FIT ciastka CHOCO

Miękkie, aromatyczne, czekoladowe. Ciasteczka idealne  na jesienną pogodę. Oczywiście przygotowałam dla Was wersję FIT czyli ciasteczka bezglutenowe wykonane z mąki kokosowej. Dodatkiem jest tutaj gorzka czekolada ale świetnie sprawdzą się też orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika czy rodzynki lub żurawina. Uprzedzając wasze wszystkie pytania 🙂

  1. jakiej innej mąki użyć? np. podwójną ilość mąki migdałowej,mąki pszennej razowej czy gryczanej
  2. czym zastąpić jajka? na każde jajko przypada 1 łyżka siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami wody lub na 2 jajka 1 banan
  3. czym zastąpić cukier kokosowy? cukrem trzcinowym, syropem klonowym lub erytrolem

To tyle 🙂 jeżeli macie inne pytania to piszcie w komentarzach – ja zawsze odpowiadam 🙂

Ilość porcji10 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia13 minutCałkowity czas30 minut

 ¼ szklanki oleju kokosowego
 ¾ szklanki cukru koksowego
 2 jajka
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 3 łyżki mąki kokosowej
 ¼ szklanki kakao
 ¼ łyżeczki sody
 1 szczypta soli
 50 g gorzkiej czekolady

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra- dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

2

W misce za pomocą miksera utrzeć olej kokosowy z cukrem kokosowym i ekstraktem waniliowym przez 3-4 minuty.

3

Czekoladę posiekać w drobną kostkę.

4

Do masy dodawać stopniowo po jednym jajku za każdym razem miksując kolejną minutę.

5

W osobnej misce wymieszać  mąkę kokosową, sól, sodę i kakao.

6

Suchą mieszankę  dodać do masy z jajkami. Całość dobrze wymieszać do połączenia składników.

7

Do masy dodać pokrojoną czekoladę i całość ponownie wymieszać.

8

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładać w dużych odstępach na przygotowaną blachę.

9

Piec 12 -14 minut. Wyjąć i ostudzić.

Wartości odżywcze

10 porcji

Serving size

Składniki

 ¼ szklanki oleju kokosowego
 ¾ szklanki cukru koksowego
 2 jajka
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 3 łyżki mąki kokosowej
 ¼ szklanki kakao
 ¼ łyżeczki sody
 1 szczypta soli
 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra- dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

2

W misce za pomocą miksera utrzeć olej kokosowy z cukrem kokosowym i ekstraktem waniliowym przez 3-4 minuty.

3

Czekoladę posiekać w drobną kostkę.

4

Do masy dodawać stopniowo po jednym jajku za każdym razem miksując kolejną minutę.

5

W osobnej misce wymieszać  mąkę kokosową, sól, sodę i kakao.

6

Suchą mieszankę  dodać do masy z jajkami. Całość dobrze wymieszać do połączenia składników.

7

Do masy dodać pokrojoną czekoladę i całość ponownie wymieszać.

8

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładać w dużych odstępach na przygotowaną blachę.

9

Piec 12 -14 minut. Wyjąć i ostudzić.

Notes

FIT ciastka CHOCO
(Wyświetlono 9 404 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)