Jab艂kowe ciasto kokosowe

Pyszne, wilgotne, aromatyczne, bezglutenowe, wyj膮tkowe – takie jest to ciasto 馃檪

Lubie przepisy, kt贸re nie wymagaj膮 za wiele pracy a powalaj膮 efektem. Wystarczy wymiesza膰 tylko suche i mokre sk艂adniki, odczeka膰 chwil臋, a偶 ciasto rozniesie zapach po domu, wyj膮膰 z piekarnika i cieszy膰 si臋 jego smakiem.

艢wietna propozycja na leniw膮 niedziel臋.

Smacznego:)

Ilo艣膰 porcji1 porcja

 6 jajek
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki mleka migda艂owego (mo偶na u偶y膰 innego ro艣linnego lub zwyk艂ego)
 ¼ szklanki cukru trzcinowego
 2 jab艂ka
 sk贸rka starta z 1 cytryny
 sok z聽陆 cytryny
 ½ szklanki 聽m膮ki kokosowej
 1 szklanka wi贸rk贸w kokosowych
 2 艂y偶eczki przyprawy korzennej
 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
 1 szczypta 聽soli morskiej

1

Piekarnik rozgrza膰 do temperatury 160 C z funkcj膮 grzania g贸ra-d贸艂. Form臋 o 艣rednicy 23 cm wy艂o偶y膰 papierem.

2

Jajka, olej, mleko, cukier, sk贸rk臋 start膮 z cytryny wymiesza膰 w jednej misce. Nast臋pnie doda膰 starte na tarce o grubych oczkach jedno jab艂ko i ponownie ca艂o艣膰 wymiesza膰

3

W drugiej misce wymiesza膰 m膮k臋 kokosow膮, wi贸rki kokosowe, przypraw臋 korzenn膮, s贸l i sod臋.

4

Zawarto艣膰 obu misek po艂膮czy膰. Ciasto przela膰 do przygotowanej formy i na wierzch wy艂o偶y膰 pokrojone w plasterki 聽jab艂ko. Przed pieczeniem jab艂ko skropi膰 sokiem z cytryny aby nie 艣ciemnia艂o.

5

Ciasto piec 50 minut lub do momentu kiedy patyczek w艂o偶ony w 艣rodek jest suchy. Ostudzi膰.

Sk艂adniki

 6 jajek
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki mleka migda艂owego (mo偶na u偶y膰 innego ro艣linnego lub zwyk艂ego)
 ¼ szklanki cukru trzcinowego
 2 jab艂ka
 sk贸rka starta z 1 cytryny
 sok z聽陆 cytryny
 ½ szklanki 聽m膮ki kokosowej
 1 szklanka wi贸rk贸w kokosowych
 2 艂y偶eczki przyprawy korzennej
 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
 1 szczypta 聽soli morskiej

Przygotowanie

1

Piekarnik rozgrza膰 do temperatury 160 C z funkcj膮 grzania g贸ra-d贸艂. Form臋 o 艣rednicy 23 cm wy艂o偶y膰 papierem.

2

Jajka, olej, mleko, cukier, sk贸rk臋 start膮 z cytryny wymiesza膰 w jednej misce. Nast臋pnie doda膰 starte na tarce o grubych oczkach jedno jab艂ko i ponownie ca艂o艣膰 wymiesza膰

3

W drugiej misce wymiesza膰 m膮k臋 kokosow膮, wi贸rki kokosowe, przypraw臋 korzenn膮, s贸l i sod臋.

4

Zawarto艣膰 obu misek po艂膮czy膰. Ciasto przela膰 do przygotowanej formy i na wierzch wy艂o偶y膰 pokrojone w plasterki 聽jab艂ko. Przed pieczeniem jab艂ko skropi膰 sokiem z cytryny aby nie 艣ciemnia艂o.

5

Ciasto piec 50 minut lub do momentu kiedy patyczek w艂o偶ony w 艣rodek jest suchy. Ostudzi膰.

Jab艂kowe ciasto kokosowe
(Wy艣wietlono 457 razy, 1 wy艣wietle艅 dzisiaj)

10 komentarzy

  1. Avatar izabela 21 grudnia 2018 o 14:25

    Ps.o jaka szklanke chodzi – pojemnosc w ml?
    Szklanki sa bowiem r贸偶ne. Moja ma 300ml
    ile w gr.ma byc skladnikow sypkich,a ile w ml skladnikow mokrych?
    Je艣li mo偶na dodac mi贸d, to ile ml?

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 16:01

      szklanka 250 ml

  2. Avatar izabela 21 grudnia 2018 o 14:13

    Czy cukier mo偶na zastapic miodem,make kokosowa – migdalowa,a wi贸rki kokosowe zmielonymi orzechami laskowymi lub wloskimi.

  3. Avatar baska2m 20 wrze艣nia 2018 o 10:53

    Ciasto bardzo dobre. Przed w艂o偶eniem do formy mia艂am w膮tpliwo艣ci, (by艂o do艣膰 rzadkie), czy nie zapomnia艂am doda膰 maki. Spokojnie mo偶na doda膰 wi臋cej jab艂uszka. Polecam ten przepis

  4. Avatar iza 29 maja 2016 o 15:18

    Mam jeszcze pytanie zamieniaj膮c sod臋 oczyszczon膮 na proszek do pieczenia zachowujemy takie same proporcje?

    1. admin admin 29 maja 2016 o 21:24

      tak 馃檪

  5. Avatar iza 28 maja 2016 o 15:53

    A czy m膮ka kasztanowa zamiast kokosowej b臋dzie ok?;)

    1. admin admin 29 maja 2016 o 21:31

      mo偶na ale najlepiej po艂膮czy膰 j膮 z inn膮 m膮k膮 bezglutenow膮

  6. Avatar weronika 20 grudnia 2014 o 14:49

    Czy zamiast m膮ki kokosowej mo偶na u偶y膰 pszennej?

    1. admin admin 20 grudnia 2014 o 23:04

      tak ale nale偶y doda膰 jej wi臋cej oko艂o 1 – 1,5 szklanki

Napisz komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *