Cynamonowe ciastka grahamki – food&friends -sesja kulinarna dla Olympusa

Ten przepis  powstał na potrzeby reklamy do prestiżowego czasopisma kulinarnego  FOOD&FRIENDS.  Nie macie pojęcia jak zawsze się cieszę kiedy otwieram gazetę, a w niej moje zdjęcie i projekt. Kiedyś marzyłam o tym, a teraz jestem dumna bo to osiągnęłam.

Zawsze podchodząc do danego projektu analizuję porę roku, wiodące tematy, jakość papieru, grupę odbiorców i jeszcze wiele innych wytycznych. W tym pomyśle wiedziałam, że będzie  to spot zimowy, przedświąteczny dlatego wybrałam cynamonowe ciastka grahamki w smaku przypominające pierniczki. Fotografia zrobiona jest w ciepłej tonacji, a przepis ma trafić do każdego. Nie lubię wybiórczo traktować moich czytelników.Uwielbiam kiedy przepisy „żyją” i obecne są w  waszych kuchniach – także do dzieła! Spróbujcie tych genialnych ciastek grahamek 🙂 Są dla każdego!

Poniżej reklama jaką przygotowałam dla marki Olympus

 Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 2 szklanki mąki pszennej graham
 ½ szklanki mąki pszennej
 ¾ szklanki brązowego cukru
 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody
 1 łyżeczka cynamonu
 1 szczypta soli
 150 g zimnego masła (6 łyżek)
 4 łyżki melasy (można zastąpić miodem)
 ¼ szklanki mleka
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól wymieszać.

2

Dodać zimne masłem pokrojone w kawałki i unosząc do góry dłonie wcierać je w mąkę. Masa ma przypominać bułkę tartą. Następnie dodać melasę, mleko i ekstrakt z wanilii. Całość zagnieść na jednolite, zwarte ciasto.

3

Zawinąć ciasto w folię i przechowywać w lodówce przez godzinę.

4

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

5

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, aż będzie miało około 0,5 cm grubości. Wyciskać ciastka, nakłuć widelcem i umieścić na przygotowanej blaszce.

6

Piec przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 2 szklanki mąki pszennej graham
 ½ szklanki mąki pszennej
 ¾ szklanki brązowego cukru
 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody
 1 łyżeczka cynamonu
 1 szczypta soli
 150 g zimnego masła (6 łyżek)
 4 łyżki melasy (można zastąpić miodem)
 ¼ szklanki mleka
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

1

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól wymieszać.

2

Dodać zimne masłem pokrojone w kawałki i unosząc do góry dłonie wcierać je w mąkę. Masa ma przypominać bułkę tartą. Następnie dodać melasę, mleko i ekstrakt z wanilii. Całość zagnieść na jednolite, zwarte ciasto.

3

Zawinąć ciasto w folię i przechowywać w lodówce przez godzinę.

4

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

5

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, aż będzie miało około 0,5 cm grubości. Wyciskać ciastka, nakłuć widelcem i umieścić na przygotowanej blaszce.

6

Piec przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić.

Notes

Cynamonowe ciastka grahamki – food&friends -sesja kulinarna dla Olympusa
(Wyświetlono 1 358 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)