Ciasto PIERNIKowe

Hohohoh… 🙂 nareszcie grudzień! Uwielbiam ten miesiąc nie tylko ze względu na świąteczny klimat, ? ale także tego, że to już koniec roku. Dla mnie ten miesiąc niesie za sobą pewnego rodzaju podsumowania tego, co było i planowania tego, co będzie. Ostatnie tygodnie i miesiące nie dawały mi zbyt wiele czasu ale najbliższe dni potraktuje egoistycznie i będę robiła to, co uwielbiam czyli będę tworzyć nowe, świąteczne przepisy, podsunę wam kilka pomysłów na jadalne prezenty i udekoruje mój dom. Tej zimy, tej gwiazdki stawiam na biel, a na stół postawię taki oto piernik. Wilgotny za sprawą musu jabłkowego, lekki za sprawą płatków owsianych w 100% roślinny i szybki. Moja wersja tego ciasta zdecydowanie będzie miała fanów wśród osób bardzo zapracowanych, gdyż jest ekspresowa i wśród osób dbających o linię, gdyż jest bardzo lekka (1 porcja ok 125 kcal).

Koniecznie wypróbujcie jeszcze przed świętami?.

Ilość porcji20 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia35 minutCałkowity czas50 minut

 1 szklanka płatków owsianych górskich
 1 szklanka maki orkiszowej z penego przemiału
 ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
 ¼ szklanki nasion chia
 ¼ szklanki siemienia lnianego
 ¼ szklanki cukru kokosowego
 3 łyżki kakao
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki  sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki soli
 1 łyżka cynamonu
 1 łyżka przyprawy do piernika
 1 szklanka mleka kokosowego
 ¾ szklanki musu jabłkowego
 ¼ szklanki syropu klonowego
 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
 1 łyżka oliwy z oliwek
 ½ szklanki orzechów włoskich
 ½ szklanki rodzynek
 1 skórka starta z pomarańczy
Polewa:
 100 g czekolady gorzkiej 70%
 2 łyżki mleka kokosowego
 1 łyżeczka oleju kokosowego
 Do dekoracji: wiórki kokosowe, orzechy, jagody goji

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 160° C z funkcją grzania - termoobieg. Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W misce przygotować  jajka z siemienia lnianego czyli  wymieszać ze sobą mielone siemię lniane i wodę - odłożyć na kilka minut.

3

W drugiej misce wymieszać suche składniki tj.: płatki owsiane, mąkę orkiszową i ziemniaczaną, nasiona chia, siemię lniane (całe nasiona), cukier kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i przyprawę do piernika.

4

Do miski z jajkami z siemienia dodać pozostałe mokre składniki tj.: mleko kokosowe, mus z jabłek, syrop klonowy, oliwę. Całość zblendować na gładka masę.

5

Połączyć zawartość obu misek. Wymieszać. Dodać orzechy, rodzynki i skórkę startą z pomarańczy - ponownie całość wymieszać.

6

Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy i włożyć do piekarnika. Piec 30-40 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Ciasto wyjąć i ostudzić.

7

 Przygotować polewę. Umieścić wszystkie jej składniki w szklanej miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (3 x 30 sekund).

8

Polewę rozsmarować równo na cieście i dowolnie udekorować.(U mnie była to kopra kokosowa, jagody goji i orzechy.)

Możliwości:
9

można użyć dowolnych płatków np. jęczmiennych, jaglanych, orkiszowych

10

mąkę orkiszową można zastąpić: mąką gryczaną, jaglaną, migdałową lub połową porcji mąki kokosowej lub ryżowej

11

cukier kokosowy można zastąpić cukrem trzcinowym, ksylitolem, erytrytolem lub 1/2 szklanki namoczonych w ciepłej wodzie, odcedzonych i zmiksowanych daktyli

12

mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem z pomarańczy

13

mus jabłkowy - można zastąpić startym jabłkiem, puree z banana (ok 2½ sztuki), ugotowanym batatem

14

oliwę z oliwek dolnym olejem roślinnym

15

jajko z siemienia - normalnym kurzym jajem (2 sztuki) lub taką sama miksturą przygotowaną z nasion chia lub babki płesznik

16

syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy lub miodem

Wartości odżywcze

Porcji 20


Ilość na porcję
Kalorie 123
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 6.2g10%
Potas 157mg5%
Węglowodany 16.7g6%
Białko 2.3g5%

Wapń 26%
Żelazo 1%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 szklanka płatków owsianych górskich
 1 szklanka maki orkiszowej z penego przemiału
 ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
 ¼ szklanki nasion chia
 ¼ szklanki siemienia lnianego
 ¼ szklanki cukru kokosowego
 3 łyżki kakao
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki  sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki soli
 1 łyżka cynamonu
 1 łyżka przyprawy do piernika
 1 szklanka mleka kokosowego
 ¾ szklanki musu jabłkowego
 ¼ szklanki syropu klonowego
 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
 1 łyżka oliwy z oliwek
 ½ szklanki orzechów włoskich
 ½ szklanki rodzynek
 1 skórka starta z pomarańczy
Polewa:
 100 g czekolady gorzkiej 70%
 2 łyżki mleka kokosowego
 1 łyżeczka oleju kokosowego
 Do dekoracji: wiórki kokosowe, orzechy, jagody goji

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 160° C z funkcją grzania - termoobieg. Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W misce przygotować  jajka z siemienia lnianego czyli  wymieszać ze sobą mielone siemię lniane i wodę - odłożyć na kilka minut.

3

W drugiej misce wymieszać suche składniki tj.: płatki owsiane, mąkę orkiszową i ziemniaczaną, nasiona chia, siemię lniane (całe nasiona), cukier kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i przyprawę do piernika.

4

Do miski z jajkami z siemienia dodać pozostałe mokre składniki tj.: mleko kokosowe, mus z jabłek, syrop klonowy, oliwę. Całość zblendować na gładka masę.

5

Połączyć zawartość obu misek. Wymieszać. Dodać orzechy, rodzynki i skórkę startą z pomarańczy - ponownie całość wymieszać.

6

Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy i włożyć do piekarnika. Piec 30-40 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Ciasto wyjąć i ostudzić.

7

 Przygotować polewę. Umieścić wszystkie jej składniki w szklanej miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (3 x 30 sekund).

8

Polewę rozsmarować równo na cieście i dowolnie udekorować.(U mnie była to kopra kokosowa, jagody goji i orzechy.)

Możliwości:
9

można użyć dowolnych płatków np. jęczmiennych, jaglanych, orkiszowych

10

mąkę orkiszową można zastąpić: mąką gryczaną, jaglaną, migdałową lub połową porcji mąki kokosowej lub ryżowej

11

cukier kokosowy można zastąpić cukrem trzcinowym, ksylitolem, erytrytolem lub 1/2 szklanki namoczonych w ciepłej wodzie, odcedzonych i zmiksowanych daktyli

12

mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem z pomarańczy

13

mus jabłkowy - można zastąpić startym jabłkiem, puree z banana (ok 2½ sztuki), ugotowanym batatem

14

oliwę z oliwek dolnym olejem roślinnym

15

jajko z siemienia - normalnym kurzym jajem (2 sztuki) lub taką sama miksturą przygotowaną z nasion chia lub babki płesznik

16

syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy lub miodem

Ciasto PIERNIKowe ?

 

 

(Wyświetlono 276 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

24 komentarzy

  1. Avatar Natalia 14 stycznia 2019 o 09:52

    Super, wlaśnie takie piernikowe wytwory lubię najbardziej. Raz na jakiś czas robimy takie ciasto piernikowe, teraz spróbujemy z takiego przepisu. Bardzo fajna sprawa.

  2. Avatar jl_slowlife 10 stycznia 2019 o 15:45

    Pomocy! Wlasnie robie ciasto i nie mam mąki ziemniaczanej. Mozna czyms zastapic? ?

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:48

      np. budyniem w proszku, maka kukurydziną czy mąką z tapioki

  3. Avatar Agnieszka 21 grudnia 2018 o 13:54

    Witam Kingi. Już mam prawie wszystkie Składniki ? będę je robić.
    Chcę aby było na święta. Więc zrobię w niedzielę wydaję mi się że przynajmniej na pierwsze święto będzie ok.

  4. Avatar Miody Bartkowiaka 15 grudnia 2018 o 16:48

    Zrobiłam, jest genialne! Dodałam miód gryczany, który jeszcze wzmocnił korzenne nuty i skórkę pomarańczową na miodzie. Nie miałam mleka kokosowego, więc rozcieńczyłam mus jabłkowy. I dałam szklankę orzechów, zamiast pół. Boskie! Smak ultra mega! Bardzo złożony, bogaty, ale nie przytłaczający. Słodycz w sam raz 🙂

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:59

      dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂

  5. Avatar Julia 10 grudnia 2018 o 19:24

    Czy można zastąpić czymś nasiona chía?

  6. Avatar Kasia 3 grudnia 2018 o 10:52

    Czy w przypadku zamiany mąki orkiszowej na kokosową muszę używać proszku do pieczenia i sody, ponieważ z tego co kojarzę na mące kokosowej ciasto i tak za bardzo nie wyrośnie 😉

    1. admin admin 7 grudnia 2018 o 09:35

      należy użyć połowę porcji mąki kokosowej gdyż ona jest bardzo chłonna i dodać proszek i sodę – wtedy ciasto wyrośnie

  7. Avatar Karolina 19 grudnia 2017 o 11:57

    Jeny.. wygląda tak smakowicie! Kalorie kaloriami ale święta zapasem 🙂 Przepis jeszcze dziś przetestuje bo napatrzeć się nie mogę na zdjęcia. 😉 Pozdrawiam!

    1. admin admin 20 grudnia 2017 o 16:47

      Karolino koniecznie daj znać jak Ci smakował 🙂

  8. Avatar Małgosia 18 grudnia 2017 o 08:45

    Kingo, zabieram się za pieczenie a w szafce tylko mąka pszenna pełnoziarnista albo owsiana czy można nimi zastąpić mąkę orkiszową? Ponadto mam pytanie co przeliczników ile gram mąki mieści się w szklance. Z góry dziękuję ?

    1. admin admin 20 grudnia 2017 o 16:50

      jasne – spokojnie- wszystko się uda
      szklanka to ok 130 g

  9. Avatar Ewa 15 grudnia 2017 o 16:05

    Witam, mam pytanie – czym można zastąpić mleko kokosowe?

    1. admin admin 15 grudnia 2017 o 16:26

      Wszystko pisze w MOŻLIWOŚCIACH pod przepisem
      mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem z pomarańczy

  10. Avatar Agnieszka 13 grudnia 2017 o 13:37

    Droga Kingo, chciałabym zrobić ciasto w wersji muffinek.. Jak myślisz, jaki byłby czas pieczenia?

    1. admin admin 15 grudnia 2017 o 16:31

      czas ok 10-15 minut

  11. Avatar Weronika 10 grudnia 2017 o 00:09

    To ciasto jest genialne! Wilgotne w środku, lekkie i słodkie. Zasmakowało nawet mojej rodzince, która bywa wybredna na zdrowsze wersje różnych słodkości. Zgodnie z zamiennikami, zamiast puree z jabłka dałam z 2 mocno dojrzałych bananów i użyłam miodu zamiast syropu klonowego. W każdym razie jak najbardziej polecam, naprawdę pyszne!

  12. Avatar Maja 5 grudnia 2017 o 23:20

    jak zrobić mus jabłkowy? 🙂

    1. admin admin 6 grudnia 2017 o 15:43

      jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wraz odrobiną wody gotujemy na średnim ogniu aż się rozpadną – można dodać odrobinę cukru lub miodu

  13. Avatar Marta 5 grudnia 2017 o 19:24

    I zapomniałam zapytać, bo zepsuł mi się blender, czy mogę użyć zwykłego miksera?:)
    Marta

    1. admin admin 6 grudnia 2017 o 15:46

      spokojnie nawet możesz wymieszać wszystko trzepaczką tylko należy dobrze połączyć składniki

  14. Avatar Marta 5 grudnia 2017 o 19:16

    Kinga, czy mogłabyś polecić mi jakieś kakao dobrej jakości, gdzie kupić? Bo to co mamy w sklepach o obniżonej zawartości tłuszczu, to chyba nie jest zbyt dobre…
    Marta

    1. admin admin 6 grudnia 2017 o 15:45

      ja kupuję kakao w sklepach ze zdrową żywnością w moim mieście

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *