Pieczona gryczanka

Zupełnie nowa forma podania gryczanki. Przygotowanie dość zaskakujące, efekt powalający.

Ilość porcji6 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia50 minutCałkowity czas1 godz.

 1 ¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 ½ łyżki mielonego siemienia lnianego
 1 łyżeczka cynamonu
 szczypta gałki muszkatołowej
 szczypta soli
 ¼ łyżeczka zmielonego imbiru
 2 ½ szklanki mleka kokosowego
 ¼ szklanka syropu klonowego
 1 szklanka orzechów włoskich
 4 śliwki
 1 łyżki oleju kokosowego

1

Piekarnik rozgrzać do 180C. Formę lub żeliwna patelnię o średnicy 20 cm wysmarować olejem kokosowym.

2

W blenderze zmielić kasze gryczaną i przełożyć do dużej miski. Dodać do niej proszek do pieczenia, siemię lniane, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Wymieszać.

3

W drugiej misce wymieszać mleko kokosowe i syrop klonowy. Na przygotowaną patelnię wylać 1/3 mikstury z mlekiem, a następnie równomiernie posypać połową mieszanki z kaszą. Całość posypać połową posiekanych orzechów i pokrojonymi w kostkę dwoma śliwkami.

4

Ponownie na wierzch wlać 1/3 mleka kokosowego posypać pozostałą połową kaszy i ponownie zalać mlekiem.

5

Udekorować pozostałymi orzechami włoskimi i śliwkami. Lekko uderzyć naczyniem o blat, aby uszły pecherzyki powietrza. Włożyć do piekarnika i piec przez 45-50 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złoty. Podawać z jogurtem roślinnym i syropem klonowym.

Wartości odżywcze

Porcji 6


Ilość na porcję
Kalorie 296
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 3g5%
Węglowodany 31.8g11%
Białko 5.8g12%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 ¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 ½ łyżki mielonego siemienia lnianego
 1 łyżeczka cynamonu
 szczypta gałki muszkatołowej
 szczypta soli
 ¼ łyżeczka zmielonego imbiru
 2 ½ szklanki mleka kokosowego
 ¼ szklanka syropu klonowego
 1 szklanka orzechów włoskich
 4 śliwki
 1 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie

1

Piekarnik rozgrzać do 180C. Formę lub żeliwna patelnię o średnicy 20 cm wysmarować olejem kokosowym.

2

W blenderze zmielić kasze gryczaną i przełożyć do dużej miski. Dodać do niej proszek do pieczenia, siemię lniane, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Wymieszać.

3

W drugiej misce wymieszać mleko kokosowe i syrop klonowy. Na przygotowaną patelnię wylać 1/3 mikstury z mlekiem, a następnie równomiernie posypać połową mieszanki z kaszą. Całość posypać połową posiekanych orzechów i pokrojonymi w kostkę dwoma śliwkami.

4

Ponownie na wierzch wlać 1/3 mleka kokosowego posypać pozostałą połową kaszy i ponownie zalać mlekiem.

5

Udekorować pozostałymi orzechami włoskimi i śliwkami. Lekko uderzyć naczyniem o blat, aby uszły pecherzyki powietrza. Włożyć do piekarnika i piec przez 45-50 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złoty. Podawać z jogurtem roślinnym i syropem klonowym.

Pieczona gryczanka
(Wyświetlono 9 652 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

9 komentarzy

  1. Joanna 10 września 2019 o 23:20

    A czy można użyć mąki gryczanej ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 11 września 2019 o 18:45

      raczej nie tu chodzi o to aby ziarna były nie równo zmiksowane

      Odpowiedz
  2. Anka 10 września 2019 o 21:08

    Kasza powinna być ugotowana czy surowa?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 10 września 2019 o 22:02

      surowa

      Odpowiedz
      1. Karolina 10 września 2019 o 23:08

        Mleko kokosowe z puszki czy raczej napój kokosowy z kartonu?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 11 września 2019 o 18:45

          ja zawsze używam z puszki – ale można też z kartonu

          Odpowiedz
  3. Kasia 10 września 2019 o 10:41

    Czy kasza w przepisie jest surowa czy ugotowana?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 10 września 2019 o 22:02

      surowa

      Odpowiedz
    2. Justyna 11 września 2019 o 00:53

      Jutro wjezdza na sniadankoooo !! <3 uwielbiam Twoje przepisy . Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.