To nie jest przepis na kolejną zupę z brokułów, to fantastyczna receptura na wyjątkowy krem pełen witamin.
Przygotowanie proste, dodatki podkręcające jej smak i efekt końcowy cieszący podniebienie i oczy. Moją zupę zagęściłam kaszą jaglaną, dodałam do niej szpinaku i kurkumy. Na sam koniec podsmażona na oleju kokosowym biała rzepa oraz podprażony z solą sezam. Dlaczego ona jest taka dobra? Nie tylko dlatego, że smakuje i dostarcza:
⇒ BROKUŁY:
- mają silny, pozytywny wpływ na układ detoksykacji naszego organizmu
- mają właściwości antynowotworowe dzięki zwartości sulforafanu – silnego przeciwutleniacza
- są skarbnicą potasu, który odpowiedzialny jest za kontrolę ciśnienia krwi, pracy nerek i regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej
- obniżają cholesterol, zmniejszają reakcje alergiczne i stany zapalne
- są bogate w błonnik przez co ułatwiają trawienie
⇒ SZPINAK:
- przywraca energię, zwiększa witalność i poprawić jakość krwi
- jest również doskonałym źródłem witaminy K, witaminy A, witaminy C i kwasu foliowego, jak również jest dobrym źródłem manganu, magnezu, żelaza i witaminy B2
- ostatnie badania wykazały, że szpinak pomaga utrzymać koncentrację, pamięć i jasność umysłu
⇒ KURKUMA:
- wzmacnia odporność, chroni wątrobę, serce, mózg
- jest jedną z najzdrowszych przypraw świata
- ma silne właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne
- pomocna jest w zaburzeniach trawienia
- ma działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne
Na zdrowie 🙂
Drobno pokrojonego brokuła zalać bulionem warzywnym i gotować 10 minut, aż warzywo zmięknie.
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i dwie garście szpinaku oraz kaszę jaglaną.* Gotować całość 5 minut.
Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Jeżeli jest za gęsta dodać więcej bulionu lub wody, jeżeli za rzadka więcej kaszy.
Doprawić kurkumą, chili, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
Sezam podprażyć na patelni. Posypać odrobiną soli.
Rzodkiew pokroić w cienkie paski i podsmażyć na ½ łyżeczki oleju kokosowego przez 2 minuty.
Zupę podawać posypaną przygotowanym sezamem, białą rzodkwią i drobno posiekanym lubczykiem.
Jeżeli nie masz ugotowanej kaszy jaglanej możesz dodać nieugotowaną (ziarna sypkie) uprzednio przelane wrzątkiem do gotujących się brokułów.
4 porcji
Składniki
Przygotowanie
Drobno pokrojonego brokuła zalać bulionem warzywnym i gotować 10 minut, aż warzywo zmięknie.
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i dwie garście szpinaku oraz kaszę jaglaną.* Gotować całość 5 minut.
Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Jeżeli jest za gęsta dodać więcej bulionu lub wody, jeżeli za rzadka więcej kaszy.
Doprawić kurkumą, chili, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
Sezam podprażyć na patelni. Posypać odrobiną soli.
Rzodkiew pokroić w cienkie paski i podsmażyć na ½ łyżeczki oleju kokosowego przez 2 minuty.
Zupę podawać posypaną przygotowanym sezamem, białą rzodkwią i drobno posiekanym lubczykiem.
Jeżeli nie masz ugotowanej kaszy jaglanej możesz dodać nieugotowaną (ziarna sypkie) uprzednio przelane wrzątkiem do gotujących się brokułów.