Jabłkowe ciasto kokosowe

Pyszne, wilgotne, aromatyczne, bezglutenowe, wyjątkowe – takie jest to ciasto 🙂

Lubie przepisy, które nie wymagają za wiele pracy a powalają efektem. Wystarczy wymieszać tylko suche i mokre składniki, odczekać chwilę, aż ciasto rozniesie zapach po domu, wyjąć z piekarnika i cieszyć się jego smakiem.

Świetna propozycja na leniwą niedzielę.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 6 jajek
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki mleka migdałowego (można użyć innego roślinnego lub zwykłego)
 ¼ szklanki cukru trzcinowego
 2 jabłka
 skórka starta z 1 cytryny
 sok z ½ cytryny
 ½ szklanki  mąki kokosowej
 1 szklanka wiórków kokosowych
 2 łyżeczki przyprawy korzennej
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta  soli morskiej

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem.

2

Jajka, olej, mleko, cukier, skórkę startą z cytryny wymieszać w jednej misce. Następnie dodać starte na tarce o grubych oczkach jedno jabłko i ponownie całość wymieszać

3

W drugiej misce wymieszać mąkę kokosową, wiórki kokosowe, przyprawę korzenną, sól i sodę.

4

Zawartość obu misek połączyć. Ciasto przelać do przygotowanej formy i na wierzch wyłożyć pokrojone w plasterki  jabłko. Przed pieczeniem jabłko skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

5

Ciasto piec 50 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy. Ostudzić.

Składniki

 6 jajek
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki mleka migdałowego (można użyć innego roślinnego lub zwykłego)
 ¼ szklanki cukru trzcinowego
 2 jabłka
 skórka starta z 1 cytryny
 sok z ½ cytryny
 ½ szklanki  mąki kokosowej
 1 szklanka wiórków kokosowych
 2 łyżeczki przyprawy korzennej
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta  soli morskiej

Przygotowanie

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem.

2

Jajka, olej, mleko, cukier, skórkę startą z cytryny wymieszać w jednej misce. Następnie dodać starte na tarce o grubych oczkach jedno jabłko i ponownie całość wymieszać

3

W drugiej misce wymieszać mąkę kokosową, wiórki kokosowe, przyprawę korzenną, sól i sodę.

4

Zawartość obu misek połączyć. Ciasto przelać do przygotowanej formy i na wierzch wyłożyć pokrojone w plasterki  jabłko. Przed pieczeniem jabłko skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

5

Ciasto piec 50 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy. Ostudzić.

Jabłkowe ciasto kokosowe
(Wyświetlono 1 510 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

10 komentarzy

  1. Avatar izabela 21 grudnia 2018 o 14:25

    Ps.o jaka szklanke chodzi – pojemnosc w ml?
    Szklanki sa bowiem różne. Moja ma 300ml
    ile w gr.ma byc skladnikow sypkich,a ile w ml skladnikow mokrych?
    Jeśli można dodac miód, to ile ml?

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 16:01

      szklanka 250 ml

  2. Avatar izabela 21 grudnia 2018 o 14:13

    Czy cukier można zastapic miodem,make kokosowa – migdalowa,a wiórki kokosowe zmielonymi orzechami laskowymi lub wloskimi.

  3. Avatar baska2m 20 września 2018 o 10:53

    Ciasto bardzo dobre. Przed włożeniem do formy miałam wątpliwości, (było dość rzadkie), czy nie zapomniałam dodać maki. Spokojnie można dodać więcej jabłuszka. Polecam ten przepis

  4. Avatar iza 29 maja 2016 o 15:18

    Mam jeszcze pytanie zamieniając sodę oczyszczoną na proszek do pieczenia zachowujemy takie same proporcje?

    1. admin admin 29 maja 2016 o 21:24

      tak 🙂

  5. Avatar iza 28 maja 2016 o 15:53

    A czy mąka kasztanowa zamiast kokosowej będzie ok?;)

    1. admin admin 29 maja 2016 o 21:31

      można ale najlepiej połączyć ją z inną mąką bezglutenową

  6. Avatar weronika 20 grudnia 2014 o 14:49

    Czy zamiast mąki kokosowej można użyć pszennej?

    1. admin admin 20 grudnia 2014 o 23:04

      tak ale należy dodać jej więcej około 1 – 1,5 szklanki

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *