Krem z brokułów i szpinaku

To nie jest przepis na kolejną zupę z brokułów, to fantastyczna receptura na wyjątkowy krem pełen witamin.

Przygotowanie proste, dodatki podkręcające jej smak i efekt końcowy cieszący podniebienie i oczy. Moją zupę zagęściłam kaszą jaglaną, dodałam do niej szpinaku i kurkumy. Na sam koniec podsmażona na oleju kokosowym biała rzepa oraz podprażony z solą sezam. Dlaczego ona jest taka dobra? Nie tylko dlatego, że smakuje i dostarcza:

⇒ BROKUŁY:

  • mają silny, pozytywny wpływ na układ detoksykacji naszego organizmu
  • mają właściwości antynowotworowe dzięki zwartości sulforafanu – silnego przeciwutleniacza
  • są skarbnicą potasu, który odpowiedzialny jest za kontrolę ciśnienia krwi, pracy nerek i regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej
  • obniżają cholesterol, zmniejszają reakcje alergiczne i stany zapalne
  •  są bogate w błonnik przez co ułatwiają trawienie

⇒ SZPINAK:

  • przywraca energię, zwiększa witalność i poprawić jakość krwi
  • jest również doskonałym źródłem witaminy K, witaminy A, witaminy C i kwasu foliowego, jak również jest dobrym źródłem manganu, magnezu, żelaza i witaminy B2
  • ostatnie badania wykazały, że szpinak pomaga utrzymać koncentrację, pamięć i jasność umysłu

⇒ KURKUMA:

  • wzmacnia odporność, chroni wątrobę, serce, mózg
  • jest jedną z najzdrowszych przypraw świata
  • ma silne właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne
  • pomocna jest w zaburzeniach trawienia
  • ma działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne

Na zdrowie 🙂

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas30 minut

 1 brokuł
 2 garście świeżego szpinaku
 2 ząbki czosnku
 750 ml bulionu warzywnego
 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
 1 gałka muszkatołowa
 ½ łyżeczki kurkumy
 1 szczypta płatków chili
 sól i pieprz
 5 cm białej rzodkwi
 sezam jasny i czarny
 1 lubczyk
 ½ łyżeczki oleju kokosowego

1

 Drobno pokrojonego brokuła zalać bulionem warzywnym  i gotować 10 minut, aż warzywo zmięknie.

2

Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i dwie garście szpinaku oraz kaszę jaglaną.* Gotować całość 5 minut.

3

Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Jeżeli jest za gęsta dodać więcej bulionu lub wody, jeżeli za rzadka więcej kaszy.

4

Doprawić kurkumą, chili, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.

5

Sezam podprażyć na patelni. Posypać odrobiną soli.

6

Rzodkiew pokroić w cienkie paski i podsmażyć na ½ łyżeczki oleju kokosowego przez 2 minuty.

7

Zupę podawać  posypaną przygotowanym sezamem, białą rzodkwią i drobno  posiekanym lubczykiem.

Uwaga!
8

Jeżeli nie masz ugotowanej kaszy jaglanej możesz dodać nieugotowaną (ziarna sypkie) uprzednio przelane wrzątkiem do gotujących się brokułów.

Wartości odżywcze

Porcji 4

Składniki

 1 brokuł
 2 garście świeżego szpinaku
 2 ząbki czosnku
 750 ml bulionu warzywnego
 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
 1 gałka muszkatołowa
 ½ łyżeczki kurkumy
 1 szczypta płatków chili
 sól i pieprz
 5 cm białej rzodkwi
 sezam jasny i czarny
 1 lubczyk
 ½ łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie

1

 Drobno pokrojonego brokuła zalać bulionem warzywnym  i gotować 10 minut, aż warzywo zmięknie.

2

Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i dwie garście szpinaku oraz kaszę jaglaną.* Gotować całość 5 minut.

3

Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Jeżeli jest za gęsta dodać więcej bulionu lub wody, jeżeli za rzadka więcej kaszy.

4

Doprawić kurkumą, chili, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.

5

Sezam podprażyć na patelni. Posypać odrobiną soli.

6

Rzodkiew pokroić w cienkie paski i podsmażyć na ½ łyżeczki oleju kokosowego przez 2 minuty.

7

Zupę podawać  posypaną przygotowanym sezamem, białą rzodkwią i drobno  posiekanym lubczykiem.

Uwaga!
8

Jeżeli nie masz ugotowanej kaszy jaglanej możesz dodać nieugotowaną (ziarna sypkie) uprzednio przelane wrzątkiem do gotujących się brokułów.

Krem z brokułów i szpinaku
(Wyświetlono 716 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)

22 komentarzy

  1. Avatar Technolog 17 stycznia 2018 o 23:25

    Ktoś tu chyba nie jest na czasie z info. Całe życie choruje na anemię. Jadłam tony szpinaku chcąc uzupełnić żelazo. Ale jak się ostatnio doinformowalam – w szpinaku żelaza jest naprawdę niewiele… Osoba, która dawno temu liczyła zawartość żelaza w szpinaku, jak się okazało jakiś czas temu, pomyliła się w przecinkach… I dopiero niedawno naukowcy itd sprostowali ten błąd… Warto wspomnieć też jak szpinak wypłukuje organizm z wapnia i zawartość szczawianow w nim również nie pozostaje bez odbicia

    1. admin admin 18 stycznia 2018 o 10:09

      też ostatnio doszły mnie te informacje choć czytałam inną hipotezę która mówi, iż pomylono zawartość żelaza w suchych liściach z zawartością w świeżym szpinaku.
      Szpinak jest zdrowym warzywem jednak jestem zdania, że w zdrowej diecie liczy się świadomość, umiar i różnorodność. Sama jestem przykładem, że zbyt częste stosowanie powoduje zwiększenie ilości szczawianów. Wyszło mi to na badaniach okresowych. Prawie codziennie jadłam mnóstwo jarmużu i szpinaku, piłam zielone soki. Musiałam się z nimi rozstać na jakiś czas mimo uwielbienia dla tych warzyw 🙂

  2. Avatar Magducha 20 maja 2017 o 15:04

    No to Kinga, biorę m. in. tę zupę na warsztat w przyszłym tyg. Po wyrwaniu ósemki nie mam za dużego wyboru z rodzajem pożywienia 😉 A ta mi jeszcze wygląda na witaminową bombę, więc się przyda. Dzięki :*

  3. Avatar Alicja 24 lutego 2017 o 08:00

    Kingo, dziękuję Ci za ten przepis. Dzięki tej zupie moje dzieci przełamały swój wieloletni wstręt do wszelkich zup kremów  Żeby sprawić mi przyjemność dały się namówić do spróbowania, a jak już spróbowały to spałaszowały wszystko  Chętniej zaczęły też próbować kremowych zup w innych smakach, bo jak się okazało kremy mogą być smaczne  Osobiście podzielam zachwyt moich dzieci – zupa jest pyszna, sycąca i bardzo apetycznie wygląda.
    P.S. Przepis na zdrowe batoniki bez pieczenia również podbił serca mojej rodziny!

  4. Avatar Anita 21 lutego 2017 o 19:23

    Witam

    Czy biała rzodkiew jest konieczna, albo czym ją zastąpić 🙂 ?

    1. admin admin 22 lutego 2017 o 17:22

      można ją pominąć lub zastąpić tradycyjną rzodkiewką

  5. Avatar Ola 26 stycznia 2017 o 21:04

    Już po raz drugi wypróbowałam ten przepis, tym razem na wyjeździe ze znajomymi. Wszyscy byli zachwyceni, a najbardziej ja! Dziękuję bardzo ?

    1. admin admin 27 stycznia 2017 o 11:53

      Olu dziękuję i polecam się na przyszłość 🙂

  6. Avatar Koozka 10 listopada 2016 o 18:13

    Jak nakłonić dzieci do zjedzenia zdrowej zupki? Zrobić ją i nazwać zupą z kosmity… wyborna! Wszyscy zachwyceni 🙂

    1. admin admin 11 listopada 2016 o 14:34

      uffffff:) bardzo się cieszę :)dziękuję za komentarz :*

  7. Avatar Paula 2 listopada 2016 o 09:27

    Czy zamiast świeżego szpinaku można dać mrożony? Będzie to miało jakieś konsekwencje?

    1. admin admin 2 listopada 2016 o 10:21

      Paulina spokojnie możesz dodać mrożony spzinak

  8. Avatar Kasia 18 lutego 2016 o 14:37

    Odkąd ujrzałam przepis miałam na tę zupę ochotę i dzisiaj nastąpił ten dzień. Zupa super na pewno nie raz wróci na mój stół 🙂

    1. admin admin 19 lutego 2016 o 10:23

      dzięki za komentarz :*

  9. Avatar Iga z Dietmap 16 lutego 2016 o 11:35

    Zupy krem zawsze i wszędzie!
    W mojej kuchni dzisiaj króluje selerowo-pietruszkowa 🙂 Również zaczęłam wzbogacać je o nasiona, czasem dodaje nerkowce, płatki migdałów czy grzanki paprykowe. Super pyszne i sycące 😉

    1. admin admin 19 lutego 2016 o 10:25

      pycha!

    1. admin admin 6 lutego 2016 o 16:22

      bardzo się cieszę 🙂 i dziękuję :*

  10. Avatar Paula 4 lutego 2016 o 17:12

    wspaniały krem z bagactwem smaku:)

    1. admin admin 6 lutego 2016 o 16:22

      cudownie czytać takie komentarze 🙂

  11. Avatar Ania 3 lutego 2016 o 11:15

    czy zamiast oleju kokosowego moze byc rzepakowy?

    1. admin admin 3 lutego 2016 o 11:47

      tak 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *