Jab艂kowe ciasto kokosowe

Pyszne, wilgotne, aromatyczne, bezglutenowe, wyj膮tkowe – takie jest to ciasto 馃檪

Lubie przepisy, kt贸re nie wymagaj膮 za wiele pracy a powalaj膮 efektem. Wystarczy wymiesza膰 tylko suche i mokre sk艂adniki, odczeka膰 chwil臋, a偶 ciasto rozniesie zapach po domu, wyj膮膰 z piekarnika i cieszy膰 si臋 jego smakiem.

艢wietna propozycja na leniw膮 niedziel臋.

Smacznego:)

Ilo艣膰 porcji1 porcja

 6 jajek
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki mleka migda艂owego (mo偶na u偶y膰 innego ro艣linnego lub zwyk艂ego)
 ¼ szklanki cukru trzcinowego
 2 jab艂ka
 sk贸rka starta z 1 cytryny
 sok z聽陆 cytryny
 ½ szklanki 聽m膮ki kokosowej
 1 szklanka wi贸rk贸w kokosowych
 2 艂y偶eczki przyprawy korzennej
 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
 1 szczypta 聽soli morskiej

1

Piekarnik rozgrza膰 do temperatury 160 C z funkcj膮 grzania g贸ra-d贸艂. Form臋 o 艣rednicy 23 cm wy艂o偶y膰 papierem.

2

Jajka, olej, mleko, cukier, sk贸rk臋 start膮 z cytryny wymiesza膰 w jednej misce. Nast臋pnie doda膰 starte na tarce o grubych oczkach jedno jab艂ko i ponownie ca艂o艣膰 wymiesza膰

3

W drugiej misce wymiesza膰 m膮k臋 kokosow膮, wi贸rki kokosowe, przypraw臋 korzenn膮, s贸l i sod臋.

4

Zawarto艣膰 obu misek po艂膮czy膰. Ciasto przela膰 do przygotowanej formy i na wierzch wy艂o偶y膰 pokrojone w plasterki 聽jab艂ko. Przed pieczeniem jab艂ko skropi膰 sokiem z cytryny aby nie 艣ciemnia艂o.

5

Ciasto piec 50 minut lub do momentu kiedy patyczek w艂o偶ony w 艣rodek jest suchy. Ostudzi膰.

Sk艂adniki

 6 jajek
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki mleka migda艂owego (mo偶na u偶y膰 innego ro艣linnego lub zwyk艂ego)
 ¼ szklanki cukru trzcinowego
 2 jab艂ka
 sk贸rka starta z 1 cytryny
 sok z聽陆 cytryny
 ½ szklanki 聽m膮ki kokosowej
 1 szklanka wi贸rk贸w kokosowych
 2 艂y偶eczki przyprawy korzennej
 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
 1 szczypta 聽soli morskiej

Przygotowanie

1

Piekarnik rozgrza膰 do temperatury 160 C z funkcj膮 grzania g贸ra-d贸艂. Form臋 o 艣rednicy 23 cm wy艂o偶y膰 papierem.

2

Jajka, olej, mleko, cukier, sk贸rk臋 start膮 z cytryny wymiesza膰 w jednej misce. Nast臋pnie doda膰 starte na tarce o grubych oczkach jedno jab艂ko i ponownie ca艂o艣膰 wymiesza膰

3

W drugiej misce wymiesza膰 m膮k臋 kokosow膮, wi贸rki kokosowe, przypraw臋 korzenn膮, s贸l i sod臋.

4

Zawarto艣膰 obu misek po艂膮czy膰. Ciasto przela膰 do przygotowanej formy i na wierzch wy艂o偶y膰 pokrojone w plasterki 聽jab艂ko. Przed pieczeniem jab艂ko skropi膰 sokiem z cytryny aby nie 艣ciemnia艂o.

5

Ciasto piec 50 minut lub do momentu kiedy patyczek w艂o偶ony w 艣rodek jest suchy. Ostudzi膰.

Jab艂kowe ciasto kokosowe
(Wy艣wietlono 1 928 razy, 1 wy艣wietle艅 dzisiaj)