Focaccia – najlepsza!

Uwielbiam focaccie! Ten przepis zdecydowanie zawsze się udaje, a ciasto nie ma sobie równych jest puszyste i delikatne. Foccacia świetnie sprawdza się jako starter przed imprezą. Kroję ją wtedy w grube kwadraty i podaję z moim ulubionym polskim pesto. Smakuje zawsze na ciepło i na zimno. Gwarantuje, że Wszyscy będą zadowoleni. Polecam też wersję z orzechami i serem pleśniowym lub klasyczną z rozmarynem i oliwkami, genialnie smakuje posypana tylko słonecznikiem i podana z oliwą z oliwek. Jeden przepis, a tyle możliwości. Musicie spróbować i podać mi swoją ulubioną wersję smakową 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 1 saszetka  suszonych drożdży
 2 łyżeczki cukru
 310 ml ciepłej wody
 5 łyżek oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym np. z góry św. Wawrzyńca)
 450 g mąki pszennej
 2 łyżeczki soli morskiej
 kilka gałązek tymianku
 6 pomidorków koktajlowych
 10 czarnych oliwek

1

W misce połączyć ze sobą ciepłą wodę, 2 łyżeczki cukru, 3 łyżki oliwy i drożdże. Odstaw na 5 minut.

2

Mąkę wymieszać z jedną łyżeczką soli morskiej. Zrobić  wgłębienie i wlać spienione drożdże. Całość zagniatać około 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące. Można dodatkowo podsypać 2 łyżkami mąki jeżeli ciasto się klei.

3

Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na godzinę. Do momentu kiedy ciasto podwoi swoją objętość.

4

Piekarnik nastawić na temperaturę 200 ° C z funkcją grzania góra-dół. Formę o wielkości 24 x30 cm wysmarować tłuszczem.

5

Kiedy ciasto wyrośnie, zdjąć folię i uderzyć pięścią w środek. Ponownie zagnieść przez 4 minuty. Ciasto rozłożyć na przygotowanej blaszce. Odstawić na 15- 20 min aby wyrosło.

6

Po tym czasie całe ciasto delikatnie posmarować łyżką oliwy, ponakłuwać widelcem, powciskać w nie pomidorki, tymianek i oliwki. Posypać pozostałą solą morską. Włożyć do piekarnika i piec 25 - 30 minut aż nabierze złotego koloru.

7

Focaccia najlepiej smakuje ciepła  z dobrą oliwą z oliwek i płatkami soli morskiej.

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 1 saszetka  suszonych drożdży
 2 łyżeczki cukru
 310 ml ciepłej wody
 5 łyżek oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym np. z góry św. Wawrzyńca)
 450 g mąki pszennej
 2 łyżeczki soli morskiej
 kilka gałązek tymianku
 6 pomidorków koktajlowych
 10 czarnych oliwek

Przygotowanie

1

W misce połączyć ze sobą ciepłą wodę, 2 łyżeczki cukru, 3 łyżki oliwy i drożdże. Odstaw na 5 minut.

2

Mąkę wymieszać z jedną łyżeczką soli morskiej. Zrobić  wgłębienie i wlać spienione drożdże. Całość zagniatać około 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące. Można dodatkowo podsypać 2 łyżkami mąki jeżeli ciasto się klei.

3

Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na godzinę. Do momentu kiedy ciasto podwoi swoją objętość.

4

Piekarnik nastawić na temperaturę 200 ° C z funkcją grzania góra-dół. Formę o wielkości 24 x30 cm wysmarować tłuszczem.

5

Kiedy ciasto wyrośnie, zdjąć folię i uderzyć pięścią w środek. Ponownie zagnieść przez 4 minuty. Ciasto rozłożyć na przygotowanej blaszce. Odstawić na 15- 20 min aby wyrosło.

6

Po tym czasie całe ciasto delikatnie posmarować łyżką oliwy, ponakłuwać widelcem, powciskać w nie pomidorki, tymianek i oliwki. Posypać pozostałą solą morską. Włożyć do piekarnika i piec 25 - 30 minut aż nabierze złotego koloru.

7

Focaccia najlepiej smakuje ciepła  z dobrą oliwą z oliwek i płatkami soli morskiej.

Notes

Focaccia – najlepsza!
(Wyświetlono 79 843 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)