Jabłkowe ciasto kokosowe

Pyszne, wilgotne, aromatyczne, bezglutenowe, wyjątkowe – takie jest to ciasto 🙂

Lubie przepisy, które nie wymagają za wiele pracy a powalają efektem. Wystarczy wymieszać tylko suche i mokre składniki, odczekać chwilę, aż ciasto rozniesie zapach po domu, wyjąć z piekarnika i cieszyć się jego smakiem.

Świetna propozycja na leniwą niedzielę.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 6 jajek
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki mleka migdałowego (można użyć innego roślinnego lub zwykłego)
 ¼ szklanki cukru trzcinowego
 2 jabłka
 skórka starta z 1 cytryny
 sok z ½ cytryny
 ½ szklanki  mąki kokosowej
 1 szklanka wiórków kokosowych
 2 łyżeczki przyprawy korzennej
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta  soli morskiej

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem.

2

Jajka, olej, mleko, cukier, skórkę startą z cytryny wymieszać w jednej misce. Następnie dodać starte na tarce o grubych oczkach jedno jabłko i ponownie całość wymieszać

3

W drugiej misce wymieszać mąkę kokosową, wiórki kokosowe, przyprawę korzenną, sól i sodę.

4

Zawartość obu misek połączyć. Ciasto przelać do przygotowanej formy i na wierzch wyłożyć pokrojone w plasterki  jabłko. Przed pieczeniem jabłko skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

5

Ciasto piec 50 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy. Ostudzić.

Składniki

 6 jajek
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki mleka migdałowego (można użyć innego roślinnego lub zwykłego)
 ¼ szklanki cukru trzcinowego
 2 jabłka
 skórka starta z 1 cytryny
 sok z ½ cytryny
 ½ szklanki  mąki kokosowej
 1 szklanka wiórków kokosowych
 2 łyżeczki przyprawy korzennej
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta  soli morskiej

Przygotowanie

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem.

2

Jajka, olej, mleko, cukier, skórkę startą z cytryny wymieszać w jednej misce. Następnie dodać starte na tarce o grubych oczkach jedno jabłko i ponownie całość wymieszać

3

W drugiej misce wymieszać mąkę kokosową, wiórki kokosowe, przyprawę korzenną, sól i sodę.

4

Zawartość obu misek połączyć. Ciasto przelać do przygotowanej formy i na wierzch wyłożyć pokrojone w plasterki  jabłko. Przed pieczeniem jabłko skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

5

Ciasto piec 50 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy. Ostudzić.

Jabłkowe ciasto kokosowe
(Wyświetlono 1 849 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

10 komentarzy

  1. izabela 21 grudnia 2018 o 14:25

    Ps.o jaka szklanke chodzi – pojemnosc w ml?
    Szklanki sa bowiem różne. Moja ma 300ml
    ile w gr.ma byc skladnikow sypkich,a ile w ml skladnikow mokrych?
    Jeśli można dodac miód, to ile ml?

    1. admin 6 lutego 2019 o 16:01

      szklanka 250 ml

  2. izabela 21 grudnia 2018 o 14:13

    Czy cukier można zastapic miodem,make kokosowa – migdalowa,a wiórki kokosowe zmielonymi orzechami laskowymi lub wloskimi.

  3. baska2m 20 września 2018 o 10:53

    Ciasto bardzo dobre. Przed włożeniem do formy miałam wątpliwości, (było dość rzadkie), czy nie zapomniałam dodać maki. Spokojnie można dodać więcej jabłuszka. Polecam ten przepis

  4. iza 29 maja 2016 o 15:18

    Mam jeszcze pytanie zamieniając sodę oczyszczoną na proszek do pieczenia zachowujemy takie same proporcje?

    1. admin 29 maja 2016 o 21:24

      tak 🙂

  5. iza 28 maja 2016 o 15:53

    A czy mąka kasztanowa zamiast kokosowej będzie ok?;)

    1. admin 29 maja 2016 o 21:31

      można ale najlepiej połączyć ją z inną mąką bezglutenową

  6. weronika 20 grudnia 2014 o 14:49

    Czy zamiast mąki kokosowej można użyć pszennej?

    1. admin 20 grudnia 2014 o 23:04

      tak ale należy dodać jej więcej około 1 – 1,5 szklanki

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *