Placuszki na kefirze

Spójrz na Świat i przyznaj – jest piękny! Spójrz na ludzi i przyznaj – są zaskakujący! Spójrz na siebie i przyznaj – jesteś indywidualistą! Ja uwielbiam: rześkie poranki, uśmiech na twarzy przechodniów, dziewczyny które są dumne z tego co robią, pracowitych mężczyzn, młodzież z pasją, starszych ludzi trzymających się za rękę, podróże pełne niespodzianek, powroty do domu, myśli które są tylko dobre, zapach moich koni. Lubię słońce i powietrze po burzy, lubię kubek ciepłego mleka w zimowe wieczory i pierwsze kwiaty w ogrodzie na wiosnę. Lubię odkrywać i wracać. Dzisiejszy przepis to dla mnie taki cudowny powrót do kuchni mojej babci Ani. Placuszki na kefirze z jabłkami. Pulchne, wilgotne, lekkie i słodkie. Zawsze kiedy po nie sięgam zdaję sobie sprawę, że lubię proste rzeczy: jedzenie, sytuacje i styl! A ty co lubisz?

Ilość porcji14 porcji
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas15 minut

 2 jabłka
 400 g kefiru
 1 jajko
 2 łyżki cukru trzcinowego
 1 łyżka olej rzepakowego
 1 szczypta soli
 1 skórka z cytryny
 2 szklanki mąki bezglutenowej* UWAGA! można użyć mąki pszennej
 1 szczypta mielonego imbiru (opcjonalnie)
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 *używam własnej mieszanki mąki bezglutenowej - przepisy na nią znajdziecie w mojej książce "Fit Słodkości"

1

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.

2

Wymieszać kefir wraz z jajkiem, cukrem trzcinowym, olejem, solą i skórką startą z cytryny. Do masy dodać jabłka i ponownie wszystko wymieszać.

3

Mąkę bezglutenową przesiać wraz z imbirem i sodą do masy z jabłkami. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.

4

Placuszki smażyć na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (najlepiej nasączyć ręcznik papierowy olejem i przecierać dno patelni co jakiś czas) po 3-4 minut z każdej strony na średnim ogniu.

5

Podawać z dowolnymi dodatkami, posypane cukrem pudrem - najlepiej trzcinowym 🙂

6

Jeżeli ciasto jest za luźne należy dodać więcej mąki, jeżeli za gęste dodać odrobinę wody, soku lub mleka.

Wartości odżywcze

Porcji 14

Składniki

 2 jabłka
 400 g kefiru
 1 jajko
 2 łyżki cukru trzcinowego
 1 łyżka olej rzepakowego
 1 szczypta soli
 1 skórka z cytryny
 2 szklanki mąki bezglutenowej* UWAGA! można użyć mąki pszennej
 1 szczypta mielonego imbiru (opcjonalnie)
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 *używam własnej mieszanki mąki bezglutenowej - przepisy na nią znajdziecie w mojej książce "Fit Słodkości"

Przygotowanie

1

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.

2

Wymieszać kefir wraz z jajkiem, cukrem trzcinowym, olejem, solą i skórką startą z cytryny. Do masy dodać jabłka i ponownie wszystko wymieszać.

3

Mąkę bezglutenową przesiać wraz z imbirem i sodą do masy z jabłkami. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.

4

Placuszki smażyć na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (najlepiej nasączyć ręcznik papierowy olejem i przecierać dno patelni co jakiś czas) po 3-4 minut z każdej strony na średnim ogniu.

5

Podawać z dowolnymi dodatkami, posypane cukrem pudrem - najlepiej trzcinowym 🙂

6

Jeżeli ciasto jest za luźne należy dodać więcej mąki, jeżeli za gęste dodać odrobinę wody, soku lub mleka.

Placuszki na kefirze
(Wyświetlono 14 583 razy, 57 wyświetleń dzisiaj)

38 komentarzy

  1. Avatar Yui 16 marca 2020 o 09:58

    Genialny przepis! Robię już drugi raz, braciom tak smakuje😍

  2. Avatar Magdalena 11 lipca 2018 o 22:45

    Witam 🙂
    Czy zamiast smażenia , można je upiec w piekarniku ?

    1. admin admin 16 lipca 2018 o 20:03

      tak – ale bardziej jako ciasto lub muffinki 🙂

      1. Avatar Basia 22 sierpnia 2018 o 15:59

        Pani Kingo, w jakiej temperaturze (termo-obieg) i jak długo piec je w piekarniku.
        Pozdrawiam.

  3. Avatar AnnaI 17 czerwca 2018 o 10:43

    Witam!
    Świetny przepis, skórka cytryny daje dodatkowe walory smakowe, wspaniałe komponuje się z reszta ?. Odkryłam również, ze placki na kefirze smakują mi najlepiej.
    Dziękuje za przepis!
    Pozdrawiam?

    P.S. Jakby zrobić bez owoców to soda byłaby zbędna? I czy czas pieczenia byłby krótszy czy bez zmian?

  4. Avatar Julia 7 kwietnia 2018 o 15:44

    Czy można zrobić z maka żytnia ? 🙂

    1. admin admin 11 kwietnia 2018 o 22:24

      tak

  5. Avatar Anna 8 marca 2018 o 11:23

    Pyszna, to mało powiedziane.lepsze nie znajdziecie

    1. admin admin 11 marca 2018 o 23:39

      bardzo się cieszę że ci smakowały. Dziękuję za komentarz.

    2. admin admin 14 marca 2018 o 16:24

      🙂 dzięki

  6. Avatar Monika 9 września 2017 o 13:41

    Bardzo dobre! Wyszły pyszne i puszyste. Kilka nie zjedzonych na śniadanie zabraliśmy w pudełko na wycieczkę. Na zimno jako przekąska też smakowały wybornie:)

    1. admin admin 13 września 2017 o 11:19

      ostatnio również je robiłam i mąż zjadł wszystkie 🙂 to bardzo fajny przepis 🙂 dziękuję za komentarz :*

  7. Avatar Ruda 15 lipca 2017 o 22:36

    A mogę uzyc mąki kukurydzianej ?

    1. admin admin 19 lipca 2017 o 12:43

      najlepiej wymieszać ją z inną mąką np. orkiszową

  8. Avatar Ruda 15 lipca 2017 o 22:35

    A mogę użyć mąki kukurydzianej?

  9. Avatar Wiola 15 lipca 2017 o 19:22

    Będą jutro na śniadanie 🙂 Z jagodami 🙂 Jabłek aktualnie w domu brak 🙁

    1. admin admin 19 lipca 2017 o 12:44

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję

  10. Avatar Wiola 29 kwietnia 2017 o 09:52

    Kingo a czy mogę czymś zastąpić jajko? Jestem na nie uczulona a bardzo miałabym ochotę na te placuszki 🙁

  11. Avatar Kasia 31 marca 2017 o 10:11

    Czy można użyć mąki jaglanej lub pełnoziarnistej pszennej? Jeśli tak w jakiej ilości? Pozdr Kasia

    1. admin admin 2 kwietnia 2017 o 18:41

      oczywiście – pozostawiamy tą samą proporcję w przypadku obu mąk

  12. Avatar Aga_cherek 13 października 2016 o 16:52

    Czym można zastąpić cukier?

    1. admin admin 13 października 2016 o 17:18

      można zastąpić np. syropem klonowym

      1. Avatar Aga_cherek 13 października 2016 o 17:59

        Dziękuję 🙂 miód też będzie dobry?

        1. admin admin 13 października 2016 o 22:55

          tak jednak miód w wysokich temperaturach traci swoje właściwości

  13. Avatar Ania 8 września 2016 o 21:57

    A czy możesz podać przepis na mąkę bezglutenowa?

    1. admin admin 9 września 2016 o 09:23

      Każda mieszanka bezglutenowa powinna być kombinacją kilku mąk bezglutenowych. Tylko takie połączenie gwarantuje piękną strukturę i wyjątkowy smak ciasta. Idealną proporcją jest użycie większej ilości mąki średniej do mąki ciężkiej. Poniżej podaję Ci moje kombinacje mieszanek bezglutenowych – Ty możesz stworzyć swoją znając mój sposób. Stosuję proporcję 2: 1 oznacza to, że za każdą szklankę mąki średniej lub ciężkiej używam ½ szklanki lekkiej.

      MIESZAKA 1
      3 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
      3 szklanki mąki jaglanej
      2 szklanki mąki z tapioki
      1 szklanka skrobi ziemniaczanej

      MIESZANKA 2
      4 szklanki mąki ryżowej
      1 szklanki skrobi ziemniaczanej
      1 szklanki mąki z tapioki

      MIESZAKA 3
      1 szklanka mąki z ryżu brązowego
      1 szklanka skrobi ziemniaczanej
      ½ szklanki mąki ryżowej białej
      ½ szklanki mąki z tapioki

      MIESZANKA 4
      3 szklanki mąki z brązowego ryżu
      3 szklanki mąki sorgo
      1½ szklanki skrobi ziemniaczanej
      1½ szklanki mąki maranta

  14. Avatar Sylwia 8 września 2016 o 20:44

    A czy zamiast oleju rzepakowego można użyć oleju kokosowego? Łyżka w stanie stałym? 🙂

    1. admin admin 9 września 2016 o 09:22

      tak można – łyżkę rozpuszczonego oleju kokosowego

      1. Avatar Sylwia 9 września 2016 o 22:20

        Dzięki wielkie za odpowiedź! Jutro wypróbuję 🙂

  15. Avatar Kornelia 8 września 2016 o 18:44

    A co może być tylko nie jabłka ??

    1. admin admin 8 września 2016 o 20:36

      jagody, gruszki, maliny, brzoskwinie, ślwiki

  16. Avatar Natalia 8 września 2016 o 18:16

    Czy mąka kokosowa nada się do tego przepisu? 🙂

    1. admin admin 8 września 2016 o 20:36

      tak ale należy dać jej około szklanki i dodatkowo 2 jajka

      1. Avatar Natalia 12 września 2016 o 10:56

        Dziękuję za odpowiedź. 🙂

        1. admin admin 15 września 2016 o 10:05

          proszę 🙂

      2. Avatar basia 15 lipca 2017 o 20:41

        A czemu jeszcze 2 jajka przy mące kokosowej

  17. Avatar Basia 8 września 2016 o 17:23

    A mąka pełnoziarniste się nada i ksyliotolem zamiast cukru?

    1. admin admin 8 września 2016 o 20:37

      Basiu – spokojnie, nada się 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *