Zaczynam cykl świątecznych ? prezentów, które możecie zrobić sami w kuchni! W mojej wersji będą to opcje lekkie, proste i łatwe w wykonaniu. Na sam początek przedstawiam Wam świąteczną, piernikową granolę. Uważam, że to fantastyczny podarunek dla koleżanki, kolegi lub kogoś bliskiego. Przez własnoręcznie przygotowany, jadalny prezent jesteśmy w stanie pokazać jak ważna dla nas jest obdarowywana osoba. Często pytam i słucham co lubią moi znajomi, i tak dla fana czekolady takaą mieszankę wzbogacam o jej kawałki.
Osoby przepadające za owocami można rozpieścić mieszając granolę z suszoną żurawiną, bananami, daktylami, morwą lub rodzynkami.
Niejeden dzieciak z chęcią skusi się na granolę wymieszaną z kolorowymi drażami, ciasteczkami lub żelkami.
Jeden przepis, a tyle możliwości. Jeden prezent a tyle radości.
Z podanej ilości wychodzi ok
❤ 10 – sporych porcji śniadaniowych 🙂
❤ 3 mniejsze prezenty po ok 500 ml lub
❤ 1 duży zapakowany w 1 L słoik lub karafkę oraz 1 mniejszy 500 ml
PLIKI DO POBRANIA
Darmowa etykieta: https://drive.google.com/open?id=1HXbDCnEsZhSXBFJpT75STV3LwYSHNAv9
Piekarnik nastawić na temperaturę 150 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski włożyć płatki, dowolne orzechy, siemię lniane, wiórki kokosowe.. Wszystkie składniki wymieszać.
W rondelku podgrzać mus jabłkowy, syrop klonowy, melasę, oliwę i sól oraz przyprawę do piernika.
Przelać ciepłą mieszankę do miski z suchymi składnikami - całość dobrze wymieszać. Przełożyć masę na przygotowaną blaszkę równo ją rozkładając.
Całość piec 40-50 minut co 10 minut wymieszać składniki aby równo się podpiekły.
Granolę wystudzić, wymieszać z dowolnymi dodatkami np. kawałkami czekolady lub żurawiną. Ładnie zapakować w słoik lub butelkę z szerokim otworem.
można użyć dowolnych płatków np. orkiszowych, jaglanych, żytnich
zamiast siemienia można dodać nasiona chia lub babkę płesznik
wiórki kokosowe można pominąć wtedy należy dodać więcej płatków owsianych lub innych
zamiast syropu klonowego można dodać łyżkę cukru trzcinowego lub miodu czy syropu z agawy
oliwę zastąpi np. olej rzepakowy lub kokosowy
mus jabłkowy zastąpi starte jabłko na tarce o drobnych oczkach lub sok z pomarańczy wtedy dajemy go ½ szklanki
Mój prezent zapakowałam w karafkę którą kupiłam w Ikei.
2 porcji
- Amount per serving
- Kalorie128
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 8g11%
- Cholesterol 2mg1%
- Węglowodany 12.6g5%
- Białko 2.7g
- Wapń 16mg2%
- Żelazo 1mg6%
- Potas 111mg3%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 150 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski włożyć płatki, dowolne orzechy, siemię lniane, wiórki kokosowe.. Wszystkie składniki wymieszać.
W rondelku podgrzać mus jabłkowy, syrop klonowy, melasę, oliwę i sól oraz przyprawę do piernika.
Przelać ciepłą mieszankę do miski z suchymi składnikami - całość dobrze wymieszać. Przełożyć masę na przygotowaną blaszkę równo ją rozkładając.
Całość piec 40-50 minut co 10 minut wymieszać składniki aby równo się podpiekły.
Granolę wystudzić, wymieszać z dowolnymi dodatkami np. kawałkami czekolady lub żurawiną. Ładnie zapakować w słoik lub butelkę z szerokim otworem.
można użyć dowolnych płatków np. orkiszowych, jaglanych, żytnich
zamiast siemienia można dodać nasiona chia lub babkę płesznik
wiórki kokosowe można pominąć wtedy należy dodać więcej płatków owsianych lub innych
zamiast syropu klonowego można dodać łyżkę cukru trzcinowego lub miodu czy syropu z agawy
oliwę zastąpi np. olej rzepakowy lub kokosowy
mus jabłkowy zastąpi starte jabłko na tarce o drobnych oczkach lub sok z pomarańczy wtedy dajemy go ½ szklanki
Mój prezent zapakowałam w karafkę którą kupiłam w Ikei.
Notes