Zapiekana wołowina z polentą

Mam dla Was propozycję, oczywiście bardzo smaczną. To zapiekana wołowina z polentą. Zdecydowanie konkretne, rozgrzewające i bardzo aromatyczne danie. Jeżeli nie mam czasu na przygotowanie polenty i zapiekanie całości w piekarniku wołowinę podaję z nachosami i dużą ilością świeżej pietruszki. 

Uwielbiam ten zapach i smak!

P9040830

składniki:

400 g mielonej wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku

1 papryczka chili
1 puszka pomidorów
½ puszki kukurydzy
4 suszone pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
½ szklanki śmietany 18%
1 szklanka polenty
4 łyżki masła
3 łyżki mleka
1 L bulionu drobiowego
parmezan
olej rzepakowy
pietruszka
sól i pieprz

1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C.

2. Na dużej patelni podgrzać olej i zeszklić na nim pokrojona w kostkę cebulę, pokrojoną papryczkę chili oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mieloną wołowinę i obsmażyć ją przez 8 minut.

3. Dodać pomidory w puszcze, kukurydzę, pokrojone suszone pomidory, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Całość doprawić solą, pieprzem oraz papryką ostrą mieloną gotować na małym ogniu przez 10 minut.

4. Do rondla wsypać polentę. Dodać masło oraz mleko – wymieszać. Całość zalać gorącym bulionem cały czas mieszając tak aby nie było grudek. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawić solą i gałką muszkatołową.

5. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, na górę wyłożyć polentę, posypać parmezanem i piec 20 minut w piekarniku. Przed podaniem posypać pietruszką.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel