Pieczona gryczanka

Zupełnie nowa forma podania gryczanki. Przygotowanie dość zaskakujące, efekt powalający.

Ilość porcji6 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia50 minutCałkowity czas1 godz.

 1 ¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 ½ łyżki mielonego siemienia lnianego
 1 łyżeczka cynamonu
 szczypta gałki muszkatołowej
 szczypta soli
 ¼ łyżeczka zmielonego imbiru
 2 ½ szklanki mleka kokosowego
 ¼ szklanka syropu klonowego
 1 szklanka orzechów włoskich
 4 śliwki
 1 łyżki oleju kokosowego

1

Piekarnik rozgrzać do 180C. Formę lub żeliwna patelnię o średnicy 20 cm wysmarować olejem kokosowym.

2

W blenderze zmielić kasze gryczaną i przełożyć do dużej miski. Dodać do niej proszek do pieczenia, siemię lniane, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Wymieszać.

3

W drugiej misce wymieszać mleko kokosowe i syrop klonowy. Na przygotowaną patelnię wylać 1/3 mikstury z mlekiem, a następnie równomiernie posypać połową mieszanki z kaszą. Całość posypać połową posiekanych orzechów i pokrojonymi w kostkę dwoma śliwkami.

4

Ponownie na wierzch wlać 1/3 mleka kokosowego posypać pozostałą połową kaszy i ponownie zalać mlekiem.

5

Udekorować pozostałymi orzechami włoskimi i śliwkami. Lekko uderzyć naczyniem o blat, aby uszły pecherzyki powietrza. Włożyć do piekarnika i piec przez 45-50 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złoty. Podawać z jogurtem roślinnym i syropem klonowym.

Wartości odżywcze

6 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie296
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 3g4%
Węglowodany 31.8g12%
Białko 5.8g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 ¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 ½ łyżki mielonego siemienia lnianego
 1 łyżeczka cynamonu
 szczypta gałki muszkatołowej
 szczypta soli
 ¼ łyżeczka zmielonego imbiru
 2 ½ szklanki mleka kokosowego
 ¼ szklanka syropu klonowego
 1 szklanka orzechów włoskich
 4 śliwki
 1 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie

1

Piekarnik rozgrzać do 180C. Formę lub żeliwna patelnię o średnicy 20 cm wysmarować olejem kokosowym.

2

W blenderze zmielić kasze gryczaną i przełożyć do dużej miski. Dodać do niej proszek do pieczenia, siemię lniane, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Wymieszać.

3

W drugiej misce wymieszać mleko kokosowe i syrop klonowy. Na przygotowaną patelnię wylać 1/3 mikstury z mlekiem, a następnie równomiernie posypać połową mieszanki z kaszą. Całość posypać połową posiekanych orzechów i pokrojonymi w kostkę dwoma śliwkami.

4

Ponownie na wierzch wlać 1/3 mleka kokosowego posypać pozostałą połową kaszy i ponownie zalać mlekiem.

5

Udekorować pozostałymi orzechami włoskimi i śliwkami. Lekko uderzyć naczyniem o blat, aby uszły pecherzyki powietrza. Włożyć do piekarnika i piec przez 45-50 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złoty. Podawać z jogurtem roślinnym i syropem klonowym.

Notes

Pieczona gryczanka
(Wyświetlono 9 896 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)