Zapiekana wołowina z polentą

Mam dla Was propozycję, oczywiście bardzo smaczną. To zapiekana wołowina z polentą. Zdecydowanie konkretne, rozgrzewające i bardzo aromatyczne danie. Jeżeli nie mam czasu na przygotowanie polenty i zapiekanie całości w piekarniku wołowinę podaję z nachosami i dużą ilością świeżej pietruszki.

Uwielbiam ten zapach i smak!

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 400 g mielonej wołowiny
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 1 puszka pomidorów
 ½ puszki kukurydzy
 4 suszone pomidory
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 ½ szklanki śmietany 18%
 1 szklanka polenty
 4 łyżki masła
 3 łyżki mleka
 1 L bulionu drobiowego
 1 parmezan
 1 olej rzepakowy
 1 pietruszka
 sól i pieprz
 ½ łyżeczki ostrej papryki mielonej
 1 gałka muszkatołowa

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C.

2

Na dużej patelni podgrzać olej i zeszklić na nim pokrojona w kostkę cebulę, pokrojoną papryczkę chili oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mieloną wołowinę i obsmażyć ją przez 8 minut.

3

Dodać pomidory w puszcze, kukurydzę, pokrojone suszone pomidory, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Całość doprawić solą, pieprzem oraz papryką ostrą mieloną gotować na małym ogniu przez 10 minut.

4

Do rondla wsypać polentę. Dodać masło oraz mleko – wymieszać. Całość zalać gorącym bulionem cały czas mieszając tak aby nie było grudek. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawić solą i gałką muszkatołową.

5

Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, na górę wyłożyć polentę, posypać parmezanem i piec 20 minut w piekarniku. Przed podaniem posypać pietruszką.

Składniki

 400 g mielonej wołowiny
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 1 puszka pomidorów
 ½ puszki kukurydzy
 4 suszone pomidory
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 ½ szklanki śmietany 18%
 1 szklanka polenty
 4 łyżki masła
 3 łyżki mleka
 1 L bulionu drobiowego
 1 parmezan
 1 olej rzepakowy
 1 pietruszka
 sól i pieprz
 ½ łyżeczki ostrej papryki mielonej
 1 gałka muszkatołowa

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C.

2

Na dużej patelni podgrzać olej i zeszklić na nim pokrojona w kostkę cebulę, pokrojoną papryczkę chili oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mieloną wołowinę i obsmażyć ją przez 8 minut.

3

Dodać pomidory w puszcze, kukurydzę, pokrojone suszone pomidory, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Całość doprawić solą, pieprzem oraz papryką ostrą mieloną gotować na małym ogniu przez 10 minut.

4

Do rondla wsypać polentę. Dodać masło oraz mleko – wymieszać. Całość zalać gorącym bulionem cały czas mieszając tak aby nie było grudek. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawić solą i gałką muszkatołową.

5

Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, na górę wyłożyć polentę, posypać parmezanem i piec 20 minut w piekarniku. Przed podaniem posypać pietruszką.

Zapiekana wołowina z polentą
(Wyświetlono 337 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *