Owoce pod kruszonką

Najlepsze, najszybsze, wspaniałe! Zawsze znika, zawsze smakuje. Używam do niej różnych owoców, czasem nawet warzyw. Crumble czyli owoce pod kruszonką. Do wierzchniej posypki można dodać kokos, skórkę z cytrusów lub orzechy – pełna dowolność. Polecam Wam spróbować również wersji wytrawnej, wystarczy tylko pominąć cukier, dodać dużo ziół, sól i pieprz, a owoce zastąpić, papryką, suszonymi pomidorami, czosnkiem i cukinią. Poniżej moja wersja letnia klasyczna i fit. Jeden przepis tak wiele możliwości.

Zapraszam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

200 g jagód
4 jabłka
¼ szklanki cukru pudru (w wersji fit zamienić na cukier z palmy kokosowej)
sok z ½ cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek masła + 1 do wysmarowania formy (w wersji fit zamienić na olej kokosowy)
½ szklanki cukru trzcinowego (w wersji fit zamienić na cukier z palmy kokosowej)
½ szklanki płatków owsianych górskich
½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

garść orzechów włoskich
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
jako dodatek do podania: lody lub jogurt grecki

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra – dół. Naczynie  żaroodporne o średnicy 28 cm wysmarować masłem.

2. Do miski przełożyć umyte jagody oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka skropione sokiem z cytryny. Dodać do nich cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i przełożyć do przygotowanego naczynia.

3. W drugiej misce wymieszać ze sobą płatki, mąkę, cukier trzcinowy i cynamon. Dodać zimne masło i  zagnieść palcami kruszonkę.

4. Kruszonkę wyłożyć równomiernie na owoce, posypać orzechami. Całość piec około 20 minut aż nabierze złotego koloru.

5. Podawać z jogurtem naturalnym lub lodami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 

 









4 Responses

  1. Niueste pisze:

    A co z sokiem z cytryny????

  2. carryonspn pisze:

    Jesli stosujemy olej kokosowy to plynny czy stały? :*

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel