Ciasto brazylijskie

Wielu z Was wie, że cenię polskie produkty i wspieram polskie marki (dziś post o jednej z nich). Poza tym jestem lokalną patriotką. Nie widzę swojego życia w innym miejscu niż Śląsk. Tak! Tutaj jest pięknie! To moje miejsce, to mój dom. Mamy dobrą kuchnię, piękne tradycje, zdolnych ludzi i serce do pracy. Śląsk to gar buchający wyjątkowym smakiem. Kto nie był zapraszam, kto był musi odkryć co ciekawego jeszcze skrywa.

Kiedy napisałam Wam o moim ostatnim odkryciu wyciskarce, firma w której ją kupiłam wysłała mi do sprawdzenia ich robot planetarny WRK1100 ELDOM . Firma ta jest ze Śląska więc chyba dlatego od razu powstała pomiędzy nami chemia. Robot dostałam wczoraj i byłam ciekawa jak się sprawdzi. Zrobiłam już w nim ciasto drożdżowe, ciasto brazylijskie i piękną pianę na bezę.  Fajnie, że powstają tańsze odpowiedniki luksusowych robotów planetarnych.

Ten z pewnością jest tani i świetnie wykonany. Zresztą zobaczcie sami na stronie sklepu jak pięknie się prezentuje. Dzięki jego pomocy zrobiłam też ciasto brazylijskie na które przepis znajdziecie poniżej. Jest to ciasto z mąki pszennej pełnoziarnistej, dużej ilości orzechów i marchewki.

Dodam, że jak mogłabym nie polubić tego robota skoro w nazwie widnieje Masterchef 🙂 – specjalnie dedykowany dla mnie 🙂

Ps. To fajny pomysł na prezent świąteczny dla osób które uwielbiają piec.

Smacznego 🙂

Post zawiera lokowanie produktu, sponsorowany przez PH INTER HANDEL

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania15 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 15 minut

 340 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka mielonego cynamonu
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 100 g orzechów brazylijskich
 50 g rodzynek
 140 g cukru trzcinowego
 200 ml oleju rzepakowego
 4 jajka
 200 g marchewki (około 3 sztuki)
 ½ pomarańczy

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać do niej posiekane 2/3 orzechów brazylijskich (1/3 orzechów pozostawić do dekoracji) oraz rodzynki. Wymieszać.

3

Zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy oraz wycisnąć z niej sok. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

4

Olej miksować z cukrem w robocie co najmniej 5 minut. Następnie dodawać po jednym jajku czekając za każdym razem aż wszystko dobrze się połączy.

5

Wyłączyć robot. Dodać przygotowaną marchewkę, sok i skórkę z pomarańczy oraz mąkę. Ponownie włączyć robot i dosłownie kilkoma ruchami mieszadła wymieszać wszystkie składniki. (ciasta nie należy mieszać zbyt długo!)

6

Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 - 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.

7

Ciasto wystudzić i polać lukrem i czekoladą oraz udekorować posiekanymi orzechami brazylijskimi.

Uwaga!
8

orzechy brazylijskie można zastąpić dowolnymi orzechami lub pestkami dyni czy słonecznikiem

9

marchew można zastąpić startym jabłkiem

10

mąkę pszenną pełnoziarnistą możemy zastąpić mąką orkiszową

11

cukier trzcinowy można zastąpić ksylitolem - wtedy należy użyć mniejszej ilości

12

jajka można zastąpić mielonym siemieniem lnianym w proporcji: 1 jajko =  1 łyżka siemienia lnianego wymieszana z 2 łyżkami wody

13

rodzynki można zastąpić żurawiną

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 340 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka mielonego cynamonu
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 100 g orzechów brazylijskich
 50 g rodzynek
 140 g cukru trzcinowego
 200 ml oleju rzepakowego
 4 jajka
 200 g marchewki (około 3 sztuki)
 ½ pomarańczy

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać do niej posiekane 2/3 orzechów brazylijskich (1/3 orzechów pozostawić do dekoracji) oraz rodzynki. Wymieszać.

3

Zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy oraz wycisnąć z niej sok. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

4

Olej miksować z cukrem w robocie co najmniej 5 minut. Następnie dodawać po jednym jajku czekając za każdym razem aż wszystko dobrze się połączy.

5

Wyłączyć robot. Dodać przygotowaną marchewkę, sok i skórkę z pomarańczy oraz mąkę. Ponownie włączyć robot i dosłownie kilkoma ruchami mieszadła wymieszać wszystkie składniki. (ciasta nie należy mieszać zbyt długo!)

6

Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 - 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.

7

Ciasto wystudzić i polać lukrem i czekoladą oraz udekorować posiekanymi orzechami brazylijskimi.

Uwaga!
8

orzechy brazylijskie można zastąpić dowolnymi orzechami lub pestkami dyni czy słonecznikiem

9

marchew można zastąpić startym jabłkiem

10

mąkę pszenną pełnoziarnistą możemy zastąpić mąką orkiszową

11

cukier trzcinowy można zastąpić ksylitolem - wtedy należy użyć mniejszej ilości

12

jajka można zastąpić mielonym siemieniem lnianym w proporcji: 1 jajko =  1 łyżka siemienia lnianego wymieszana z 2 łyżkami wody

13

rodzynki można zastąpić żurawiną

Notes

Ciasto brazylijskie
(Wyświetlono 4 681 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)