Ciasto PIERNIKowe

Hohohoh… ­čÖé nareszcie grudzie┼ä! Uwielbiam ten miesi─ůc nie tylko ze wzgl─Ödu na┬á┼Ťwi─ůteczny klimat, ? ale tak┼╝e tego, ┼╝e to ju┼╝ koniec roku. Dla mnie ten miesi─ůc niesie za sob─ů pewnego rodzaju podsumowania tego, co by┼éo i planowania tego, co b─Ödzie. Ostatnie tygodnie i miesi─ůce nie dawa┼éy mi zbyt wiele czasu ale najbli┼╝sze dni potraktuje egoistycznie i b─Öd─Ö robi┼éa to, co uwielbiam czyli b─Öd─Ö tworzy─ç nowe, ┼Ťwi─ůteczne przepisy, podsun─Ö wam kilka pomys┼é├│w na jadalne prezenty i udekoruje m├│j dom. Tej zimy, tej gwiazdki stawiam na biel, a na st├│┼é postawi─Ö taki oto piernik. Wilgotny za spraw─ů musu jab┼ékowego, lekki za spraw─ů p┼éatk├│w owsianych w 100% ro┼Ťlinny i szybki. Moja wersja tego ciasta zdecydowanie b─Ödzie mia┼éa fan├│w w┼Ťr├│d os├│b bardzo zapracowanych, gdy┼╝ jest ekspresowa i w┼Ťr├│d os├│b dbaj─ůcych o lini─Ö, gdy┼╝ jest bardzo lekka (1 porcja ok 125 kcal).

Koniecznie wypr├│bujcie jeszcze przed ┼Ťwi─Ötami?.

Ilo┼Ť─ç porcji20 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia35 minutCałkowity czas50 minut

 1 szklanka p┼éatk├│w owsianych g├│rskich
 1 szklanka maki orkiszowej z penego przemia┼éu
 ¼ szklanki m─ůki ziemniaczanej
 ¼ szklanki nasion chia
 ¼ szklanki siemienia lnianego
 ¼ szklanki cukru kokosowego
 3 ┼éy┼╝ki kakao
 1 ½ ┼éy┼╝eczki proszku do pieczenia
 ½ ┼éy┼╝eczki┬á sody oczyszczonej
 ½ ┼éy┼╝eczki soli
 1 ┼éy┼╝ka cynamonu
 1 ┼éy┼╝ka przyprawy do piernika
 1 szklanka mleka kokosowego
 ¾ szklanki musu jab┼ékowego
 ¼ szklanki syropu klonowego
 2 ┼éy┼╝ki mielonego siemienia lnianego + 6 ┼éy┼╝ek wody
 1 ┼éy┼╝ka oliwy z oliwek
 ½ szklanki orzech├│w w┼éoskich
 ½ szklanki rodzynek
 1 sk├│rka starta z pomara┼äczy
Polewa:
 100 g czekolady gorzkiej 70%
 2 ┼éy┼╝ki mleka kokosowego
 1 ┼éy┼╝eczka oleju kokosowego
 Do dekoracji: wi├│rki kokosowe, orzechy,┬ájagody goji

1

Piekarnik nastawi─ç na temperatur─Ö 160┬░ C z funkcj─ů grzania - termoobieg. Blach─Ö o wymiarach 24 x 28 cm wy┼éo┼╝y─ç papierem do pieczenia.

2

W misce przygotowa─ç┬á jajka z siemienia lnianego czyli┬á wymiesza─ç ze sob─ů mielone siemi─Ö lniane i wod─Ö - od┼éo┼╝y─ç na kilka minut.

3

W drugiej misce wymiesza─ç suche sk┼éadniki tj.: p┼éatki owsiane, m─ůk─Ö orkiszow─ů i ziemniaczan─ů, nasiona chia, siemi─Ö lniane (ca┼ée nasiona), cukier kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, sod─Ö, s├│l, cynamon i przypraw─Ö do piernika.

4

Do miski z jajkami z siemienia doda─ç pozosta┼ée mokre sk┼éadniki tj.: mleko kokosowe, mus z jab┼éek, syrop klonowy, oliw─Ö. Ca┼éo┼Ť─ç zblendowa─ç na g┼éadka mas─Ö.

5

Po┼é─ůczy─ç zawarto┼Ť─ç obu misek. Wymiesza─ç. Doda─ç orzechy, rodzynki i sk├│rk─Ö start─ů z pomara┼äczy - ponownie ca┼éo┼Ť─ç wymiesza─ç.

6

Ciasto prze┼éo┼╝y─ç do przygotowanej blachy i w┼éo┼╝y─ç do piekarnika. Piec 30-40 minut lub do momentu kiedy patyczek w┼éo┼╝ony w ┼Ťrodek pozostanie suchy. Ciasto wyj─ů─ç i ostudzi─ç.

7

┬áPrzygotowa─ç polew─Ö. Umie┼Ťci─ç wszystkie jej sk┼éadniki w szklanej miseczce i rozpu┼Ťci─ç w k─ůpieli wodnej lub w mikrofal├│wce (3 x 30 sekund).

8

Polew─Ö rozsmarowa─ç r├│wno na cie┼Ťcie i dowolnie udekorowa─ç.(U mnie by┼éa to kopra kokosowa, jagody goji i orzechy.)

Mo┼╝liwo┼Ťci:
9

można użyć dowolnych płatków np. jęczmiennych, jaglanych, orkiszowych

10

m─ůk─Ö orkiszow─ů mo┼╝na zast─ůpi─ç: m─ůk─ů gryczan─ů, jaglan─ů, migda┼éow─ů lub po┼éow─ů porcji m─ůki kokosowej lub ry┼╝owej

11

cukier kokosowy mo┼╝na zast─ůpi─ç cukrem trzcinowym, ksylitolem, erytrytolem lub 1/2 szklanki namoczonych w ciep┼éej wodzie, odcedzonych i zmiksowanych daktyli

12

mleko kokosowe mo┼╝na zast─ůpi─ç dowolnym mlekiem lub sokiem z pomara┼äczy

13

mus jab┼ékowy - mo┼╝na zast─ůpi─ç startym jab┼ékiem, puree z banana (ok 2┬Ż sztuki), ugotowanym batatem

14

oliw─Ö z oliwek dolnym olejem ro┼Ťlinnym

15

jajko z siemienia - normalnym kurzym jajem (2 sztuki) lub tak─ů sama mikstur─ů przygotowan─ů z nasion chia lub babki p┼éesznik

16

syrop klonowy mo┼╝na zast─ůpi─ç syropem z agawy lub miodem

Warto┼Ťci od┼╝ywcze

Porcji 20


Ilo┼Ť─ç na porcj─Ö
Kalorie 123
% dziennego spo┼╝ycia *
Tłuszcz 6.2g10%
Potas 157mg5%
W─Öglowodany 16.7g6%
Białko 2.3g5%

Wapń 26%
┼╗elazo 1%

* Procent dziennych warto┼Ťci opiera si─Ö na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna warto┼Ť─ç mo┼╝e by─ç wy┼╝sza lub ni┼╝sza w zale┼╝no┼Ťci od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 szklanka p┼éatk├│w owsianych g├│rskich
 1 szklanka maki orkiszowej z penego przemia┼éu
 ¼ szklanki m─ůki ziemniaczanej
 ¼ szklanki nasion chia
 ¼ szklanki siemienia lnianego
 ¼ szklanki cukru kokosowego
 3 ┼éy┼╝ki kakao
 1 ½ ┼éy┼╝eczki proszku do pieczenia
 ½ ┼éy┼╝eczki┬á sody oczyszczonej
 ½ ┼éy┼╝eczki soli
 1 ┼éy┼╝ka cynamonu
 1 ┼éy┼╝ka przyprawy do piernika
 1 szklanka mleka kokosowego
 ¾ szklanki musu jab┼ékowego
 ¼ szklanki syropu klonowego
 2 ┼éy┼╝ki mielonego siemienia lnianego + 6 ┼éy┼╝ek wody
 1 ┼éy┼╝ka oliwy z oliwek
 ½ szklanki orzech├│w w┼éoskich
 ½ szklanki rodzynek
 1 sk├│rka starta z pomara┼äczy
Polewa:
 100 g czekolady gorzkiej 70%
 2 ┼éy┼╝ki mleka kokosowego
 1 ┼éy┼╝eczka oleju kokosowego
 Do dekoracji: wi├│rki kokosowe, orzechy,┬ájagody goji

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawi─ç na temperatur─Ö 160┬░ C z funkcj─ů grzania - termoobieg. Blach─Ö o wymiarach 24 x 28 cm wy┼éo┼╝y─ç papierem do pieczenia.

2

W misce przygotowa─ç┬á jajka z siemienia lnianego czyli┬á wymiesza─ç ze sob─ů mielone siemi─Ö lniane i wod─Ö - od┼éo┼╝y─ç na kilka minut.

3

W drugiej misce wymiesza─ç suche sk┼éadniki tj.: p┼éatki owsiane, m─ůk─Ö orkiszow─ů i ziemniaczan─ů, nasiona chia, siemi─Ö lniane (ca┼ée nasiona), cukier kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, sod─Ö, s├│l, cynamon i przypraw─Ö do piernika.

4

Do miski z jajkami z siemienia doda─ç pozosta┼ée mokre sk┼éadniki tj.: mleko kokosowe, mus z jab┼éek, syrop klonowy, oliw─Ö. Ca┼éo┼Ť─ç zblendowa─ç na g┼éadka mas─Ö.

5

Po┼é─ůczy─ç zawarto┼Ť─ç obu misek. Wymiesza─ç. Doda─ç orzechy, rodzynki i sk├│rk─Ö start─ů z pomara┼äczy - ponownie ca┼éo┼Ť─ç wymiesza─ç.

6

Ciasto prze┼éo┼╝y─ç do przygotowanej blachy i w┼éo┼╝y─ç do piekarnika. Piec 30-40 minut lub do momentu kiedy patyczek w┼éo┼╝ony w ┼Ťrodek pozostanie suchy. Ciasto wyj─ů─ç i ostudzi─ç.

7

┬áPrzygotowa─ç polew─Ö. Umie┼Ťci─ç wszystkie jej sk┼éadniki w szklanej miseczce i rozpu┼Ťci─ç w k─ůpieli wodnej lub w mikrofal├│wce (3 x 30 sekund).

8

Polew─Ö rozsmarowa─ç r├│wno na cie┼Ťcie i dowolnie udekorowa─ç.(U mnie by┼éa to kopra kokosowa, jagody goji i orzechy.)

Mo┼╝liwo┼Ťci:
9

można użyć dowolnych płatków np. jęczmiennych, jaglanych, orkiszowych

10

m─ůk─Ö orkiszow─ů mo┼╝na zast─ůpi─ç: m─ůk─ů gryczan─ů, jaglan─ů, migda┼éow─ů lub po┼éow─ů porcji m─ůki kokosowej lub ry┼╝owej

11

cukier kokosowy mo┼╝na zast─ůpi─ç cukrem trzcinowym, ksylitolem, erytrytolem lub 1/2 szklanki namoczonych w ciep┼éej wodzie, odcedzonych i zmiksowanych daktyli

12

mleko kokosowe mo┼╝na zast─ůpi─ç dowolnym mlekiem lub sokiem z pomara┼äczy

13

mus jab┼ékowy - mo┼╝na zast─ůpi─ç startym jab┼ékiem, puree z banana (ok 2┬Ż sztuki), ugotowanym batatem

14

oliw─Ö z oliwek dolnym olejem ro┼Ťlinnym

15

jajko z siemienia - normalnym kurzym jajem (2 sztuki) lub tak─ů sama mikstur─ů przygotowan─ů z nasion chia lub babki p┼éesznik

16

syrop klonowy mo┼╝na zast─ůpi─ç syropem z agawy lub miodem

Ciasto PIERNIKowe ?

 

 

(Wy┼Ťwietlono 3 495 razy, 1 wy┼Ťwietle┼ä dzisiaj)

24 komentarzy

  1. Avatar Natalia 14 stycznia 2019 o 09:52

    Super, wla┼Ťnie takie piernikowe wytwory lubi─Ö najbardziej. Raz na jaki┼Ť czas robimy takie ciasto piernikowe, teraz spr├│bujemy z takiego przepisu. Bardzo fajna sprawa.

  2. Avatar jl_slowlife 10 stycznia 2019 o 15:45

    Pomocy! Wlasnie robie ciasto i nie mam m─ůki ziemniaczanej. Mozna czyms zastapic? ?

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:48

      np. budyniem w proszku, maka kukurydzin─ů czy m─ůk─ů z tapioki

  3. Avatar Agnieszka 21 grudnia 2018 o 13:54

    Witam Kingi. Już mam prawie wszystkie Składniki ? będę je robić.
    Chc─Ö aby by┼éo na ┼Ťwi─Öta. Wi─Öc zrobi─Ö w niedziel─Ö wydaj─Ö mi si─Ö ┼╝e przynajmniej na pierwsze ┼Ťwi─Öto b─Ödzie ok.

  4. Avatar Miody Bartkowiaka 15 grudnia 2018 o 16:48

    Zrobi┼éam, jest genialne! Doda┼éam mi├│d gryczany, kt├│ry jeszcze wzmocni┼é korzenne nuty i sk├│rk─Ö pomara┼äczow─ů na miodzie. Nie mia┼éam mleka kokosowego, wi─Öc rozcie┼äczy┼éam mus jab┼ékowy. I da┼éam szklank─Ö orzech├│w, zamiast p├│┼é. Boskie! Smak ultra mega! Bardzo z┼éo┼╝ony, bogaty, ale nie przyt┼éaczaj─ůcy. S┼éodycz w sam raz ­čÖé

    1. admin admin 6 lutego 2019 o 15:59

      dzi─Öki za wypr├│bowanie i komentarz ­čÖé

  5. Avatar Julia 10 grudnia 2018 o 19:24

    Czy mo┼╝na zast─ůpi─ç czym┼Ť nasiona ch├şa?

  6. Avatar Kasia 3 grudnia 2018 o 10:52

    Czy w przypadku zamiany m─ůki orkiszowej na kokosow─ů musz─Ö u┼╝ywa─ç proszku do pieczenia i sody, poniewa┼╝ z tego co kojarz─Ö na m─ůce kokosowej ciasto i tak za bardzo nie wyro┼Ťnie ­čśë

    1. admin admin 7 grudnia 2018 o 09:35

      nale┼╝y u┼╝y─ç po┼éow─Ö porcji m─ůki kokosowej gdy┼╝ ona jest bardzo ch┼éonna i doda─ç proszek i sod─Ö – wtedy ciasto wyro┼Ťnie

  7. Avatar Karolina 19 grudnia 2017 o 11:57

    Jeny.. wygl─ůda tak smakowicie! Kalorie kaloriami ale ┼Ťwi─Öta zapasem ­čÖé Przepis jeszcze dzi┼Ť przetestuje bo napatrze─ç si─Ö nie mog─Ö na zdj─Öcia. ­čśë Pozdrawiam!

    1. admin admin 20 grudnia 2017 o 16:47

      Karolino koniecznie daj zna─ç jak Ci smakowa┼é ­čÖé

  8. Avatar Małgosia 18 grudnia 2017 o 08:45

    Kingo, zabieram si─Ö za pieczenie a w szafce tylko m─ůka pszenna pe┼énoziarnista albo owsiana czy mo┼╝na nimi zast─ůpi─ç m─ůk─Ö orkiszow─ů? Ponadto mam pytanie co przelicznik├│w ile gram m─ůki mie┼Ťci si─Ö w szklance. Z g├│ry dzi─Ökuj─Ö ?

    1. admin admin 20 grudnia 2017 o 16:50

      jasne – spokojnie- wszystko si─Ö uda
      szklanka to ok 130 g

  9. Avatar Ewa 15 grudnia 2017 o 16:05

    Witam, mam pytanie – czym mo┼╝na zast─ůpi─ç mleko kokosowe?

    1. admin admin 15 grudnia 2017 o 16:26

      Wszystko pisze w MOŻLIWOŚCIACH pod przepisem
      mleko kokosowe mo┼╝na zast─ůpi─ç dowolnym mlekiem lub sokiem z pomara┼äczy

  10. Avatar Agnieszka 13 grudnia 2017 o 13:37

    Droga Kingo, chcia┼éabym zrobi─ç ciasto w wersji muffinek.. Jak my┼Ťlisz, jaki by┼éby czas pieczenia?

    1. admin admin 15 grudnia 2017 o 16:31

      czas ok 10-15 minut

  11. Avatar Weronika 10 grudnia 2017 o 00:09

    To ciasto jest genialne! Wilgotne w ┼Ťrodku, lekkie i s┼éodkie. Zasmakowa┼éo nawet mojej rodzince, kt├│ra bywa wybredna na zdrowsze wersje r├│┼╝nych s┼éodko┼Ťci. Zgodnie z zamiennikami, zamiast puree z jab┼éka da┼éam z 2 mocno dojrza┼éych banan├│w i u┼╝y┼éam miodu zamiast syropu klonowego. W ka┼╝dym razie jak najbardziej polecam, naprawd─Ö pyszne!

  12. Avatar Maja 5 grudnia 2017 o 23:20

    jak zrobi─ç mus jab┼ékowy? ­čÖé

    1. admin admin 6 grudnia 2017 o 15:43

      jab┼éka obieramy, kroimy w kostk─Ö i wraz odrobin─ů wody gotujemy na ┼Ťrednim ogniu a┼╝ si─Ö rozpadn─ů – mo┼╝na doda─ç odrobin─Ö cukru lub miodu

  13. Avatar Marta 5 grudnia 2017 o 19:24

    I zapomniałam zapytać, bo zepsuł mi się blender, czy mogę użyć zwykłego miksera?:)
    Marta

    1. admin admin 6 grudnia 2017 o 15:46

      spokojnie nawet mo┼╝esz wymiesza─ç wszystko trzepaczk─ů tylko nale┼╝y dobrze po┼é─ůczy─ç sk┼éadniki

  14. Avatar Marta 5 grudnia 2017 o 19:16

    Kinga, czy mog┼éaby┼Ť poleci─ç mi jakie┼Ť kakao dobrej jako┼Ťci, gdzie kupi─ç? Bo to co mamy w sklepach o obni┼╝onej zawarto┼Ťci t┼éuszczu, to chyba nie jest zbyt dobre…
    Marta

    1. admin admin 6 grudnia 2017 o 15:45

      ja kupuj─Ö kakao w sklepach ze zdrow─ů ┼╝ywno┼Ťci─ů w moim mie┼Ťcie

Napisz komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *