Ciasto PIERNIKowe

Hohohoh… 馃檪 nareszcie grudzie艅! Uwielbiam ten miesi膮c nie tylko ze wzgl臋du na聽艣wi膮teczny klimat, ? ale tak偶e tego, 偶e to ju偶 koniec roku. Dla mnie ten miesi膮c niesie za sob膮 pewnego rodzaju podsumowania tego, co by艂o i planowania tego, co b臋dzie. Ostatnie tygodnie i miesi膮ce nie dawa艂y mi zbyt wiele czasu ale najbli偶sze dni potraktuje egoistycznie i b臋d臋 robi艂a to, co uwielbiam czyli b臋d臋 tworzy膰 nowe, 艣wi膮teczne przepisy, podsun臋 wam kilka pomys艂贸w na jadalne prezenty i udekoruje m贸j dom. Tej zimy, tej gwiazdki stawiam na biel, a na st贸艂 postawi臋 taki oto piernik. Wilgotny za spraw膮 musu jab艂kowego, lekki za spraw膮 p艂atk贸w owsianych w 100% ro艣linny i szybki. Moja wersja tego ciasta zdecydowanie b臋dzie mia艂a fan贸w w艣r贸d os贸b bardzo zapracowanych, gdy偶 jest ekspresowa i w艣r贸d os贸b dbaj膮cych o lini臋, gdy偶 jest bardzo lekka (1 porcja ok 125 kcal).

Koniecznie wypr贸bujcie jeszcze przed 艣wi臋tami?.

Ilo艣膰 porcji20 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia35 minutCa艂kowity czas50 minut

 1 szklanka p艂atk贸w owsianych g贸rskich
 1 szklanka maki orkiszowej z penego przemia艂u
 ¼ szklanki m膮ki ziemniaczanej
 ¼ szklanki nasion chia
 ¼ szklanki siemienia lnianego
 ¼ szklanki cukru kokosowego
 3 艂y偶ki kakao
 1 ½ 艂y偶eczki proszku do pieczenia
 ½ 艂y偶eczki聽 sody oczyszczonej
 ½ 艂y偶eczki soli
 1 艂y偶ka cynamonu
 1 艂y偶ka przyprawy do piernika
 1 szklanka mleka kokosowego
 ¾ szklanki musu jab艂kowego
 ¼ szklanki syropu klonowego
 2 艂y偶ki mielonego siemienia lnianego + 6 艂y偶ek wody
 1 艂y偶ka oliwy z oliwek
 ½ szklanki orzech贸w w艂oskich
 ½ szklanki rodzynek
 1 sk贸rka starta z pomara艅czy
Polewa:
 100 g czekolady gorzkiej 70%
 2 艂y偶ki mleka kokosowego
 1 艂y偶eczka oleju kokosowego
 Do dekoracji: wi贸rki kokosowe, orzechy,聽jagody goji

1

Piekarnik nastawi膰 na temperatur臋 160掳 C z funkcj膮 grzania - termoobieg. Blach臋 o wymiarach 24 x 28 cm wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia.

2

W misce przygotowa膰聽 jajka z siemienia lnianego czyli聽 wymiesza膰 ze sob膮 mielone siemi臋 lniane i wod臋 - od艂o偶y膰 na kilka minut.

3

W drugiej misce wymiesza膰 suche sk艂adniki tj.: p艂atki owsiane, m膮k臋 orkiszow膮 i ziemniaczan膮, nasiona chia, siemi臋 lniane (ca艂e nasiona), cukier kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, sod臋, s贸l, cynamon i przypraw臋 do piernika.

4

Do miski z jajkami z siemienia doda膰 pozosta艂e mokre sk艂adniki tj.: mleko kokosowe, mus z jab艂ek, syrop klonowy, oliw臋. Ca艂o艣膰 zblendowa膰 na g艂adka mas臋.

5

Po艂膮czy膰 zawarto艣膰 obu misek. Wymiesza膰. Doda膰 orzechy, rodzynki i sk贸rk臋 start膮 z pomara艅czy - ponownie ca艂o艣膰 wymiesza膰.

6

Ciasto prze艂o偶y膰 do przygotowanej blachy i w艂o偶y膰 do piekarnika. Piec 30-40 minut lub do momentu kiedy patyczek w艂o偶ony w 艣rodek pozostanie suchy. Ciasto wyj膮膰 i ostudzi膰.

7

聽Przygotowa膰 polew臋. Umie艣ci膰 wszystkie jej sk艂adniki w szklanej miseczce i rozpu艣ci膰 w k膮pieli wodnej lub w mikrofal贸wce (3 x 30 sekund).

8

Polew臋 rozsmarowa膰 r贸wno na cie艣cie i dowolnie udekorowa膰.(U mnie by艂a to kopra kokosowa, jagody goji i orzechy.)

Mo偶liwo艣ci:
9

mo偶na u偶y膰 dowolnych p艂atk贸w np. j臋czmiennych, jaglanych, orkiszowych

10

m膮k臋 orkiszow膮 mo偶na zast膮pi膰: m膮k膮 gryczan膮, jaglan膮, migda艂ow膮 lub po艂ow膮 porcji m膮ki kokosowej lub ry偶owej

11

cukier kokosowy mo偶na zast膮pi膰 cukrem trzcinowym, ksylitolem, erytrytolem lub 1/2 szklanki namoczonych w ciep艂ej wodzie, odcedzonych i zmiksowanych daktyli

12

mleko kokosowe mo偶na zast膮pi膰 dowolnym mlekiem lub sokiem z pomara艅czy

13

mus jab艂kowy - mo偶na zast膮pi膰 startym jab艂kiem, puree z banana (ok 2陆 sztuki), ugotowanym batatem

14

oliw臋 z oliwek dolnym olejem ro艣linnym

15

jajko z siemienia - normalnym kurzym jajem (2 sztuki) lub tak膮 sama mikstur膮 przygotowan膮 z nasion chia lub babki p艂esznik

16

syrop klonowy mo偶na zast膮pi膰 syropem z agawy lub miodem

Sk艂adniki

 1 szklanka p艂atk贸w owsianych g贸rskich
 1 szklanka maki orkiszowej z penego przemia艂u
 ¼ szklanki m膮ki ziemniaczanej
 ¼ szklanki nasion chia
 ¼ szklanki siemienia lnianego
 ¼ szklanki cukru kokosowego
 3 艂y偶ki kakao
 1 ½ 艂y偶eczki proszku do pieczenia
 ½ 艂y偶eczki聽 sody oczyszczonej
 ½ 艂y偶eczki soli
 1 艂y偶ka cynamonu
 1 艂y偶ka przyprawy do piernika
 1 szklanka mleka kokosowego
 ¾ szklanki musu jab艂kowego
 ¼ szklanki syropu klonowego
 2 艂y偶ki mielonego siemienia lnianego + 6 艂y偶ek wody
 1 艂y偶ka oliwy z oliwek
 ½ szklanki orzech贸w w艂oskich
 ½ szklanki rodzynek
 1 sk贸rka starta z pomara艅czy
Polewa:
 100 g czekolady gorzkiej 70%
 2 艂y偶ki mleka kokosowego
 1 艂y偶eczka oleju kokosowego
 Do dekoracji: wi贸rki kokosowe, orzechy,聽jagody goji

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawi膰 na temperatur臋 160掳 C z funkcj膮 grzania - termoobieg. Blach臋 o wymiarach 24 x 28 cm wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia.

2

W misce przygotowa膰聽 jajka z siemienia lnianego czyli聽 wymiesza膰 ze sob膮 mielone siemi臋 lniane i wod臋 - od艂o偶y膰 na kilka minut.

3

W drugiej misce wymiesza膰 suche sk艂adniki tj.: p艂atki owsiane, m膮k臋 orkiszow膮 i ziemniaczan膮, nasiona chia, siemi臋 lniane (ca艂e nasiona), cukier kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, sod臋, s贸l, cynamon i przypraw臋 do piernika.

4

Do miski z jajkami z siemienia doda膰 pozosta艂e mokre sk艂adniki tj.: mleko kokosowe, mus z jab艂ek, syrop klonowy, oliw臋. Ca艂o艣膰 zblendowa膰 na g艂adka mas臋.

5

Po艂膮czy膰 zawarto艣膰 obu misek. Wymiesza膰. Doda膰 orzechy, rodzynki i sk贸rk臋 start膮 z pomara艅czy - ponownie ca艂o艣膰 wymiesza膰.

6

Ciasto prze艂o偶y膰 do przygotowanej blachy i w艂o偶y膰 do piekarnika. Piec 30-40 minut lub do momentu kiedy patyczek w艂o偶ony w 艣rodek pozostanie suchy. Ciasto wyj膮膰 i ostudzi膰.

7

聽Przygotowa膰 polew臋. Umie艣ci膰 wszystkie jej sk艂adniki w szklanej miseczce i rozpu艣ci膰 w k膮pieli wodnej lub w mikrofal贸wce (3 x 30 sekund).

8

Polew臋 rozsmarowa膰 r贸wno na cie艣cie i dowolnie udekorowa膰.(U mnie by艂a to kopra kokosowa, jagody goji i orzechy.)

Mo偶liwo艣ci:
9

mo偶na u偶y膰 dowolnych p艂atk贸w np. j臋czmiennych, jaglanych, orkiszowych

10

m膮k臋 orkiszow膮 mo偶na zast膮pi膰: m膮k膮 gryczan膮, jaglan膮, migda艂ow膮 lub po艂ow膮 porcji m膮ki kokosowej lub ry偶owej

11

cukier kokosowy mo偶na zast膮pi膰 cukrem trzcinowym, ksylitolem, erytrytolem lub 1/2 szklanki namoczonych w ciep艂ej wodzie, odcedzonych i zmiksowanych daktyli

12

mleko kokosowe mo偶na zast膮pi膰 dowolnym mlekiem lub sokiem z pomara艅czy

13

mus jab艂kowy - mo偶na zast膮pi膰 startym jab艂kiem, puree z banana (ok 2陆 sztuki), ugotowanym batatem

14

oliw臋 z oliwek dolnym olejem ro艣linnym

15

jajko z siemienia - normalnym kurzym jajem (2 sztuki) lub tak膮 sama mikstur膮 przygotowan膮 z nasion chia lub babki p艂esznik

16

syrop klonowy mo偶na zast膮pi膰 syropem z agawy lub miodem

Ciasto PIERNIKowe ?

 

 

(Wy艣wietlono 147 razy, 1 wy艣wietle艅 dzisiaj)

24 komentarzy

  1. Avatar Natalia 14 stycznia 2019 o 09:52

    Super, wla艣nie takie piernikowe wytwory lubi臋 najbardziej. Raz na jaki艣 czas robimy takie ciasto piernikowe, teraz spr贸bujemy z takiego przepisu. Bardzo fajna sprawa.

  2. Avatar jl_slowlife 10 stycznia 2019 o 15:45

    Pomocy! Wlasnie robie ciasto i nie mam m膮ki ziemniaczanej. Mozna czyms zastapic? ?

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:48

      np. budyniem w proszku, maka kukurydzin膮 czy m膮k膮 z tapioki

  3. Avatar Agnieszka 21 grudnia 2018 o 13:54

    Witam Kingi. Ju偶 mam prawie wszystkie Sk艂adniki ? b臋d臋 je robi膰.
    Chc臋 aby by艂o na 艣wi臋ta. Wi臋c zrobi臋 w niedziel臋 wydaj臋 mi si臋 偶e przynajmniej na pierwsze 艣wi臋to b臋dzie ok.

  4. Avatar Miody Bartkowiaka 15 grudnia 2018 o 16:48

    Zrobi艂am, jest genialne! Doda艂am mi贸d gryczany, kt贸ry jeszcze wzmocni艂 korzenne nuty i sk贸rk臋 pomara艅czow膮 na miodzie. Nie mia艂am mleka kokosowego, wi臋c rozcie艅czy艂am mus jab艂kowy. I da艂am szklank臋 orzech贸w, zamiast p贸艂. Boskie! Smak ultra mega! Bardzo z艂o偶ony, bogaty, ale nie przyt艂aczaj膮cy. S艂odycz w sam raz 馃檪

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:59

      dzi臋ki za wypr贸bowanie i komentarz 馃檪

  5. Avatar Julia 10 grudnia 2018 o 19:24

    Czy mo偶na zast膮pi膰 czym艣 nasiona ch铆a?

  6. Avatar Kasia 3 grudnia 2018 o 10:52

    Czy w przypadku zamiany m膮ki orkiszowej na kokosow膮 musz臋 u偶ywa膰 proszku do pieczenia i sody, poniewa偶 z tego co kojarz臋 na m膮ce kokosowej ciasto i tak za bardzo nie wyro艣nie 馃槈

    1. admin admin 7 grudnia 2018 o 09:35

      nale偶y u偶y膰 po艂ow臋 porcji m膮ki kokosowej gdy偶 ona jest bardzo ch艂onna i doda膰 proszek i sod臋 – wtedy ciasto wyro艣nie

  7. Avatar Karolina 19 grudnia 2017 o 11:57

    Jeny.. wygl膮da tak smakowicie! Kalorie kaloriami ale 艣wi臋ta zapasem 馃檪 Przepis jeszcze dzi艣 przetestuje bo napatrze膰 si臋 nie mog臋 na zdj臋cia. 馃槈 Pozdrawiam!

    1. admin admin 20 grudnia 2017 o 16:47

      Karolino koniecznie daj zna膰 jak Ci smakowa艂 馃檪

  8. Avatar Ma艂gosia 18 grudnia 2017 o 08:45

    Kingo, zabieram si臋 za pieczenie a w szafce tylko m膮ka pszenna pe艂noziarnista albo owsiana czy mo偶na nimi zast膮pi膰 m膮k臋 orkiszow膮? Ponadto mam pytanie co przelicznik贸w ile gram m膮ki mie艣ci si臋 w szklance. Z g贸ry dzi臋kuj臋 ?

    1. admin admin 20 grudnia 2017 o 16:50

      jasne – spokojnie- wszystko si臋 uda
      szklanka to ok 130 g

  9. Avatar Ewa 15 grudnia 2017 o 16:05

    Witam, mam pytanie – czym mo偶na zast膮pi膰 mleko kokosowe?

    1. admin admin 15 grudnia 2017 o 16:26

      Wszystko pisze w MO呕LIWO艢CIACH pod przepisem
      mleko kokosowe mo偶na zast膮pi膰 dowolnym mlekiem lub sokiem z pomara艅czy

  10. Avatar Agnieszka 13 grudnia 2017 o 13:37

    Droga Kingo, chcia艂abym zrobi膰 ciasto w wersji muffinek.. Jak my艣lisz, jaki by艂by czas pieczenia?

    1. admin admin 15 grudnia 2017 o 16:31

      czas ok 10-15 minut

  11. Avatar Weronika 10 grudnia 2017 o 00:09

    To ciasto jest genialne! Wilgotne w 艣rodku, lekkie i s艂odkie. Zasmakowa艂o nawet mojej rodzince, kt贸ra bywa wybredna na zdrowsze wersje r贸偶nych s艂odko艣ci. Zgodnie z zamiennikami, zamiast puree z jab艂ka da艂am z 2 mocno dojrza艂ych banan贸w i u偶y艂am miodu zamiast syropu klonowego. W ka偶dym razie jak najbardziej polecam, naprawd臋 pyszne!

  12. Avatar Maja 5 grudnia 2017 o 23:20

    jak zrobi膰 mus jab艂kowy? 馃檪

    1. admin admin 6 grudnia 2017 o 15:43

      jab艂ka obieramy, kroimy w kostk臋 i wraz odrobin膮 wody gotujemy na 艣rednim ogniu a偶 si臋 rozpadn膮 – mo偶na doda膰 odrobin臋 cukru lub miodu

  13. Avatar Marta 5 grudnia 2017 o 19:24

    I zapomnia艂am zapyta膰, bo zepsu艂 mi si臋 blender, czy mog臋 u偶y膰 zwyk艂ego miksera?:)
    Marta

    1. admin admin 6 grudnia 2017 o 15:46

      spokojnie nawet mo偶esz wymiesza膰 wszystko trzepaczk膮 tylko nale偶y dobrze po艂膮czy膰 sk艂adniki

  14. Avatar Marta 5 grudnia 2017 o 19:16

    Kinga, czy mog艂aby艣 poleci膰 mi jakie艣 kakao dobrej jako艣ci, gdzie kupi膰? Bo to co mamy w sklepach o obni偶onej zawarto艣ci t艂uszczu, to chyba nie jest zbyt dobre…
    Marta

    1. admin admin 6 grudnia 2017 o 15:45

      ja kupuj臋 kakao w sklepach ze zdrow膮 偶ywno艣ci膮 w moim mie艣cie

Napisz komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *