Ciasteczka nieudane

Tak, tak! Mnie też czasami coś nie wychodzi lub się nie udaje. Ostatnio jakoś moje przepisy się mnie nie słuchają tzn. mam jakiś zamysł, ustalam proporcje i wyobrażam sobie efekt. Wtedy pojawia się tzw. kulinarny chochlik, który zupełnie inaczej interpretuje moje wizje. Tak było w tym przypadku. Marzyłam o nowej, wegańskiej wersji doskonałych ciasteczek owsianych. Zaczęłam analizować przepis główny (ten  najdoskonalszy, ten TUTAJ), rozpisywać składniki, proporcje. Przystąpiłam do działania, wszystko układało się wspaniale, do momentu 6 minuty w piekarniku. Moje pięknie uformowane ciasteczka połączyły się w jedno duże ciastko. Pewnie teraz się zastanawiacie, dlaczego taki przepis publikuję? Postanowiłam pokazać Wam, jak pewne z pozoru niepowodzenie może zaprowadzić nas w zupełnie, nowe pyszne miejsce i okazać się wielkim sukcesem. Moje „ciasteczka niedane ?” to coś pomiędzy florentynką, kruchym ciastkiem, a ciastkiem owsianym. Chrupkie z zewnątrz i przyjemnie ciągnące się w środku. W ogóle nie suche, bogate w słodycz, pyszne.

Ciekawa jestem kto wypróbuje moją „nieudaną” porażkę?

Ilość porcji18 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia11 minutCałkowity czas30 minut

 1 ¾ szklanki płatków owsianych lub maki owsianej
 ½ łyżeczki sody
 1 szczypta soli
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 ¼ szklanki oliwy z oliwek
 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
 ¼ szklanki mleka sojowego
 ¾ szklanki gorzkiej czekolady (ok 70 g)

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180°C z funkcją termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Czekoladę posiekać na drobniejsze kawałki (można też użyć czekoladowych dropsów)

3

Płatki owsiane zmiksować na mąkę (jeżeli nie mamy mąki owsianej). Przesiać je razem z sodą i solą.

4

W osobnej misce wymieszać mielone siemię lniane i mleko sojowe. Dodać cukier trzcinowy i oliwę. Ponownie całość dobrze wymieszać (około 1 minuty).

5

Połączyć zawartość obu misek. Dodać posiekaną czekoladę i znowu wymieszać.

6

Łyżką wykładać ciastka na blachę w odstępach 2 cm. 1 ciastko = 1 łyżka.

7

Blachę włożyć do piekarnika i piec 10-12 minut. Wystudzić. Kiedy ciastka się zleją, wystarczy wystudzone dowolnie je połamać tak, aby przypominały ciasteczka.

Możliwości:
8

płatki owsiane można zastąpić  dowolnymi płatkami np. żytnimi, orkiszowymi

9

ciasteczka można wzbogacić o dowolne przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, skórkę z pomarańczy

10

można użyć dowolnego mleka

11

oliwę można zastąpić roztopionym olejem kokosowym, olejem rzepakowym lub słonecznikowym

12

siemię lniane można zastąpić nasionami chia, babką płesznik lub po prostu jajkiem

13

zamiast czekolady można dodać orzechy, rodzynkę, żurawinę

14

zamiast cukru można dodać cukier koksowy, syrop klonowy/miód/syrop z agawy wtedy należy dodać więcej o mąki owsianej (więcej o ok ¼ szklanki )

Składniki

 1 ¾ szklanki płatków owsianych lub maki owsianej
 ½ łyżeczki sody
 1 szczypta soli
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 ¼ szklanki oliwy z oliwek
 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
 ¼ szklanki mleka sojowego
 ¾ szklanki gorzkiej czekolady (ok 70 g)

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180°C z funkcją termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Czekoladę posiekać na drobniejsze kawałki (można też użyć czekoladowych dropsów)

3

Płatki owsiane zmiksować na mąkę (jeżeli nie mamy mąki owsianej). Przesiać je razem z sodą i solą.

4

W osobnej misce wymieszać mielone siemię lniane i mleko sojowe. Dodać cukier trzcinowy i oliwę. Ponownie całość dobrze wymieszać (około 1 minuty).

5

Połączyć zawartość obu misek. Dodać posiekaną czekoladę i znowu wymieszać.

6

Łyżką wykładać ciastka na blachę w odstępach 2 cm. 1 ciastko = 1 łyżka.

7

Blachę włożyć do piekarnika i piec 10-12 minut. Wystudzić. Kiedy ciastka się zleją, wystarczy wystudzone dowolnie je połamać tak, aby przypominały ciasteczka.

Możliwości:
8

płatki owsiane można zastąpić  dowolnymi płatkami np. żytnimi, orkiszowymi

9

ciasteczka można wzbogacić o dowolne przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, skórkę z pomarańczy

10

można użyć dowolnego mleka

11

oliwę można zastąpić roztopionym olejem kokosowym, olejem rzepakowym lub słonecznikowym

12

siemię lniane można zastąpić nasionami chia, babką płesznik lub po prostu jajkiem

13

zamiast czekolady można dodać orzechy, rodzynkę, żurawinę

14

zamiast cukru można dodać cukier koksowy, syrop klonowy/miód/syrop z agawy wtedy należy dodać więcej o mąki owsianej (więcej o ok ¼ szklanki )

Ciasteczka nieudane ?

(Wyświetlono 349 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

35 komentarzy

  1. Avatar Beata 11 listopada 2018 o 19:59

    Kingo kochana, ciasteczka przepycha, wlasnie pochlonelam cale 4.
    Pozdrawiam cieplo 🙂

    1. admin admin 30 listopada 2018 o 17:27

      dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu 🙂

  2. Avatar Martyna 12 kwietnia 2018 o 23:28

    Kingo dzisiaj z okazji dnia czekolady przygotowałam te ciasteczka i wyszły super, a co najlepsze użyłam mąki razowej i wcale się nie rozjechały w piekarniku 🙂
    czuć trochę, że jest grubiej mielona ale nam to nie przeszkadza

    1. admin admin 16 kwietnia 2018 o 10:24

      super pomysł – muszę też wypróbować 🙂

  3. Avatar Patina 1 lutego 2018 o 20:13

    najlepsze ciastka ever, moja córka stale prosi o te „nieudane”:):)
    testujemy kolejne przepisy:) uwielbiamy słodycze a w wersji fit jeszcze bardziej:) pozdrawiamy

    1. admin admin 2 lutego 2018 o 09:30

      ale super! oczywiście będę sukcesywnie dodawać przepisy 🙂

  4. Avatar Karolina 31 stycznia 2018 o 15:28

    Właśnie,upiekłam ciastka i nie wiem co zrobilam źle bo moje ciasto się nie rozlało po całej blaszce tylko wyszły w takim kształcie w jakim je umieściłam na blaszce??? . Ciastka mega pyszne na pewno wrócę do przepisu ?☺

    1. admin admin 1 lutego 2018 o 12:58

      Karolino właśnie tak z tymi ciasteczkami jest 🙂 może tylko mi się nie udało 🙂

  5. Avatar Adzia 28 stycznia 2018 o 17:43

    Niebo w gębie! ? Dodałam żurawine i odrobinę syropu klonowego, pycha ? żurawina daje taka słodycz, że nie potrzebne dodatkowe słodzenie, czy można zupełnie pominąć ksylitol, cukier kokosowy lub syrop klonowy? Czy wpłynie to na konsystencję ciasta? ?

    1. admin admin 1 lutego 2018 o 13:05

      oczywiście można pominąć substancje słodzące – nie wpłynie to na jakość ciasteczek 🙂

  6. Avatar Ania 21 stycznia 2018 o 15:42

    Wkoncu znalazłam przepis na idealne ciasteczka owsiane. Piekłam je trochę dłużej niż w przepisie i wyszły mega chrupiące na zewnątrz i w środku A właśnie takich szukałam. A ponieważ mi wszystko wychodzi inaczej to ciasteczka się nie zlaly i mialy idealny ksztalt. Dziękuję Kingo za kolejny cudowny przepis.

    1. admin admin 21 stycznia 2018 o 16:53

      polecam się na przyszłość 🙂

  7. Avatar Gosia 1 stycznia 2018 o 19:47

    Kinga! Najlepsze ciasteczka ever! Dziękuję Ci bardzo za ten przepis <3 Czekam na więcej "nieudanych" przepisów 🙂

    P.S. Moje się nie rozlały i nie połączyły w jeden… może dlatego, że użyłam jajka zamiast siemienia lnianego 🙂

    1. admin admin 10 stycznia 2018 o 11:09

      ooooo super! miło czytać takie komentarze 🙂

  8. Avatar Jadzia 4 grudnia 2017 o 17:31

    Miałam dokładnie to samo! 😀

  9. Avatar Maja 27 listopada 2017 o 09:34

    Te ciastka wyglądają tak apetycznie, że aż ślinka cieknie na sam widok. Przepis sobie zapisuję i jeszcze dziś spróbuje je zrobić tylko dodam więcej bakalii. Pozdrawiam!

    1. admin admin 30 listopada 2017 o 23:31

      koniecznie proszę dać znać czy smakowały 🙂

  10. Avatar Basia 23 listopada 2017 o 02:15

    Najważniejsze, że smaczne 🙂

  11. Avatar Magdalena 17 listopada 2017 o 21:15

    Po pierwsze, dlaczego od razu nieudane. Po prostu inne, niż zwykle.
    Nieudane to było ciasto, którym kiedyś chciałam zabłysnąć na imprezie. Po wyjęciu blachy z piekarnika spojrzałam na blat, a tam stała szklanka pełna cukru, którego nie dodałam…. Smakował koszmarnie, ale Przyjaciółka uznała, że jest…inny, niż zwykle. Od tego czasu nawet, jak wyprodukuję chlebowy zakalec uważam, że jest.. inny niż zwykle.
    A przepis na pewno wypróbuję, jest prosty i tyle możliwości /zamienniki, a ciastka zawsze można pokroić, o ile zawierają cukier 😉

    1. admin admin 21 listopada 2017 o 00:52

      🙂 :*

  12. Avatar Portal Centrala Wiedzy 15 listopada 2017 o 15:18

    haha, mimo, że nieudane to nadal ciastka, nadal słodkie, więc gra gitara ! 😀 😀 pozdrawiam

    1. admin admin 21 listopada 2017 o 22:58

      🙂

  13. Avatar Ania 14 listopada 2017 o 19:17

    Gdyby zrobic z jajkiem zamiast siemienia wziąć jedno?

    1. admin admin 21 listopada 2017 o 23:00

      dokładnie 🙂

  14. Avatar Ira 14 listopada 2017 o 12:39

    Wczoraj wyprobuwalam przepis. ? Ciasteczka wyszły idealnie, jak w smaku, rąk i za kształtem, pięknie się prezentują. Dziękuję bardzo za taki „nie udany przepis” :))) ?.
    Zamiast czekolady dodałam rodzynek, wzbogaciłam cynamonem i imbirem melonym. ?

    1. admin admin 21 listopada 2017 o 23:00

      uffff! bardzo się cieszę 🙂 dzięki za wypróbowanie 🙂

  15. Avatar Pati 14 listopada 2017 o 06:17

    Od momentu kiedy karmię mojego kilkutygodniowego syna piersią i w związku z tym aktualnie jestem zmuszona do stosowania diety pozbawionej nabiału i jajek, tego rodzaju przepisy urozmaiciły moją dotychczas bardzo ubogą dietę. Dziękuję serdecznie za ten rzekomo nieudany przepis 🙂 jak i za inne np.gryczankę czy jaglankę na śniadanie, które również sprawiają, że dzień rozpoczynam z wyśmienitym humorem no i przede wszystkim jadam ze smakiem oraz zdrowo. Ten przepis wypróbowałam wczoraj – dodałam mleko kokosowe oraz odrobinę cynamonu, a czekoladę wymieniłam na żurawinę no i.. Ciastka wyszły obłędne i zachowały swój kształt w trakcie pieczenia (mnie wyszło 12 sztuk), stąd też napisałam powyżej, że dziękuję za ten rzekomo nieudany przepis :P. Przepis naprawdę fantastyczny i błyskawiczny w realizacji :). Jeszcze raz dziękuję, przede wszystkim za to, że znowu jadam ze smakiem :).

    1. admin admin 21 listopada 2017 o 23:02

      Pati to ja dziękuję za tak miły komentarz i przede wszystkim z korzystanie z przepisów :*

  16. Avatar Kasia 13 listopada 2017 o 22:57

    Zrobiłam te ciastka i wyszło mk to samo ??‍♀️Szklanka kroiłem ciastka Hahah były pyszne ale jak zobaczyłam jednego wielkiego ciastka myślami ze wybuchnę ?

    1. admin admin 21 listopada 2017 o 23:02

      miałam dokładnie tak samo 🙂

  17. Avatar monia 13 listopada 2017 o 16:24

    Zamiast sody, można użyć proszku do pieczenia?

    1. admin admin 21 listopada 2017 o 23:03

      tak

  18. Avatar Paulina 13 listopada 2017 o 15:35

    czym mozna zastapic mleko sojowe?

    1. Avatar Basia 14 listopada 2017 o 11:20

      Każdym innym, dowolnym mlekiem. Pod przepisem Kinga podaje możliwości (zamienniki) 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *