Szaszłyki nadziewane na rozmaryn z pastami

Lato to dla mnie zdecydowanie potrawy z grilla. Jedynie w mocny upał oszczędzam Adama i nie musi rozpalać paleniska. Każdy nasz obiad to grillowa uczta, natomiast  w weekendy, kiedy tylko jesteśmy w domu wpada rodzina i znajomi. Zaskakujące jest to w jak bardzo szybki sposób znajdujemy powód do świętowania hucznego świętowania. Uwielbiam ten czas, tą moją „kuchnię polową”. Kiedy przewidziane jest dłuższe spotkanie 🙂 na palenisku znajdują się ciasta – tak piekę ciasta na grillu i są fantastyczne! Postaram się przygotować też taki wpis. Jednak kiedy wszystko dzieje się spontanicznie przygotowuję kolorowe szaszłyki nabite na gałązki rozmarynu. Podaję z różnymi warzywnymi sosami i sałakami. Zresztą zobaczcie sami 🙂

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania15 minutCzas pieczenia15 minutCałkowity czas30 minut

 250 g rostbefu
 2 piersi kurczaka
 1 cukinia
 1 zielona papryka
 1 czerwona papryka
 1 żółta papryka
 2 czerwone cebule
 1 słoik Ajwaru
 1 słoik Relish
 1 słoik Pidżur
 2 łyżki oliwy z oliwek
 2 łyżki miodu
 sól i pieprz do smaku
 długie gałązki rozmarynu bądź szpikulce

1

Warzywa i mięso umyć i osuszyć.

2

W małej miseczce wymieszać oliwę, miód i sól i pieprz.

3

Pokroić warzywa oraz mięso na równej wielkości kawałki.

4

Z gałązek rozmarynu usunąć część igieł. Na każdą nadziewać na przemian mięso i warzywa.

5

Każdy szaszłyk zanurzyć w marynacie, a następnie grillować przez 10-15 minut, obracając co kilka minut, aby zapewnić równomierne upieczenie.

6

Szaszłyki podawać z pastami warzywnymi: Pindżur, Ajvar, Relish.

Wartości odżywcze

Porcji 4

Składniki

 250 g rostbefu
 2 piersi kurczaka
 1 cukinia
 1 zielona papryka
 1 czerwona papryka
 1 żółta papryka
 2 czerwone cebule
 1 słoik Ajwaru
 1 słoik Relish
 1 słoik Pidżur
 2 łyżki oliwy z oliwek
 2 łyżki miodu
 sól i pieprz do smaku
 długie gałązki rozmarynu bądź szpikulce

Przygotowanie

1

Warzywa i mięso umyć i osuszyć.

2

W małej miseczce wymieszać oliwę, miód i sól i pieprz.

3

Pokroić warzywa oraz mięso na równej wielkości kawałki.

4

Z gałązek rozmarynu usunąć część igieł. Na każdą nadziewać na przemian mięso i warzywa.

5

Każdy szaszłyk zanurzyć w marynacie, a następnie grillować przez 10-15 minut, obracając co kilka minut, aby zapewnić równomierne upieczenie.

6

Szaszłyki podawać z pastami warzywnymi: Pindżur, Ajvar, Relish.

Szaszłyki nadziewane na rozmaryn z pastami

 

(Wyświetlono 162 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *