Najlepszy tort urodzinowy Baileys

We wtorek 24 listopada miałam urodziny,  jednak prawdziwe świętowanie odbędzie się dzisiaj. Wiecie co? Zawsze ten dzień traktowałam zwyczajnie, nie był w niczym wyjątkowy dla mnie, nie odróżniał się na tle innych.

Te urodziny były zupełnie inne. Zdałam sobie sprawę jak cudownie mieć koło siebie tylu fantastycznych ludzi, mieć jeden dzień w roku tylko dla siebie i poczuć się w nim wyjątkowo. 

Musiałam uczcić swoje święto czymś specjalnym i zrobiłam tort tylko dla mnie. Uwielbiam czekoladę więc ona wytyczyła kierunek. Chciałam aby był genialny w smaku, aby był moim najlepszym tortem urodzinowym. Użyłam do niego likieru na bazie śmietanki i whisky, z dodatkiem wanilii i kakao który stworzył mój wypiek idealny!

Sam przepis jest prosty, wygląd elegancki, a smak powalający. No cóż! To są moje przepyszne urodziny!

Zapraszam Was również na mój FB gdzie  dziś pojawi się SUPER KONKURS!

Ilość porcji12 porcji
Czas Przygotowania15 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 30 minut

Składniki na ciasto:
 150 g masła
 200 g  czekolady 70 %
 ½ szklanki kakao w proszku
 1 ½ szklanki brązowego cukru
 150 ml likieru Baileys
 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 50 ml śmietanki 30%
 3 jajka
 1 szklanka mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody
 ¼ soli
Składniki na polewę:
 200  g gorzkiej czekolady 70%
 ¼ szklanki śmietany 30%
 ½ szklanki Baileys

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem. (ja użyłam formy z płaskim dnem z kominem)

2

Umieścić masło, czekoladę, kakao, brązowy cukier, likier Baileys i śmietankę w rondlu. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż składniki się dobrze połączą.

3

Zdjąć z ognia, przestudzić. Do masy czekoladowej dodać jajka po jednym na minutę.

4

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać. Dodać do masy czekoladowej i ponownie całość wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy i piec przez 50 - 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto jest suchy.

5

Przygotować polewę poprzez umieszczenie w rondlu na małym ogniu czekolady, śmietanki i likieru Baileys. Poczekać aż wszystkie składniki się rozpuszczę i dobrze połączą. Zdjąć z ognia i przestudzić. Polać polewą wystudzone ciasto.

6

Udekorowałam tort świeżymy kwiatami, które stanowią tylko i wyłącznie element dekoracyjny.

Wartości odżywcze

12 porcji

Serving size

Składniki

Składniki na ciasto:
 150 g masła
 200 g  czekolady 70 %
 ½ szklanki kakao w proszku
 1 ½ szklanki brązowego cukru
 150 ml likieru Baileys
 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 50 ml śmietanki 30%
 3 jajka
 1 szklanka mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody
 ¼ soli
Składniki na polewę:
 200  g gorzkiej czekolady 70%
 ¼ szklanki śmietany 30%
 ½ szklanki Baileys

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem. (ja użyłam formy z płaskim dnem z kominem)

2

Umieścić masło, czekoladę, kakao, brązowy cukier, likier Baileys i śmietankę w rondlu. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż składniki się dobrze połączą.

3

Zdjąć z ognia, przestudzić. Do masy czekoladowej dodać jajka po jednym na minutę.

4

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać. Dodać do masy czekoladowej i ponownie całość wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy i piec przez 50 - 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto jest suchy.

5

Przygotować polewę poprzez umieszczenie w rondlu na małym ogniu czekolady, śmietanki i likieru Baileys. Poczekać aż wszystkie składniki się rozpuszczę i dobrze połączą. Zdjąć z ognia i przestudzić. Polać polewą wystudzone ciasto.

6

Udekorowałam tort świeżymy kwiatami, które stanowią tylko i wyłącznie element dekoracyjny.

Notes

Najlepszy tort urodzinowy Baileys

 

 

(Wyświetlono 8 481 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)