo fajny przepis 🙂 dziękuję za komentarz :*

  6. Avatar Ruda 15 lipca 2017 o 22:36

    A mogę uzyc mąki kukurydzianej ?

    1. admin admin 19 lipca 2017 o 12:43

      najlepiej wymieszać ją z inną mąką np. orkiszową

  7. Avatar Ruda 15 lipca 2017 o 22:35

    A mogę użyć mąki kukurydzianej?

  8. Avatar Wiola 15 lipca 2017 o 19:22

    Będą jutro na śniadanie 🙂 Z jagodami 🙂 Jabłek aktualnie w domu brak 🙁

    1. admin admin 19 lipca 2017 o 12:44

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję

  9. Avatar Wiola 29 kwietnia 2017 o 09:52

    Kingo a czy mogę czymś zastąpić jajko? Jestem na nie uczulona a bardzo miałabym ochotę na te placuszki 🙁

  10. Avatar Kasia 31 marca 2017 o 10:11

    Czy można użyć mąki jaglanej lub pełnoziarnistej pszennej? Jeśli tak w jakiej ilości? Pozdr Kasia

    1. admin admin 2 kwietnia 2017 o 18:41

      oczywiście – pozostawiamy tą samą proporcję w przypadku obu mąk

  11. Avatar Aga_cherek 13 października 2016 o 16:52

    Czym można zastąpić cukier?

    1. admin admin 13 października 2016 o 17:18

      można zastąpić np. syropem klonowym

      1. Avatar Aga_cherek 13 października 2016 o 17:59

        Dziękuję 🙂 miód też będzie dobry?

        1. admin admin 13 października 2016 o 22:55

          tak jednak miód w wysokich temperaturach traci swoje właściwości

  12. Avatar Ania 8 września 2016 o 21:57

    A czy możesz podać przepis na mąkę bezglutenowa?

    1. admin admin 9 września 2016 o 09:23

      Każda mieszanka bezglutenowa powinna być kombinacją kilku mąk bezglutenowych. Tylko takie połączenie gwarantuje piękną strukturę i wyjątkowy smak ciasta. Idealną proporcją jest użycie większej ilości mąki średniej do mąki ciężkiej. Poniżej podaję Ci moje kombinacje mieszanek bezglutenowych – Ty możesz stworzyć swoją znając mój sposób. Stosuję proporcję 2: 1 oznacza to, że za każdą szklankę mąki średniej lub ciężkiej używam ½ szklanki lekkiej.

      MIESZAKA 1
      3 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
      3 szklanki mąki jaglanej
      2 szklanki mąki z tapioki
      1 szklanka skrobi ziemniaczanej

      MIESZANKA 2
      4 szklanki mąki ryżowej
      1 szklanki skrobi ziemniaczanej
      1 szklanki mąki z tapioki

      MIESZAKA 3
      1 szklanka mąki z ryżu brązowego
      1 szklanka skrobi ziemniaczanej
      ½ szklanki mąki ryżowej białej
      ½ szklanki mąki z tapioki

      MIESZANKA 4
      3 szklanki mąki z brązowego ryżu
      3 szklanki mąki sorgo
      1½ szklanki skrobi ziemniaczanej
      1½ szklanki mąki maranta

  13. Avatar Sylwia 8 września 2016 o 20:44

    A czy zamiast oleju rzepakowego można użyć oleju kokosowego? Łyżka w stanie stałym? 🙂

    1. admin admin 9 września 2016 o 09:22

      tak można – łyżkę rozpuszczonego oleju kokosowego

      1. Avatar Sylwia 9 września 2016 o 22:20

        Dzięki wielkie za odpowiedź! Jutro wypróbuję 🙂

  14. Avatar Kornelia 8 września 2016 o 18:44

    A co może być tylko nie jabłka ??

    1. admin admin 8 września 2016 o 20:36

      jagody, gruszki, maliny, brzoskwinie, ślwiki

  15. Avatar Natalia 8 września 2016 o 18:16

    Czy mąka kokosowa nada się do tego przepisu? 🙂

    1. admin admin 8 września 2016 o 20:36

      tak ale należy dać jej około szklanki i dodatkowo 2 jajka

      1. Avatar Natalia 12 września 2016 o 10:56

        Dziękuję za odpowiedź. 🙂

        1. admin admin 15 września 2016 o 10:05

          proszę 🙂

      2. Avatar basia 15 lipca 2017 o 20:41

        A czemu jeszcze 2 jajka przy mące kokosowej

  16. Avatar Basia 8 września 2016 o 17:23

    A mąka pełnoziarniste się nada i ksyliotolem zamiast cukru?

    1. admin admin 8 września 2016 o 20:37

      Basiu – spokojnie, nada się 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *