Kinder Party – babeczki Marty

„Bo fantazja, bo fantazja ,
bo fantazja jest od tego,
aby bawić się,
 aby bawić się,
 aby bawić się na całego…”
To piosenka mojego dzieciństwa. Piekąc z moimi bratanicami słodkości na Kidner Party cały czas nuciłam ją pod nosem. Dzieci są pełne fantazji, uśmiechu który tak kocham i po prostu dobrej zabawy. Ten wieczór był długi bo skończyłam wszystko o 2 w nocy ale jakże dumna z efektu. Kiedy rano zawożąc  im je do domu usłyszałam: „Ciocia jesteś genialna! WOW ja nie wierzę!” miałam po prostu cudowny dzień.
Smacznego:)

Ilość porcji12 porcji

Składniki suche:
 ¾ szklanki maki pszennej
 ¾ szklanki cukru
 ¼ szklanki kakao
 ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Składniki mokre:
  szklanki maślanki lub kefiru
 ¼ szklanki gorącej kawy
 3 łyżki oleju
 1 jajko
 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
 1 łyżeczka skórki z cytryny
Składniki na krem:
 230 g miękkiego masła
 2 szklanki cukru pudru
 2 łyżki mleka lub śmietanki
 zamiast mleka  sok z malin lub barwnik różowy w proszku

1

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche. W drugiej misce wszystkie składniki mokre.

2

Połączyć obie miski wlewając mokre składniki do suchych. Wymieszać szybko i dokładnie.

3

Ciasto jest bardziej płynne więc nie należy się tym przejmować. Muffinki ładnie wyrosną.Ciasto należy przelać do wyłożonej papilotkami formy i piec 15-17 min w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra i dół.

4

Wystudzić.

Krem:
5

Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając stopniowo cukier puder.

6

Jeżeli krem jest za gęsty dodać mleko jeżeli za rzadki cukier puder.

7

Zabarwić krem sokiem malinowym lub barwnikiem spożywczym.

8

Muffinki ozdabiać kremem wyciskanym z rękawa cukierniczego. Ozdabiać żelkami, dropsami lub cukrowymi posypkami.Krem ten jest bardzo wytrzymały. Babeczki należy trzymać w chłodnym miejscu. Ja zrobiłam moje dzień wcześniej i pięknie się prezentowały drugiego dnia.

Wartości odżywcze

Porcji 12

Składniki

Składniki suche:
 ¾ szklanki maki pszennej
 ¾ szklanki cukru
 ¼ szklanki kakao
 ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Składniki mokre:
  szklanki maślanki lub kefiru
 ¼ szklanki gorącej kawy
 3 łyżki oleju
 1 jajko
 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
 1 łyżeczka skórki z cytryny
Składniki na krem:
 230 g miękkiego masła
 2 szklanki cukru pudru
 2 łyżki mleka lub śmietanki
 zamiast mleka  sok z malin lub barwnik różowy w proszku

Przygotowanie

1

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche. W drugiej misce wszystkie składniki mokre.

2

Połączyć obie miski wlewając mokre składniki do suchych. Wymieszać szybko i dokładnie.

3

Ciasto jest bardziej płynne więc nie należy się tym przejmować. Muffinki ładnie wyrosną.Ciasto należy przelać do wyłożonej papilotkami formy i piec 15-17 min w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra i dół.

4

Wystudzić.

Krem:
5

Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając stopniowo cukier puder.

6

Jeżeli krem jest za gęsty dodać mleko jeżeli za rzadki cukier puder.

7

Zabarwić krem sokiem malinowym lub barwnikiem spożywczym.

8

Muffinki ozdabiać kremem wyciskanym z rękawa cukierniczego. Ozdabiać żelkami, dropsami lub cukrowymi posypkami.Krem ten jest bardzo wytrzymały. Babeczki należy trzymać w chłodnym miejscu. Ja zrobiłam moje dzień wcześniej i pięknie się prezentowały drugiego dnia.

Kinder Party – babeczki Marty
(Wyświetlono 119 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Avatar Magda 7 stycznia 2016 o 19:49

    Witam,
    Czy mozna zastosować olejku wańiliowego zamiata ekstraktu? Jak tak to w jakiej ilości ?
    Pozdrawiam

    1. admin admin 8 stycznia 2016 o 23:28

      tak oczywiście – wystarczy około 3-4 kropli

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *