Najlepsza kutia

Święta w tym roku to istne szaleństwo. Niby wszystko już gotowe, a wciąż ta nerwowa atmosfera. Szczerze? Nie lubię tego napięcia. Nie rozumiem zakupów na ostatni moment , gotowania na ostatnią chwilę i perfekcyjnego sprzątania domu. Wszyscy dookoła gdzieś pędzą i co najgorsze ja z nimi, bo jak mam odmówić „komuś” prezentu dla bliskiej osoby?

Nie potrafię 🙂 Więc sama sobie daję gwarancję stałej pracy.

No cóż:) Pozostaje mi tylko odliczać dni do wieczoru, w którym wtulona w koc z ciepłą herbatą przeglądać będę świeżo podarowane książki, obowiązkowo w towarzystwie najlepszej kutii! Jest niesamowicie aromatyczna, pełna konkretnych smaków i ekstremalnie bakaliowa. Przyspieszyłam sobie pracę zastępując pszenicę – pęczakiem.

Napiszę tylko tyle: Chwilo trwaj!!!

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 ½ szklanki pęczaku
 500 g maku zmielonego
 200 g miękkiego masła lub margaryny
 1 szklanka miodu
 1 ½ szklanki mleka (można dolać jeżeli masa będzie za gęsta)
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 1 szklanka  żurawiny
 1 szklanka orzechów włoskich i pekan
 ½ szklanki suszonych moreli
 ½ szklanki skórki pomarańczowej
 1 kieliszek rumu

1

Pęczak gotować w osolonej wodzie około 15 min. Odcedzić i przestudzić.

2

Zmielony mak przełożyć do garnka i zalać ciepłym mlekiem. Gotować ok 30 min na małym ogniu.

3

W rondelku rozpuścić masło i miód, dodać bakalie, mak i cały czas gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać kieliszek rumu. Wystudzić.

4

Masę makową połączyć z pęczakiem. Całość schłodzić.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 ½ szklanki pęczaku
 500 g maku zmielonego
 200 g miękkiego masła lub margaryny
 1 szklanka miodu
 1 ½ szklanki mleka (można dolać jeżeli masa będzie za gęsta)
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 1 szklanka  żurawiny
 1 szklanka orzechów włoskich i pekan
 ½ szklanki suszonych moreli
 ½ szklanki skórki pomarańczowej
 1 kieliszek rumu

Przygotowanie

1

Pęczak gotować w osolonej wodzie około 15 min. Odcedzić i przestudzić.

2

Zmielony mak przełożyć do garnka i zalać ciepłym mlekiem. Gotować ok 30 min na małym ogniu.

3

W rondelku rozpuścić masło i miód, dodać bakalie, mak i cały czas gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać kieliszek rumu. Wystudzić.

4

Masę makową połączyć z pęczakiem. Całość schłodzić.

Notes

Najlepsza kutia
(Wyświetlono 2 406 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)