Ciasto PIERNIKowe

Hohohoh… 🙂 nareszcie grudzień! Uwielbiam ten miesiąc nie tylko ze względu na świąteczny klimat, ? ale także tego, że to już koniec roku. Dla mnie ten miesiąc niesie za sobą pewnego rodzaju podsumowania tego, co było i planowania tego, co będzie. Ostatnie tygodnie i miesiące nie dawały mi zbyt wiele czasu ale najbliższe dni potraktuje egoistycznie i będę robiła to, co uwielbiam czyli będę tworzyć nowe, świąteczne przepisy, podsunę wam kilka pomysłów na jadalne prezenty i udekoruje mój dom. Tej zimy, tej gwiazdki stawiam na biel, a na stół postawię taki oto piernik. Wilgotny za sprawą musu jabłkowego, lekki za sprawą płatków owsianych w 100% roślinny i szybki. Moja wersja tego ciasta zdecydowanie będzie miała fanów wśród osób bardzo zapracowanych, gdyż jest ekspresowa i wśród osób dbających o linię, gdyż jest bardzo lekka (1 porcja ok 125 kcal).

Koniecznie wypróbujcie jeszcze przed świętami?.

Ilość porcji20 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia35 minutCałkowity czas50 minut

 1 szklanka płatków owsianych górskich
 1 szklanka maki orkiszowej z penego przemiału
 ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
 ¼ szklanki nasion chia
 ¼ szklanki siemienia lnianego
 ¼ szklanki cukru kokosowego
 3 łyżki kakao
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki  sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki soli
 1 łyżka cynamonu
 1 łyżka przyprawy do piernika
 1 szklanka mleka kokosowego
 ¾ szklanki musu jabłkowego
 ¼ szklanki syropu klonowego
 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
 1 łyżka oliwy z oliwek
 ½ szklanki orzechów włoskich
 ½ szklanki rodzynek
 1 skórka starta z pomarańczy
Polewa:
 100 g czekolady gorzkiej 70%
 2 łyżki mleka kokosowego
 1 łyżeczka oleju kokosowego
 Do dekoracji: wiórki kokosowe, orzechy, jagody goji

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 160° C z funkcją grzania - termoobieg. Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W misce przygotować  jajka z siemienia lnianego czyli  wymieszać ze sobą mielone siemię lniane i wodę - odłożyć na kilka minut.

3

W drugiej misce wymieszać suche składniki tj.: płatki owsiane, mąkę orkiszową i ziemniaczaną, nasiona chia, siemię lniane (całe nasiona), cukier kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i przyprawę do piernika.

4

Do miski z jajkami z siemienia dodać pozostałe mokre składniki tj.: mleko kokosowe, mus z jabłek, syrop klonowy, oliwę. Całość zblendować na gładka masę.

5

Połączyć zawartość obu misek. Wymieszać. Dodać orzechy, rodzynki i skórkę startą z pomarańczy - ponownie całość wymieszać.

6

Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy i włożyć do piekarnika. Piec 30-40 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Ciasto wyjąć i ostudzić.

7

 Przygotować polewę. Umieścić wszystkie jej składniki w szklanej miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (3 x 30 sekund).

8

Polewę rozsmarować równo na cieście i dowolnie udekorować.(U mnie była to kopra kokosowa, jagody goji i orzechy.)

Możliwości:
9

można użyć dowolnych płatków np. jęczmiennych, jaglanych, orkiszowych

10

mąkę orkiszową można zastąpić: mąką gryczaną, jaglaną, migdałową lub połową porcji mąki kokosowej lub ryżowej

11

cukier kokosowy można zastąpić cukrem trzcinowym, ksylitolem, erytrytolem lub 1/2 szklanki namoczonych w ciepłej wodzie, odcedzonych i zmiksowanych daktyli

12

mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem z pomarańczy

13

mus jabłkowy - można zastąpić startym jabłkiem, puree z banana (ok 2½ sztuki), ugotowanym batatem

14

oliwę z oliwek dolnym olejem roślinnym

15

jajko z siemienia - normalnym kurzym jajem (2 sztuki) lub taką sama miksturą przygotowaną z nasion chia lub babki płesznik

16

syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy lub miodem

Wartości odżywcze

20 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie123
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 6.2g8%
Węglowodany 16.7g7%
Białko 2.3g

Wapń 26mg2%
Żelazo 1mg6%
Potas 157mg4%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 szklanka płatków owsianych górskich
 1 szklanka maki orkiszowej z penego przemiału
 ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
 ¼ szklanki nasion chia
 ¼ szklanki siemienia lnianego
 ¼ szklanki cukru kokosowego
 3 łyżki kakao
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki  sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki soli
 1 łyżka cynamonu
 1 łyżka przyprawy do piernika
 1 szklanka mleka kokosowego
 ¾ szklanki musu jabłkowego
 ¼ szklanki syropu klonowego
 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
 1 łyżka oliwy z oliwek
 ½ szklanki orzechów włoskich
 ½ szklanki rodzynek
 1 skórka starta z pomarańczy
Polewa:
 100 g czekolady gorzkiej 70%
 2 łyżki mleka kokosowego
 1 łyżeczka oleju kokosowego
 Do dekoracji: wiórki kokosowe, orzechy, jagody goji

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 160° C z funkcją grzania - termoobieg. Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W misce przygotować  jajka z siemienia lnianego czyli  wymieszać ze sobą mielone siemię lniane i wodę - odłożyć na kilka minut.

3

W drugiej misce wymieszać suche składniki tj.: płatki owsiane, mąkę orkiszową i ziemniaczaną, nasiona chia, siemię lniane (całe nasiona), cukier kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i przyprawę do piernika.

4

Do miski z jajkami z siemienia dodać pozostałe mokre składniki tj.: mleko kokosowe, mus z jabłek, syrop klonowy, oliwę. Całość zblendować na gładka masę.

5

Połączyć zawartość obu misek. Wymieszać. Dodać orzechy, rodzynki i skórkę startą z pomarańczy - ponownie całość wymieszać.

6

Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy i włożyć do piekarnika. Piec 30-40 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Ciasto wyjąć i ostudzić.

7

 Przygotować polewę. Umieścić wszystkie jej składniki w szklanej miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (3 x 30 sekund).

8

Polewę rozsmarować równo na cieście i dowolnie udekorować.(U mnie była to kopra kokosowa, jagody goji i orzechy.)

Możliwości:
9

można użyć dowolnych płatków np. jęczmiennych, jaglanych, orkiszowych

10

mąkę orkiszową można zastąpić: mąką gryczaną, jaglaną, migdałową lub połową porcji mąki kokosowej lub ryżowej

11

cukier kokosowy można zastąpić cukrem trzcinowym, ksylitolem, erytrytolem lub 1/2 szklanki namoczonych w ciepłej wodzie, odcedzonych i zmiksowanych daktyli

12

mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem lub sokiem z pomarańczy

13

mus jabłkowy - można zastąpić startym jabłkiem, puree z banana (ok 2½ sztuki), ugotowanym batatem

14

oliwę z oliwek dolnym olejem roślinnym

15

jajko z siemienia - normalnym kurzym jajem (2 sztuki) lub taką sama miksturą przygotowaną z nasion chia lub babki płesznik

16

syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy lub miodem

Notes

Ciasto PIERNIKowe ?

 

 

(Wyświetlono 5 581 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)