Jadalny prezent – granola ?

Zaczynam cykl świątecznych ? prezentów, które możecie zrobić sami w kuchni! W mojej wersji będą to opcje lekkie, proste i łatwe w wykonaniu. Na sam początek przedstawiam Wam świąteczną, piernikową granolę. Uważam, że to fantastyczny podarunek dla koleżanki, kolegi lub kogoś bliskiego. Przez własnoręcznie przygotowany, jadalny prezent  jesteśmy w stanie pokazać jak ważna dla nas jest obdarowywana osoba. Często pytam i słucham co lubią moi znajomi,  i tak dla fana czekolady takaą mieszankę wzbogacam o jej kawałki.

Osoby przepadające za owocami można rozpieścić mieszając granolę z suszoną żurawiną, bananami, daktylami, morwą lub rodzynkami.

Niejeden dzieciak z chęcią skusi się na granolę wymieszaną z kolorowymi drażami, ciasteczkami lub żelkami.

Jeden przepis, a tyle możliwości. Jeden prezent a tyle radości.

Z podanej ilości wychodzi ok

❤ 10 – sporych porcji śniadaniowych 🙂

❤ 3 mniejsze prezenty po ok 500 ml lub

❤ 1 duży zapakowany w 1 L słoik lub karafkę  oraz 1 mniejszy 500 ml

PLIKI DO POBRANIA

Darmowa etykieta: https://drive.google.com/open?id=1HXbDCnEsZhSXBFJpT75STV3LwYSHNAv9

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia45 minutCałkowity czas1 godz.

 3 ½ szklanki płatków owsianych górskich
 ½ szklanki dowolnych orzechów
 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 1 łyżka przyprawy do piernika
 1 szczypta soli
 ¾ szklanki musu jabłkowego
 1 łyżka syropu klonowego
 1 łyżka melasy (opcjonalnie)
 1 łyżka oliwy z oliwek
 dowolne dodatki np.: żurawina, rodzynki, gorzka czekolada, owsiane ciasteczka itd.

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 150 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do miski włożyć płatki, dowolne orzechy, siemię lniane, wiórki kokosowe.. Wszystkie składniki wymieszać.

3

W rondelku podgrzać mus jabłkowy, syrop klonowy, melasę, oliwę i sól oraz  przyprawę do piernika.

4

Przelać ciepłą mieszankę do miski z suchymi składnikami - całość dobrze wymieszać. Przełożyć masę na przygotowaną blaszkę równo ją rozkładając.

5

Całość piec 40-50 minut co 10 minut wymieszać składniki aby równo się podpiekły.

6

Granolę wystudzić, wymieszać z dowolnymi dodatkami np. kawałkami czekolady lub żurawiną. Ładnie zapakować w słoik lub butelkę z szerokim otworem.

Możliwości:
7

można użyć dowolnych płatków np. orkiszowych, jaglanych, żytnich

8

zamiast siemienia można dodać nasiona chia lub babkę płesznik

9

wiórki kokosowe można pominąć wtedy należy dodać więcej płatków owsianych lub innych

10

zamiast syropu klonowego można dodać łyżkę cukru trzcinowego lub miodu czy syropu z agawy

11

oliwę zastąpi np. olej rzepakowy lub kokosowy

12

mus jabłkowy zastąpi starte jabłko na tarce o drobnych oczkach lub sok z pomarańczy wtedy dajemy go ½ szklanki

Prezent:
13

Mój prezent zapakowałam w karafkę którą kupiłam w Ikei.

Wartości odżywcze

2 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie128
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 8g11%
Cholesterol 2mg1%
Węglowodany 12.6g5%
Białko 2.7g

Wapń 16mg2%
Żelazo 1mg6%
Potas 111mg3%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 3 ½ szklanki płatków owsianych górskich
 ½ szklanki dowolnych orzechów
 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 1 łyżka przyprawy do piernika
 1 szczypta soli
 ¾ szklanki musu jabłkowego
 1 łyżka syropu klonowego
 1 łyżka melasy (opcjonalnie)
 1 łyżka oliwy z oliwek
 dowolne dodatki np.: żurawina, rodzynki, gorzka czekolada, owsiane ciasteczka itd.

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 150 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do miski włożyć płatki, dowolne orzechy, siemię lniane, wiórki kokosowe.. Wszystkie składniki wymieszać.

3

W rondelku podgrzać mus jabłkowy, syrop klonowy, melasę, oliwę i sól oraz  przyprawę do piernika.

4

Przelać ciepłą mieszankę do miski z suchymi składnikami - całość dobrze wymieszać. Przełożyć masę na przygotowaną blaszkę równo ją rozkładając.

5

Całość piec 40-50 minut co 10 minut wymieszać składniki aby równo się podpiekły.

6

Granolę wystudzić, wymieszać z dowolnymi dodatkami np. kawałkami czekolady lub żurawiną. Ładnie zapakować w słoik lub butelkę z szerokim otworem.

Możliwości:
7

można użyć dowolnych płatków np. orkiszowych, jaglanych, żytnich

8

zamiast siemienia można dodać nasiona chia lub babkę płesznik

9

wiórki kokosowe można pominąć wtedy należy dodać więcej płatków owsianych lub innych

10

zamiast syropu klonowego można dodać łyżkę cukru trzcinowego lub miodu czy syropu z agawy

11

oliwę zastąpi np. olej rzepakowy lub kokosowy

12

mus jabłkowy zastąpi starte jabłko na tarce o drobnych oczkach lub sok z pomarańczy wtedy dajemy go ½ szklanki

Prezent:
13

Mój prezent zapakowałam w karafkę którą kupiłam w Ikei.

Notes

Jadalny prezent – granola ?

 

(Wyświetlono 6 099 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)