Zupełnie nowa forma podania gryczanki. Przygotowanie dość zaskakujące, efekt powalający.
Piekarnik rozgrzać do 180C. Formę lub żeliwna patelnię o średnicy 20 cm wysmarować olejem kokosowym.
W blenderze zmielić kasze gryczaną i przełożyć do dużej miski. Dodać do niej proszek do pieczenia, siemię lniane, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mleko kokosowe i syrop klonowy. Na przygotowaną patelnię wylać 1/3 mikstury z mlekiem, a następnie równomiernie posypać połową mieszanki z kaszą. Całość posypać połową posiekanych orzechów i pokrojonymi w kostkę dwoma śliwkami.
Ponownie na wierzch wlać 1/3 mleka kokosowego posypać pozostałą połową kaszy i ponownie zalać mlekiem.
Udekorować pozostałymi orzechami włoskimi i śliwkami. Lekko uderzyć naczyniem o blat, aby uszły pecherzyki powietrza. Włożyć do piekarnika i piec przez 45-50 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złoty. Podawać z jogurtem roślinnym i syropem klonowym.
6 porcji
- Amount per serving
- Kalorie296
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 3g4%
- Węglowodany 31.8g12%
- Białko 5.8g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180C. Formę lub żeliwna patelnię o średnicy 20 cm wysmarować olejem kokosowym.
W blenderze zmielić kasze gryczaną i przełożyć do dużej miski. Dodać do niej proszek do pieczenia, siemię lniane, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mleko kokosowe i syrop klonowy. Na przygotowaną patelnię wylać 1/3 mikstury z mlekiem, a następnie równomiernie posypać połową mieszanki z kaszą. Całość posypać połową posiekanych orzechów i pokrojonymi w kostkę dwoma śliwkami.
Ponownie na wierzch wlać 1/3 mleka kokosowego posypać pozostałą połową kaszy i ponownie zalać mlekiem.
Udekorować pozostałymi orzechami włoskimi i śliwkami. Lekko uderzyć naczyniem o blat, aby uszły pecherzyki powietrza. Włożyć do piekarnika i piec przez 45-50 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złoty. Podawać z jogurtem roślinnym i syropem klonowym.