Zdrowy chlebek

Nauczono mnie szacunku do chleba, wpojono uwagę, aby nigdy nie upadł na ziemię, aby się nie zmarnował. Chleb to kultura mojego domu. Chleb od niego wszystko się zaczyna.  Moja Babcia zawsze rozpoczynając bochenek robiła na nim znak krzyża. Najlepiej wspominam zapach z piekarni w moim mieście gdzie wejście było od tyłu. Podziwiałam z wiklinowym koszykiem jak piekarze wyrabiają ciasto i wyciągają cudownie pachnące bochenki z wielkiego pieca. Do dziś nic lepiej nie smakuje jak świeży chleb z masłem.  Przepis poniżej przedstawia zdrową wersję pełną ziaren z lekko słodką nutą. Cudowne w nim jest to, że robi się go szybko i smakuje bosko. Cudowny chleb!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

400 g mąki  pszennej razowej

40 g płatków owsianych

1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

3 łyżki nasion sezamu

3 łyżki nasion słonecznika

3 łyżki pestek dyni

75 g posiekanych orzechów włoskich,

325 ml pitnego jogurtu naturalnego

1 łyżka miodu

50 ml mleka ryżowego (można zastąpić zwykłym)

Przygotowanie

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 C.  W misce wymieszać ze sobą mąkę, płatki owsiane, pokrojone orzechy, sodę oczyszczoną i sól. oraz po 2 łyżki nasion sezamu. słonecznika i dyni.

2. Jogurt, mleko i miód wymieszać razem w osobnej misce.  Połączyć zawartość obu misek, delikatnie mieszać aż  otrzymamy  miękkiego, gęste ciasto.

2. Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem, nawilżyć z góry łyżką wody i posypać pozostałymi nasionami sezamu, słonecznika i pestek dyni. Piec  40 -50  minut,  aż się zarumieni a patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.

Chleb zawinięty w folię spożywczą wytrzymuje 3-4 dni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









55 Responses

  1. asik pisze:

    Czy może być mąka żytnia?

  2. Beata pisze:

    Czy jak dodam suszone owoce zamiast nasion to tez się uda? Nie przepadam za pestkami i orzechami… :-)

  3. aneta pisze:

    Kinguś czy można pominąć orzechy włoskie?

  4. Kinga pisze:

    Zawsze się zastanawiam – mąka razowa i pełnoziarnista to to samo czy czymś się różnią?

    • admin admin pisze:

      Obie to mąki pszenne różniące się typem i tak mąka pszenna występuje w następujących typach:
      typ 450 tortowa
      typ 550 luksusowa
      typ 750 chlebowa
      typ 1400 sitkowa
      typ 1850 graham
      typ 2000 razowa
      typ 3000 pełnoziarnista

  5. OliviaPłaczek pisze:

    zamiast sezamu-czarnuszka… będzie ok? ; )

  6. lena pisze:

    W jakiej temp.piec chlebek?czy normalnie czy w termoobiegu?

  7. Kinga pisze:

    Jutro zamierzam upiec ten chlebek :) zastanawiam się tylko jakich wymiarów foremkę potrzeba?

  8. Daga pisze:

    Droga Kingo, czy można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej? Lub wymieszać ją ze zwykłą mąką pszenną tortową?
    Pozdrawiam

  9. Angelika pisze:

    A ja mam pytanie czy można dodać make orkiszową?

  10. Ula pisze:

    Dzień dobry, czy zamiast jogurtu pitnego można użyć zwykłego gęstego? Mieszkam obecnie w UK i nie wiem czy taki dostanę, pozdrawiam.

  11. aaandzionekaa pisze:

    Dobry wieczór. Zrobiłam chelebek, według Pani przepisu (uzyłam tylko mąki pszennej typu 1850). Chlebek mi tak ładnie nie wyrósł jak u Pani na zdjęciach :/ Co mogło być przyczyną?

  12. olga pisze:

    Witam. Ten chlebek piecze się bez drożdży czy proszku do pieczenia? Pytam, bo jest pięknie wyrośnięty i wygląda obłędnie. :) Na jaki wymiar foremki jest ten przepis?

  13. Tizinka pisze:

    Witam,
    A czy jest szansa, ze uda sie z mąką gryczaną?

  14. madziuleq pisze:

    p
    zrobilam:) wyszedl przepyszny…mialam sie podzielic ale chyba nic nie zostanie:) nastepnym razem zrobie 2:):):)

  15. Ola pisze:

    chlebek jest przepyszny i szybki w przygotowaniu
    piekę go co tydzień :))
    zamiast mleka zwykłego dodaję sojowe

  16. Bazi pisze:

    Witam. Czy mogłabym prosić o podanie wymiarów formy? Pewnie keksowka, ale jakiej długości :) pozdrawiam

  17. Emilia.j pisze:

    Próbowałam już chleba z drożdżami i chleba na moim zakwasie. Z sodą do dzisiaj nie próbowałam. Jest pyszny! I do tego Twój przepis jest mało pracochlonny. Cudeńko. Pozdrawiam! :)

  18. Natka pisze:

    Kinia czy moge użyć maki owsianej?;-)

  19. Kat pisze:

    Czy moge uzyc maki bezglutenowej zamiast pszennej?

  20. Koozka pisze:

    Tak prosty przepis, a tak przepyszny chleb… i tyle możliwości modyfikacji :) serdeczne dzieki 😘

  21. Madzia pisze:

    Chlebek przepyszny:) dałam mąkę gryczaną i smakuje niesamowicie:) dziękuje za przepis:)

  22. Danuta pisze:

    Kingo, upiekłam dzisiaj chleb z tego przepisu. Pięknie wyrósł i wyszedł przepyszny. Zamiast chleb kupować chyba zacznę sama go wypiekać.

    • admin admin pisze:

      ka właśnie zaczęłam stosować się do tej zasady – chleb kupny obecnie jest tragiczny – już niesetny ciężko znaleźć dobry chleb

  23. chris pisze:

    Mam nietolerancje białka krowiego i glutenu. Czy można zastąpić płatki owsiane płatkami jaglanymi? I czym można zastąpić kefir lub jogurt?

  24. Daria pisze:

    wykladac foremke papierem, czy wysmarowac maslem? robilam ostatnio chlebek z maki orkiszowej na drozdzach i w przepisie bylo napisane, zeby wylozyc papierem. Po wyjeciu chleba z formy nie moglam sciagnac papieru i musialam obkroic caly chleb :( a przeciez chrupica skorka jest najlepsza? :)

    • admin admin pisze:

      najlepiej wyłożyć papierem – ja kupuję taki obustronnie silikonowany Jana Niezbędnego i nie mam problemów z jego ściąganiem.

  25. Anna pisze:

    Pycha chlebek 😉 kolejny przepis do zapisania 😉

  26. Kasia pisze:

    Dziś upiekłam to cudo (grzałka góra dół 200 C 40 min). W smaku przepyszny, mam jednak mały problem. W środku wypieczony ok, natomiast skórka twarda jak kamień:( Jak można temu zaradzić następnym razem?😀

  27. Ola pisze:

    Przepyszne wyszlo <3

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel