Wielu z Was wie, że cenię polskie produkty i wspieram polskie marki (dziś post o jednej z nich). Poza tym jestem lokalną patriotką. Nie widzę swojego życia w innym miejscu niż Śląsk. Tak! Tutaj jest pięknie! To moje miejsce, to mój dom. Mamy dobrą kuchnię, piękne tradycje, zdolnych ludzi i serce do pracy. Śląsk to gar buchający wyjątkowym smakiem. Kto nie był zapraszam, kto był musi odkryć co ciekawego jeszcze skrywa.
Kiedy napisałam Wam o moim ostatnim odkryciu wyciskarce, firma w której ją kupiłam wysłała mi do sprawdzenia ich robot planetarny WRK1100 ELDOM . Firma ta jest ze Śląska więc chyba dlatego od razu powstała pomiędzy nami chemia. Robot dostałam wczoraj i byłam ciekawa jak się sprawdzi. Zrobiłam już w nim ciasto drożdżowe, ciasto brazylijskie i piękną pianę na bezę. Fajnie, że powstają tańsze odpowiedniki luksusowych robotów planetarnych.
Ten z pewnością jest tani i świetnie wykonany. Zresztą zobaczcie sami na stronie sklepu jak pięknie się prezentuje. Dzięki jego pomocy zrobiłam też ciasto brazylijskie na które przepis znajdziecie poniżej. Jest to ciasto z mąki pszennej pełnoziarnistej, dużej ilości orzechów i marchewki.
Dodam, że jak mogłabym nie polubić tego robota skoro w nazwie widnieje Masterchef 🙂 – specjalnie dedykowany dla mnie 🙂
Ps. To fajny pomysł na prezent świąteczny dla osób które uwielbiają piec.
Smacznego 🙂
Post zawiera lokowanie produktu, sponsorowany przez PH INTER HANDEL
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać do niej posiekane 2/3 orzechów brazylijskich (1/3 orzechów pozostawić do dekoracji) oraz rodzynki. Wymieszać.
Zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy oraz wycisnąć z niej sok. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Olej miksować z cukrem w robocie co najmniej 5 minut. Następnie dodawać po jednym jajku czekając za każdym razem aż wszystko dobrze się połączy.
Wyłączyć robot. Dodać przygotowaną marchewkę, sok i skórkę z pomarańczy oraz mąkę. Ponownie włączyć robot i dosłownie kilkoma ruchami mieszadła wymieszać wszystkie składniki. (ciasta nie należy mieszać zbyt długo!)
Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 - 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.
Ciasto wystudzić i polać lukrem i czekoladą oraz udekorować posiekanymi orzechami brazylijskimi.
orzechy brazylijskie można zastąpić dowolnymi orzechami lub pestkami dyni czy słonecznikiem
marchew można zastąpić startym jabłkiem
mąkę pszenną pełnoziarnistą możemy zastąpić mąką orkiszową
cukier trzcinowy można zastąpić ksylitolem - wtedy należy użyć mniejszej ilości
jajka można zastąpić mielonym siemieniem lnianym w proporcji: 1 jajko = 1 łyżka siemienia lnianego wymieszana z 2 łyżkami wody
rodzynki można zastąpić żurawiną
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać do niej posiekane 2/3 orzechów brazylijskich (1/3 orzechów pozostawić do dekoracji) oraz rodzynki. Wymieszać.
Zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy oraz wycisnąć z niej sok. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Olej miksować z cukrem w robocie co najmniej 5 minut. Następnie dodawać po jednym jajku czekając za każdym razem aż wszystko dobrze się połączy.
Wyłączyć robot. Dodać przygotowaną marchewkę, sok i skórkę z pomarańczy oraz mąkę. Ponownie włączyć robot i dosłownie kilkoma ruchami mieszadła wymieszać wszystkie składniki. (ciasta nie należy mieszać zbyt długo!)
Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 - 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.
Ciasto wystudzić i polać lukrem i czekoladą oraz udekorować posiekanymi orzechami brazylijskimi.
orzechy brazylijskie można zastąpić dowolnymi orzechami lub pestkami dyni czy słonecznikiem
marchew można zastąpić startym jabłkiem
mąkę pszenną pełnoziarnistą możemy zastąpić mąką orkiszową
cukier trzcinowy można zastąpić ksylitolem - wtedy należy użyć mniejszej ilości
jajka można zastąpić mielonym siemieniem lnianym w proporcji: 1 jajko = 1 łyżka siemienia lnianego wymieszana z 2 łyżkami wody
rodzynki można zastąpić żurawiną