Spójrz na Świat i przyznaj – jest piękny! Spójrz na ludzi i przyznaj – są zaskakujący! Spójrz na siebie i przyznaj – jesteś indywidualistą! Ja uwielbiam: rześkie poranki, uśmiech na twarzy przechodniów, dziewczyny które są dumne z tego co robią, pracowitych mężczyzn, młodzież z pasją, starszych ludzi trzymających się za rękę, podróże pełne niespodzianek, powroty do domu, myśli które są tylko dobre, zapach moich koni. Lubię słońce i powietrze po burzy, lubię kubek ciepłego mleka w zimowe wieczory i pierwsze kwiaty w ogrodzie na wiosnę. Lubię odkrywać i wracać. Dzisiejszy przepis to dla mnie taki cudowny powrót do kuchni mojej babci Ani. Placuszki na kefirze z jabłkami. Pulchne, wilgotne, lekkie i słodkie. Zawsze kiedy po nie sięgam zdaję sobie sprawę, że lubię proste rzeczy: jedzenie, sytuacje i styl! A ty co lubisz?
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
Wymieszać kefir wraz z jajkiem, cukrem trzcinowym, olejem, solą i skórką startą z cytryny. Do masy dodać jabłka i ponownie wszystko wymieszać.
Mąkę bezglutenową przesiać wraz z imbirem i sodą do masy z jabłkami. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Placuszki smażyć na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (najlepiej nasączyć ręcznik papierowy olejem i przecierać dno patelni co jakiś czas) po 3-4 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Podawać z dowolnymi dodatkami, posypane cukrem pudrem - najlepiej trzcinowym 🙂
Jeżeli ciasto jest za luźne należy dodać więcej mąki, jeżeli za gęste dodać odrobinę wody, soku lub mleka.
14 porcji
Składniki
Przygotowanie
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
Wymieszać kefir wraz z jajkiem, cukrem trzcinowym, olejem, solą i skórką startą z cytryny. Do masy dodać jabłka i ponownie wszystko wymieszać.
Mąkę bezglutenową przesiać wraz z imbirem i sodą do masy z jabłkami. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Placuszki smażyć na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (najlepiej nasączyć ręcznik papierowy olejem i przecierać dno patelni co jakiś czas) po 3-4 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Podawać z dowolnymi dodatkami, posypane cukrem pudrem - najlepiej trzcinowym 🙂
Jeżeli ciasto jest za luźne należy dodać więcej mąki, jeżeli za gęste dodać odrobinę wody, soku lub mleka.