Nie marnować! Kiedy robię zupę z dyni ? jej pestki prażę i podjadam w ciągu dnia. ? To świetna przekąska. Zjadam je w całości – tak jak widzicie na zdjęciu. Uwielbiam wersję klasyczną, czyli tylko dobra oliwa i szczypta soli.
Ten przepis to kolejny dowód na to, że w najprostszy przepis daje wyjątkowy smak. Dowód, że szacunek do produktów pozwala cieszyć się czymś wspaniałym.
Przyznam, że dynię i jej walory poznałam dopiero, wtedy kiedy sama zaczęłam gotować. W moim rodzinnym domu nie jadło się tego warzywa! Teraz nadrabiam całe zaległości i używam jej do sałatek, ciast, zup, jako purée. Dla mnie dynia to wyjątkowy produkt!
Pestki dyni wydłubać, wymyć na sicie i gotować przez 10 minut w osolonej wodzie.
Odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać z łyżką oliwy i szczyptą soli.
Wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
Piec w temp 200 ºC aż zrobią się rumiane ok 25 minut (co jakiś czas warto je przemieszać?)
pestki można obtoczyć w dowolnych przyprawach np. słodkiej papryce, cynamonie, granulowanym czosnku
zamiast oliwy można użyć oleju rzepakowego
Porcji 4
- Ilość na porcję
- Kalorie 217
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 19.3g30%
- Sód 733mg31%
- Potas 278mg8%
- Węglowodany 6.1g3%
- Białko 8.5g17%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Pestki dyni wydłubać, wymyć na sicie i gotować przez 10 minut w osolonej wodzie.
Odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać z łyżką oliwy i szczyptą soli.
Wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
Piec w temp 200 ºC aż zrobią się rumiane ok 25 minut (co jakiś czas warto je przemieszać?)
pestki można obtoczyć w dowolnych przyprawach np. słodkiej papryce, cynamonie, granulowanym czosnku
zamiast oliwy można użyć oleju rzepakowego
PS. Pominąłem jeszcze wysoką temp. pieczenia – 200 st., a żywieniowcy piszą o 70-100 st., by zachować ich wartości odżywcze…
Witam,
dużo się czyta o zdrowotnych właściwościach pestek z dyni, ale… czy takie ich gotowanie nie pozbywa ich (a przynajmniej ogranicza) tych odżywczych składników poprzez obróbkę w wysokiej temperaturze (gotowanie)? Często zwraca się uwagę, by spożywać je świeże lub suszone, lecz w niskich temperaturach. Stąd moje wątpliwości…
Witam? nie polecam pestki z dyni hokkaido, większa ilość i cały dzień w łazience. Po rozmowie z koleżanką ten sam efekt. Lepiej nie ryzykować.
Dokładnie to jest napisane w przepisie 🙂 pod przygotowaniem
Przepyszne,zrobiłam i będę robić już zawsze,nikt nie zdążył spróbować,bo wyjęłam z piekarnika i zjadłam wszystkie???
Cudowna wiadomość – dziękuje ?
Super przepis 🙂 uwielbiam dynię i wszelkie orzechy, w szczegolności podjadać w pracy (pracuje w biurze ) hihi
MMM, pestki dyni mniam mniam, w weekend będę robić zupę dyniową ! 🙂
Jestem pod wrażeniem! Dawno nie jadłam tak pysznej i zarazem zdrowej przekąski! Przepis zostaje zapamiętany i powielany przy każdej możliwej okazji, chociaż początkowo byłam sceptyczna 🙂 Jednak nie żałuję, że się skusiłam 😀
Ciekawe czy ten przepis udałby się na kupnych suszonych pestkach dyni (z łupiną) jak już sezon dyniowy się skończy
Pozdrawiam 🙂 !
Świetny pomysł z wykorzystaniem pestek dynii 🙂
Kingo, nie można Ciebie nie uwielbiać 🙂 Od dzisiaj żadna pestka od dyni się nie zmarnuje!!! P.S. Jak zwykle pod wpisem przepiękne zdjęcia 🙂 Dziękuję, że jesteś kochana 🙂
:* ale poprawiłaś mi humor – mam ciężki dzień więc Twoja wiadomość jest dla mnie niesamowitym pocieszeniem 🙂 dziękuję :*
Tym bardziej się cieszę, że moja skromna osoba przyczyniła się do poprawienia Tobie nastroju 🙂 Jesteś naprawdę wspaniałą kobietą i dla mnie taką prawdziwą, autentyczną, niewywyższającą się, a Twoje przepisy i porady nie maja sobie równych!!! Ostatnio nawet mój mąż skomentował widząc na monitorze, przepis na wytrawne gofry: o….wkrótce będą gofry z marchewką, niech zgadnę z przepisu Kingi Paruzel?
Oczywiście, że z przepisu Kingi, jakżeby inaczej :)))
P.S. Gdybyś tylko robiła jakieś warsztaty kulinarne w Poznaniu, albo spotkanie dla czytelników, to ja jestem chętna w każdym terminie i o każdej porze :)))
Pestizide z Hokkaido nie masakra sie . Suche Lupine zostala w usta h k nie da sie ich zjesc. Strzelaly Po calym piekarniku ?Z jakiej dyni wyjda smaczne?
Jeny przepraszam za bledy nie wiem czemu Tak wyszlo pewnie slownik sobie poprawil.
znam to 🙂 mi często słowniki zmieniają 🙂 nie ma problemu – jeszcze raz dzięki za komentarz :*
dynia niebieska, biała, olbrzymia
dziękuję za komentarz – nie próbowałam nigdy z Hokkaido – dodam opis w poście aby pozostali czytelnicy uniknęli takiej wpadki 🙂
Ja kiedyś zrobiłem ciastka z pestkami dyni, były bardzo smaczne !
Myślę, że jest to bardzo smaczna i zdrowa przekąska jeśli chodzi o takie drobne podjadanie w ciągu dnia, takie ciastko nam nie zaszkodzi a może tylko dać same profity ! 🙂
Trzeba sprawdzić
Wyszly przepyszne! Od dzis nie wyrzucam juz pestek ?
super! dzięki za komentarz :*
Kurcze, a ja zawsze wyrzucałam, bo wydawało mi się, że to strasznie dużo zachodu z tym czyszczeniem, suszeniem itp. Ale skoro mówisz, że można w całości je zjeść, to muszę spróbować. Mam jeszcze pytanie, czy pestki z każdej dyni będą się nadawać, tzn. czy wszystkie są jadalne?
Już wiem, że pestki z dyni hokkaido nie za bardzo się nadają :/ w środku nie mają za dużo miąższu i czułam jakbym jadła samą łupinę.. Poza tym pestki strasznie strzelają w piekarniku i musiałam obniżyć temperaturę do ok. 160 stopni. I przez to myślałam, że należy potrzymać je dłużej i chyba się za bardzo zjarały. Ogólnie klapa 🙁
Poza tym gdzieś słyszałam, że pestki z dyni hokkaido są niejadalne, ale niestety internety podają różne informacje na ten temat 🙁
właśnie najgorzej z tymi konkretnymi informacjami w Internecie – szczerze nie próbowałam jeszcze pestek z dyni hokkaido – na pewno nie jadalne są pestki z dyni ozdobnej 🙂 hokkaido jest natomiast dynią jadalną w całości tzn, nawet nie musimy obierać jej ze skóry więc trochę dziwią mnie te informacje. Doszkolę się w tym temacie i dam znać 🙂
raczej wszystkie poza dyniami ozdobnymi