Cynamonowe ciastka grahamki – food&friends -sesja kulinarna dla Olympusa

Ten przepis  powstał na potrzeby reklamy do prestiżowego czasopisma kulinarnego  FOOD&FRIENDS.  Nie macie pojęcia jak zawsze się cieszę kiedy otwieram gazetę, a w niej moje zdjęcie i projekt. Kiedyś marzyłam o tym, a teraz jestem dumna bo to osiągnęłam.

Zawsze podchodząc do danego projektu analizuję porę roku, wiodące tematy, jakość papieru, grupę odbiorców i jeszcze wiele innych wytycznych. W tym pomyśle wiedziałam, że będzie  to spot zimowy, przedświąteczny dlatego wybrałam cynamonowe ciastka grahamki w smaku przypominające pierniczki. Fotografia zrobiona jest w ciepłej tonacji, a przepis ma trafić do każdego. Nie lubię wybiórczo traktować moich czytelników.Uwielbiam kiedy przepisy „żyją” i obecne są w  waszych kuchniach – także do dzieła! Spróbujcie tych genialnych ciastek grahamek 🙂 Są dla każdego!

Poniżej reklama jaką przygotowałam dla marki Olympus

 Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 2 szklanki mąki pszennej graham
 ½ szklanki mąki pszennej
 ¾ szklanki brązowego cukru
 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody
 1 łyżeczka cynamonu
 1 szczypta soli
 150 g zimnego masła (6 łyżek)
 4 łyżki melasy (można zastąpić miodem)
 ¼ szklanki mleka
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól wymieszać.

2

Dodać zimne masłem pokrojone w kawałki i unosząc do góry dłonie wcierać je w mąkę. Masa ma przypominać bułkę tartą. Następnie dodać melasę, mleko i ekstrakt z wanilii. Całość zagnieść na jednolite, zwarte ciasto.

3

Zawinąć ciasto w folię i przechowywać w lodówce przez godzinę.

4

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

5

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, aż będzie miało około 0,5 cm grubości. Wyciskać ciastka, nakłuć widelcem i umieścić na przygotowanej blaszce.

6

Piec przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić.

Składniki

 2 szklanki mąki pszennej graham
 ½ szklanki mąki pszennej
 ¾ szklanki brązowego cukru
 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody
 1 łyżeczka cynamonu
 1 szczypta soli
 150 g zimnego masła (6 łyżek)
 4 łyżki melasy (można zastąpić miodem)
 ¼ szklanki mleka
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

1

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól wymieszać.

2

Dodać zimne masłem pokrojone w kawałki i unosząc do góry dłonie wcierać je w mąkę. Masa ma przypominać bułkę tartą. Następnie dodać melasę, mleko i ekstrakt z wanilii. Całość zagnieść na jednolite, zwarte ciasto.

3

Zawinąć ciasto w folię i przechowywać w lodówce przez godzinę.

4

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

5

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, aż będzie miało około 0,5 cm grubości. Wyciskać ciastka, nakłuć widelcem i umieścić na przygotowanej blaszce.

6

Piec przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić.

Cynamonowe ciastka grahamki – food&friends -sesja kulinarna dla Olympusa
(Wyświetlono 1 316 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

17 komentarzy

  1. sy 13 grudnia 2014 o 11:48

    witam zrobilam ciasteczka w smaku pyszne ale twarde czy one jeszcze zmiekna czy cos nie tak zrobilam

    Odpowiedz
    1. admin 13 grudnia 2014 o 23:45

      a podsypywałaś mąką? za duża jej ilość powoduje że ciasto jest twarde. Tak samo jeżeli dałaś miód – ale w tym wypadku po kilku dniach zmiękną 🙂

      Odpowiedz
      1. sy 14 grudnia 2014 o 12:05

        Podsypalam ale minimalnie, miod dalam to pewnie dlatego 🙂 juz zmiekly do swiat beda idealne dziekuje sa pyszne 🙂

        Odpowiedz
  2. Agata 6 grudnia 2014 o 19:04

    No Kinga będziesz w Olsztynie i nic się nie chwalisz? To ją muszę się dowiadywać z plakatów na mieście:-).

    Odpowiedz
    1. admin 7 grudnia 2014 o 01:41

      tak będę :)))

      Odpowiedz
  3. jola8000 4 grudnia 2014 o 13:32

    Piękne zdjęcia i ciasteczka wyglądają na pyszne, na pewno wypróbuję, dziękuje za przepis

    Odpowiedz
  4. Nat 3 grudnia 2014 o 16:54

    Jakie sa proporcje jeśli masło zastąpimy bananem? Tez 150g banana?

    Odpowiedz
    1. admin 4 grudnia 2014 o 20:21

      tak:)

      Odpowiedz
  5. EwaNEwa 3 grudnia 2014 o 09:13

    Czy można wykorzystać do tego przepisu mąkę orkiszową zamiast graham?

    Odpowiedz
    1. admin 3 grudnia 2014 o 14:44

      tak można 🙂

      Odpowiedz
      1. AB 17 grudnia 2014 o 09:09

        A czy może być mąka orkiszowa razowa?

        Odpowiedz
        1. admin 17 grudnia 2014 o 23:36

          tak, może być

          Odpowiedz
  6. PauliPnap 2 grudnia 2014 o 23:56

    Czy są dietetyczne? 😀

    Odpowiedz
    1. admin 3 grudnia 2014 o 14:47

      są zdrowsze w porównaniu z tradycyjnymi – dietetyczne jednak nie są ponieważ zawierają masło i cukier. – masło można zastąpić zmiksowanym bananem a cukier stewią wtedy uzyska Pani opcje dietetyczną 🙂

      Odpowiedz
  7. charmante 2 grudnia 2014 o 19:27

    Przyłączam się do pytania

    Odpowiedz
  8. Marta 2 grudnia 2014 o 19:14

    Pani Kingo czym ewentualnie mozna zastapic melase? Miodem? 🙂 Niestety nigdzie w miescinie nie moge znalezc 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 2 grudnia 2014 o 22:12

      najlepiej miodem gryczanym lub po prostu miodem 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.