Hohohoh… 🙂 nareszcie grudzień! Uwielbiam ten miesiąc nie tylko ze względu na świąteczny klimat, ? ale także tego, że to już koniec roku. Dla mnie ten miesiąc niesie za sobą pewnego rodzaju podsumowania tego, co było i planowania tego, co będzie. Ostatnie tygodnie i miesiące nie dawały mi zbyt wiele czasu ale najbliższe dni potraktuje egoistycznie i będę robiła to, co uwielbiam czyli będę tworzyć nowe, świąteczne przepisy, podsunę wam kilka pomysłów na jadalne prezenty i udekoruje mój dom. Tej zimy, tej gwiazdki stawiam na biel, a na stół postawię taki oto piernik. Wilgotny za sprawą musu jabłkowego, lekki za sprawą płatków owsianych w 100% roślinny i szybki. Moja wersja tego ciasta zdecydowanie będzie miała fanów wśród osób bardzo zapracowanych, gdyż jest ekspresowa i wśród osób dbających o linię, gdyż jest bardzo lekka (1 porcja ok 125 kcal).
Koniecznie wypróbujcie jeszcze przed świętami?.
Piekarnik nastawić na temperaturę 160° C z funkcją grzania - termoobieg. Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce przygotować jajka z siemienia lnianego czyli wymieszać ze sobą mielone siemię lniane i wodę - odłożyć na kilka minut.
W drugiej misce wymieszać suche składniki tj.: płatki owsiane, mąkę orkiszową i ziemniaczaną, nasiona chia, siemię lniane (całe nasiona), cukier kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i przyprawę do piernika.
Do miski z jajkami z siemienia dodać pozostałe mokre składniki tj.: mleko kokosowe, mus z jabłek, syrop klonowy, oliwę. Całość zblendować na gładka masę.
Połączyć zawartość obu misek. Wymieszać. Dodać orzechy, rodzynki i skórkę startą z pomarańczy - ponownie całość wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy i włożyć do piekarnika. Piec 30-40 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Ciasto wyjąć i ostudzić.
Przygotować polewę. Umieścić wszystkie jej składniki w szklanej miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (3 x 30 sekund).
Polewę rozsmarować równo na cieście i dowolnie udekorować.(U mnie była to kopra kokosowa, jagody goji i orzechy.)
można użyć dowolnych płatków np. jęczmiennych, jaglanych, orkiszowych
mąkę orkiszową można zastąpić: mąką gryczaną, jaglaną, migdałową lub połową porcji mąki kokosowej lub ryżowej
cukier kokosowy można zastąpić cukrem trzcinowym, ksylitolem, erytrytolem lub 1/2 szklanki namoczonych w ciepłej wodzie, odcedzonych i zmiksowanych daktyli
mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem z pomarańczy
mus jabłkowy - można zastąpić startym jabłkiem, puree z banana (ok 2½ sztuki), ugotowanym batatem
oliwę z oliwek dolnym olejem roślinnym
jajko z siemienia - normalnym kurzym jajem (2 sztuki) lub taką sama miksturą przygotowaną z nasion chia lub babki płesznik
syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy lub miodem
Porcji 20
- Ilość na porcję
- Kalorie 123
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 6.2g10%
- Potas 157mg5%
- Węglowodany 16.7g6%
- Białko 2.3g5%
- Wapń 26%
- Żelazo 1%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 160° C z funkcją grzania - termoobieg. Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce przygotować jajka z siemienia lnianego czyli wymieszać ze sobą mielone siemię lniane i wodę - odłożyć na kilka minut.
W drugiej misce wymieszać suche składniki tj.: płatki owsiane, mąkę orkiszową i ziemniaczaną, nasiona chia, siemię lniane (całe nasiona), cukier kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i przyprawę do piernika.
Do miski z jajkami z siemienia dodać pozostałe mokre składniki tj.: mleko kokosowe, mus z jabłek, syrop klonowy, oliwę. Całość zblendować na gładka masę.
Połączyć zawartość obu misek. Wymieszać. Dodać orzechy, rodzynki i skórkę startą z pomarańczy - ponownie całość wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy i włożyć do piekarnika. Piec 30-40 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Ciasto wyjąć i ostudzić.
Przygotować polewę. Umieścić wszystkie jej składniki w szklanej miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (3 x 30 sekund).
Polewę rozsmarować równo na cieście i dowolnie udekorować.(U mnie była to kopra kokosowa, jagody goji i orzechy.)
można użyć dowolnych płatków np. jęczmiennych, jaglanych, orkiszowych
mąkę orkiszową można zastąpić: mąką gryczaną, jaglaną, migdałową lub połową porcji mąki kokosowej lub ryżowej
cukier kokosowy można zastąpić cukrem trzcinowym, ksylitolem, erytrytolem lub 1/2 szklanki namoczonych w ciepłej wodzie, odcedzonych i zmiksowanych daktyli
mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem z pomarańczy
mus jabłkowy - można zastąpić startym jabłkiem, puree z banana (ok 2½ sztuki), ugotowanym batatem
oliwę z oliwek dolnym olejem roślinnym
jajko z siemienia - normalnym kurzym jajem (2 sztuki) lub taką sama miksturą przygotowaną z nasion chia lub babki płesznik
syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy lub miodem
Super, wlaśnie takie piernikowe wytwory lubię najbardziej. Raz na jakiś czas robimy takie ciasto piernikowe, teraz spróbujemy z takiego przepisu. Bardzo fajna sprawa.
Pomocy! Wlasnie robie ciasto i nie mam mąki ziemniaczanej. Mozna czyms zastapic? ?
np. budyniem w proszku, maka kukurydziną czy mąką z tapioki
Witam Kingi. Już mam prawie wszystkie Składniki ? będę je robić.
Chcę aby było na święta. Więc zrobię w niedzielę wydaję mi się że przynajmniej na pierwsze święto będzie ok.
Zrobiłam, jest genialne! Dodałam miód gryczany, który jeszcze wzmocnił korzenne nuty i skórkę pomarańczową na miodzie. Nie miałam mleka kokosowego, więc rozcieńczyłam mus jabłkowy. I dałam szklankę orzechów, zamiast pół. Boskie! Smak ultra mega! Bardzo złożony, bogaty, ale nie przytłaczający. Słodycz w sam raz 🙂
dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂
Czy można zastąpić czymś nasiona chía?
Czy w przypadku zamiany mąki orkiszowej na kokosową muszę używać proszku do pieczenia i sody, ponieważ z tego co kojarzę na mące kokosowej ciasto i tak za bardzo nie wyrośnie 😉
należy użyć połowę porcji mąki kokosowej gdyż ona jest bardzo chłonna i dodać proszek i sodę – wtedy ciasto wyrośnie
Jeny.. wygląda tak smakowicie! Kalorie kaloriami ale święta zapasem 🙂 Przepis jeszcze dziś przetestuje bo napatrzeć się nie mogę na zdjęcia. 😉 Pozdrawiam!
Karolino koniecznie daj znać jak Ci smakował 🙂
Kingo, zabieram się za pieczenie a w szafce tylko mąka pszenna pełnoziarnista albo owsiana czy można nimi zastąpić mąkę orkiszową? Ponadto mam pytanie co przeliczników ile gram mąki mieści się w szklance. Z góry dziękuję ?
jasne – spokojnie- wszystko się uda
szklanka to ok 130 g
Witam, mam pytanie – czym można zastąpić mleko kokosowe?
Wszystko pisze w MOŻLIWOŚCIACH pod przepisem
mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem z pomarańczy
Droga Kingo, chciałabym zrobić ciasto w wersji muffinek.. Jak myślisz, jaki byłby czas pieczenia?
czas ok 10-15 minut
To ciasto jest genialne! Wilgotne w środku, lekkie i słodkie. Zasmakowało nawet mojej rodzince, która bywa wybredna na zdrowsze wersje różnych słodkości. Zgodnie z zamiennikami, zamiast puree z jabłka dałam z 2 mocno dojrzałych bananów i użyłam miodu zamiast syropu klonowego. W każdym razie jak najbardziej polecam, naprawdę pyszne!
jak zrobić mus jabłkowy? 🙂
jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wraz odrobiną wody gotujemy na średnim ogniu aż się rozpadną – można dodać odrobinę cukru lub miodu
I zapomniałam zapytać, bo zepsuł mi się blender, czy mogę użyć zwykłego miksera?:)
Marta
spokojnie nawet możesz wymieszać wszystko trzepaczką tylko należy dobrze połączyć składniki
Kinga, czy mogłabyś polecić mi jakieś kakao dobrej jakości, gdzie kupić? Bo to co mamy w sklepach o obniżonej zawartości tłuszczu, to chyba nie jest zbyt dobre…
Marta
ja kupuję kakao w sklepach ze zdrową żywnością w moim mieście