Krem z brokułów i szpinaku

To nie jest przepis na kolejną zupę z brokułów, to fantastyczna receptura na wyjątkowy krem pełen witamin.

Przygotowanie proste, dodatki podkręcające jej smak i efekt końcowy cieszący podniebienie i oczy. Moją zupę zagęściłam kaszą jaglaną, dodałam do niej szpinaku i kurkumy. Na sam koniec podsmażona na oleju kokosowym biała rzepa oraz podprażony z solą sezam. Dlaczego ona jest taka dobra? Nie tylko dlatego, że smakuje i dostarcza:

⇒ BROKUŁY:

  • mają silny, pozytywny wpływ na układ detoksykacji naszego organizmu
  • mają właściwości antynowotworowe dzięki zwartości sulforafanu – silnego przeciwutleniacza
  • są skarbnicą potasu, który odpowiedzialny jest za kontrolę ciśnienia krwi, pracy nerek i regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej
  • obniżają cholesterol, zmniejszają reakcje alergiczne i stany zapalne
  •  są bogate w błonnik przez co ułatwiają trawienie

⇒ SZPINAK:

  • przywraca energię, zwiększa witalność i poprawić jakość krwi
  • jest również doskonałym źródłem witaminy K, witaminy A, witaminy C i kwasu foliowego, jak również jest dobrym źródłem manganu, magnezu, żelaza i witaminy B2
  • ostatnie badania wykazały, że szpinak pomaga utrzymać koncentrację, pamięć i jasność umysłu

⇒ KURKUMA:

  • wzmacnia odporność, chroni wątrobę, serce, mózg
  • jest jedną z najzdrowszych przypraw świata
  • ma silne właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne
  • pomocna jest w zaburzeniach trawienia
  • ma działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne

Na zdrowie 🙂

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas30 minut

 1 brokuł
 2 garście świeżego szpinaku
 2 ząbki czosnku
 750 ml bulionu warzywnego
 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
 1 gałka muszkatołowa
 ½ łyżeczki kurkumy
 1 szczypta płatków chili
 sól i pieprz
 5 cm białej rzodkwi
 sezam jasny i czarny
 1 lubczyk
 ½ łyżeczki oleju kokosowego

1

 Drobno pokrojonego brokuła zalać bulionem warzywnym  i gotować 10 minut, aż warzywo zmięknie.

2

Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i dwie garście szpinaku oraz kaszę jaglaną.* Gotować całość 5 minut.

3

Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Jeżeli jest za gęsta dodać więcej bulionu lub wody, jeżeli za rzadka więcej kaszy.

4

Doprawić kurkumą, chili, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.

5

Sezam podprażyć na patelni. Posypać odrobiną soli.

6

Rzodkiew pokroić w cienkie paski i podsmażyć na ½ łyżeczki oleju kokosowego przez 2 minuty.

7

Zupę podawać  posypaną przygotowanym sezamem, białą rzodkwią i drobno  posiekanym lubczykiem.

Uwaga!
8

Jeżeli nie masz ugotowanej kaszy jaglanej możesz dodać nieugotowaną (ziarna sypkie) uprzednio przelane wrzątkiem do gotujących się brokułów.

Wartości odżywcze

4 porcji

Serving size

Składniki

 1 brokuł
 2 garście świeżego szpinaku
 2 ząbki czosnku
 750 ml bulionu warzywnego
 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
 1 gałka muszkatołowa
 ½ łyżeczki kurkumy
 1 szczypta płatków chili
 sól i pieprz
 5 cm białej rzodkwi
 sezam jasny i czarny
 1 lubczyk
 ½ łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie

1

 Drobno pokrojonego brokuła zalać bulionem warzywnym  i gotować 10 minut, aż warzywo zmięknie.

2

Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i dwie garście szpinaku oraz kaszę jaglaną.* Gotować całość 5 minut.

3

Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Jeżeli jest za gęsta dodać więcej bulionu lub wody, jeżeli za rzadka więcej kaszy.

4

Doprawić kurkumą, chili, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.

5

Sezam podprażyć na patelni. Posypać odrobiną soli.

6

Rzodkiew pokroić w cienkie paski i podsmażyć na ½ łyżeczki oleju kokosowego przez 2 minuty.

7

Zupę podawać  posypaną przygotowanym sezamem, białą rzodkwią i drobno  posiekanym lubczykiem.

Uwaga!
8

Jeżeli nie masz ugotowanej kaszy jaglanej możesz dodać nieugotowaną (ziarna sypkie) uprzednio przelane wrzątkiem do gotujących się brokułów.

Notes

Krem z brokułów i szpinaku
(Wyświetlono 14 161 razy, 4 wyświetleń dzisiaj)