Hohohoh… 🙂 nareszcie grudzień! Uwielbiam ten miesiąc nie tylko ze względu na świąteczny klimat, ? ale także tego, że to już koniec roku. Dla mnie ten miesiąc niesie za sobą pewnego rodzaju podsumowania tego, co było i planowania tego, co będzie. Ostatnie tygodnie i miesiące nie dawały mi zbyt wiele czasu ale najbliższe dni potraktuje egoistycznie i będę robiła to, co uwielbiam czyli będę tworzyć nowe, świąteczne przepisy, podsunę wam kilka pomysłów na jadalne prezenty i udekoruje mój dom. Tej zimy, tej gwiazdki stawiam na biel, a na stół postawię taki oto piernik. Wilgotny za sprawą musu jabłkowego, lekki za sprawą płatków owsianych w 100% roślinny i szybki. Moja wersja tego ciasta zdecydowanie będzie miała fanów wśród osób bardzo zapracowanych, gdyż jest ekspresowa i wśród osób dbających o linię, gdyż jest bardzo lekka (1 porcja ok 125 kcal).
Koniecznie wypróbujcie jeszcze przed świętami?.
Piekarnik nastawić na temperaturę 160° C z funkcją grzania - termoobieg. Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce przygotować jajka z siemienia lnianego czyli wymieszać ze sobą mielone siemię lniane i wodę - odłożyć na kilka minut.
W drugiej misce wymieszać suche składniki tj.: płatki owsiane, mąkę orkiszową i ziemniaczaną, nasiona chia, siemię lniane (całe nasiona), cukier kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i przyprawę do piernika.
Do miski z jajkami z siemienia dodać pozostałe mokre składniki tj.: mleko kokosowe, mus z jabłek, syrop klonowy, oliwę. Całość zblendować na gładka masę.
Połączyć zawartość obu misek. Wymieszać. Dodać orzechy, rodzynki i skórkę startą z pomarańczy - ponownie całość wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy i włożyć do piekarnika. Piec 30-40 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Ciasto wyjąć i ostudzić.
Przygotować polewę. Umieścić wszystkie jej składniki w szklanej miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (3 x 30 sekund).
Polewę rozsmarować równo na cieście i dowolnie udekorować.(U mnie była to kopra kokosowa, jagody goji i orzechy.)
można użyć dowolnych płatków np. jęczmiennych, jaglanych, orkiszowych
mąkę orkiszową można zastąpić: mąką gryczaną, jaglaną, migdałową lub połową porcji mąki kokosowej lub ryżowej
cukier kokosowy można zastąpić cukrem trzcinowym, ksylitolem, erytrytolem lub 1/2 szklanki namoczonych w ciepłej wodzie, odcedzonych i zmiksowanych daktyli
mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem z pomarańczy
mus jabłkowy - można zastąpić startym jabłkiem, puree z banana (ok 2½ sztuki), ugotowanym batatem
oliwę z oliwek dolnym olejem roślinnym
jajko z siemienia - normalnym kurzym jajem (2 sztuki) lub taką sama miksturą przygotowaną z nasion chia lub babki płesznik
syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy lub miodem
20 porcji
- Amount per serving
- Kalorie123
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 6.2g8%
- Węglowodany 16.7g7%
- Białko 2.3g
- Wapń 26mg2%
- Żelazo 1mg6%
- Potas 157mg4%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 160° C z funkcją grzania - termoobieg. Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce przygotować jajka z siemienia lnianego czyli wymieszać ze sobą mielone siemię lniane i wodę - odłożyć na kilka minut.
W drugiej misce wymieszać suche składniki tj.: płatki owsiane, mąkę orkiszową i ziemniaczaną, nasiona chia, siemię lniane (całe nasiona), cukier kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i przyprawę do piernika.
Do miski z jajkami z siemienia dodać pozostałe mokre składniki tj.: mleko kokosowe, mus z jabłek, syrop klonowy, oliwę. Całość zblendować na gładka masę.
Połączyć zawartość obu misek. Wymieszać. Dodać orzechy, rodzynki i skórkę startą z pomarańczy - ponownie całość wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy i włożyć do piekarnika. Piec 30-40 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Ciasto wyjąć i ostudzić.
Przygotować polewę. Umieścić wszystkie jej składniki w szklanej miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (3 x 30 sekund).
Polewę rozsmarować równo na cieście i dowolnie udekorować.(U mnie była to kopra kokosowa, jagody goji i orzechy.)
można użyć dowolnych płatków np. jęczmiennych, jaglanych, orkiszowych
mąkę orkiszową można zastąpić: mąką gryczaną, jaglaną, migdałową lub połową porcji mąki kokosowej lub ryżowej
cukier kokosowy można zastąpić cukrem trzcinowym, ksylitolem, erytrytolem lub 1/2 szklanki namoczonych w ciepłej wodzie, odcedzonych i zmiksowanych daktyli
mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem z pomarańczy
mus jabłkowy - można zastąpić startym jabłkiem, puree z banana (ok 2½ sztuki), ugotowanym batatem
oliwę z oliwek dolnym olejem roślinnym
jajko z siemienia - normalnym kurzym jajem (2 sztuki) lub taką sama miksturą przygotowaną z nasion chia lub babki płesznik
syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy lub miodem
Notes