W moim domu pachnie wyjątkowo, własnie zbiłam ciasteczka. Jak zwykle miałam mało czasu i wielką ochotę na coś pysznego. Przygotowałam bezglutenowe i ekspresowe, miękkie i karmelowe w smaku wegańskie ciasteczka z mąki gryczanej. Wcale nie potrzebujemy do ich wykonania jajek i masła.
Smacznego 🙂
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Olej, cukier, mleko migdałowe i mąkę z tapioki umieścić w misce i miksować przez 2 minuty.
Do mieszanki z cukrem dodać mąkę wraz z sodą i solą. Miksować około 1 minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy macadamia. Całość wymieszać.
FORMOWANIE ciasteczek na 2 sposoby:
Zastosowany przeze mnie - widoczny na zdjęciu: Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć na nie ciasto (może się lekko kleić należy je wtedy podsypać mąką) rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykładać na przygotowana blachę
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, (należy obsypać ręce mąka - ułatwi to formowanie) lekko spłaszczyć dłonią i wyłożyć na blachę do pieczenia
Ciasteczka piec przez 8 minut.
♥ cukier z palmy kokosowej - cukier trzcinowy, cukier muscovado
♥ olej rzepakowy - oliwa z oliwek, olej kokosowy
♥ mleko migdałowe - inne mleko roślinne lub mleko krowie, sok pomarańczowy
♥ mąka z tapioki - skrobia ziemniaczana
♥ mąki gryczanej - mąka pszenna pełnoziarnista, mąka orkiszowa, mąka migdałowa
♥ orzechy makadamia - dowolne orzechy, nasiona lub pestki
0 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Olej, cukier, mleko migdałowe i mąkę z tapioki umieścić w misce i miksować przez 2 minuty.
Do mieszanki z cukrem dodać mąkę wraz z sodą i solą. Miksować około 1 minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy macadamia. Całość wymieszać.
FORMOWANIE ciasteczek na 2 sposoby:
Zastosowany przeze mnie - widoczny na zdjęciu: Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć na nie ciasto (może się lekko kleić należy je wtedy podsypać mąką) rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykładać na przygotowana blachę
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, (należy obsypać ręce mąka - ułatwi to formowanie) lekko spłaszczyć dłonią i wyłożyć na blachę do pieczenia
Ciasteczka piec przez 8 minut.
♥ cukier z palmy kokosowej - cukier trzcinowy, cukier muscovado
♥ olej rzepakowy - oliwa z oliwek, olej kokosowy
♥ mleko migdałowe - inne mleko roślinne lub mleko krowie, sok pomarańczowy
♥ mąka z tapioki - skrobia ziemniaczana
♥ mąki gryczanej - mąka pszenna pełnoziarnista, mąka orkiszowa, mąka migdałowa
♥ orzechy makadamia - dowolne orzechy, nasiona lub pestki