Miękkie, aromatyczne, czekoladowe. Ciasteczka idealne na jesienną pogodę. Oczywiście przygotowałam dla Was wersję FIT czyli ciasteczka bezglutenowe wykonane z mąki kokosowej. Dodatkiem jest tutaj gorzka czekolada ale świetnie sprawdzą się też orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika czy rodzynki lub żurawina. Uprzedzając wasze wszystkie pytania 🙂
- jakiej innej mąki użyć? np. podwójną ilość mąki migdałowej,mąki pszennej razowej czy gryczanej
- czym zastąpić jajka? na każde jajko przypada 1 łyżka siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami wody lub na 2 jajka 1 banan
- czym zastąpić cukier kokosowy? cukrem trzcinowym, syropem klonowym lub erytrolem
To tyle 🙂 jeżeli macie inne pytania to piszcie w komentarzach – ja zawsze odpowiadam 🙂
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra- dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
W misce za pomocą miksera utrzeć olej kokosowy z cukrem kokosowym i ekstraktem waniliowym przez 3-4 minuty.
Czekoladę posiekać w drobną kostkę.
Do masy dodawać stopniowo po jednym jajku za każdym razem miksując kolejną minutę.
W osobnej misce wymieszać mąkę kokosową, sól, sodę i kakao.
Suchą mieszankę dodać do masy z jajkami. Całość dobrze wymieszać do połączenia składników.
Do masy dodać pokrojoną czekoladę i całość ponownie wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładać w dużych odstępach na przygotowaną blachę.
Piec 12 -14 minut. Wyjąć i ostudzić.
10 porcji
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra- dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
W misce za pomocą miksera utrzeć olej kokosowy z cukrem kokosowym i ekstraktem waniliowym przez 3-4 minuty.
Czekoladę posiekać w drobną kostkę.
Do masy dodawać stopniowo po jednym jajku za każdym razem miksując kolejną minutę.
W osobnej misce wymieszać mąkę kokosową, sól, sodę i kakao.
Suchą mieszankę dodać do masy z jajkami. Całość dobrze wymieszać do połączenia składników.
Do masy dodać pokrojoną czekoladę i całość ponownie wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładać w dużych odstępach na przygotowaną blachę.
Piec 12 -14 minut. Wyjąć i ostudzić.