Owoce pod kruszonką

Najlepsze, najszybsze, wspaniałe! Zawsze znika, zawsze smakuje. Używam do niej różnych owoców, czasem nawet warzyw. Crumble czyli owoce pod kruszonką. Do wierzchniej posypki można dodać kokos, skórkę z cytrusów lub orzechy – pełna dowolność. Polecam Wam spróbować również wersji wytrawnej, wystarczy tylko pominąć cukier, dodać dużo ziół, sól i pieprz, a owoce zastąpić, papryką, suszonymi pomidorami, czosnkiem i cukinią. Poniżej moja wersja letnia klasyczna i fit. Jeden przepis tak wiele możliwości.

Zapraszam!

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 200 g jagód
 4 jabłka
 ¼ szklanki cukru pudru (w wersji fit zamienić na cukier z palmy kokosowej)
 sok z ½ cytryny
 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 6 łyżek masła + 1 do wysmarowania formy (w wersji fit zamienić na olej kokosowy)
 ½ szklanki cukru trzcinowego (w wersji fit zamienić na cukier z palmy kokosowej)
 ½ szklanki płatków owsianych górskich
 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 garść orzechów włoskich
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka cynamonu
 jako dodatek do podania: lody lub jogurt grecki

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra - dół. Naczynie  żaroodporne o średnicy 28 cm wysmarować masłem.

2

Do miski przełożyć umyte jagody oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka skropione sokiem z cytryny. Dodać do nich cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i przełożyć do przygotowanego naczynia.

3

W drugiej misce wymieszać ze sobą płatki, mąkę, sól, cukier trzcinowy i cynamon. Dodać zimne masło i  zagnieść palcami kruszonkę.

4

Kruszonkę wyłożyć równomiernie na owoce, posypać orzechami. Całość piec około 20 minut aż nabierze złotego koloru.

5

Podawać z jogurtem naturalnym lub lodami.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 200 g jagód
 4 jabłka
 ¼ szklanki cukru pudru (w wersji fit zamienić na cukier z palmy kokosowej)
 sok z ½ cytryny
 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 6 łyżek masła + 1 do wysmarowania formy (w wersji fit zamienić na olej kokosowy)
 ½ szklanki cukru trzcinowego (w wersji fit zamienić na cukier z palmy kokosowej)
 ½ szklanki płatków owsianych górskich
 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 garść orzechów włoskich
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka cynamonu
 jako dodatek do podania: lody lub jogurt grecki

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra - dół. Naczynie  żaroodporne o średnicy 28 cm wysmarować masłem.

2

Do miski przełożyć umyte jagody oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka skropione sokiem z cytryny. Dodać do nich cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i przełożyć do przygotowanego naczynia.

3

W drugiej misce wymieszać ze sobą płatki, mąkę, sól, cukier trzcinowy i cynamon. Dodać zimne masło i  zagnieść palcami kruszonkę.

4

Kruszonkę wyłożyć równomiernie na owoce, posypać orzechami. Całość piec około 20 minut aż nabierze złotego koloru.

5

Podawać z jogurtem naturalnym lub lodami.

Notes

Owoce pod kruszonką

 

 

(Wyświetlono 2 839 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)